Zöld forgatagot rendeznek Dömösön

A Duna-Ipoly Nemzeti Park szombaton rendezi a Dömösi Zöld Forgatagot, amely a Dunakanyar térségének egyik legjelentősebb természetvédelmi témájú rendezvénye.

Bővebben...
 
 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

28. Barokk esküvő Győr

Dátum: 2021.07.26. hétfő
 
 

Idén ismét megrendezik a Barokk esküvőt Győrben, az augusztus 6. és 8. között zajló programsorozat csúcspontja, az esküvői ceremónia szombaton lesz.

Radnóti Ákos (Fidesz-KDNP) alpolgármester a Győrben tartott hétfői sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a tavalyi év kivételével 1993 óta minden évben megrendezik a programsorozatot, amelyen 17. és 18. századi korhű ruhákkal, a barokk kort megelevenítő programelemekkel és vásári forgataggal várják a látogatókat.

Keglovich Ferencné, a barokk esküvő koordinátora elmondta, hogy idén az Ausztriában élő Benke Annamária és Imre Lajos köti össze életét az eseményen. Eredetileg tavaly házasodtak volna össze a győri rendezvényen, de ahogy más programot, úgy ezt sem tarthatták meg a koronavírus-járvány miatt.

A menyasszony győri születésű és gyermekként többször is részt vett barokk ruhába öltözve, felvonulóként az eseményen - tette hozzá.

A programokat részletezve elmondta, hogy a háromnapos esemény augusztus 6-án, pénteken a Bacchus Consort koncertjével kezdődik, amelyen a vőlegény köszönti a menyasszonyt.

Szombat délelőtt hagyományőrző egyesületek tartanak bemutatókat a korabeli hétköznapok világából a belvárosban. Látogatható lesz a korabeli városháza alatti börtön, ahol délutántól óránként előadások idézik fel a régi történeteket. Kora délután kezdődik a barokk felvonulás, amelyen barokk ruhába öltözve vonul a belvárosban a menyasszony és a vőlegény, valamint szüleik, rokonaik és több száz jelmezt öltő önkéntes.

Az esküvői ceremónián a menyasszony és a vőlegény térden állva búcsúzik a szülőktől, aláírják a móringlevelet (hozománylevél), majd a menyasszony fejéről karddal leveszik a virágkoszorút, amelynek helyére az asszonyságot jelképező főkötő kerül. A napot barokk táncház zárja - fűzte hozzá Keglovich Ferencné.

Vasárnap vásár, gyermekprogramok és koncertek várják a látogatókat. A programsorozatot este a Magyar Nemzeti Táncegyüttes A Tenkes kapitánya című előadása zárja a Dunakapu téren.

Hajtó Péter, a Győr Projekt Kft. kulturális igazgatója kiemelte, hogy a belváros dekorációja minden korábbinál látványosabb lesz, ezúttal az üzletek kirakatait is dekorálni fogják.

Mint elmondta, a látványra azért helyeznek nagy hangsúlyt, mert a koronavírus-járvány alakulásának függvényében előfordulhat, hogy egyes programokat csak korlátozottan lehet majd látogatni.

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Nagy Sportágválasztó

Több mint száz sportágat és húszféle hangszert lehet ingyenesen kipróbálni a Budapesti Nagy Sportágválasztón és Nagy Hangszerválasztón, amelyet pénteken ...

Fair play világnapja

A fair play szeptember 7-i világnapja (World Fair Play Day) alkalmából a Nemzetközi Fair Play Bizottság hétfőn három magas kőrist ültetett a Népligetben.

5. Debrecziner Gourmet fesztivál

A mangalica, a chili és a szilva kombinációja lesz a középpontban az 5. Debrecziner Gourmet fesztiválon, a háromnapos gasztrorendezvény pénteken kezdődik ...

Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál

Október 8-án kezdődik az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál, amelyen október 24-ig koncertek, irodalmi és képzőművészeti programok, valamint ...

Padelverseny

Szerdától Szentendre ad otthont az első magyarországi profi padelversenynek.

Paralimpia 2020-Bronzérmes a magyar női tőrcsapat

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) által közreadott képen Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna és Madarászné Mező Boglárka, a bronzérmes magyar ...

 
Ez történt a héten

Pécsi Napok fesztivál

A Bikini, Geszti Péter és a Parno Graszt ad koncertet, továbbá megrendezik a Pécsi Tangó Ünnepet és a 25. Európai Bordalfesztivált is a szeptember 22. ...

ELTE Füvészkert 250. évfordulója

Az ELTE Füvészkert 2021-ben ünnepli alapításának 250. évfordulóját, a kerek évfordulót a kert történetét bemutató könyvvel, emlékkiállítással és emlékfa ...

Jamie Winchester 50 évét ünnepli a Budapest Parkban

Az ír zenész eddigi pályafutása Magyarországhoz kapcsolódott, a tavaly nyárról elhalasztott esten több formációja lép színpadra csütörtökön a Budapest Parkban.

Ötnapos fesztivállal ünnepli 10. évadát a Budapest Park

Szeptember 15. és 19. között megrendezett Xtra Feszt elnevezésű programsorozaton fellép többek között Jamie Winchester, a Follow The Flow, a Vad Fruttik, ...

Nemzetközi Természet- és Környezet-védelmi Fesztivál

Ma veszi kezdetét a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál Gödöllőn, ahol vasárnapig a Kárpát-medencei Filmszemle vetítései, fotókiállítás, ...

Őszi fesztivál

Szeptember 16. és 19. között rendezik meg a Szekszárdi Őszi Fesztivált a hagyományos szüreti napok helyett a tolnai megyeszékhelyen.

 
 
weather failed, check feed URL