Művészetek Völgye

Csaknem 2200 zenei, irodalmi, színházi, családi és egyéb programmal várja a látogatókat július 21. és 30. között Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.

Bővebben...
 


 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Fényművészeti és zenei fesztivál

Dátum: 2023.02.27. hétfő
 
 

INOTA elnevezéssel kortárs zenei és fényművészeti fesztivált rendeznek az egykori inotai hőerőmű területén augusztus 31. és szeptember 3. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) programsorozat részeként.

Németh Rajmund, a VEB2023 EKF kulturális projektmenedzsere a fesztivált bemutató hétfői budapesti sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy már az EKF-címért folyó verseny pályázati szakaszában kiemelt szempont volt, hogy régi ipari, honvédségi épületeket új funkciókkal lássanak el.

Mint felidézte, tavaly már Inota re-opening címmel rendeztek egy audiovizuális eseménysorozatot az egykori hőerőműben. Az idei fesztivál az EKF legprogresszívabb eseménye lesz, nemzetközi fellépőkkel - hangsúlyozta Németh Rajmund.

Besnyő Dániel, az INOTA egyik főszervezője, a Central Production fényművésze elárulta: dédelgetett terve volt fényfestések, fénykísérletek megvalósítása kifejezetten elhagyatott, bezárt ipari építményekben, amelyek a múltban fontos szerepet töltöttek be. Így esett a választás a 8-as út mentén fekvő inotai hőerőműre. A fesztivál vizuális koncepciója ez alapján született meg - tette hozzá.

Mint elmondta, újranyitják az erőmű bezárt területeit, ahol fényinstallációk lesznek láthatók. Megvilágítják például a hőerőmű kürtőit is, és a turbinacsarnokban is nagyméretű, látványos fényinstallációval várják a látogatókat.

A fesztiválra olyan nemzetközi audiovizuális alkotókat hívtak meg, mint például Maotik vagy Max Cooper, akik izgalmas, fénnyel kísért zenei performansszal lépnek színpadra. A fesztivál legfontosabb küldetése, hogy ezeket az indusztriális építményeket egyedi fénykosztümbe öltöztessék, minden korosztálynak audiovizuális élményt nyújtva - fogalmazott Besnyő Dániel.

Vereckei Ákos, az INOTA zenei programszervezője szerint a fesztivál zenei koncepciója a kortárs könnyűzene jövőjének bemutatása. Alapvetően kísérletező előadók, zenekarok lépnek fel a mai könnyűzene legkülönfélébb területeiről a kortárs zeneszerzőktől a klubzenén át az ipari technóig.

A sajtótájékoztatóra kiadott háttéranyag szerint a fellépők között lesz az új lemeze világpremierjét a fesztiválon tartó Extrawelt, a tavaly ősszel új albummal jelentkező Daniel Avery vagy a gyárépületekre szabott techno képviselői, Oscar Mulero és Lewis Fautzi. Az első nevek között van az érzelmi örvényeket előidéző szintetizátorvirtuóz Caterina Barbieri, a mágneses atmoszférákat létrehozó kolumbiai Lucrecia Dalt, az Aphex Twin állandó kollaborátorával, Weirdcore-ral érkező zajzenész, Slikback és a kortárs esztétikát 40 évvel ezelőtti elavult technológiával izgalmasan házasító Robert Henke is. A magyar zenei színteret képviseli majd többek között Mákó Mári, a Platon Karataev, Iamyank és a Zagar.

Horn Márton, a sajtótájékoztatónak is helyet adó Magyar Zene Háza projektvezetője szerint a fesztivállal egy nagy álom valósul meg, hiszen ilyen léptékű vizuális zenei fesztivál még nem volt Magyarországon. Éppen ezért a Magyar Zene Háza örömmel csatlakozott a nem mindennapi projekthez - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a fesztivál egyik meghatározó helyszíne lesz a hőerőmű szomszédságában álló művelődési házban a Zene Háza Koncertterem.

A koncertteremben a fesztivál nyitónapján konferenciát is tartanak. Mint Kovács Andrea, a Let it Be Art Agency vezetője és a konferencia programkurátora elmondta, a Mi lesz veled Inota? munkacímet viselő területfejlesztési tanácskozás célja, hogy a különböző tudásterületek képviselői között párbeszéd induljon arról, hogyan hasznosítható újra egy gyárkomplexum a kreatív ipar segítségével.

(FOTÓ)

hga \\ bsa

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Művészetek Völgye

Idén is saját színdarabbal és csaknem 500 további programmal várja a fesztiválozókat a Művészetek Völgye július 21. és 30. között Kapolcsra, Vigántpetendre ...

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút 75. születésnapi ünnepsége

Alkalmi kiállítás nyílt 2023. április 11-én. A vasút építését 1948. április 11-én kezdték meg.

MVM Koncertek - A Zongora sorozat

Hat magyar zongoraművész ad szólókoncertet szombaton és vasárnap a budapesti Festetics Palotában az MVM Koncertek - A Zongora sorozatban.

Színházi olimpia

Madách 200 címmel nyílik meg vasárnap az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) kiállítása a Nemzeti Színházban a 10. Színházi olimpia keretében; ...

Kajak-kenu vk

Kajak-kenuban az idei év első nemzetközi eseménye az éppen egy hónap múlva kezdődő világkupa szegedi állomása lesz, amelyre 53 ország jelezte részvételi ...

Károly király halálának 100. évfordulója

Emlékkiállítás nyílik a gyulai Almásy-kastélyban Habsburg Károly király halálának 100. évfordulója alkalmából. A tárlatot a Madeirai Levéltár és Könyvtár, ...

 
Ez történt a héten

Avasi Borangolás

Idén immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg az Avasai Borangolást Miskolcon, ahol május 11. és 13. között hatvannyolc programhelyszín és kilencvenhét ...

Dalszerző Expo

Ismert magyar és külföldi zenei szakemberek részvételével április 27-től június 8-ig rendezvénysorozattal jelentkezik a Dalszerző Expo az Artisjus fővárosi ...

A költészet napja

Huszonnégy órás versfolyamot rendez szerdán és csütörtökön a Békéscsabai Jókai Színház.

Húsvét

Hagyományos zengővárkonyi díszítéssel írt tojások a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumban virágvasárnap.

Chopin-Liszt zenélő okospadot adtak át a Városligetben

Farkas Gábor zongoraművész előadásában Fryderyk Chopin és Liszt Ferenc műveit játszó okospadot adtak át, a magyar-lengyel barátság napján Budapesten, a ...

Velencei Biennále

Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a 2024-es Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjában a Ludwig Múzeum.

 
 
weather failed, check feed URL