Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Negyvennyolc alkotás szerepel az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba állító szegedi nemzetközi filmfesztivál kedden kezdődő versenyprogramjában.

Bővebben...
 

München 2022.07.17-20. 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Berlinben megnyílt a világ legnagyobb idegenforgalmi szakvására

Dátum: 2015.03.04. szerda
 
 

Megnyílt szerdán a világ legnagyobb idegenforgalmi szakvására, a berlini nemzetközi turisztikai börze (ITB).

A 49. ITB-n Magyarország ismét nemzeti standdal jelentkezik, amelyen a Magyar Turizmus Zrt. (MT) szervezésében 20 társaság mutatkozik be.

A vásár kiemelt témája a turizmus és az informatika kapcsolata, a Travel Technology nevű szekcióban csaknem 200 cég mutatja be fejlesztéseit. A német kereskedelmi és iparkamarák szövetségének (DIHK) felmérése szerint a német idegenforgalomban gyorsan halad a digitális átalakulás, az ITB alkalmából bemutatott vizsgálat szerint az ágazatban tevékenykedő vállalatok a német gazdaság egészéhez képest kétszer gyakrabban használnak online alkalmazásokat.

Egy másik fontos trend a tengeri és folyami hajóutak népszerűségének növekedése, ezt mutatja, hogy a területen érdekelt cégek egy külön csarnokot megtöltenek a berlini vásárvárosban. Ugyancsak külön szekciót szerveztek a kulturális turizmussal foglalkozó vállalkozásoknak, az ifjúsági turizmus és az úgynevezett kalandturizmus témája köré, valamint a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzszexuálisok (LGBT) közösségeit célzó idegenforgalmi szolgáltatásoknak.

Az ITB-n 188 országból 10 096 kiállító vesz részt. A szervezők 170 ezer vendégre, köztük nagyjából 100 ezer szakmai látogatóra számítanak a március 8-ig tartó vásáron, amelyre több kimutatás is megjelent. Például a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) arról számolt be, hogy a németországi repülőterekről tavaly minden korábbinál többen indultak útnak külföldre. A határon túli célpontokra tartó járatokon 81,6 millió utast regisztráltak, ami 2,7 millióval - 3,4 százalékkal - több az egy évvel korábbinál. A legtöbben - 60,9 millióan - valamelyik európai országba utaztak, az első helyen Spanyolország áll 12,1 millió utazóval.

A német utazásszervezők szövetségének (DRV) statisztikája szerint a szervezet tagvállalatai tavaly 26,3 milliárd euró bevételre tettek szert, ami csaknem 4 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest és új történelmi csúcs. Az irodák tapasztalatai szerint az utazás világbajnokainak is nevezett németek hajlandóak mélyen a zsebükbe nyúlni, ha üdülésről, utazásról van szó. Ezt jelzi, hogy a 3 ezer eurónál (920 ezer forint) drágább utakból származó bevétel 10 százalékkal nőtt tavaly.

Hasonló trend tükröződik a magyar adatokban is. Világszerte tapasztalható, hogy a turisták némileg rövidebb ideig maradnak egy-egy helyen, de igyekeznek minél intenzívebben eltölteni az időt, és a minőségi szolgáltatások felé fordulnak, ebben pedig Magyarország az utóbbi évek fejlesztései révén egyre versenyképesebb, így az egy kiadható szállodai szobára jutó bruttó napi árbevétel (RevPAR) 11,6 százalékkal, 26,8 euróra emelkedett tavaly - mondta Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára egy kedden Berlinben tartott sajtótájékoztatóján.

Az ITB megnyitója alkalmából tartott tájékoztatón kiemelték, hogy Németország továbbra is a legfontosabb piac a magyar turizmus számára. A német vendégek száma 2014-ben 4,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az általuk a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma pedig továbbra is meghaladja a 2 milliót.

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Eleven Tavasz

A fenntarthatóság és a környezetvédelem kerül a fókuszba az idei Eleven Tavasz fesztiválon, amely számos zenei, családi, színházi és gasztroprogrammal, ...

Hangversenyek hárfával-sorozat

Kertesi Ingrid operaénekes és Vigh Andrea hárfaművész estjével zárul vasárnap a Hangversenyek hárfával-sorozat a budapesti Festetics Palotában.

Dolgok Könyvtára nyílt a budapesti Goethe Intézetben

Tizenöt tárgyat, köztük projektort, gördeszkát, távcsövet, laminálót és játékokat is lehet kölcsönözni csütörtöktől a Goethe Intézetben kialakított Dolgok ...

Páger Antal-színészdíj

Szacsvay László kapja a Páger Antal-színészdíjat, a színházi elismerést vasárnap adják át a makói városnapi ünnepségek keretében a Hagymaházban.

Mozgás Éjszakája

Idén is megrendezik a Mozgás Éjszakáját; az eseményre június 17-én a budapesti Városligetben és a Hősök terén kerül sor.

Giro d'Italia

Hollóházi porcelánból készült trófeákkal díjazzák a pénteken Budapestről rajtoló Giro d\'Italia országúti kerékpáros körverseny első három szakaszának ...

 
Ez történt a héten

NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow

Idén is megrendezik az ország legnagyobb szántóföldi kiállítását, a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-ot a Fejér megyei Mezőfalván, június 1-2-án.

Üveg Nemzetközi Éve

Magyar innovációkat és az üvegművészetet népszerűsítik Az üveg nemzetközi éve hazai programjai, az érdeklődők Budapesten, Szentendrén, Pannonhalmán és ...

Pozsonyban indult a V4-es könyvvásárok sora

Pozsonyban, a BRaK könyvfesztiválon képviselte Magyarországot és a magyar irodalmat a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) május 13. és 15. között, ezzel ...

Városmajori Szabadtéri Színpad

Fennállásának 100. évfordulóját ünnepli az idén a Városmajori Szabadtéri Színpad, amely mintegy nyolcvan produkcióval, ősbemutatókkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, ...

Magyar sikerek a szkander Európa-bajnokságon

Kőváriné Ivánfi Brigitta két aranyérmet szerzett a Bukarestben rendezett szkander Európa-bajnokságon.

Bemutató az Operaházban

Jelenet Richard Wagner Az istenek alkonya című zenedrámájának próbáján a Magyar Állami Operaházban 2022. május 12-én. A darabot M. Tóth Géza rendezésében ...

 
 
weather failed, check feed URL