Balaton Napja

A tavasszal elmaradt Balaton Napját idén szeptember 26-án, szombaton tartják kilenc tóparti településen, a programsorozattal arra hívják fel a figyelmet a szervezők, hogy az őszi időszak is szép, élménygazdag a Balatonnál.

Bővebben...
 
 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Mezőgazdaság


Elkezdődött a szüret a villányi borvidéken

Szüretelnek a Szende Pince palkonyai Irsai Olivér szőlőültetvényén.

 

Virágos Magyarország

Kihirdették a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által az idén rendhagyó módon a lakosság számára meghirdetett Virágos Magyarország verseny győzteseit; a legszebb kertek, illetve legszebb balkonok kategóriákba összesen közel 2500-an pályáztak, mindkét kategóriában 11 díjat ítéltek oda, köztük a Bálint Gazda emlékdíjat.

 

Tavasz Zala megyében

Virágzik a pipacs (Papaver rhoeas) és a búzavirág (Cyanus segetum) a Zala megyei Pethőhenye közelében.

 

Vince-napi vesszővágásra készülnek Ópusztaszeren

Ópusztaszeren szombaton megjósolják, milyen termésre számíthatnak majd ősszel a szőlősgazdák: a nemzeti történeti emlékparkban Vince-napi vesszővágásra várják a látogatókat, akik újbort és hagyományos birkapörköltet is kóstolhatnak.

 

Az erdei fülesbagoly lett a 2020-as év madara

Az év madara címmel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a különböző fajok vagy madárcsoportok és azok élőhelyeinek védelmére szeretné felhívni a társadalom figyelmét.

 

Országfásítási Program

Elindul az Országfásítási Program hétfőn, a most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel.

 

Erdővarázs

A magyarországi erdők értékeit, érdekességeit, az erdész szakma különlegességeit mutatják be azon az ingyenes rendezvényen, amelyet az Agrárminisztérium kezdeményezésére az Országos Erdészeti Egyesület szervez szeptember 20-21-re a fővárosi Szabadság térre.

 

Szent György napja

A hagyományok szerint április 24-én, Szent György napján mutatják be a helyi szőlősgazdák a hajtásokat a város előjáróinak Kőszegen; 1740-től rajzolják be szabad kézzel azokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe.

 

Nárciszünnepet tartanak Kaposváron

A többi közt koncertek, kézműves foglalkozások, előadások várják az érdeklődőket a 6. kaposvári Nárciszünnepen szombaton a Rippl-Rónai Emlékházban és Látogatóközpontban, valamint annak parkjában.

 

Az év európai fája

A 2019-es év európai fájának megválasztott pécsi havihegyi mandulafa.

 

Vasárnap Ópusztaszeren kiderülhet, milyen szőlőtermés várható

Vasárnap Ópusztaszeren kiderülhet, milyen termésre számíthatnak majd ősszel a szőlősgazdák, a nemzeti történeti emlékparkban Vince-napi vesszővágásra várják a látogatókat, akik újbort is kóstolhatnak.

 

Elkezdődött Berlinben a világ legnagyobb mezőgazdasági vására

Elkezdődött pénteken Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche - IGW), a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti kiállítása és vására, a magyar standot Nagy István agrárminiszter nyitotta meg.

 

Pilisi Parkerdő

Több mint egymilliárd forintból fejlesztik a Pilisi Parkerdőt a Magyar Természetjáró Szövetséggel konzorciumban a parkerdő alapításának ötvenedik évfordulója alkalmából.

 

Az év fája

Az év fájának választott mandulafa a pécsi Havihegyen.

 

II. NAK szántóföldi Napok

Az évszaknak megfelelő fajtabemutatók mellett különféle növénytermesztési bemutatókkal, álló- és mozgógép kiállítással is várja az érdeklődőket szeptember 20-21-én a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow.

 

Szentlőrinci Gazdanapok

Rekordszámú, több mint 400 kiállítót várnak Magyarország egyik legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítására és szakvásárára, a Szentlőrinci Gazdanapokra, amelyet augusztus 11. és 13. között huszonnegyedik alkalommal tartanak a baranyai kisvárosban.

