Idegenvezetők Világnapja

Online rendezik meg az Idegenvezetők Világnapja eseményeit idén február 25. és 28 között.

Bővebben...
 

Interpack szakvásár Düsseldorf 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Békés-tarhosi Zenei Napok

Dátum: 2020.09.28. hétfő
 
 
 
 

Október 4. és november 8. között rendezik meg 44. alkalommal a Békés-tarhosi Zenei Napokat, ismertebb nevén a Bétazent Békésen.

Kilenc előadás, amelyből öt ingyenes lesz, egy kurzus és egy konferencia a Bétazen idei programja - mondta el a rendezvénysorozat hétfői beharangozó sajtótájékoztatóján Túri Andrea fesztiváligazgató.

Kálmán Tibor polgármester kiemelte, hogy még sosem volt ősszel a fesztivál és még sosem tartott egy hónapon keresztül, erre a járványügyi helyzet miatt kényszerültek.

Vámos Zoltán alpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta: szeretnék újrapozicionálni a fesztivált, ezért zárásként, november 8-án a tarhosi Wenckheim-kastélyban Békés-Tarhos üzenete a jövőnek címmel konferenciát rendeznek. Szeretnék elérni, hogy a világon a Kodály-módszert elsőként oktató békés-tarhosi zeneiskolát, annak történetét beemeljék a nemzeti alaptantervbe. A zeneiskola - amely szeptember 1-je óta Szokolay Sándor nevét viseli - nemcsak helyi érték, hanem a magyar kultúra kiemelt értéke - tette hozzá Vámos Zoltán. Megjegyezte, hogy a kiváló akusztikával rendelkező Zenepavilont szeretnék felújítani úgy, hogy az vezető zenei központ lehessen a jövőben.

Bagoly László zenei vezető és Túri Andrea ismertette, hogy a több mint egy hónapos rendezvénysorozatot vasárnap a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar hangversenye nyitja meg, amelyen Illényi Katica hegedűművész működik közre. Október 6-án a Benkó Dixieland Band, 9-én a Suttyomba Zenekar, 31-én Miklósa Erika operaénekesnő, Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész és Tóth László trombitaművész ad koncertet.

Fellépnek a békési zeneiskola egykori növendékei is, hetedik alkalommal rendezik meg a fúvószenekari találkozót és idén először lesz fafúvós kurzus is. A társművészetek, az irodalom felé is nyitnak: Herczeg Ferenc Déryné ifjasszony című művét színházi előadásként tekinthetik meg az érdeklődők, Dévai Nagy Kamilla és Meister Éva pedig Túl ötven erdőn - 1920-2020 címmel trianoni megemlékező műsort ad.

A részletes program a www.betazen.hu oldalon tekinthető meg.

A Békés-tarhosi Zenei Napok Magyarország egyik legrégebbi múltra visszatekintő komolyzenei fesztiválja. Az 1976 óta megrendezett esemény gyökerei 1946-ra nyúlnak vissza, Gulyás György ugyanis akkor indította el azt a Tarhosi Énekiskolát, amely először alkalmazta Kodály Zoltán zenepedagógiai módszerét.

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Munkácsy-szobor

Egy egészalakos Munkácsy-szobrot, valamint a festőgéniusz két híres alkotására utaló köztéri művet helyeznek ki 2022 első felében a jelenleg is épülő Munkácsy-negyedben ...

Paloznaki Jazzpiknik

Candy Dulfer, Mario Biondi, az MF Robots és a De Phazz is fellép az idei Paloznaki Jazzpikniken, amelyet a tervek szerint július 29-től 31-ig rendeznek ...

Footgolf Eb

Magyarország rendezheti az idei footgolf csapat Európa-bajnokságot, amelyen a szokottól eltérően egyéni versenyekre is sor kerül.

Idén már február végén elkezdődhet a medvehagyma szezon

Az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már február végén elkezdődhet a jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény, ...

The Weeknd-koncert lesz 2022-ben Budapesten

Napjaink egyik legsikeresebb előadója 2022. november 4-én ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában.

Rövid tél várható

Barlangjából előbújva nem látta meg az árnyékát Balu, a Fővárosi Állat- és Növénykert barnamedvéje, a népi megfigyelések szerint ezért rövid tél várható.

 
Ez történt a héten

Göcseji Múzeum

Bemutatták a hetven évvel ezelőtt alapított Göcseji Múzeum új tanulmánykötetét kedden Zalaegerszegen, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

OperaSzerda

Rost Andrea főszereplésével folytatódik az OperaSzerda, Giacomo Puccini Pillangókisasszony című operájának legszebb részletei hangzanak el szerdán az Eiffel ...

Díjat nyert Londonban a k2 Színház

A k2 Színház Búcsúkoncert című darabja, amelyet a Londoni Magyar Kulturális Központ mutatott be a brit fővárosban, nyerte meg a Voila OffFest díjat a független ...

Kezet formázó kilátó Nógrádban

Az installációt a Farkaskútvölgy Hagyományőrző és Lótenyésztő Sportegyesület kezdeményezésére Csíkszentmihályi Benjámin építész készítette.

Tél

Síelők a mátraszentistváni síparkban 2021. február 14-én.

Pécsi Balett

Szombaton debütál a Pécsi Balett online tánctanító projektje a legkisebbeknek, akik YouTube-videók segítségével otthonról tanulhatják meg a klasszikus ...

 
 
weather failed, check feed URL