Megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét

A június 17-ig tartó rendezvény 168 kiadó és könyvesműhely kínálatával, több mint 300 új kötettel várja a közönséget a Duna-korzón, a Vigadó tér és a Március 15. tér közötti területen.

Bővebben...
 


 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Ablak a Bartókra

Dátum: 2019.05.21. kedd
 
 
 
 

Ablak a Bartókra címmel négynapos helytörténeti és kulturális fesztivál lesz Újbudán május 30. és június 2. között.

A négynapos fesztivál egyebek mellett a Bartók Béla út és környéke kulturális életének, helyszíneinek, köztük egykori központjának, a Hadik kávéháznak állít emléket - mondta el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában Ongjerth Dániel, a Bartók-negyed alapító-művészeti vezetője, az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány kuratóriumi tagja.

Az önkormányzat kulturális stratégiája az, hogy a Bartók Béla út, a Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér közötti rész Buda kulturális főutcája legyen, erre épít ez a rendezvény is - tette hozzá.

A hagyományteremtő jelleggel megszervezett Ablak a Bartókra fesztivál egyik fő célja, hogy bemutassák, hogyan lehet kiüresedett városi tereket élettel, kultúrával megtölteni. A május 30. és június 2. közötti ingyenes rendezvényre látogatók megismerkedhetnek a Bartók Béla út korábban üresen álló, mára közösségi vagy művészeti alkotó-, kiállítótérként funkcionáló helyszíneivel.

A művészeti vezető tájékoztatása szerint az irodalmi programok között a Hadik Kávéházban slam poetry estet rendeznek. Kiemelte még Willi Dorner Bodies in urban spaces című performanszát, amely a városi terek és az ember viszonyát ábrázolja, valamint a Meetlab helyben alkotó művészeti közösség interaktív vezetett sétáját.

Elmondta, hogy a Kiégő Izzók nevű művészeti csoport Berlin és Kairó után ezúttal Budán is egy hely specifikus vizuális programmal várja az érdeklődőket. Emellett a fesztivál keretében a vezetett helytörténeti sétákon a környék műtermeit is bejárhatják a látogatók.

A rendezvénysorozattal az is célja a szervezőknek, hogy a kezdeményezés országos hálózattá nője ki magát és arra ösztönözzön, hogy minden nagyvárosban támogassák a helyi alkotóközösségeket.

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

A jövőre 50 éves Apostol együttes a Sportarénában fog ünnepelni

Öt évtizedes fennállását nagykoncerttel ünnepli jövőre az Apostol együttes. A zenekar, amely slágeres zenéjével nagy sikereket aratott, 2020. március 20-án ...

Idén is lesz autómentes nap Budapesten

Budapest idén is csatlakozik az Európai mobilitás hét című programhoz, amelynek keretében szeptember 22-én tarthatják majd meg az autómentes napot.

Kihívás Napja

Változatos programokkal várják az érdeklődőket a Kihívás Napján, Magyarország legnagyobb szabadidősportos rendezvényén.

Koncert Halmos Béla emlékére a Hagyományok Házában

Halmos Béla emlékére rendez koncertet a Hagyományok Háza június 4-én. A táncházmozgalom egyik elindítója, első prímása aznap lenne 73 éves.

Gyereknap

Különleges gyermeknapi programokkal várja hétvégén a látogatókat a Budakeszi Vadaspark, amely május végén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját.

Eleven Tavasz utcafesztivál

Mintegy száz program, köztük a lakókocsiból zenélő Márkó dj, a Valami Swing zenekar koncertje, mini WAMP dizájnvásár, kiállítások és workshopok is várják ...

 
Ez történt a héten

Budavári Bach Fesztivál

Még egy hétig, június 20-ig tart a Budavári Bach Fesztivál. A koncerteket a páros napokon rendezik a Budavári Evangélikus Templomban.

Európai Kerti Vasutak Találkozója

Hétvégén rendezik meg az Európai Kerti Vasutak Találkozóját a Vasúttörténeti Parkban, ahol a látogatók dízel- és gőzmozdonyok kicsinyített másolatainak ...

Szent László Napok Győrben

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét ...

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutó verseny

Pünkösd vasárnap 0 órakor rajtol a legnépszerűbb és legnépesebb magyar terepfutó verseny, a 112 kilométeres Salomon Ultra-Trail Hungary a szentendrei Duna-korzóról, ...

19. Pécsi Országos Színházi Találkozó

Csütörtökön kezdődik a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), amely több mint 14 versenyelőadással és számos kísérőprogrammal várja a közönséget ...

Hagyományőrző családi napot rendeznek hétfőn a Tabánban

Pünkösdi Királyság címmel rendeznek hétfőn hagyományőrző családi napot a Tabánban, ahol többek közt óriásbuborék-fújással, gólyalábasokkal és pünkösdi ...

 
 
weather failed, check feed URL