 

Vince-napi vesszővágás Ópusztaszeren

A Szent Vince Borrend új tagokat avat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban Szent Vince napján.

 

Jól halad a faültetési program Budapesten

Jó ütemben halad a Tízezer új fát Budapestre! elnevezésű program, az októberi indulás óta több mint 1500 fát ültettek el, és kedvező időjárás esetén december elejéig további kétszáz csemetét helyeznek ki.

 

Elindult a szavazás az Év fájára

Elindult a szavazás az Év fájára, hétfőtől október 16-ig várják a voksokat a verseny 12 döntősére.

 

Szent Vince-nap Ópusztaszeren

A mórahalmi hegybíró beszámol a frissen vágott szőlővesszők állapotáról a borrendi tagoknak a Szent Vince-napi borünnepen az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

 

Erdők hete

Ma kezdődik az Erdők hete, amelyen országszerte több mint 150 programot kínálnak az érdeklődőknek a magyar erdők megismerésére.

 

Elkezdődött a szüret a tokaji borvidéken

Elkezdődött a szüret a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken - tájékoztatta az állami tulajdonban lévő, a térség legnagyobb felvásárlójának számító Tokaj Kereskedőház Zrt. az MTI-t.

 

Piacok napja

A fenntarthatóság, a befogadó társadalom és a közösségi gondolkodás üzenetét képviseli a Piacok napja rendezvény, amelyen a legfontosabb közösségi piacok vesznek részt augusztus 30-án az Erzsébet téren.

 

Őshonos állatok bemutatására és tartására szolgáló majort adtak át Karcagon

Őshonos állatok bemutatására és tartására szolgáló majort adtak át pénteken Karcagon, a mintegy 90 millió forintos beruházás 60 százalékos uniós támogatással valósult meg.

 

Megnyílt a XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítás

Megnyílt a XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítás Hódmezővásárhelyen, az ország legnagyobb tenyészállat-kiállításán három nap alatt több száz tenyésztő és ipari kiállító várja a mezőgazdaság iránt érdeklődőket.

 

Thaiföld legszebb virágait mutatja be a tavaszi ocrchidea kiállítás

Thaiföld legszebb virágai mutatkoznak be a Magyar Orchidea Társaság tavaszi kiállításán, amelynek péntektől vasárnapig a Magyar Mezőgazdasági Múzeum ad otthont.

 

Virágos Magyarországért verseny

Idén május 31-ig jelentkezhetnek a települések önkormányzatai a 22. Virágos Magyarországért versenybe, amelynek fődíja Magyarország képviselete a 2016-os Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében.

 

Gyógynövényeket bemutató látogatóközpont nyílik Zánkán

Több mint ötszáz gyógynövénnyel ismerkedhetnek meg a látogatók a jövő héten nyíló új bemutató- és oktatóközpontban Zánkán.

 

Folytatódik a Legszebb konyhakertek program

A 2012-es indulás óta évente duplázódott a Legszebb konyhakertek programban részvevő települések száma, idén eddig 180 önkormányzat csatlakozott, a jelentkezési határidő március 20-án jár le.

 

Az év európai fája

A 2015-ös év európai fája versenyben második lett a tatai nagy platán, a győztes 59 836 szavazattal Észtország fája, egy focipálya közepén álló tölgy, a harmadik helyezett egy fekete nyárfa lett Spanyolországból.

 

Elindult a verseny Az európai év fája címért

Elindult a verseny az európai Év fája címért, a döntős fákra az interneten lehet szavazni február 28-ig - olvasható az Ökotárs Alapítvány hétfői közleményében. Magyarországot az a tatai platánfa képviseli.

 

A búbos banka lett idén az év madara

A búbos banka lett 2015-ben az év madara egy tavaly lezajlott internetes szavazás eredményeként közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

 

Földi javak asztalunkon vásár a vácrátóti botanikus kertben

Október első vasárnapján, immár hetedik alkalommal rendezik meg a Földi javak asztalunkon termékkiállítás és vásárt a vácrátóti botanikus kertben, amelyen az érdeklődők helyi termelők, bio- és ökogazdák közvetítésével barangolhatnak a hagyományosan készült ételek világában.

