Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Negyvennyolc alkotás szerepel az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba állító szegedi nemzetközi filmfesztivál kedden kezdődő versenyprogramjában.

Bővebben...
 

München 2022.07.17-20.



 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Kisvasúti nap Balatonfenyvesen

Dátum: 2012.08.31. péntek
 
 

Kisvasutazással, térzenével, egy felújított vágányszakasz átadásával ünneplik szombaton Balatonfenyvesen a XV. Kisvasúti napot.

Lombár Gábor polgármester elmondta, jelzés értékűnek tartja, hogy az üdülőrégió egyik turisztikai attrakciójának számító, ám többször bezárni szándékozott fenyvesi kisvasúton tíz év után először történt fejlesztés.

A gazdasági kisvasút kezelése átkerül a MÁV Zrt.-től a személyszállítással foglalkozó leányvállalathoz, a MÁV-Start Zrt.-hez, ami azzal a reménnyel kecsegtet, hogy feléleszthető a legnépszerűbb, 2002-ben üzemszünettel lezárt Imremajor-Csisztafürdő útvonal - tette hozzá a polgármester, aki a tulajdonosi hozzáállásban történt kedvező fordulatként említette azt is, hogy támogatást kapott a kisvasút mozgáskorlátozottak és kerékpárok szállítására alkalmas kocsijának felújítása is, továbbá ezen a nyáron már a korábbi napi 5 helyett 6 vonatpár közlekedhetett a megmaradt nyomvonalon.

A hajdani gazdasági kisvasút Táska felé vivő, szintén üzemszünet alá helyezett útvonalán már felszedték a sínek egy részét a fémgyűjtők, de a csisztai nyomvonalat karbantartják a hajtányozás szerelmesei, így könnyebb lenne újra üzembe helyezni. Ez azért is fontos lenne, mert a közeli Csisztafürdő - ahová egyébként 27 kilométeres kerülővel lehet eljutni autóutakon a településről - és maga a kisvasutazás is programlehetőséget kínál a térségben üdülőknek - fejtette ki Lombár Gábor.

A fenyvesi kisvasút jelenleg a Balatonfenyves-Somogyszentpál útvonalon közlekedik, ezen utazhatnak a kisvasútnap résztvevői is. A rendezvényen az érintett önkormányzatok, turisztikai szervezetük, valamint a MÁV illetékes vezetője helyezi forgalomba a felújított pályaszakaszt, majd szerelvények indulnak a pincéiről is ismert Somogyszentpálra. A különvonatra jegyet váltókat a végállomáson Somogyszentpál polgármestere vendégül látja egy szarvasgulyásra is élőzene kíséretében, továbbá megtekinthetik a helyi vadászati és népművészeti kiállítást.

A polgármester beszélt arról is, hogy a kisvasútnappal korábban együtt tartott nemzetközi hajtánytalálkozót két éve a sínek állapota, illetve a közlekedési felügyelet által támasztott követelmények teljesíthetetlensége miatt nem tudják megrendezni. A kisvasút feltámasztásában ezért következő lépésnek tartja a hajtánytalálkozók folytatását a hiányzó feltételek megteremtésével.

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Eleven Tavasz

A fenntarthatóság és a környezetvédelem kerül a fókuszba az idei Eleven Tavasz fesztiválon, amely számos zenei, családi, színházi és gasztroprogrammal, ...

Hangversenyek hárfával-sorozat

Kertesi Ingrid operaénekes és Vigh Andrea hárfaművész estjével zárul vasárnap a Hangversenyek hárfával-sorozat a budapesti Festetics Palotában.

Dolgok Könyvtára nyílt a budapesti Goethe Intézetben

Tizenöt tárgyat, köztük projektort, gördeszkát, távcsövet, laminálót és játékokat is lehet kölcsönözni csütörtöktől a Goethe Intézetben kialakított Dolgok ...

Páger Antal-színészdíj

Szacsvay László kapja a Páger Antal-színészdíjat, a színházi elismerést vasárnap adják át a makói városnapi ünnepségek keretében a Hagymaházban.

Mozgás Éjszakája

Idén is megrendezik a Mozgás Éjszakáját; az eseményre június 17-én a budapesti Városligetben és a Hősök terén kerül sor.

Giro d'Italia

Hollóházi porcelánból készült trófeákkal díjazzák a pénteken Budapestről rajtoló Giro d\'Italia országúti kerékpáros körverseny első három szakaszának ...

 
Ez történt a héten

NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow

Idén is megrendezik az ország legnagyobb szántóföldi kiállítását, a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-ot a Fejér megyei Mezőfalván, június 1-2-án.

Üveg Nemzetközi Éve

Magyar innovációkat és az üvegművészetet népszerűsítik Az üveg nemzetközi éve hazai programjai, az érdeklődők Budapesten, Szentendrén, Pannonhalmán és ...

Pozsonyban indult a V4-es könyvvásárok sora

Pozsonyban, a BRaK könyvfesztiválon képviselte Magyarországot és a magyar irodalmat a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) május 13. és 15. között, ezzel ...

Városmajori Szabadtéri Színpad

Fennállásának 100. évfordulóját ünnepli az idén a Városmajori Szabadtéri Színpad, amely mintegy nyolcvan produkcióval, ősbemutatókkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, ...

Magyar sikerek a szkander Európa-bajnokságon

Kőváriné Ivánfi Brigitta két aranyérmet szerzett a Bukarestben rendezett szkander Európa-bajnokságon.

Bemutató az Operaházban

Jelenet Richard Wagner Az istenek alkonya című zenedrámájának próbáján a Magyar Állami Operaházban 2022. május 12-én. A darabot M. Tóth Géza rendezésében ...

 
 
weather failed, check feed URL