XIX. Gymnasiadé

Ötvennégy érmet nyertek a magyar fiatalok a középiskolás sportolók világjátékán, a május 14. és 22. között rendezett XIX. Gymnasiadén.

Bővebben...
 

München 2022.07.17-20. 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Múzeumok éjszakája

Dátum: 2021.06.22. kedd
 
 
 
 

A verseké lesz a főszerep június 26-án este, a Múzeumok éjszakáján a Bajor Gizi Színészmúzeumban, ahol az Egyetemi Színpad legendás estjeit is felidézik. A program fő helyszíne a Bajor-villa kertje.

A múzeum Latinovits Zoltán színművészről ősszel nagyszabású kiállításon emlékezik meg, ehhez kapcsolódóan június 26-án este a verseké lesz a főszerep - olvasható az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a versmondás Latinovits Zoltán életművének egyik meghatározó eleme. E témát járják körül, felidézve az Egyetemi Színpad történetének meghatározó, mára legendássá vált előadóestjeit.

Négy helyszínen, színészekkel és középiskolás fiatalokkal elevenítik föl Latinovits Zoltán, Mezey Mária és Cserhalmi Anna Izgága Jézusok című összeállítását, Mensáros László XX. század című vallomását, Berek Kati József Attila- és Nagy László-versekből szerkesztett zenés estjét.

Az egyes helyszíneken színészek mondanak verseket, valamint középiskolás fiatalok egyéni látásmódban megfogalmazott versértelmezéseiket mutatják be.

Az elhangzó versek mellé kamarakiállítást és beszélgetést kínálnak, amelyek az Egyetemi Színpad jelentős pillanatait elevenítik föl. Az eseményen fellép Sebő Ferenc énekes, dalszerző, népzenekutató is.

A múzeum kiállításait közismert művészekkel járhatják be az érdeklődők. A Róna Viktor életművét bemutató, Herceg a vasfüggöny mögül című tárlatban a kiállítás látványtervezőjével, Csanádi Judittal és Szakály György táncművésszel találkozhatnak a látogatók.

A Bács Ferenc-kamarakiállításban előadás- és filmrészletek láthatók a művész főszereplésével - olvasható a közleményben.

Mint írják, a havonta online formában jelentkező Fényből szőtt mesék című sorozat visszaköltözik a villába, és varázslatos Szent Iván-éji történettel ismerteti meg a közönséget a két közreműködő: Kecskés Karina színművész, drámapedagógus és Fehérváry Lilla előadóművész.

A múzeumok éjszakája összes rendezvényén csak védettségi igazolvánnyal vagy a védettséget igazoló applikáció felmutatásával lehet részt venni. Karszalag a helyszínen megvásárolható a múzeum nyitvatartási ideje alatt.

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Bemutató az Operaházban

Jelenet Richard Wagner Az istenek alkonya című zenedrámájának próbáján a Magyar Állami Operaházban 2022. május 12-én. A darabot M. Tóth Géza rendezésében ...

Eleven Tavasz

A fenntarthatóság és a környezetvédelem kerül a fókuszba az idei Eleven Tavasz fesztiválon, amely számos zenei, családi, színházi és gasztroprogrammal, ...

Hangversenyek hárfával-sorozat

Kertesi Ingrid operaénekes és Vigh Andrea hárfaművész estjével zárul vasárnap a Hangversenyek hárfával-sorozat a budapesti Festetics Palotában.

Dolgok Könyvtára nyílt a budapesti Goethe Intézetben

Tizenöt tárgyat, köztük projektort, gördeszkát, távcsövet, laminálót és játékokat is lehet kölcsönözni csütörtöktől a Goethe Intézetben kialakított Dolgok ...

Páger Antal-színészdíj

Szacsvay László kapja a Páger Antal-színészdíjat, a színházi elismerést vasárnap adják át a makói városnapi ünnepségek keretében a Hagymaházban.

Mozgás Éjszakája

Idén is megrendezik a Mozgás Éjszakáját; az eseményre június 17-én a budapesti Városligetben és a Hősök terén kerül sor.

 
Ez történt a héten

Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Negyvennyolc alkotás szerepel az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba állító szegedi nemzetközi filmfesztivál kedden ...

NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow

Idén is megrendezik az ország legnagyobb szántóföldi kiállítását, a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-ot a Fejér megyei Mezőfalván, június 1-2-án.

Üveg Nemzetközi Éve

Magyar innovációkat és az üvegművészetet népszerűsítik Az üveg nemzetközi éve hazai programjai, az érdeklődők Budapesten, Szentendrén, Pannonhalmán és ...

Pozsonyban indult a V4-es könyvvásárok sora

Pozsonyban, a BRaK könyvfesztiválon képviselte Magyarországot és a magyar irodalmat a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) május 13. és 15. között, ezzel ...

Városmajori Szabadtéri Színpad

Fennállásának 100. évfordulóját ünnepli az idén a Városmajori Szabadtéri Színpad, amely mintegy nyolcvan produkcióval, ősbemutatókkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, ...

Magyar sikerek a szkander Európa-bajnokságon

Kőváriné Ivánfi Brigitta két aranyérmet szerzett a Bukarestben rendezett szkander Európa-bajnokságon.

 
 
weather failed, check feed URL