 

Nemzetközi méhésztalálkozó és mézvásár a hétvégén Jászberényben

Augusztus első szombatján rendezik meg mézvásárral egybekötve a méhészek nemzetközi találkozóját Jászberényben, amely a méztermelők, a méhészeti eszközgyártók és forgalmazók legnagyobb magyarországi szakmai eseménye.

 

Vesd bele magad! program

Az idén 241 általános iskola több mint 14 ezer kisdiákja ismerkedhetett a kertészkedés alapjaival a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) által negyedik éve szervezett, \"Vesd bele magad!\" programnak köszönhetően.

 

Idén is lesz Virágos Magyarországért verseny

Az idén is lesz Virágos Magyarországért verseny, amelyre a jelentkezéseket május 31-ig várják.

 

25 éves a Génbank-Semex Magyarország Kft.

Engedjék meg, hogy figyelmükbe ajánljam idén 25 éves cégünk, a Génbank-Semex Magyarország Kft. szakmai napját. Nyílt napunk nemcsak jubileumunk miatt lesz érdekes, hiszen egyúttal felavatjuk és átadjuk a tavaly évben befejezett, közel 700 millió forintból felújított és modernizált szarvasmarha mesterséges állomásunkat.

 

Az év európai fája

Az év európai fája versenyben 37 ezer szavazattal második lett a gödöllői vén vackor, a győztes 70 ezer szavazattal a bolgár öreg szil lett, harmadik a lengyelországi Wybicki tölgye.

 

Magyar-Osztrák Bortalálkozó Budapesten

Hat magyar és négy osztrák pincészet képviselői vetik össze a borkészítéssel, a bormarketinggel és a borturizmussal kapcsolatos tapasztalataikat az 1. Magyar-Osztrák Bortalálkozón kedden Budapesten.

 

Május végén rendezik meg a Pápai Agrárexpot

Május 23-25. között rendezik meg a XVIII. Pápai Agrárexpot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával.

 

Uniós támogatással gyógyítják a tájsebeket a Kiskunsági Nemzeti Parkban

A vizes élőhelyek ökológiai állapotának javításával a ritka, veszélyeztetett állat- és növényfajok állományainak megerősödését remélik a szakemberek attól a programtól, amelynek keretében jelentős területen felszámolják a felszíni vízmozgásokat akadályozó mesterséges létesítményeket a Kiskunsági Nemzeti Parkban.

 

Tavaly 386 ezer tonna szőlő termett

Magyarországon a múlt évben mintegy 386 ezer tonna szőlőt szüreteltek le, ami a korábbi évekénél lényegesen magasabb, 6,9 tonnás hektáronkénti átlagtermés - mondta Frittmann János, a Kunsági borvidéket képviselő borász csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

 

Ganoderma lucidum, pecsétviaszgomba a gyógygombák királya!

Tartsa meg egészségét vagy gyógyuljon természetes úton!

 

EMU hús, szalámi, zsír egész éven át megrendelhető!

Garantáltan természetes tápanyaggal etetett EMU-ból és mangalicából készült szalámi 100% bio!!!!

 

Dél-Pest megyei Mezőgazdasági Zrt.

A Dél-Pest megyei Mezőgazdasági Zrt. /továbbiakban DPMG ZRT./ az 1950-ben létrehozott állami tulajdonú Ceglédi Állami Tangazdaság /CÁT/ teljes körű jogutódja. A Ceglédi Állami Gazdaság létrehozásáról egy 1950. november 13-án született határozat döntött. A rendszerváltást követően 1992-ben alakult át részvénytársasággá a CÁT. A nagy múltú mezőgazdasági nagyüzemet egy 1995-ös törvény tartós állami tulajdonba sorolta, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. kezelésébe juttatta. 2001. szeptember 14-én privatizációs szerződés aláírásával a CÁT Vagyonkezelő Zrt. lett a DPMG Rt. főtulajdonosa. Jelenleg négy tulajdonosa van a Zrt-nek: a CÁT Vagyonkezelő Zrt, a Magyar Fejlesztési Bank, az ÁPV Zrt., és a Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóság. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy ez utóbbi három társaság tulajdona marginális a Zrt-ben, hiszen a CÁT Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában van a részvények 99,997 %-a.

