XIX. Gymnasiadé

Ötvennégy érmet nyertek a magyar fiatalok a középiskolás sportolók világjátékán, a május 14. és 22. között rendezett XIX. Gymnasiadén.

Bővebben...
 

München 2022.07.17-20. 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Cziffra-emlékév

Dátum: 2021.05.17. hétfő
 
 
 
 

Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora-művei és négykezes átiratok szólalnak meg Borisz Berezovszkij és Balázs János zongoraestjén június 9-én a MOM Kulturális Központban Budapesten.

A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményén Borisz Berezovszkij és Balázs János a két nagy előd zongoristát próbáló átirataiból játszik négykezeseket és szólókat - közölték a szervezők az MTI-vel.

A kulturális eseményt élőben, korlátozott számú közönség előtt rendezik meg. A belépés kizárólag saját névre szóló védettségi igazolvánnyal és személyi azonosító igazolvánnyal lehetséges.

Balázs János zongoraművész nem csupán gyermekkora példaképeként hozta vissza a köztudatba Cziffra György művészetét egy nemzetközi fesztivál formájában, hanem azért is, hogy folytathassa elődje szellemi hagyatékát, tanítsa és segítse a fiatal tehetségeket. A Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny történetének legfiatalabb győzteseként zongoraművészi pályája mellett adja tovább tapasztalatait a következő generációknak.

A Moszkvai Konzervatóriumban végzett Borisz Berezovszkij a világ legkeresettebb zongoristáinak egyike. A világ olyan vezető zenekaraival lép színpadra szólistaként, mint például az amszterdami Royal Concertgebouw Orchestra, a New York-i és a Berlini Filharmonikusok. Kezdeményezésére jött létre a Nemzetközi Medtner Fesztivál.

Cziffra György világhírű zongoraművész születésének 100. évfordulója alkalmából 2021-et Cziffra György-emlékévvé nyilvánította a kormány, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Az emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósul meg.

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Bemutató az Operaházban

Jelenet Richard Wagner Az istenek alkonya című zenedrámájának próbáján a Magyar Állami Operaházban 2022. május 12-én. A darabot M. Tóth Géza rendezésében ...

Eleven Tavasz

A fenntarthatóság és a környezetvédelem kerül a fókuszba az idei Eleven Tavasz fesztiválon, amely számos zenei, családi, színházi és gasztroprogrammal, ...

Hangversenyek hárfával-sorozat

Kertesi Ingrid operaénekes és Vigh Andrea hárfaművész estjével zárul vasárnap a Hangversenyek hárfával-sorozat a budapesti Festetics Palotában.

Dolgok Könyvtára nyílt a budapesti Goethe Intézetben

Tizenöt tárgyat, köztük projektort, gördeszkát, távcsövet, laminálót és játékokat is lehet kölcsönözni csütörtöktől a Goethe Intézetben kialakított Dolgok ...

Páger Antal-színészdíj

Szacsvay László kapja a Páger Antal-színészdíjat, a színházi elismerést vasárnap adják át a makói városnapi ünnepségek keretében a Hagymaházban.

Mozgás Éjszakája

Idén is megrendezik a Mozgás Éjszakáját; az eseményre június 17-én a budapesti Városligetben és a Hősök terén kerül sor.

 
Ez történt a héten

Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Negyvennyolc alkotás szerepel az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba állító szegedi nemzetközi filmfesztivál kedden ...

NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow

Idén is megrendezik az ország legnagyobb szántóföldi kiállítását, a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-ot a Fejér megyei Mezőfalván, június 1-2-án.

Üveg Nemzetközi Éve

Magyar innovációkat és az üvegművészetet népszerűsítik Az üveg nemzetközi éve hazai programjai, az érdeklődők Budapesten, Szentendrén, Pannonhalmán és ...

Pozsonyban indult a V4-es könyvvásárok sora

Pozsonyban, a BRaK könyvfesztiválon képviselte Magyarországot és a magyar irodalmat a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) május 13. és 15. között, ezzel ...

Városmajori Szabadtéri Színpad

Fennállásának 100. évfordulóját ünnepli az idén a Városmajori Szabadtéri Színpad, amely mintegy nyolcvan produkcióval, ősbemutatókkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, ...

Magyar sikerek a szkander Európa-bajnokságon

Kőváriné Ivánfi Brigitta két aranyérmet szerzett a Bukarestben rendezett szkander Európa-bajnokságon.

 
 
weather failed, check feed URL