Gyorsaságimotoros-vb

Magyarország a Hajdúnánás mellett épülő versenypályán 2023-tól 10 évig rendez gyorsaságimotoros világbajnoki futamokat.

Bővebben...
 
 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Régészet Napja

Dátum: 2020.06.19. péntek
 
 
 
 

Idén 14 intézmény és szervezet csatlakozott a Régészet Napja programsorozatához, amelyet a hétvégén, a többi európai országgal egy időben tart a Magyar Régész Szövetség Networks/Hálózatok címmel.

A péntektől vasárnapig zajló idei esemény fő témája a kapcsolati hálózatok létrehozása, fenntartása és kiterjesztése - olvasható a Magyar Régész Szövetség az MTI-hez csütörtökön elküldött közleményében, amelyben kiemelik, hogy az eseményhez csatlakozó helyszínek a járványügyi helyzethez alkalmazkodva kínálják programjaikat.

A fővárosban a Budapesti Történeti Múzeum és az Óbudai Múzeum régészeti helyszíneket bejáró sétáihoz lehet csatlakozni, a Magyar Nemzeti Múzeum és az Aquincumi Múzeum pedig online előadásokat közvetít: szó lesz egy 7000 éves üzenetről, egy restaurátorműhely rejtelmeiről, de virtuálisan bekapcsolódhatnak az érdeklődők egy késő rézkori tömegsír feltárásába, és megismerhetik a Duna-medence monumentális kora vaskori tájait is.

A hálózatok témához illeszkedve a debreceni Déri Múzeum, a hajdúböszörményi Hajdúsági Múzeum és a berettyóújfalui Bihari Múzeum egymással együttműködésben kínál programokat a közönségnek. Megismerhetik a látogatók például a Hajdúböszörmény határában található újkori erődök hálózatát, a zeleméri templomromhoz kapcsolódó alagutak legendáját, a Gúti erdőben lévő középkori templomromot, valamint a rejtélyes herpályi Csonkatornyot.

Az egri várban viselet- és fegyverbemutató várja az érdeklődőket, akik bepillanthatnak a régmúlt korok divatjába és gasztronómiai kultúrájába is. A látogatók megismerkedhetnek a régészet 21. századi módszereivel: a távérzékelési módszerekkel, a 3D lelőhelymodellezéssel, valamint a drónok szerepével.

Miskolcon a Miskolci Régész Terasz keretében a Hom(e) Movie című kisfilm premierje lesz, a vetítés után kerekasztal-beszélgetést tartanak.

Nyíregyházára, Szolnokra és Százhalombattára virtuális kirándulást tehetnek az érdeklődők, de az intézmények közösségimédia-oldalain egész héten izgalmas bejegyzésekkel, feladványokkal készülnek.

Tatabányán lelőhelylátogatásra hívják az érdeklődőket a Szelim-barlanghoz, a gyerekeket mini ásatás és restaurátorpuzzle várja, a felnőttek a város történetének ásatási legendáit és legendás ásatásait ismerhetik meg.

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum a közösségi régészet szellemében indít kirándulást Türjére. Kicsik és nagyok részt vehetnek a premontrei templomhoz csatlakozó középkori kolostor régészeti kutatásában. Erre a programra olyan lelkes résztvevőket várnak, akik nem riadnak vissza attól, hogy ásót, lapátot, spaklit ragadjanak és a régészeknek segédkezve leporolják a poros falakat - írták a tájékoztatóban.

A programokról bővebb információk a http://www.regeszetnapja.hu oldalon és a Régészet Napja Facebook-oldalán érhetők el.

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

OperaSzerda

Rost Andrea főszereplésével folytatódik az OperaSzerda, Giacomo Puccini Pillangókisasszony című operájának legszebb részletei hangzanak el szerdán az Eiffel ...

Díjat nyert Londonban a k2 Színház

A k2 Színház Búcsúkoncert című darabja, amelyet a Londoni Magyar Kulturális Központ mutatott be a brit fővárosban, nyerte meg a Voila OffFest díjat a független ...

Kezet formázó kilátó Nógrádban

Az installációt a Farkaskútvölgy Hagyományőrző és Lótenyésztő Sportegyesület kezdeményezésére Csíkszentmihályi Benjámin építész készítette.

Tél

Síelők a mátraszentistváni síparkban 2021. február 14-én.

Pécsi Balett

Szombaton debütál a Pécsi Balett online tánctanító projektje a legkisebbeknek, akik YouTube-videók segítségével otthonról tanulhatják meg a klasszikus ...

Munkácsy-szobor

Egy egészalakos Munkácsy-szobrot, valamint a festőgéniusz két híres alkotására utaló köztéri művet helyeznek ki 2022 első felében a jelenleg is épülő Munkácsy-negyedben ...

 
Ez történt a héten

A bükki Imó-forrás

Az időszakos, váltakozó vízhozamú bükki karsztforrás többnyire kora tavasszal, vagy nagyobb mennyiségű csapadék után tör a felszínre.

Filharmónia Magyarország

Csaknem 20 online koncertet, közte a Kodály Kórus Debrecen és a Savaria Szimfonikus Zenekar előadását kínálja márciusban a Filharmónia Magyarország.

Berlinale

Hétfőn kezdődik a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale), amelyen a szemle 71 éves történetében először egyszerre két magyar nagyjátékfilm is indul ...

Művészeti portréfilmek az Uránia online csatornáján

Több mint 30 művészeti tárgyú portréfilmet tesz ingyenesen elérhetővé az Uránia Nemzeti Filmszínház Látótér-Alkotóportrék címmel március 1-jétől online ...

Idegenvezetők Világnapja

Online rendezik meg az Idegenvezetők Világnapja eseményeit idén február 25. és 28 között.

Göcseji Múzeum

Bemutatták a hetven évvel ezelőtt alapított Göcseji Múzeum új tanulmánykötetét kedden Zalaegerszegen, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

 
 
weather failed, check feed URL