 

Több mint 30 év után újraindult a rózsanemesítés Magyarországon

Több mint három évtized elteltével az idén újraindult Magyarországon az intézményesített rózsanemesítés az Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet budatétényi területén, az intézet kutatói egy egyedi, perzsaszem mintájú rózsa nemesítésén dolgoznak.

 

Idén is lehet pályázni az ország legzöldebb óvodája címre

Ebben az évben is várja az ország legzöldebb óvodája címre pályázók jelentkezését szeptember 30-án éjfélig a Magyar Mezőgazdasági Múzeum a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) megbízásából.

 

A dél-balatoni Csabagyöngyével kezdődött a szüret Európában

A dél-balatoni, korai érésű csabagyöngyével szerdán megkezdődött a szőlőszüret Európában, a jónak mondható idei termés átvételi ára a tavalyi 100 forintról 110 forintra emelkedett - mondta Varga Péter, a Varga Pincészet tulajdonos ügyvezetője az MTI-nek Ordacsehiben, a szüret indításakor.

 

Nemzetközi aratófesztivál Ópályiban

A kézi aratás hagyományait elevenítik fel szombaton Ópályiban, ahol egész napos program keretében versenyeznek a magyar és lengyel kaszáscsapatok, miközben az ugyancsak versengő szakácsok elkészítik a nagy nyári betakarítás egykori ételeit.

 

Csaknem százharminc rózsafajta virágzik a szegedi füvészkertben

Megkapó látványban lehet részük azoknak, akik ellátogatnak a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjébe, ahol csaknem százharminc fajta rózsa virágzik szinte egy időben.

 

"Múltunk és jövőnk a víz"

Környezetvédelmi szemléletformálási kampány indul \"Múltunk és jövőnk a víz\" elnevezéssel, amelynek célja a fenntartható életmód és az ehhez kapcsolódó viselkedésminták elterjesztése a magyar lakosság széles körében.

 

Már nyílnak a hóvirágok az Alcsúti Arborétumban

A hóvirágok, a téltemető virágok és a krókuszok nyílásával megkezdődött a tavaszi virágünnep az Alcsúti Arborétumban.

 

HITA: magyar élelmiszeripari sikerek a Gulfoodon

Tíz magyar vállalat mutatkozott be a Közel-Kelet vezető élelmiszeripari szakkiállításán, az idén 17. alkalommal - február 25-28. között - Dubajban megrendezett, Gulfoodon - közölte pénteken az MTI-vel a magyar megjelenést szervező Nemzeti Külgazdasági Hivatal, a HITA.

 

Az egri termálfürdő platánja megnyerte az Európai Év Fája versenyt

Az egri termálfürdő területén élő platán megnyerte a 2013-as Európai Év Fája versenyt - közölte pénteken az MTI-vel a versengés magyarországi szervezője, az Ökotárs Alapítvány.

 

Magyar-román természet-védelemi konferencia Szarvason

A Dél-Tiszántúl védett növény- és állatvilágának védelméről, a természetes élőhelyek megőrzéséről és rehabilitációjáról lesz szó azon a magyar-román természetvédelmi konferencián, amely kedden kezdődik Szarvason.

 

Nem csökkennek az agrárágazat támogatásai 2013-ban

Az agrárágazatnak nyújtott európai uniós és költségvetési támogatások összege mintegy 60 milliárd forinttal nő 2013-ban - mondta Szentirmay Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főosztályvezetője szerdán, Balatonfüreden, egy agrárvezetőknek tartott konferencián.

 

A szakminiszter nyitotta meg a mezőgazdasági könyvhónapot

Az ország kétszáz településén érhetők el a Magyar Agrárkamara által működtetett gazdálkodási információs szolgálatok, amelyek segítik a gazdálkodókat - emelte ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az idei mezőgazdasági könyvhónap megnyitóján hétfőn Budapesten.

 

Tanyasi termékek rendszeres vására indult Szegeden

Csongrád megyei tanyagazdák kínálják az általuk előállított minőségi élelmiszereket hétfőtől hetente két alkalommal Szegeden a Mars téri piac nagycsarnokában.

