XIX. Gymnasiadé

Ötvennégy érmet nyertek a magyar fiatalok a középiskolás sportolók világjátékán, a május 14. és 22. között rendezett XIX. Gymnasiadén.

Bővebben...
 

München 2022.07.17-20. 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Olasz Filmfesztivál a Puskin moziban

Dátum: 2021.11.02. kedd
 
 

Az idei Velencei Filmfesztiválon több díjat nyert Itt én nevetek című dráma vetítésével kezdődik a 19. Olasz Filmfesztivál - Mittelcinemafest szombaton a budapesti Puskin moziban.

A szervezők közleménye szerint a Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecitta közös rendezvénye november 16-ig a Puskin és a Tabán moziban egy tucat - a legújabb és legjobb - olasz alkotást, köztük több fesztiválsikert tűz műsorára eredeti nyelven, magyar felirattal.

November 6-án a fesztivál nyitófilmje, a Mario Martone rendezésében és Toni Servillo főszereplésével készült Itt én nevetek (Qui Rido Io) a század elején, a Belle Époque Nápolyában játszódik és Eduardo Scarpetta komikus színész életét mutatja be, aki sikere csúcsán egy merész vállalkozásba fog: paródiát készít a kor legnagyobb olasz költője, Gabriele D\'Annunzio egyik tragédiájából. D\'Annunzio plágium miatt feljelenti és ezzel kezdetét veszi az első nagy szerzői jogi per Olaszországban. A pereskedés évei kimerítőek voltak, ám Scarpetta egy nagyszerű színészi alakítással képes szembeszállni sorsával - olvasható a tájékoztatóban.

Toni Servillo főszereplésével lesz látható a Rácsokon túl (Ariaferma - rendező: Leonardo Di Costanzo) című film is, amelynek történetében egy börtönt felszámolnak, és bürokratikus problémák miatt egy tucatnyi rab néhány börtönőr kíséretében arra vár, hogy átvigyék őket új helyükre. A kialakult feszült légkörben az elkülönülés szabályai fellazulnak.

Ugyancsak az idei Velencei Filmfesztiválon volt a világpremierje a Latinamerika (America Latina) című filmnek, amely a Torontói Filmfesztiválon is nagy sikert aratott. Damiano és Fabio D\'Innocenzo ikertestvérek különös hangulatú alkotásában az udvarias és nyugodt Massimo egy kiváló fogorvos, aki mindent elért az életben: anyagi jólétben él, szép családja, kiegyensúlyozott élete van. Egy nap Massimo lemegy a pincébe és az abszurd átveszi az irányítást az élete felett. A főszereplőt, Elio Germanot olyan filmekből ismerheti a magyar közönség mint az El akartam rejtőzni, a Rózsa-sziget, az Előtted az élet, Az ötödik kerék, a Lucia látomásai vagy a Testvérem egyedüli gyerek.

Több fesztiválon is sikert aratott Pietro Marcello (Martin Eden), Francesco Munzi és Alice Rohrwacher (A Szent és a Farkas) közös, Futura című filmje. A történetben egy Olaszországon át vezető hosszú út során megismerhetik a nézők a 15 és 20 év közötti fiatalok jövőről alkotott elképzeléseit. A film Olaszország portréját rajzolja meg, bemutatja, hogy a mai tizenévesek hogyan vélekednek lakóhelyükről, álmaikról, várakozásaikról, vágyaikról és félelmeikről.

A fesztivál zárásaként vetítik a Könyvesbolt Párizsban (Il materiale emotivo) című alkotást, amely Pierre-ről a párizsi antikváriusról szól, akinek élete a ritka könyvek és bénulásban szenvedő lánya körül forog, amíg meg nem ismerkedik egy közvetlen, életvidám nővel. Sergio Castellitto, a film rendezője és főszereplője az egyik legismertebb olasz színész, akit a Fortunata rendezőjeként és a Bella Martha főszereplőjeként ismerhet a magyar közönség.

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Bemutató az Operaházban

Jelenet Richard Wagner Az istenek alkonya című zenedrámájának próbáján a Magyar Állami Operaházban 2022. május 12-én. A darabot M. Tóth Géza rendezésében ...

Eleven Tavasz

A fenntarthatóság és a környezetvédelem kerül a fókuszba az idei Eleven Tavasz fesztiválon, amely számos zenei, családi, színházi és gasztroprogrammal, ...

Hangversenyek hárfával-sorozat

Kertesi Ingrid operaénekes és Vigh Andrea hárfaművész estjével zárul vasárnap a Hangversenyek hárfával-sorozat a budapesti Festetics Palotában.

Dolgok Könyvtára nyílt a budapesti Goethe Intézetben

Tizenöt tárgyat, köztük projektort, gördeszkát, távcsövet, laminálót és játékokat is lehet kölcsönözni csütörtöktől a Goethe Intézetben kialakított Dolgok ...

Páger Antal-színészdíj

Szacsvay László kapja a Páger Antal-színészdíjat, a színházi elismerést vasárnap adják át a makói városnapi ünnepségek keretében a Hagymaházban.

Mozgás Éjszakája

Idén is megrendezik a Mozgás Éjszakáját; az eseményre június 17-én a budapesti Városligetben és a Hősök terén kerül sor.

 
Ez történt a héten

Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Negyvennyolc alkotás szerepel az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba állító szegedi nemzetközi filmfesztivál kedden ...

NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow

Idén is megrendezik az ország legnagyobb szántóföldi kiállítását, a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-ot a Fejér megyei Mezőfalván, június 1-2-án.

Üveg Nemzetközi Éve

Magyar innovációkat és az üvegművészetet népszerűsítik Az üveg nemzetközi éve hazai programjai, az érdeklődők Budapesten, Szentendrén, Pannonhalmán és ...

Pozsonyban indult a V4-es könyvvásárok sora

Pozsonyban, a BRaK könyvfesztiválon képviselte Magyarországot és a magyar irodalmat a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) május 13. és 15. között, ezzel ...

Városmajori Szabadtéri Színpad

Fennállásának 100. évfordulóját ünnepli az idén a Városmajori Szabadtéri Színpad, amely mintegy nyolcvan produkcióval, ősbemutatókkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, ...

Magyar sikerek a szkander Európa-bajnokságon

Kőváriné Ivánfi Brigitta két aranyérmet szerzett a Bukarestben rendezett szkander Európa-bajnokságon.

 
 
weather failed, check feed URL