Gyorsaságimotoros-vb

Magyarország a Hajdúnánás mellett épülő versenypályán 2023-tól 10 évig rendez gyorsaságimotoros világbajnoki futamokat.

Bővebben...
 
 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Budapest Design Week 2020

Dátum: 2020.07.27. hétfő
 
 

Elindult a jelentkezés Budapest Design Week 2020 fesztiválra, amely rendhagyó, hibrid formában kel életre október 1. és 11. között - áll a szervezők MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint írják, a programötletekkel ezúttal díjmentesen lehet részt venni a fesztiválon, a jelentkezéseket augusztus 17-ig várják.

Az idén 17. alkalommal megvalósuló fesztivált a járványhelyzetre tekintettel hibrid fesztiválként rendezik meg, a programok jelentős része kizárólag az online térben valósul meg, néhány kiemelt esemény kivételével - áll a közleményben.

Mint írják, a rendezvénysorozat védnöke és finanszírozója, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, valamint szervezője, a Magyar Formatervezési Tanács számára fontos a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása. Tekintettel a koronavírus-járványra az idén a részvételhez kapcsolódó díj megfizetésétől eltekintenek, ezzel is hozzájárulva a hazai designvállalkozások bemutatkozásának elősegítéséhez, a kreatívipar illetve gazdaság élénkítéséhez. A programokkal kapcsolatban nem szabnak tematikai feltételeket, a központi témához - Tartsd körforgásban! - való csatlakozás választható lehetőség.

A program idei központi témája a körforgásos gazdaság (circular economy) fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. A 21. század egyik legfontosabb problémája a fenntarthatóság kérdése, amelynek kiemelt fontosságú aspektusa, részleges megoldási lehetősége az egyszerű újrafelhasználáson túlmutató, annál komplexebb megközelítést alkalmazó körforgásos gazdaság, amely folyamatos visszacsatolásban gondolkodik. A körforgásos modellek már a terméktervezés folyamatának korai fázisában számolnak a termék újrahasznosításával. E folyamat magában foglalja az erőforrások hatékonyabb felhasználását, a termékek életciklusának meghosszabbítását, a hulladéktermelés minimalizálását, valamint a termék száz százalékos újrafelhasználását - áll a közleményben.

Mint írják, a társadalmi, gazdasági és ökológiai értelemben is megkerülhetetlen kérdéskör tekintetében kiemelten fontos szerepet játszanak a designerek. A 21. századi design számos ágazata - például slow design, open source design, inkluzív designtörekvések, közösségi tervezés, maker movement - már napjainkban is folyamatosan új gazdasági és fogyasztási modelleket hoz létre, új alapokra helyezve a termékek előállításának folyamatát.

Az idei Budapest Design Week fesztivál számos olyan jelenséget, inspiratív esettanulmányt és megoldási lehetőséget fog bemutatni a körforgásos gazdaság területéről, amely válaszokat tud adni a fenntarthatóság aktuális kérdéseire, és amely a koronavírus-járvány hosszú távú, a körforgásos gazdasággal szorosan összefüggő társadalmi, gazdasági és ökológiai hatásaira is reflektál - áll a közleményben.

Mint írják, a szervezők a beérkezett jelentkezések közül az újszerűség, az exkluzivitás, az egyediség, a kreativitás, a relevancia és szakmai minőség szempontjait figyelembe véve választja ki azokat a partnereket, akiknek programja az idei Budapest Design Week hivatalos programjában szerepelhet. A zsűrizés során előnyben részesítik a kifejezetten online formátumokra kifejlesztett programokat. A jelentkezők közül a Magyar Formatervezési Tanács tagjaiból álló szakmai grémium választja ki a részvételre jogosultakat.

A jelentkezéseket \"Design Week Budapest jelentkezés\" tárgyú emailben augusztus 17-ig várják a designhet@designhet.hu címre a tervezett program vázlatos leírásával.

A részletes felhívás a https://designhet.hu/2019/a/files/Budapest_Design_Week_felhivas_2020.pdf linken érhető el.

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

OperaSzerda

Rost Andrea főszereplésével folytatódik az OperaSzerda, Giacomo Puccini Pillangókisasszony című operájának legszebb részletei hangzanak el szerdán az Eiffel ...

Díjat nyert Londonban a k2 Színház

A k2 Színház Búcsúkoncert című darabja, amelyet a Londoni Magyar Kulturális Központ mutatott be a brit fővárosban, nyerte meg a Voila OffFest díjat a független ...

Kezet formázó kilátó Nógrádban

Az installációt a Farkaskútvölgy Hagyományőrző és Lótenyésztő Sportegyesület kezdeményezésére Csíkszentmihályi Benjámin építész készítette.

Tél

Síelők a mátraszentistváni síparkban 2021. február 14-én.

Pécsi Balett

Szombaton debütál a Pécsi Balett online tánctanító projektje a legkisebbeknek, akik YouTube-videók segítségével otthonról tanulhatják meg a klasszikus ...

Munkácsy-szobor

Egy egészalakos Munkácsy-szobrot, valamint a festőgéniusz két híres alkotására utaló köztéri művet helyeznek ki 2022 első felében a jelenleg is épülő Munkácsy-negyedben ...

 
Ez történt a héten

A bükki Imó-forrás

Az időszakos, váltakozó vízhozamú bükki karsztforrás többnyire kora tavasszal, vagy nagyobb mennyiségű csapadék után tör a felszínre.

Filharmónia Magyarország

Csaknem 20 online koncertet, közte a Kodály Kórus Debrecen és a Savaria Szimfonikus Zenekar előadását kínálja márciusban a Filharmónia Magyarország.

Berlinale

Hétfőn kezdődik a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale), amelyen a szemle 71 éves történetében először egyszerre két magyar nagyjátékfilm is indul ...

Művészeti portréfilmek az Uránia online csatornáján

Több mint 30 művészeti tárgyú portréfilmet tesz ingyenesen elérhetővé az Uránia Nemzeti Filmszínház Látótér-Alkotóportrék címmel március 1-jétől online ...

Idegenvezetők Világnapja

Online rendezik meg az Idegenvezetők Világnapja eseményeit idén február 25. és 28 között.

Göcseji Múzeum

Bemutatták a hetven évvel ezelőtt alapított Göcseji Múzeum új tanulmánykötetét kedden Zalaegerszegen, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

 
 
weather failed, check feed URL