 

Vizes élőhelyek világnapja

Magyarország területének 2,5 százaléka, mintegy 250 ezer hektár nemzetközileg is jelentős vizes élőhely - mondta Kovács Péter, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára pénteken Debrecenben, a vizes élőhelyek világnapja alkalmából a helyi akadémiai bizottság székházában rendezett tanácskozáson.

 

A magyarok véleményét is várja az Európai Bizottság a biogazdálkodásról

Az Európai Bizottság ösztönözni szeretné a biogazdálkodást Európában, ezért azt tanulmányozza, miként lehetne javítani a biogazdálkodásra vonatkozó uniós előírásokat, és hogyan lehetne még jobban fellendíteni a biotermékek iránti keresletet. A kérdésben az uniós polgárok, így a magyarok véleményét is várják.

 

Először rendeznek "darvadozást" a szegedi Fehér-tónál

Darunéző túrák, terepmadarász verseny, fotós futam, kisvonatozás a halvasúton és számos gyermekprogram várja azokat, akik pénteken és szombaton ellátogatnak az első fehér-tavi \"darvadozásra\" Szeged mellé.

 

Hévíz és Csopak az idei fődíjas a Virágos Magyarországért versenyen

Városként Hévíz, faluként Csopak nyerte el az idén a fődíjat a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen, amelyre ezúttal országszerte 298 település nevezett.

 

Megnyitották az Erdők hete ren­dez­vény­so­ro­za­tot Napkoron

Megnyitották a 16. Erdők hete rendezvénysorozatot pénteken a Szabolcs-Szatmár-Szatmár Napkoron; október első hetében mintegy száz programra várják az érdeklődőket, akikkel az ország egyötödét borító erdők értékeit szeretnék megismertetni a szakemberek.

 

Megalakulhat a Mura-Dráva-Duna bioszféra-rezervátum

Létrejöhet a Mura–Dráva–Duna határon átnyúló magyar-horvát bioszféra-rezervátum; az UNESCO - azaz az Egyesült Nemzetek Szervezete Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete Man and Biosphere (MAB) - programjának nemzetközi koordinációs tanácsa szerdai ülésén fogadta el a jelölést - tette közzé a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a kormany.hu-n.

 

Aratófesztivál Ópályiban

A régi mezőgazdasági hagyományok felelevenítésére kézi gabonabetakarító-versenyt rendeznek az ópályi aratófesztiválon július 8-án, és megfőzik a valamikori nehéz nyári munka ételeit is, a Paraszt Forma 1-en, szekérviadal szórakoztatja a nézősereget.

 

Ismét Szőregre várják a rózsák szerelmeseit

A hétvégén három napra újra Szőregre várják a rózsák szerelmeseit: a sok százezer virággal feldíszített Tisza-Maros-szögi településen kiállítások, koncertek fogadják a vendégeket, akik a rózsaföldekre is kilátogathatnak.

 

Nemzeti parkok hete

A Körös-Maros Nemzeti Park öt védett természeti tájegységet mutat be a nemzeti parkok hetében; a látogatókat hétfőtől öt helyszínen, öt alkalommal kalauzolják a Dél-Tiszántúl különlegesen védett pusztáiba.

 

Rózsakertet avatnak a nyíregyházi botanikus kertben

Mintegy 110 rózsafajta több mint 1600 példánya lesz látható abban a különleges rózsakertben, amelyet vasárnap adnak át a nyíregyházi Tuzson János Botanikus Kertben.

 

Kielégítően fejlődik a búza Bács-Kiskun megyében

A kemény hideg nem tett számottevő kárt a múlt év őszén száraz földbe került kenyérgabonában, amely mostanra reményt keltő fejlettséget mutat.

 

Költőodúkat készítenek a baglyoknak a nyíregyházi Sóstói-erdőben

Költőodúkat készítenek baglyoknak az önkéntesek szombaton a nyíregyházi Sóstói erdőben, hogy segítsék a madarak letelepedését és elszaporodását.

