Kulturális örökség napjai

Változatos programok, kiállítások, tematikus séták várják a kulturális örökség napjai alkalmából Szegeden az érdeklődőket, akik a műemléképületek máskor a nagyközönség elől elzárt részeibe is bepillanthatnak.

Bővebben...
 

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége

 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Ablak a Bartókra

Dátum: 2019.05.21. kedd
 
 
 
 

Ablak a Bartókra címmel négynapos helytörténeti és kulturális fesztivál lesz Újbudán május 30. és június 2. között.

A négynapos fesztivál egyebek mellett a Bartók Béla út és környéke kulturális életének, helyszíneinek, köztük egykori központjának, a Hadik kávéháznak állít emléket - mondta el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában Ongjerth Dániel, a Bartók-negyed alapító-művészeti vezetője, az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány kuratóriumi tagja.

Az önkormányzat kulturális stratégiája az, hogy a Bartók Béla út, a Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér közötti rész Buda kulturális főutcája legyen, erre épít ez a rendezvény is - tette hozzá.

A hagyományteremtő jelleggel megszervezett Ablak a Bartókra fesztivál egyik fő célja, hogy bemutassák, hogyan lehet kiüresedett városi tereket élettel, kultúrával megtölteni. A május 30. és június 2. közötti ingyenes rendezvényre látogatók megismerkedhetnek a Bartók Béla út korábban üresen álló, mára közösségi vagy művészeti alkotó-, kiállítótérként funkcionáló helyszíneivel.

A művészeti vezető tájékoztatása szerint az irodalmi programok között a Hadik Kávéházban slam poetry estet rendeznek. Kiemelte még Willi Dorner Bodies in urban spaces című performanszát, amely a városi terek és az ember viszonyát ábrázolja, valamint a Meetlab helyben alkotó művészeti közösség interaktív vezetett sétáját.

Elmondta, hogy a Kiégő Izzók nevű művészeti csoport Berlin és Kairó után ezúttal Budán is egy hely specifikus vizuális programmal várja az érdeklődőket. Emellett a fesztivál keretében a vezetett helytörténeti sétákon a környék műtermeit is bejárhatják a látogatók.

A rendezvénysorozattal az is célja a szervezőknek, hogy a kezdeményezés országos hálózattá nője ki magát és arra ösztönözzön, hogy minden nagyvárosban támogassák a helyi alkotóközösségeket.

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Színházak éjszakáját és a kulturális örökség napjai

Harmincnégy budapesti teátrum várja a közönséget kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal és számos egyéb programmal a Színházak éjszakáján szombaton, a kulturális ...

Csütörtöktől visszatér a mozikba a digitálisan felújított János vitéz

Digitálisan felújítva tér vissza szeptember 19-től országszerte a mozikba Jankovics Marcell 1973-ban bemutatott rajzfilmklasszikusa, a János vitéz.

Hét Domb Filmfesztivál

Hétfőn kezdődik Komlón a Hét Domb Filmfesztivál, amelynek hét napja alatt mintegy száz filmet vetítenek a baranyai városban.

Puliszka-fesztivált rendeznek a hétvégén Pakson

Jellegzetes erdélyi ízek mellett folklórprogramok várják a közönséget szombaton a paksi puliszkafesztiválon, amelyet negyedik alkalommal rendez meg az ...

Európai Diáksport Napja

Az idén szeptember 27-én rendezik meg az Európai Diáksport Napját, amelynek során a szervezők tájékoztatása szerint 33 ország csaknem hárommillió iskoláskorú ...

PLACCC Fesztivál Budapesten

Táncosok a köztéri és helyszínspecifikus művészeti alkotásokat bemutató nemzetközi PLACCC fesztivál nyitóeseményén a Ferenciek tere metróaluljárójában.

 
Ez történt a héten

Erdővarázs

A magyarországi erdők értékeit, érdekességeit, az erdész szakma különlegességeit mutatják be azon az ingyenes rendezvényen, amelyet az Agrárminisztérium ...

Ötvösművészeti Biennálé

Negyvennyolc kortárs ötvösművész ékszereit, plasztikáit, érméit és használatai tárgyait vonultatja fel a XII. Ötvösművészeti Biennálé, amely szeptember ...

Pónifogathajtó-világbajnokság

Száz fogathajtó verseng majd Kisbér-Ászáron a szeptember végi pónifogathajtó-világbajnokságon.

Ismét őszi bormustrát rendeznek Szegeden

A helybélieknek és a városba érkező turistáknak is sokszínű programokat kínál a Bor tér őszi bormustra.

A hétvégén rendezik a vegetáriánus fesztivált

Táplálkozási szakemberek előadásai, vegetáriánus ételkóstolók, öko- és bioszemléletű termék-bemutatók is várják az érdeklődőket szombaton és vasárnap a ...

29. Kecskeméti Népzenei Találkozó

A magyar népzene keleti párhuzamait is bemutatja a szeptember 19. és 21. között megrendezendő 29. Kecskeméti Népzenei Találkozó.

 
 
weather failed, check feed URL