XIX. Gymnasiadé

Ötvennégy érmet nyertek a magyar fiatalok a középiskolás sportolók világjátékán, a május 14. és 22. között rendezett XIX. Gymnasiadén.

Bővebben...
 

München 2022.07.17-20. 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

MKE jubileumi programsorozat

Dátum: 2021.11.05. péntek
 
 
 
 

Kiállításokkal veszi kezdetét szombaton a Magyar Képzőművészeti Egyetem MKE150 elnevezésű jubileumi programsorozata, amelyen tematikus séták, konferenciák, előadások és tárlatvezetések is várják az érdeklődőket.

Szombaton nyílik a Modellállítás - Az emberi test képi konstrukciói című reprezentatív kiállítás, amely festményeken, rajzokon, grafikákon, szobrokon keresztül mutatja be a különböző korok testábrázolását - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az eredeti műtárgyakon és archív dokumentumokon keresztül követhető lesz, hogy a különböző korszakokban hogyan kapott egyéni, sajátos, különleges színezetet az emberi test ábrázolása. A tárlaton a nagy elődök - Székely Bertalan, Barcsay Jenő, Bortnyik Sándor, Kondor Béla, Major János - munkái mellett, kortárs alkotók - Lakner László, Birkás Ákos, Dallos Ádám, Czene Márta, Keresztesi Zsófia, Győrffy László, Kristóf Krisztián - művei szerepelnek.

A reprezentatív kiállítás az MKE Egyetemi Könyvtár, Levéltár és Művészeti Gyűjtemény anyagára épít, többek között Székely Bertalan anatómiai rajzaira, de a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből is láthatók lesznek festmények, rajzok.

Szombaton Adtál, uram, esőt, de nincs köszönet benne címmel hallgatói kiállítás is nyílik az intézmény aulájában. A tárlat azt vizsgálja, hogy a 19. század végétől a női hallgatók megjelenése hogyan változtatta meg az egyetem mindennapi működését és az oktatást. A kiállításon a performanszok, tér- és videóinstallációk mellett hagyományos művészeti műfajok is megjelennek, és női nézőpontból foglalkoznak az emlékezettel, a kontinuitással.

A kiállító művészek Antalka Zsófia, Ács Kinga Noémi, Drótos Dominika, Jakab Borbála Róza, Liksay Csenge Gyopár, Papp Írisz, Papp Fanni, Pálóczi Andrea és Puskás Melitta Flóra lesznek.

Az MKE150 programsorozat további reprezentatív kiállításai közül az És mégis mozi a föld! IMXXX - Intermédia retrospektív című tárlat decemberben, míg A régi-új Műcsarnok című bemutató februárban nyílik az egyetem Barcsay Termében. Az eseménysorozat kiemelkedő programja lesz a frissen restaurált Lotz-freskók és az egyetem egyes felújított tereinek ünnepélyes átadása, amelyre várhatóan februárban kerül sor.

A jubileumi sorozat a kiállítások mellett más programokat is kínál. Egyebek mellett tematikus sétákat szerveznek az Andrássy úti főépületben és az Epreskertben, de elindul az intézménytörténeti online kalendárium, és készül egy reprezentatív album is, amely az intézmény gyűjteményeit mutatja be. Az MKE150 részeként az egyetem hallgatói fesztiválra, konferenciákra, előadásokra, tárlatvezetésekre hívják az érdeklődőket.

vrzs \\ pmg

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Bemutató az Operaházban

Jelenet Richard Wagner Az istenek alkonya című zenedrámájának próbáján a Magyar Állami Operaházban 2022. május 12-én. A darabot M. Tóth Géza rendezésében ...

Eleven Tavasz

A fenntarthatóság és a környezetvédelem kerül a fókuszba az idei Eleven Tavasz fesztiválon, amely számos zenei, családi, színházi és gasztroprogrammal, ...

Hangversenyek hárfával-sorozat

Kertesi Ingrid operaénekes és Vigh Andrea hárfaművész estjével zárul vasárnap a Hangversenyek hárfával-sorozat a budapesti Festetics Palotában.

Dolgok Könyvtára nyílt a budapesti Goethe Intézetben

Tizenöt tárgyat, köztük projektort, gördeszkát, távcsövet, laminálót és játékokat is lehet kölcsönözni csütörtöktől a Goethe Intézetben kialakított Dolgok ...

Páger Antal-színészdíj

Szacsvay László kapja a Páger Antal-színészdíjat, a színházi elismerést vasárnap adják át a makói városnapi ünnepségek keretében a Hagymaházban.

Mozgás Éjszakája

Idén is megrendezik a Mozgás Éjszakáját; az eseményre június 17-én a budapesti Városligetben és a Hősök terén kerül sor.

 
Ez történt a héten

Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Negyvennyolc alkotás szerepel az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba állító szegedi nemzetközi filmfesztivál kedden ...

NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow

Idén is megrendezik az ország legnagyobb szántóföldi kiállítását, a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-ot a Fejér megyei Mezőfalván, június 1-2-án.

Üveg Nemzetközi Éve

Magyar innovációkat és az üvegművészetet népszerűsítik Az üveg nemzetközi éve hazai programjai, az érdeklődők Budapesten, Szentendrén, Pannonhalmán és ...

Pozsonyban indult a V4-es könyvvásárok sora

Pozsonyban, a BRaK könyvfesztiválon képviselte Magyarországot és a magyar irodalmat a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) május 13. és 15. között, ezzel ...

Városmajori Szabadtéri Színpad

Fennállásának 100. évfordulóját ünnepli az idén a Városmajori Szabadtéri Színpad, amely mintegy nyolcvan produkcióval, ősbemutatókkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, ...

Magyar sikerek a szkander Európa-bajnokságon

Kőváriné Ivánfi Brigitta két aranyérmet szerzett a Bukarestben rendezett szkander Európa-bajnokságon.

 
 
weather failed, check feed URL