 

Traktor helyett lóval viszik a fát a Sóstói-erdőben, hogy védjék az állatokat

Környezetvédelmi okokból visszatérnek a lovas fakitermelésre a Nyíregyháza melletti, Natura 2000-es oltalom alatt álló, 370 hektáros Sóstói-erdőben.

 

Fazekas: összehangoljuk a vetőmag ágazat működését

Országos szervezetbe tömörítenék a vetőmag ágazat állami szereplőit a nemesítés, a fajtafenntartás és a minősítés rendszerének összehangolása érdekében ? jelentette be a vidékfejlesztési miniszter Törökszentmiklós-Szenttamáson.

 

A magyar és a német miniszter közösen nyitotta meg a magyar pavilont a Grüne Woche-n

Magyarország az idén negyvenedik alkalommal vesz részt a világ legnagyobb szabású mezőgazdasági vásárán, a Zöld Hét elnevezésű berlini rendezvényen, amelynek magyar pavilonját pénteken nyitotta meg Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Ilse Aigner német agrárminiszterrel és Berlin főpolgármesterével.

 

Indul a Darányi Ignác Terv! A vidék élni akar, Magyarország megújul!

Magyarország mindig akkor volt erős, amikor virágzott a mezőgazdasága - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Darányi Ignác Terv indító, bemutató konferenciáján a Vidékfejlesztési Minisztériumban. Azok a teljesítmények, amelyeket a vidék, annak gazdasága,- benne mindenekelőtt mezőgazdasága -, és társadalma nyújtani képes, ma sorsdöntőek az egész ország, az egész magyarság számára- hangsúlyozta a miniszterelnök. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kiemelte, hogy a terv végrehajtásával a Kormány és a tárca gyökeres fordulatot akar a vidék életében.

 

AGROmashEXPO: mezőgazdasági innovációs újdonságok 2012-ben

Először 2012 januárjában megrendezendő budapesti AGROmashEXPO kiállításon mutatják be az Év Traktorait a nagyközönségnek - mondta Pákozdi József, a kiállítás sajtófőnöke.

 

A világon egyedül a Kiskunságon virágzik a tartós szegfű

Még mindig virágzik a Kiskunságban a tartós szegfű, a világ egyik legritkább vadvirága.

 

Mentésre szakosodott élő múzeum

Ezerötszáz új növényfaj került a 180 éves Vácrátóti Botanikus Kertbe, amelynek egyik fontos feladata, hogy a kutatók megmentsék és visszatelepítsék a veszélyeztetett növényeket.

 

A vízben alvó madár - daruvonulás a Dél-Alföldön

Százezer különleges hangú vízben alvó, nagytestű madár érkezik minden évben országunkba ősszel: darvak vonulnak a Hortobágyon és a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben szeptembertől a téli kemény fagyokig.

 

Erdei termékekkel ismerkedhetnek az érdeklődők

Állatsimogatás és gyógynövényekkel, díszítő termésekkel való ismerkedés is várja az érdeklődőket az Erdei Termékek Utcája elnevezésű rendezvényen a Budakeszi Vadasparkban szombaton.

 

Mérgező növényekkel is ismerkedhet

Növényünnep várja az érdeklődőket szeptember 9-től 11-ig a Fővárosi Állat- és Növénykertben; a bontanikai látnivalókkal, bonszaikiállítással és számos ismeretterjesztő programmal tarkított hétvégén az a gyermek, aki tíz üres italos-kartondobozzal érkezik, a környezettudatosság jegyében ingyenes belépőt kap.

 

Az iskoláknak termeljenek zöldséget a munkanélküliek

A közfoglalkoztatás keretében a munkanélküliekkel termeltetnék meg az önkormányzati intézmények - például az óvodák és iskolák - számára szükséges gyümölcsöt és zöldséget. Ha a Békés megyei mintaprojekt beválik, a módszert másutt is alkalmazzák.

 

Itthon kelt el a dinnyetermés hatvan százaléka

Szent Lőrinc napja után, ha jönnek a hidegebb éjszakák, a dinnye már kevésbé édes és zamatos, bár mostanában vannak fajták, amelyek jobban tűrik a szélsőséges időjárást. Dél-Békésben javarészt az utolsó gyümölcsöket szedik, de sok helyütt már a szántásra is előkészítették a földeket, fölszedték az öntözőcsöveket és a talajtakaró fóliákat is.

