100. éves a Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Filmvetítésekkel, tárlatvezetésekkel, múzeumi kincskereső játékkal, megnyitott térképtárral, könyvtárral és más programokkal várja a látogatókat szombaton a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum az intézmény fennállásának 100. évfordulója alkalmából.

Bővebben...
 
 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

II. fiatal fogatlovak világbajnokság

Dátum: 2016.08.30. kedd
 
 

Szeptember 8. és 11. között rendezik meg Mezőhegyesen a II. fiatal fogatlovak világbajnokságát, amelyen nyolc nemzet mintegy félszáz lova és hajtója áll starthoz.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a Nemzetközi Lovas Szövetség tizedik alkalommal bízza meg Magyarországot világverseny megszervezésével. Európa- és világbajnokságokon a magyar versenyzők összesen 93 érmet szereztek, amiből 40 arany; ez igazolja a magyar lótenyésztés eredményességét - emelte ki.

Hozzátette: a magyar kormány prioritásként kezeli a lótenyésztés kérdését, ezért is alakították mintagazdasággá a három ménesgazdaságot, a mezőhegyesit, a bábolnait és a szilvásváradit, és ezért fejlesztik az utóbbit 6,8 milliárd forint értékben.

Az államtitkár szerint a mezőhegyesi fejlesztések eredményeképpen a békési település felkerült a hazai és a nemzetközi lovasélet térképére, és reményei szerint az eredmények a jövőben tovább javulnak. Mint mondta, szeretnék, ha a jövőben mindhárom olimpiai versenyszám, a díjlovaglás, a díjugratás és a lovastusa is megrendezhető lenne Mezőhegyesen. Pap István Tibor, a Mezőhegyesi Állami Ménes igazgatója kifejtette: Ausztria, Németország, Svájc, Görögország, Lengyelország, Olaszország, Hollandia és Magyarország képviselteti magát az egyes fogathajtó vb-n. A mindszenti, a mélykúti, a kisbéri és a füzesgyarmati válogatók alapján tizenhárom magyar ló indul a világbajnokságon.

Közölte: más szakágakkal ellentétben a junior fogatlovak megméretése hiányzott, ezt az űrt szerette volna a nemzetközi szövetség betölteni. A szabályokról elmondta: a klasszikus fogathajtó versenyekhez képest a vb-n újszerű szabályok lesznek, a kvalifikáció során a díj- és az akadályhajtást kombinálva rendezik meg; a döntőben pedig a maraton- és az akadályhajtásra kerül sor együtt.

Pap István Tibor szerint a világbajnokság hármas célt szolgál: tenyésztési információkat ad, a lovassport fejlesztésére tett intézkedésnek tekinthető, valamint piacot is teremt a legkiválóbb magyar lovaknak. A tavalyi vb-n jól szerepelt négy ló ugyanis már a helyszínen elkelt - jegyezte meg.

A sajtótájékoztatón kiadott programfüzet szerint szeptember 8-án és 9-én lesz az 5-6-7 éves lovak részére a kvalifikáció. Szombaton külön mérkőznek meg az ötéves lovak, majd a 6-7 éves lovak döntője következik díjhajtásban; vasárnap pedig a 6-7 éves lovak kombinált döntőjére kerül sor.

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Go Short rövidfilmfesztivál

A magyar filmek is bemutatkoznak 2019 tavaszán a Go Short Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon a hollandiai Nijmegenben.

CAFe Budapest

Jövő évben október 4. és 20. között rendezik meg a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivált immár huszonnyolcadik alkalommal.

Vangelis legjobb filmzenéi az Arénában

Vangelis Oscar-díjas zeneszerző legjobb filmzenéi csendülnek fel Hien énekes, zeneszerző, nyolcvan fős szimfonikus zenekar és énekegyüttes közreműködésével ...

Mikulásgyár

Idén új helyszínen, a Millenárison nyitja meg kapuit a Mikulásgyár fő üzeme, ahol november 30-tól december 21-ig várják a szegénységben élő családok számára ...

3. Budapest Showcase Hub

Tizennégy ország harminc zenekara mutatkozik be a Balkántól a Baltikumig a 3. Budapest Showcase Hubon (BUSH), a zeneimádók régiós fesztiválján és konferenciáján ...

Krúdy Gyulára emlékeznek Nyíregyházán

Konferencia, tárlatvezetés és rendhagyó előadás is szerepel a Krúdy-napok programján Nyíregyházán, ahol két napon keresztül emlékeznek a nyírségi megyeszékhelyen ...

 
Ez történt a héten

Keszeg, ökle és pisztráng versenyez az év hala címért

Idén is három őshonos fajra, a vörösszárnyú keszegre, a szivárványos öklére és a sebes pisztrángra lehet szavazni az év hala versenyen.

Ismét darvadozást rendeznek a Szegedi Fehér-tónál

Darunéző túrák, madárgyűrűzés, fotós futam, kisvonatozás a halvasúton és számos gyermekprogram várja azokat, akik szombaton ellátogatnak a VII. Fehértavi ...

Jazzkanizsa

A hármas szám jegyében idén három, hazai és külföldi muzsikusok alkotta trió fellépésével tartják november 9-én a Jazzkanizsa sorrendben harmadik rendezvényét.

Háromnapos autókiállítás nyílik a Millenárison

Megnyílik ma a Budapest Auto Show a Millenárison, az október 26-28. között tartott rendezvényen több nagy autóimportőr cég mutatja be a márkák modellú ...

Országos Rajzfilmünnep

Száz helyszínen csaknem 500 program várja az Országos Rajzfilmünnep közönségét péntektől vasárnapig országszerte vetítésekkel és filmes programokkal.

Az év fája

Az év fájának választott mandulafa a pécsi Havihegyen.

 
 
weather failed, check feed URL