XIX. Gymnasiadé

Ötvennégy érmet nyertek a magyar fiatalok a középiskolás sportolók világjátékán, a május 14. és 22. között rendezett XIX. Gymnasiadén.

Bővebben...
 

München 2022.07.17-20. 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Kiállítás nyílt a kilencvenéves Szegedi Szabadtéri Játékokról

Dátum: 2021.08.13. péntek
 
 
 
 

A fesztivál plakátjaiból válogató kiállítás nyílt a Szegedi Szabadtéri Játékok indulásának kilencvenedik évfordulója alkalmából csütörtökön Szegeden, a Klauzál téren.

Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója a szabadtéri tárlat megnyitóján felidézte, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok 1931. június 13-án a Magyar Passió előadásával kezdődött, amelyet Hevesi Sándor rendezett. A fesztivál az évtizedek során Magyarország legnagyobb befogadóképességű szabadtéri színházává, Közép-Európa egyik legmeghatározóbb nyári színházi fesztiváljává vált.

Bár a második világháború alatt és azt követően csaknem két évtizedig szüneteltek az előadások a Dóm téren, 1949-ben megnyílt a fesztivál kisebbik játszóhelye, az Újszegedi Szabadtéri Színpad, 1959-ben pedig a Fogadalmi templom előtt is újraindultak az előadások - idézte fel a színész, rendező.

A fesztivál hosszú ideje Szeged kulturális indentitásának meghatározó eleme. A játékok műsorválasztását a kezdetektől a hagyomány és a megújulás, valamint a műfaji sokszínűség jellemezte. A próza, az opera és az operett mellett fontos szerepet kapott a táncművészet, majd 1965-től, az idei évad műsorán is szereplő West Side Story bemutatását követően a musical is - hangsúlyozta Barnák László.

Nátyi Róbert, a Regionális Összművészeti Központ vezető kurátora elmondta, a tárlatra kiválasztott csaknem negyven plakát nemcsak a fesztivál történetének egy-egy jelentős eseményét eleveníti föl, hanem azt is bemutatja az érdeklődőknek, hogy az évtizedek során hogyan változott az alkalmazott grafika, miként próbálták megszólítani a szervezők a közönséget.

A fesztivál indulásának éveiben a Dóm sziluettje volt a plakátok meghatározó eleme, az 1930-as évek második felében azonban már a szereplők - köztük számos világsztár - bemutatására helyezték a hangsúlyt. Az újraindulást követően, a korszellemnek megfelelően inkább a tipográfiai megoldások domináltak, a 70-es, 80-as évektől kezdve azonban újra megjelentek a különféle grafikai megoldások - közölte a művészettörténész, hozzátéve, hogy a fesztivál plakátjait azonban mindig egyfajta visszafogottság jellemezte.

A jubileum alkalmából a fesztivál történetét bemutató 70 perces dokumentumfilm készült, melyet az érdeklődők a kiállított plakátok alján elhelyezett QR-kód segítségével érhetnek el.

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Bemutató az Operaházban

Jelenet Richard Wagner Az istenek alkonya című zenedrámájának próbáján a Magyar Állami Operaházban 2022. május 12-én. A darabot M. Tóth Géza rendezésében ...

Eleven Tavasz

A fenntarthatóság és a környezetvédelem kerül a fókuszba az idei Eleven Tavasz fesztiválon, amely számos zenei, családi, színházi és gasztroprogrammal, ...

Hangversenyek hárfával-sorozat

Kertesi Ingrid operaénekes és Vigh Andrea hárfaművész estjével zárul vasárnap a Hangversenyek hárfával-sorozat a budapesti Festetics Palotában.

Dolgok Könyvtára nyílt a budapesti Goethe Intézetben

Tizenöt tárgyat, köztük projektort, gördeszkát, távcsövet, laminálót és játékokat is lehet kölcsönözni csütörtöktől a Goethe Intézetben kialakított Dolgok ...

Páger Antal-színészdíj

Szacsvay László kapja a Páger Antal-színészdíjat, a színházi elismerést vasárnap adják át a makói városnapi ünnepségek keretében a Hagymaházban.

Mozgás Éjszakája

Idén is megrendezik a Mozgás Éjszakáját; az eseményre június 17-én a budapesti Városligetben és a Hősök terén kerül sor.

 
Ez történt a héten

Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Negyvennyolc alkotás szerepel az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba állító szegedi nemzetközi filmfesztivál kedden ...

NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow

Idén is megrendezik az ország legnagyobb szántóföldi kiállítását, a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-ot a Fejér megyei Mezőfalván, június 1-2-án.

Üveg Nemzetközi Éve

Magyar innovációkat és az üvegművészetet népszerűsítik Az üveg nemzetközi éve hazai programjai, az érdeklődők Budapesten, Szentendrén, Pannonhalmán és ...

Pozsonyban indult a V4-es könyvvásárok sora

Pozsonyban, a BRaK könyvfesztiválon képviselte Magyarországot és a magyar irodalmat a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) május 13. és 15. között, ezzel ...

Városmajori Szabadtéri Színpad

Fennállásának 100. évfordulóját ünnepli az idén a Városmajori Szabadtéri Színpad, amely mintegy nyolcvan produkcióval, ősbemutatókkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, ...

Magyar sikerek a szkander Európa-bajnokságon

Kőváriné Ivánfi Brigitta két aranyérmet szerzett a Bukarestben rendezett szkander Európa-bajnokságon.

 
 
weather failed, check feed URL