 

Kitűzőt kap az őstermelő

Megbélyegzik az őstermelőket a kecskeméti piacon. Kampányt indított érdekükben egy kecskeméti civil szervezet.

 

Virágzik az indiai lótusz a szegedi füvészkertben

Virágzik a buddhisták szent növénye az indiai lótusz (Nelumbo nucifera) a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) füvészkertjében; az intézmény ebből az alkalomból Lótusz napokat is szervez, amikor a látogatók nemcsak a csodaszép növényt ismerhetik meg, hanem számos művészeti és kulturális program is várja őket.

 

A nagykörösi pusztai tölgyest takarították önkéntesek

Magyarország egyik legkülönlegesebb természeti értéke az erdős puszta, amely valamikor az egész Alföldet beborította, ám mára csak parányi foltjai maradtak. Az egyik éppen a Kecskemét közeli Nagykőrös mellett, ahol július első hétvégéjén az amerikai eredetű kései meggy fácskák eltávolítására szerveztek önkéntes akciót.

 

Szent György napi népszokások - állatkihajtás Vésztő-Mágoron

Vésztő-Mágoron is hagyomány, hogy az őshonos állatokat (szürke marha, racka juh) az igazi tavasz kezdetét jelentő Szent György napjától kihajtják, és egészen Mihály napig, azaz szeptember 29-ig hagyják legelni a Mágori dombok legelőin.

 

XVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok: alig két hét a startig

Május 6-7-8-án tartják az idei Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Nemzetközi Szakkiállítás és Vásárt, a program már összeállt, azonban ipari kiállítók akár az eseményt megelőző napon is jelentkezhetnek. Az országban a vásárhelyi rendezvényt tartják számon a legkomolyabb szakmai seregszemleként. Idén Franciaország lesz a kiemelt vendégnemzet.

 

Már virágzik a nagy gombafű a Hármas-Körös gátján

A védett nagy gombafű (Androsacea maxima) Békés megyében Gyomaendrődön, a gát oldalában, egy foltban fordul elő. Kora tavaszi növényünk, amely az idei évben 2-3 hetes késéssel kezdte meg a virágzást.

 

CLAAS Konferencia Nap A kukoricacsőtől a projektmanagmentig

A CLAAS Hungária Kft. Magyarország vezető mezőgazdasági gépgyártója Az észak– németországi központú CLAAS csoport kontinensünk vezető mezőgazdasági gépgyártója.

 

Magyar-román agrárberuházások a Dél-Alföldön

Egyebek mellett közös termékpiacot hozna létre uniós támogatással a Csongrád megyei Agrár Non-profit Kft., valamint a Temesvári Agrár- és Kereskedelmi Kamara, ugyanis egy mezőgazdasági régióként tartják számon a dél-alföldi és a határ túloldalán elterülő romániai termőterületeket.

 

Fiatal gazdák, lejárnak a határidők!

Január 31-én lejár a fiatal mezőgazdasági termelők, a növénytermesztők és a mezőgazdasági gépek vásárlói támogatás igénylésének határideje - közölte a Magyar Agrárkamara (MA) hétfőn.

 

A helyi áruk és őstermelők érdekeit védené a mezőgazdasági munkacsoport

A kecskeméti piacon áruló őstermelők érdekeinek védelme, a külterületi közterület-felügyelet létrehozásának lehetőségei és a mezőgazdasági gyűjtőutak karbantartása szerepelt a központi témák között tegnap délután, a városrendezési, városüzemeltetési és környezetgazdálkodási bizottság mezőgazdasági munkacsoportjának alakuló ülésén.

 

Magyar-Ukrán Mezőgazdasági, Élelmiszeripari Kiállítás és Üzletember Találkozó

2011. január 28-án Gyulán kerül megrendezésre a Magyar-Ukrán Mezőgazdasági, Élelmiszeripari Kiállítás és Üzletember Találkozó.

 

Ménesgazdákat is képeznek - több új szakirány indul a mezőgazdasági karon

Hódmezővásárhely - A hagyományos mellett több új felsőfokú szakirányú képzést is indít a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. Ősztől a diákok akár ménesgazdának is tanulhatnak.

