A bükki Imó-forrás

Az időszakos, váltakozó vízhozamú bükki karsztforrás többnyire kora tavasszal, vagy nagyobb mennyiségű csapadék után tör a felszínre.

Bővebben...
 


 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Megalakulásának hetvenedik évfordulóját ünnepli az UNICEF

Dátum: 2016.11.24. csütörtök
 
 

Nagy utat tett meg az elmúlt 70 év alatt a gyermekek jogaiért dolgozó Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja (UNICEF), amely a második világháború óta igyekszik segíteni a rászoruló, bántalmazott vagy nélkülöző gyerekeket.

Az ENSZ közgyűlése 1946. december 11-én alapította a szervezetet, amely a második világháború után legfontosabb feladatának az otthontalan, éhező, elárvult gyerekek megsegítését tekintette. Bár ezek a problémák nem tűntek el a világból, ma a nemzetközi szervezet munkájának középpontjában a gyerekek alapvető jogaiért való küzdelem, a gyerekek oktatása és a lánygyermekek védelme áll - mondta el Tausz Katalin, az UNICEF magyar bizottságának gyermekjogi igazgatója, az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Kiemelte: a gyerekeket ugyanazokat az emberi jogok illetik meg, mint a felnőtteket, de vannak külön jogaik is, éppen a gyermeki, védtelenebb mivoltuk miatt. Ide sorolhatók például az olyan nyilvánvaló jogok, mint az élethez vagy az oktatáshoz való jog, az egészségügyhöz, az egészséges ivóvízhez és környezethez, a családhoz való hozzáférés, továbbá a szegénységtől mentes élethez és az anyakönyvezéshez, az identitás formalizált megjelenéséhez való jog is.

Az igazgató arról is beszélt, hogy ma a migrációs hullámban született gyerekek helyzete is akut probléma, hiszen sokszor nem tisztázott, hogy a vándorlás közben született gyerekek mely ország állampolgárai, illetve milyen ellátásra jogosultak, hiszen sokszor a személyes dokumentumok nélkül vándorlókról a pontos születési dátum sem tudható.

A szervezetnek a világ több mint 150 országában vannak gyermekvédelmi programjai, ezeket kizárólag önkéntes hozzájárulásokból és adományokból finanszírozzák, nem részesednek az ENSZ költségvetéséből.

Az UNICEF elkötelezett amellett, hogy a leghátrányosabb helyzetű gyermekeknek speciális védelmet biztosítson, ide tartoznak a háborús helyzetek, természeti katasztrófák, minden nemű agresszió vagy kizsákmányolás áldozatai, valamint azok, akik rendkívüli szegénységben vagy fogyatékossággal élnek.

A szervezet fellép továbbá a szükségállapotokban azért, hogy a gyermekek jogait megvédje, és a partnerországokban működő programjai által elősegítse a nők és lányok jogegyenlőségét, támogassa részvételüket közösségük mind politikai-, társadalmi-, mind pedig gazdasági életében.

Az UNICEF Magyar Bizottsága az évfordulóhoz kapcsolódva kiállítást is rendezett, amely a szervezet elmúlt 70 évének legfontosabb pillanatát foglalja össze. A tárlat december 11-ig látható a budapesti Mazel Tovban.

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Díjat nyert Londonban a k2 Színház

A k2 Színház Búcsúkoncert című darabja, amelyet a Londoni Magyar Kulturális Központ mutatott be a brit fővárosban, nyerte meg a Voila OffFest díjat a független ...

Kezet formázó kilátó Nógrádban

Az installációt a Farkaskútvölgy Hagyományőrző és Lótenyésztő Sportegyesület kezdeményezésére Csíkszentmihályi Benjámin építész készítette.

Tél

Síelők a mátraszentistváni síparkban 2021. február 14-én.

Pécsi Balett

Szombaton debütál a Pécsi Balett online tánctanító projektje a legkisebbeknek, akik YouTube-videók segítségével otthonról tanulhatják meg a klasszikus ...

Munkácsy-szobor

Egy egészalakos Munkácsy-szobrot, valamint a festőgéniusz két híres alkotására utaló köztéri művet helyeznek ki 2022 első felében a jelenleg is épülő Munkácsy-negyedben ...

Paloznaki Jazzpiknik

Candy Dulfer, Mario Biondi, az MF Robots és a De Phazz is fellép az idei Paloznaki Jazzpikniken, amelyet a tervek szerint július 29-től 31-ig rendeznek ...

 
Ez történt a héten

Filharmónia Magyarország

Csaknem 20 online koncertet, közte a Kodály Kórus Debrecen és a Savaria Szimfonikus Zenekar előadását kínálja márciusban a Filharmónia Magyarország.

Berlinale

Hétfőn kezdődik a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale), amelyen a szemle 71 éves történetében először egyszerre két magyar nagyjátékfilm is indul ...

Művészeti portréfilmek az Uránia online csatornáján

Több mint 30 művészeti tárgyú portréfilmet tesz ingyenesen elérhetővé az Uránia Nemzeti Filmszínház Látótér-Alkotóportrék címmel március 1-jétől online ...

Idegenvezetők Világnapja

Online rendezik meg az Idegenvezetők Világnapja eseményeit idén február 25. és 28 között.

Göcseji Múzeum

Bemutatták a hetven évvel ezelőtt alapított Göcseji Múzeum új tanulmánykötetét kedden Zalaegerszegen, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

OperaSzerda

Rost Andrea főszereplésével folytatódik az OperaSzerda, Giacomo Puccini Pillangókisasszony című operájának legszebb részletei hangzanak el szerdán az Eiffel ...

 
 
weather failed, check feed URL