Jászai Marira és Blaha Lujzára emlékeztek a Fiumei úti sírkertben

A 170 évvel ezelőtt született két színésznőre, Jászai Marira és Blaha Lujzára emlékeztek hétfőn a Fiumei úti sírkertben Jászai Mari sírjánál a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) szervezésében.

Bővebben...
 
 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Megalakulásának hetvenedik évfordulóját ünnepli az UNICEF

Dátum: 2016.11.24. csütörtök
 
 

Nagy utat tett meg az elmúlt 70 év alatt a gyermekek jogaiért dolgozó Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja (UNICEF), amely a második világháború óta igyekszik segíteni a rászoruló, bántalmazott vagy nélkülöző gyerekeket.

Az ENSZ közgyűlése 1946. december 11-én alapította a szervezetet, amely a második világháború után legfontosabb feladatának az otthontalan, éhező, elárvult gyerekek megsegítését tekintette. Bár ezek a problémák nem tűntek el a világból, ma a nemzetközi szervezet munkájának középpontjában a gyerekek alapvető jogaiért való küzdelem, a gyerekek oktatása és a lánygyermekek védelme áll - mondta el Tausz Katalin, az UNICEF magyar bizottságának gyermekjogi igazgatója, az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Kiemelte: a gyerekeket ugyanazokat az emberi jogok illetik meg, mint a felnőtteket, de vannak külön jogaik is, éppen a gyermeki, védtelenebb mivoltuk miatt. Ide sorolhatók például az olyan nyilvánvaló jogok, mint az élethez vagy az oktatáshoz való jog, az egészségügyhöz, az egészséges ivóvízhez és környezethez, a családhoz való hozzáférés, továbbá a szegénységtől mentes élethez és az anyakönyvezéshez, az identitás formalizált megjelenéséhez való jog is.

Az igazgató arról is beszélt, hogy ma a migrációs hullámban született gyerekek helyzete is akut probléma, hiszen sokszor nem tisztázott, hogy a vándorlás közben született gyerekek mely ország állampolgárai, illetve milyen ellátásra jogosultak, hiszen sokszor a személyes dokumentumok nélkül vándorlókról a pontos születési dátum sem tudható.

A szervezetnek a világ több mint 150 országában vannak gyermekvédelmi programjai, ezeket kizárólag önkéntes hozzájárulásokból és adományokból finanszírozzák, nem részesednek az ENSZ költségvetéséből.

Az UNICEF elkötelezett amellett, hogy a leghátrányosabb helyzetű gyermekeknek speciális védelmet biztosítson, ide tartoznak a háborús helyzetek, természeti katasztrófák, minden nemű agresszió vagy kizsákmányolás áldozatai, valamint azok, akik rendkívüli szegénységben vagy fogyatékossággal élnek.

A szervezet fellép továbbá a szükségállapotokban azért, hogy a gyermekek jogait megvédje, és a partnerországokban működő programjai által elősegítse a nők és lányok jogegyenlőségét, támogassa részvételüket közösségük mind politikai-, társadalmi-, mind pedig gazdasági életében.

Az UNICEF Magyar Bizottsága az évfordulóhoz kapcsolódva kiállítást is rendezett, amely a szervezet elmúlt 70 évének legfontosabb pillanatát foglalja össze. A tárlat december 11-ig látható a budapesti Mazel Tovban.

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Tour de Hongrie

A Bahrain McLaren indulásával már hat World Tour-csapat indulása biztos a Tour de Hongrie-n - jelentették be a szervezők pénteken az országúti kerékpáros ...

Alanis Morissette októberben a Budapest Sportarénában koncertezik

Tizenkét év után lép újra magyar közönség elé Alanis Morissette. Napjaink egyik legsikeresebb énekes-dalszerzője megjelenés előtt álló új lemeze európai ...

Strand Fesztivál

Teljessé vált az idei Strand Fesztivál három színpadának programja. Augusztus 18-tól 22-ig Zamárdiban mintegy hatvan előadó lép színpadra, köztük számos ...

A Közétkeztetési Szakács-versenyen győztes pécsi csapat

A konyhán naponta hajnali négy órától készítenek el 6500 adag ételt általános iskoláknak, gimnáziumoknak és szociális otthonoknak.

Uszonyosúszó világkupa Egerben

Február 22-én és 23-án 15. alkalommal rendezik meg a CMAS uszonyosúszó világkupát Egerben.

A dzsessz élő legendái lépnek fel tavasszal és nyáron a Müpában

A dzsessz élő legendái lépnek fel tavasszal és nyáron a Müpában: Roy Ayers, Lee Ritenour, Dave Grusin, Kamasi Washington és Wynton Marsalis mellett a Jazztavasz ...

 
Ez történt a héten

SZIN

Nemzetközi sztárok és hazai sikercsapatok lépnek föl a nyári fesztiválszezon egyik záróeseményén, a Szegedi Ifjúsági Napokon (SZIN).

Derkó 2020

Huszonhat fiatal képzőművész pályaműveit sorakoztatja fel a február 21-től látogatható tárlat. A Derkovits Gyula festő- és grafikusművészről elnevezett ...

Fővárosi Palotakoncertek sorozata

A Duna Palotában folytatódik a Fővárosi Palotakoncertek sorozata: március 7-én Haydn, Mozart, és Schubert művei hallhatók a Magyar Kamarazenekar Bánfalvi ...

Szentendrei Tavaszi Fesztivál

Szigligeti Ede Liliomfijának újragondolt változatával kezdődik a március 1-től április 7-ig tartó Szentendrei Tavaszi Fesztivál.

Az Ezer és ezer jel - Őstörténetünk kaukázusi forrásai című időszaki kiállítás

A magyar őstörténet kaukázusi forrásaiból nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Fékomadta Fesztivál

Középkori farsangi hagyományok elevenednek meg szombaton Zsámbékon, ahol óriásbábosok, hagyományőrzők, zenészek és táncosok búcsúztatják a telet a Fékomadta ...

 
 
weather failed, check feed URL