A bükki Imó-forrás

Az időszakos, váltakozó vízhozamú bükki karsztforrás többnyire kora tavasszal, vagy nagyobb mennyiségű csapadék után tör a felszínre.

Bővebben...
 
 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Várossá nyilvánítása évfordulóját ünnepelte Salgótarján

Dátum: 2021.01.28. csütörtök
 
 
 
 

Salgótarján várossá nyilvánításának 99. évfordulója, valamint a magyar kultúra napja alkalmából tartottak díszünnepséget szerdán a nógrádi megyeszékhelyen.

Az eseményen átadták az önkormányzat által alapított díjakat, Salgótarján díszpolgárává Juhász Tibor közgazdászt, korábbi alpolgármestert választották.

A koronavírus-járvány miatt a program közönség nélkül zajlott. A díjátadást, valamint Fekete Zsolt polgármester beszédét élőben közvetítette a városi televízió.

1922. január 27-én a város első polgármesterévé Förster Kálmánt választották, aki egészen 1943-ig töltötte be a tisztséget. Rá emlékezve a város vezetői koszorút helyeztek el a Förtster-szobornál és a Kohász Művelődési Központ falán lévő emléktáblánál.

Fekete Zsolt (Salgótarján, Szeretem! Egyesület-DK-Jobbik-LMP- Momentum-MSZP-Párbeszéd-Tarjáni Városlakó Egyesület) polgármester beszédében elmondta, hogy a kormány tavaly összesen 482 millió forint rendkívüli támogatást nyújtott a városnak, ezzel kompenzálva az elvonások és a bevételkiesés egy részét. Ez lehetőséget nyújt, hogy az idei költségvetést, további szigorításokkal ugyan, de biztonsággal tartani tudják - fűzte hozzá.

A díszünnepségen átadták a város elismeréseit is. A díszpolgári címet Juhász Tibor, az Ötvözetgyár egykori gazdasági igazgatóhelyettese, 2006-tól négy évig a város volt alpolgármestere kapta.

A Pro Urbe díjat posztumusz kapta meg a tavaly augusztusban elhunyt Palásthy Tamás, aki ügyvédi munkája mellett a Salgótarján Helyi TDM Közhasznú Egyesület elnöke és a Novohrad-Nógrád Geopark Kft. jogelődjének egyik alapító tagja volt, elnöki tisztséget töltött be az SBTC Egyesületben is.

A Pro Arte díjat Komka Péter fotóriportnek, az MTVA/MTI munkatársának ítélték. Komka Péter háromszor nyerte el a vidéken dolgozó legjobb fotóriporter különdíját a Magyar Sajtófotó Pályázaton, nyolc éve a Medvesi Fotómaraton egyik főszervezője.

Mindezek mellett több más díjat is átadtak.

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Díjat nyert Londonban a k2 Színház

A k2 Színház Búcsúkoncert című darabja, amelyet a Londoni Magyar Kulturális Központ mutatott be a brit fővárosban, nyerte meg a Voila OffFest díjat a független ...

Kezet formázó kilátó Nógrádban

Az installációt a Farkaskútvölgy Hagyományőrző és Lótenyésztő Sportegyesület kezdeményezésére Csíkszentmihályi Benjámin építész készítette.

Tél

Síelők a mátraszentistváni síparkban 2021. február 14-én.

Pécsi Balett

Szombaton debütál a Pécsi Balett online tánctanító projektje a legkisebbeknek, akik YouTube-videók segítségével otthonról tanulhatják meg a klasszikus ...

Munkácsy-szobor

Egy egészalakos Munkácsy-szobrot, valamint a festőgéniusz két híres alkotására utaló köztéri művet helyeznek ki 2022 első felében a jelenleg is épülő Munkácsy-negyedben ...

Paloznaki Jazzpiknik

Candy Dulfer, Mario Biondi, az MF Robots és a De Phazz is fellép az idei Paloznaki Jazzpikniken, amelyet a tervek szerint július 29-től 31-ig rendeznek ...

 
Ez történt a héten

Filharmónia Magyarország

Csaknem 20 online koncertet, közte a Kodály Kórus Debrecen és a Savaria Szimfonikus Zenekar előadását kínálja márciusban a Filharmónia Magyarország.

Berlinale

Hétfőn kezdődik a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale), amelyen a szemle 71 éves történetében először egyszerre két magyar nagyjátékfilm is indul ...

Művészeti portréfilmek az Uránia online csatornáján

Több mint 30 művészeti tárgyú portréfilmet tesz ingyenesen elérhetővé az Uránia Nemzeti Filmszínház Látótér-Alkotóportrék címmel március 1-jétől online ...

Idegenvezetők Világnapja

Online rendezik meg az Idegenvezetők Világnapja eseményeit idén február 25. és 28 között.

Göcseji Múzeum

Bemutatták a hetven évvel ezelőtt alapított Göcseji Múzeum új tanulmánykötetét kedden Zalaegerszegen, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

OperaSzerda

Rost Andrea főszereplésével folytatódik az OperaSzerda, Giacomo Puccini Pillangókisasszony című operájának legszebb részletei hangzanak el szerdán az Eiffel ...

 
 
weather failed, check feed URL