Munkácsy-képpel gazdagodott a Szolnoki Galéria

Munkácsy Mihály Az énekes című festménye. Az alkotással gazdagodott a helyi Munkácsy-kiállítás Pákh Imre műgyűjtőnek köszönhetően.

Bővebben...
 

Nemzetközi Konyhakiállítás Budapest Sportaréna 2019.03.01-03.


Hungexpo 2019.02.21-02.24.

 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Dévényi Sándor építész kiállítása a Pesti Vigadóban

Dátum: 2019.02.01. péntek
 
 
 
 

Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész, a nemzet művésze munkáit bemutató kiállítás nyílt a Magyar Művészeti Akadémia(MMA) székházában, a Pesti Vigadóban.

Az alkotó eddigi életművét áttekintő kiállítás a különböző léptékű, a várostervtől a kilincsig ívelő munkáit tematikusan tárja a látogatók elé.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke a tárlat megnyitóján arról beszélt, hogy az akadémia volt alelnökének, az építőművészeti tagozat tagjának a tablókon megjelenő életművét nemcsak díjai ismerik el, hanem a pécsiek értő szeretete, valamint a szakma is azzal, hogy munkáit országszerte Dévényi-házakként tartja számon.

Kiemelte, hogy az alkotásokat a formai játékosság, az expresszív megjelenítés hatja át. Az olykor ironikus koncepciókat élénk színek használata jellemzi, de mindenekelőtt egy helyhez, városhoz való kötődésük, pécsi mivoltuk, hiszen az épületek zöme Pécs belvárosában áll.

Az építész és munkatársai Pécsett alapozták meg azt a gondolati közösséget, amelyet ma pécsi iskolának lehet tekinteni - mondta az elnök, kiemelve, hogy Dévényi Sándor építészetének meghatározója az organikus gondolkodás.

Az MMA elnöke az építész aktív közéleti tevékenységéről is beszélt. Kiemelte azt is, hogy az építész a Pécsi Tudományegyetem doktori iskolájának tanára, a magyar organikus építészet oktatását végző Vándoriskola mestere, emellett az Országépítő folyóirat főszerkesztője.

\"Az értékes épített környezetből az ember olyan inspirációt nyer, amelyet az élet minden területén kamatoztathat\" - idézte Dévényi Sándor gondolatát.

A kiállítást megnyitó Turi Attila Ybl-díjas építész, az MMA Építőművészeti Tagozat vezetője arról beszélt, hogy az építész feladata, hogy lélekkel töltse meg az átértelmezett formát. Mint mondta, az építész alapállása a derű, teremtő alázattal fordul a világ felé, teret ad a játékösztönnek. Dévényi Sándor munkáit a dinamika jellemzi, a vizuális kitapinthatóság, a felületek, anyagok és színek rendszere, stimuláló megjelenése. \"Házai, terei mesélő alkotások, s a kifejezésmód egyben a művészeti ágak szinte mindegyikének megjelenítő erejét ötvözi\" - hangsúlyozta.

Az alkotó munkáit áttekintő tárlat bemutatja az építészeti ars poetica alappilléreit. A családi ház léptékű munkáival is iskolát teremtő építész különleges feladatokban is kibontakozhatott (városi terek, műemlékfelújítás, városrehabilitáció, mérnöki létesítmények). Dévényi Sándor számos jelentős kezdeményezés életre hívója, társalapítója, a magyar organikus építészet nemzetközi diskurzus által is számon tartott mestere - áll a kiállítás ismertetőjében.

A Kós Károly Alapítvány és az MMA Építőművészeti Tagozata szervezésében megvalósuló tárlat március 24-ig látogatható a Vigadó Galéria földszinti kiállítóterében, majd április 5-től a Pécsi Galériában. A kiállításon - amelynek kurátora Dénes Eszter, grafikusa Ruszina Katalin - február 18-án alkotói tárlatvezetésre várják az érdeklődőket.

gpz \\ pmg

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Átadták a kékfestést szellemi kulturális örökséggé nyilvánító dokumentumot Pápán

Átadták a kékfestés hagyományát a világ szellemi kulturális örökségévé nyilvánító dokumentumot a pápai Kékfestő Múzeumban kedden, így már négy magyar vonatkozású ...

Magyar Borok Bálja

Ötfogásos menüsorral, neves pincészetek boraival várja a vendégeket szombaton a Corinthia Hotel Budapestben a 14. Magyar Borok Bálja.

Tízezer adag ételt készítenek el a főzőcsapatok a nyíregyházi böllérversenyen

Mintegy tízezer adag ételt készítenek el a főzőcsapatok a 2. Nyírségi Disznótoros Fesztiválon és 18. Nemzetközi Böllérversenyen február 16-án Nyíregyh ...

Budapest kulturális és turisztikai nagykövete díj

Harmadszor ítélték oda a Budapest kulturális és turisztikai nagykövete díjat. Az idei kitüntetettet, Kovács Ágnes olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszót ...

Családi Csoki Napok 03.16-17. Granada Hotel Kecskemét

Egy igazán fantasztikus hétvégével várjuk a csokoládé és az édességek szerelmeseit. Ami itt vár Benneteket: Csokoládé minden mennyiségben Egyedi csokoládé ...

Dévényi Sándor építész kiállítása a Pesti Vigadóban

Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész, a nemzet művésze munkáit bemutató kiállítás nyílt a Magyar Művészeti Akadémia(MMA) székházában, a Pesti Vigadóban.

 
Ez történt a héten

Csángó Bál a Millenáris parkban

23.alkalommal rendezik meg a Csángó Bált a budapesti Millenáris parkban, ahol bepillantást nyújtanak a csángó magyar kultúrába, a nyári időszakot bemutató ...

Budapest Táncfesztivál

Ma kezdődik a 2019-es Budapest Táncfesztivál, amelynek nyitógálája a Nemzeti Táncszínház új épületében, a fővárosi Millenáris parkban lesz.

10. Borjour Magnum

Minden eddiginél több, összesen 235 borászat több mint 1000 bora közül választhatnak a 10. Borjour Magnum látogatói szombaton a Millenáris park csarnokaiban; ...

Páger Antal-színészdíj

Hegyi Barbara kapta a Páger Antal-színészdíjat, a makói önkormányzat elismerését a Hagymaházban.

Tavaszi fesztivált rendeznek márciusban Veszprémben

Öt produkcióval várja az érdeklődőket március elejétől a 12. veszprémi tavaszi fesztivál. A négy saját előadás mellett egy vendégprodukciót láthatnak az ...

Ludwig 30 kiállítás- és programsorozat

A fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum Ludwig 30 kiállítás- és programsorozatának megnyitója.

 
 
weather failed, check feed URL