Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Negyvennyolc alkotás szerepel az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba állító szegedi nemzetközi filmfesztivál kedden kezdődő versenyprogramjában.

Bővebben...
 

München 2022.07.17-20. 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Díszmozdonnyal ünnepli jubileumát a GYSEV

Dátum: 2012.10.12. péntek
 
 

Különlegesen matricázott Taurus mozdonnyal ünnepli a GYSEV létrejöttét lehetővé tevő koncesszió kibocsátásának 140. évfordulóját a társaság.

A pénteken a soproni vasútállomáson tartott ünnepségen Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára arról beszélt: néhány évtizedes kihagyással ma újra szempont, hogy takarékos és környezetkímélő szállítási mód a vasúti, ezért a magyar kormány és az Európai Unió egyaránt elsőrangú célnak tekinti a vasútfejlesztést.

Az államtitkár emlékeztetett arra: a GYSEV az utóbbi években folyamatos építkezést folytatott, a társaság felújította a 2001-ben átvett Sopron-Szombathely vonalat és a 2006 óta kezelt Szombathely-Szentgotthárd szakaszt, egy éve pedig fennállásának legnagyobb bővítésén esett át a hálózat, amikor 214 kilométernyi pályaszakaszt vettek át a MÁV-tól.

Eközben egymilliárd forintos pályázati forrással vasútbiztonsági beruházások zajlanak - említette meg, hozzátéve, a GYSEV példája azt mutatja, hogy \"az osztrák precizitást a magyar kreativitással ötvözve nagyon jól lehet dolgozni\".

Dávid Ilona, a GYSEV elnöke azt emelte ki: a társaság vasútépítőként, -üzemeltetőként vagy épp munkaadóként éppúgy a folyamatos értékteremtést tűzte célul, mint amikor a sportot vagy a művészetet támogatta.

A korábbi különleges matricázású mozdonyokra utalva megjegyezte: most - az életműve nagy részét Eszterházán alkotó Haydn, a közeli Nagycenken született Széchenyi István, a Sopron környéki Doborjánban született Liszt Ferenc és Erzsébet császárné, királyné előtti tisztelgés után - elérkezettnek látták az időt, hogy a vasúttársaság saját magát is ünnepelje.

Kövesdi Szilárd, a GYSEV vezérigazgatója hozzátette: nem kizárt, hogy épp a Győr-Sopron szakasz elkészültének 140. évfordulóján, 2016-ban zárulhat le a társaság újabb vasútépítése, a szakasz kétvágányúvá fejlesztése.

Az ország legnagyobb forgalmú egyvágányos szakaszának fejlesztése \"nemcsak a GYSEV és Magyarország, hanem Európa érdeke is\" - tette hozzá, jelezve, hogy a tervek már elkészültek.

A most felavatott Taurus mozdony két oldalán egy gőzlokomotív és a vasúttársaság legmodernebb szerelvénye látható egymás mellett, az egyik oldalon magyarul a másik oldalon németül olvasható a vasúttársaság elnevezését is adó települések neve, alatta az 1872-2012 évszámokkal.

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Eleven Tavasz

A fenntarthatóság és a környezetvédelem kerül a fókuszba az idei Eleven Tavasz fesztiválon, amely számos zenei, családi, színházi és gasztroprogrammal, ...

Hangversenyek hárfával-sorozat

Kertesi Ingrid operaénekes és Vigh Andrea hárfaművész estjével zárul vasárnap a Hangversenyek hárfával-sorozat a budapesti Festetics Palotában.

Dolgok Könyvtára nyílt a budapesti Goethe Intézetben

Tizenöt tárgyat, köztük projektort, gördeszkát, távcsövet, laminálót és játékokat is lehet kölcsönözni csütörtöktől a Goethe Intézetben kialakított Dolgok ...

Páger Antal-színészdíj

Szacsvay László kapja a Páger Antal-színészdíjat, a színházi elismerést vasárnap adják át a makói városnapi ünnepségek keretében a Hagymaházban.

Mozgás Éjszakája

Idén is megrendezik a Mozgás Éjszakáját; az eseményre június 17-én a budapesti Városligetben és a Hősök terén kerül sor.

Giro d'Italia

Hollóházi porcelánból készült trófeákkal díjazzák a pénteken Budapestről rajtoló Giro d\'Italia országúti kerékpáros körverseny első három szakaszának ...

 
Ez történt a héten

NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow

Idén is megrendezik az ország legnagyobb szántóföldi kiállítását, a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-ot a Fejér megyei Mezőfalván, június 1-2-án.

Üveg Nemzetközi Éve

Magyar innovációkat és az üvegművészetet népszerűsítik Az üveg nemzetközi éve hazai programjai, az érdeklődők Budapesten, Szentendrén, Pannonhalmán és ...

Pozsonyban indult a V4-es könyvvásárok sora

Pozsonyban, a BRaK könyvfesztiválon képviselte Magyarországot és a magyar irodalmat a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) május 13. és 15. között, ezzel ...

Városmajori Szabadtéri Színpad

Fennállásának 100. évfordulóját ünnepli az idén a Városmajori Szabadtéri Színpad, amely mintegy nyolcvan produkcióval, ősbemutatókkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, ...

Magyar sikerek a szkander Európa-bajnokságon

Kőváriné Ivánfi Brigitta két aranyérmet szerzett a Bukarestben rendezett szkander Európa-bajnokságon.

Bemutató az Operaházban

Jelenet Richard Wagner Az istenek alkonya című zenedrámájának próbáján a Magyar Állami Operaházban 2022. május 12-én. A darabot M. Tóth Géza rendezésében ...

 
 
weather failed, check feed URL