Gyorsaságimotoros-vb

Magyarország a Hajdúnánás mellett épülő versenypályán 2023-tól 10 évig rendez gyorsaságimotoros világbajnoki futamokat.

Bővebben...
 
 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Kutatók éjszakája

Dátum: 2020.11.24. kedd
 
 
 
 

Az ELTE Bölcsészettudományi Karának (BTK) 11 intézete és doktori iskolája összesen 38 online előadással várja a humán tudományok iránt érdeklődőket pénteken, a Kutatók éjszakáján.

Az ELTE BTK oktatói és doktoranduszai idén is megosztják a nagyközönséggel kutatási eredményeiket, munkájuk izgalmas részleteit a Kutatók éjszakája eseménysorozathoz kapcsolódva.

Pénteken délután 14 óra és éjfél között az előadások mellett interaktív beszélgetések, nyelvórák és workshopok is színesítik a programot - olvasható az ELTE hétfői közleményében.

Az ingyenesen megtekinthető előadások jelentős részét élő közvetítésen keresztül követheti a közönség.

A hagyományos előadások között szerepel Hoppál Krisztina régésznek, az MTA-ELTE-SZTE Selyemút Kutatócsoport tudományos segédmunkatársának beszámolója, amelyben Gróf Zichy Jenő régészeti gyűjteményének kalandos történetét dolgozza fel.

Sipos Cintia, a BTK Alkalmazott Nyelvészeti Műhelyének tagja Beskatulyázva című előadásában nyelvész szemmel vizsgálja meg az autizmus szakmai közösségeinek nyelvhasználatát és az autizmusról kialakult nézeteinket.

Hammer Ferenc médiakutató, az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszékének vezetője a Netflixen bemutatott, Social Dilemma című dokumentumfilm kapcsán mondja el, hogy mit gondol a médiakutatás a film megállapításairól, majd a közönséget is bevonva kezdeményez beszélgetést a témáról.

Egzotikus utazásokra hívnak a Távol-keleti Intézet munkatársai. Fajkuszné Kovács Ramóna, a Koreai Tanszék oktatója Dél-Korea példája kapcsán azt járja körül, hogy megférhet-e együtt a rendszerezett hagyományőrzés és a mindenre kiterjedő trendkövetés. Az intézet programjai között szó lesz még a japán tetoválásokról, a szigetország veszélyeztetett őshonos nyelveiről, a 800 éves múltra visszatekintő japán karikatúrákról, illetve a ma is semleges Szingapúrról vagy arról, hogyan vált a népi kultúra részévé a buddhista vallás Japánban.

Irsay-Nagy Balázs egyiptológus régész az egyiptomi Újbirodalom királyainak temetőjéről, a Királyok Völgyéről tart előadást az eseményen.

Borbás Gabriella Dóra, az ELTE BTK Alkalmazott Nyelvészeti és Fonetikai Tanszékének adjunktusa pedig a Szavakkal történő bántalmazás 47 módjáról című előadásában azt vizsgálja, hogy milyen nehezen felismerhető verbális agressziók léteznek, hogyan tudjuk beazonosítani ezeket, illetve hogy lehet-e nem szándékos a verbális agresszió.

A Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ programján a kortárs orosz írónő, Ljudmila Ulickaja fiatalkori zsengéjéről, egy forgatókönyvíró kurzus felvételijére több mint negyven évvel ezelőtt írt Csak egy pestis című szövegéről szerveznek interaktív kerekasztal-beszélgetést. Emellett a 20-25 perces tudományos ismeretterjesztő \"előadásmorzsák\" ebben az évben a járvány- és karanténhelyzetek oroszországi történetével foglalkoznak.

Bencze Norbert, az Alkalmazott Nyelvészeti és Fonetikai Tanszék doktorandusza Sikeresen az első randin? - Tippek és trükkök vs. a nyelvi valóság címmel tart előadást a Kutatók éjszakáján.

A nyelvek iránt érdeklődők pedig villám lett- és litvánórán vehetnek részt, illetve Kutasy Mercédesz művészettörténész, műfordító előadásában Guillermo Cabrera Trükkös tigristrió című könyvének apropóján beszélget az érdeklődőkkel a latin-amerikai irodalmi művek fordításáról.

Az ELTE BTK Kutatók éjszakája teljes programja megtalálható a kar honlapján.

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

OperaSzerda

Rost Andrea főszereplésével folytatódik az OperaSzerda, Giacomo Puccini Pillangókisasszony című operájának legszebb részletei hangzanak el szerdán az Eiffel ...

Díjat nyert Londonban a k2 Színház

A k2 Színház Búcsúkoncert című darabja, amelyet a Londoni Magyar Kulturális Központ mutatott be a brit fővárosban, nyerte meg a Voila OffFest díjat a független ...

Kezet formázó kilátó Nógrádban

Az installációt a Farkaskútvölgy Hagyományőrző és Lótenyésztő Sportegyesület kezdeményezésére Csíkszentmihályi Benjámin építész készítette.

Tél

Síelők a mátraszentistváni síparkban 2021. február 14-én.

Pécsi Balett

Szombaton debütál a Pécsi Balett online tánctanító projektje a legkisebbeknek, akik YouTube-videók segítségével otthonról tanulhatják meg a klasszikus ...

Munkácsy-szobor

Egy egészalakos Munkácsy-szobrot, valamint a festőgéniusz két híres alkotására utaló köztéri művet helyeznek ki 2022 első felében a jelenleg is épülő Munkácsy-negyedben ...

 
Ez történt a héten

A bükki Imó-forrás

Az időszakos, váltakozó vízhozamú bükki karsztforrás többnyire kora tavasszal, vagy nagyobb mennyiségű csapadék után tör a felszínre.

Filharmónia Magyarország

Csaknem 20 online koncertet, közte a Kodály Kórus Debrecen és a Savaria Szimfonikus Zenekar előadását kínálja márciusban a Filharmónia Magyarország.

Berlinale

Hétfőn kezdődik a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale), amelyen a szemle 71 éves történetében először egyszerre két magyar nagyjátékfilm is indul ...

Művészeti portréfilmek az Uránia online csatornáján

Több mint 30 művészeti tárgyú portréfilmet tesz ingyenesen elérhetővé az Uránia Nemzeti Filmszínház Látótér-Alkotóportrék címmel március 1-jétől online ...

Idegenvezetők Világnapja

Online rendezik meg az Idegenvezetők Világnapja eseményeit idén február 25. és 28 között.

Göcseji Múzeum

Bemutatták a hetven évvel ezelőtt alapított Göcseji Múzeum új tanulmánykötetét kedden Zalaegerszegen, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

 
 
weather failed, check feed URL