Kávéházak éjszakája

Harminc helyszín és mintegy száz kulturális program várja a kávéházi kultúra kedvelőit május 17-én Budapesten, az idei Kávéházak éjszakája programjain.

Bővebben...
 

Húsvét a Skanzenben Szentendre 2019.04.21-04.22.

 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Dévényi Sándor építész kiállítása a Pesti Vigadóban

Dátum: 2019.02.01. péntek
 
 
 
 

Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész, a nemzet művésze munkáit bemutató kiállítás nyílt a Magyar Művészeti Akadémia(MMA) székházában, a Pesti Vigadóban.

Az alkotó eddigi életművét áttekintő kiállítás a különböző léptékű, a várostervtől a kilincsig ívelő munkáit tematikusan tárja a látogatók elé.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke a tárlat megnyitóján arról beszélt, hogy az akadémia volt alelnökének, az építőművészeti tagozat tagjának a tablókon megjelenő életművét nemcsak díjai ismerik el, hanem a pécsiek értő szeretete, valamint a szakma is azzal, hogy munkáit országszerte Dévényi-házakként tartja számon.

Kiemelte, hogy az alkotásokat a formai játékosság, az expresszív megjelenítés hatja át. Az olykor ironikus koncepciókat élénk színek használata jellemzi, de mindenekelőtt egy helyhez, városhoz való kötődésük, pécsi mivoltuk, hiszen az épületek zöme Pécs belvárosában áll.

Az építész és munkatársai Pécsett alapozták meg azt a gondolati közösséget, amelyet ma pécsi iskolának lehet tekinteni - mondta az elnök, kiemelve, hogy Dévényi Sándor építészetének meghatározója az organikus gondolkodás.

Az MMA elnöke az építész aktív közéleti tevékenységéről is beszélt. Kiemelte azt is, hogy az építész a Pécsi Tudományegyetem doktori iskolájának tanára, a magyar organikus építészet oktatását végző Vándoriskola mestere, emellett az Országépítő folyóirat főszerkesztője.

\"Az értékes épített környezetből az ember olyan inspirációt nyer, amelyet az élet minden területén kamatoztathat\" - idézte Dévényi Sándor gondolatát.

A kiállítást megnyitó Turi Attila Ybl-díjas építész, az MMA Építőművészeti Tagozat vezetője arról beszélt, hogy az építész feladata, hogy lélekkel töltse meg az átértelmezett formát. Mint mondta, az építész alapállása a derű, teremtő alázattal fordul a világ felé, teret ad a játékösztönnek. Dévényi Sándor munkáit a dinamika jellemzi, a vizuális kitapinthatóság, a felületek, anyagok és színek rendszere, stimuláló megjelenése. \"Házai, terei mesélő alkotások, s a kifejezésmód egyben a művészeti ágak szinte mindegyikének megjelenítő erejét ötvözi\" - hangsúlyozta.

Az alkotó munkáit áttekintő tárlat bemutatja az építészeti ars poetica alappilléreit. A családi ház léptékű munkáival is iskolát teremtő építész különleges feladatokban is kibontakozhatott (városi terek, műemlékfelújítás, városrehabilitáció, mérnöki létesítmények). Dévényi Sándor számos jelentős kezdeményezés életre hívója, társalapítója, a magyar organikus építészet nemzetközi diskurzus által is számon tartott mestere - áll a kiállítás ismertetőjében.

A Kós Károly Alapítvány és az MMA Építőművészeti Tagozata szervezésében megvalósuló tárlat március 24-ig látogatható a Vigadó Galéria földszinti kiállítóterében, majd április 5-től a Pécsi Galériában. A kiállításon - amelynek kurátora Dénes Eszter, grafikusa Ruszina Katalin - február 18-án alkotói tárlatvezetésre várják az érdeklődőket.

gpz \\ pmg

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Máté Bence békás fotója nyert a World Press Photo természetfotó kategóriájában

Máté Bence Túlélési ösztön című békás fotója nyert az év sajtófotóit elismerő World Press Photo-díj természetfotó kategóriájában - jelentették be csütörtökön ...

Felvidék Fesztivál

Felvidék Fesztivált rendeznek csütörtöktől a Magyarság Házában. A gömöri régió bemutatására fókuszáló, vasárnapig tartó rendezvényen színházi, zenei és ...

Szakmák Éjszakája

A szakképzési lehetőségekre szeretnék felhívni a figyelmet a pénteken megrendezendő Szakmák Éjszakáján.

Európa Játékok

Június 21-én kezdődik Minszkben a II. Európa Játékok, amelyen 15 sportág 199 versenyszámában hirdetnek győztest. Magyarország várhatóan közel 130 sportolót ...

Csaknem 550 evezőst várnak a budapesti évadnyitóra

Több mint 60 csapatban csaknem 550 evezős méri össze tudását a Budapest Kupa Regattán, amelyet szombaton kilencedik alkalommal rendeznek meg az évadnyitónak ...

Gemenci faóriásokhoz indul túra a hétvégén

A gemenci erdőben megbújó, idős faóriásokat fedezhetik fel a természetbarátok a Gemenc Zrt. hétvégi túráján.

 
Ez történt a héten

Húsvéti forgatag a Szennai Skanzenben

Húsvéti forgatag várja az érdeklődőket április 19. és 22. között a Szennai Skanzenben.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban \"rügyfakasztó vasárnap\" ...

Húsvéti programok a diósgyőri várban

Húsvéti locsolkodás, tojásfestés és tojáspatkolás, muzsika, népi játékok várják mindazokat, akik a húsvéti ünnepeket alatt a diósgyőri várba látogatnak.

Vivicittá

Minden eddiginél többen, 31 293-an neveztek idén a kétnapos 34. Telekom Vivicittá városvédő futófesztiválra, amelynek fő számát, a 21 kilométeres félmaratont ...

Olasz Napok Várpalotán

Negyedik alkalommal rendezik meg az Olasz Napokat hétvégén a Veszprém megyei Várpalotán, a programokat olasz autó- és motorkiállítás is színesíti.

A költészet napja

Kortárs versek és novellák által inspirált képzőművészeti alkotásokból nyílt kiállítás a Magyar Írószövetség fővárosi székházában szerdán.

 
 
weather failed, check feed URL