Filharmónia Magyarország

Csaknem 20 online koncertet, közte a Kodály Kórus Debrecen és a Savaria Szimfonikus Zenekar előadását kínálja márciusban a Filharmónia Magyarország.

Bővebben...
 

Interpack szakvásár Düsseldorf 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Ma van a magyar rejtvényfejtők napja

Dátum: 2017.02.03. péntek
 
 
 
 

Ma 60 éves a Füles és 10 éves a magyar rejtvényfejtők napja, a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete (ROE) vasárnap háromórás versennyel ünnepel.

Mint Szalay Dénes, az egyesület elnöke az MTI-nek felidézte, kezdeményezésükre az oktatási és kulturális miniszter 2007-ben járult hozzá, hogy február 3-át - a Füles című lap első száma megjelenésének napját - a magyar rejtvényfejtők napjává nyilvánítsák.

Hozzátette, hogy ezt az ünnepnapot hagyományteremtő szándékkal hozták létre, és ki is állta az idő próbáját. Tíz év után látható, hogy a mai világban is sokan vannak Magyarországon, akik szeretik a rejtvényeket, akik minden évben egyre növekvő létszámban csatlakoznak az ünnepnapi rendezvényhez.

A hagyományoknak megfelelően a ROE nagyszabású fejtőversenyt szervez vasárnap. A háromórás versenyre előzetesen már több mint 250 rejtvényfejtő jelentkezett, ezzel ez lesz az idei év legnagyobb hazai versenye - emelte ki az egyesület elnöke.

Az egyéni keresztrejtvényfejtő-versenyen a kezdőtől a mesterig minden rejtvényfejtő megtalálhatja a neki megfelelő rejtvényt, és harcba szállhat a kupákért és a nyereményekért. Ezen kívül logikai rejtvényekkel, köztük a világszerte népszerű sudoku rejtvénytípus variációival várják a résztvevőket, akik olyan különleges rejtvénytípusokban is tesztelhetik magukat, mint a kvízrejtvény, a nyelvi játékok vagy a vizuális rejtvények.

Ugyan a rejtvényfejtés alapvetően még ma is megmaradt papíron, ceruzával és radírral végzett szellemi sportnak, de már megjelentek a számítógépeken, okostelefonokon is játszható játékok. Ehhez igazodva az idei rendezvényen a hivatalos versenyprogramon kívül, bemutató jelleggel számítógépen is lehet majd logikai rejtvényeket fejteni, amit projektoron kivetítve követhetnek a résztvevők - tette hozzá.

Mint mondta, a 60 éves Füles is megelevenedik a rendezvényen: egy embernagyságú figuraként fogja szórakoztatni a versenyzőket.

Szalay Dénes felidézte, hogy Magyarországon 92 éve, 1925. január 22-én jelent meg az első \"keresztszórejtvény\" a Ma Este című hetilap hasábjain Kristóf Károly (1904-1994) tollából.

Magyarország igazi rejtvénynagyhatalomnak számít, hiszen sok országban jellemzően a sudoku mellett csak hagyományos és skandináv keresztrejtvényeket tartalmazó kiadványokat lehet vásárolni, míg Magyarországon a több száz rejtvénymagazin között számos, speciális típusú feladványokat tartalmazó újság is található - hangsúlyozta a ROE elnöke.

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Kezet formázó kilátó Nógrádban

Az installációt a Farkaskútvölgy Hagyományőrző és Lótenyésztő Sportegyesület kezdeményezésére Csíkszentmihályi Benjámin építész készítette.

Tél

Síelők a mátraszentistváni síparkban 2021. február 14-én.

Pécsi Balett

Szombaton debütál a Pécsi Balett online tánctanító projektje a legkisebbeknek, akik YouTube-videók segítségével otthonról tanulhatják meg a klasszikus ...

Munkácsy-szobor

Egy egészalakos Munkácsy-szobrot, valamint a festőgéniusz két híres alkotására utaló köztéri művet helyeznek ki 2022 első felében a jelenleg is épülő Munkácsy-negyedben ...

Paloznaki Jazzpiknik

Candy Dulfer, Mario Biondi, az MF Robots és a De Phazz is fellép az idei Paloznaki Jazzpikniken, amelyet a tervek szerint július 29-től 31-ig rendeznek ...

Footgolf Eb

Magyarország rendezheti az idei footgolf csapat Európa-bajnokságot, amelyen a szokottól eltérően egyéni versenyekre is sor kerül.

 
Ez történt a héten

Berlinale

Hétfőn kezdődik a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale), amelyen a szemle 71 éves történetében először egyszerre két magyar nagyjátékfilm is indul ...

Művészeti portréfilmek az Uránia online csatornáján

Több mint 30 művészeti tárgyú portréfilmet tesz ingyenesen elérhetővé az Uránia Nemzeti Filmszínház Látótér-Alkotóportrék címmel március 1-jétől online ...

Idegenvezetők Világnapja

Online rendezik meg az Idegenvezetők Világnapja eseményeit idén február 25. és 28 között.

Göcseji Múzeum

Bemutatták a hetven évvel ezelőtt alapított Göcseji Múzeum új tanulmánykötetét kedden Zalaegerszegen, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

OperaSzerda

Rost Andrea főszereplésével folytatódik az OperaSzerda, Giacomo Puccini Pillangókisasszony című operájának legszebb részletei hangzanak el szerdán az Eiffel ...

Díjat nyert Londonban a k2 Színház

A k2 Színház Búcsúkoncert című darabja, amelyet a Londoni Magyar Kulturális Központ mutatott be a brit fővárosban, nyerte meg a Voila OffFest díjat a független ...

 
 
weather failed, check feed URL