 

Megjósolják a szőlőtermést Ópusztaszeren

Szent Vince vértanú a szőlészek, borászok védőszentje. 2011-ben ünnepnapján, január 22-én várja vendégeit Vince-napi vesszővágásra az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark.

 

"Borban az igazság": Magyarország borvidékei I.

Magyarország Európa tradicionális bortermelő országai közé tartozik. Gyakorlatilag az ország egész területe bortermő vidék. A talajnak és a klímának, illetve ezek változatos voltának köszöntető az a tény, hogy ez a kicsiny kis ország 22 borvidéket mondhat magáénak. Ezúttal a Csongrádi, a Hajós-Bajai, a Kunsági, és az Ászár-Neszmélyi borvidékkel ismerkedhetnek meg.

 

Elfogynak a fiatalok

Egyre kevesebb a fiatal agrármérnök a magyar mezőgazdaságban - kevesebben választják a szakmát, mint ahányan nyugdíjba mennek. Az egyetemi oktatásban egyébként is volna min változtatni.

 

Megújul a Kolon-tó Izsákon

Csaknem 50 millió forintból ez év végéig befejeződik Bács-Kiskun megye egyik kiemelkedő jelentőségű természetvédelmi értéke: az izsáki Kolon-tó átfogó élőhely-rehabilitációs programjának előkészítése ? közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján, Kecskeméten a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatóságvezetője.

 

Könnyebb lesz a kisebb vágóhidak élete

Az agrártárca az unió által megengedett legnagyobb mértékben könnyítette a hazai vágóhidakat érintő szabályozást, mellyel leginkább a kistérségi ellátást, vagy magáncélra történő marha, sertés, juh vágást segíti elő. Így teljesültek azok a felvetések, melyeket a Magyar Agrárkamara már bő egy évvel ezelőtt javasolt a kormány számára - tudatta közleményében a köztestület.  

 

Egy hét az erdőért - Kelet-Magyarországon is megünnepelték az Erdők Hetét

Magyarországon már 14. alkalommal rendezték meg az Erdők Hete programsorozatot. A Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében közel 60 ezer hektár állami tulajdonú erdőt kezelő NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. az erdőgazdálkodás mellett mindig fontos feladatának tartotta a környezeti nevelést, az erdészeti tevékenység széleskörű bemutatását is.

 
 
 
Hírek

Szemrevaló Filmfesztivál

Októberben ismét megrendezik az év legjobb német nyelvű filmjeit felvonultató Szemrevaló - Sehenswert Filmfesztivált: október 1. és 4. között a fővárosi ...

Kecskeméti Népzenei Találkozó

A Kárpát-medencei pásztorkultúra kerül a középpontba a 30. Kecskeméti Népzenei Találkozón, amelyen hagyományőrző mesterek, autentikus népzenei programok, ...

Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Harminckét alkotás szerepel a kedden kezdődő IV. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában.

Ötvenéves az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Tablók, történeti relikviák, régészeti leletek, fotók, térképmásolatok segítségével mutatja be Szer hagyományait és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ...

Zeneszüret fesztivál

A Mendelssohn Kamarazenekar muzsikusaival kiegészülő Cotton Club Singers is fellép a számos komolyzenei és ahhoz kapcsolódó kulturális programot kínáló, ...

Etyeki piknik light

A klasszikus, megszokott piknikre ugyan még várni kell, de a hétvégén már kinyitnak a pinceajtók az etyeki Gasztrosétányon.

 
Ez történt a héten

Műtárgyak éjszakája

Mintegy ötven helyszínen több mint száz programmal rendezik meg csütörtöktől szombatig a 4. Műtárgyak éjszakáját Budapesten.

I. Bodrogi PET Kupa

Hat tonna hulladékot gyűjtött össze a Bodrog Sárospatak és Tokaj közötti szakaszáról az I. Bodrogi PET Kupa mezőnye.

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Online Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Stefan Ahnhem és Wu Ming-yi, személyesen mások mellett Háy János, Nyáry Krisztián, Závada Pál és Bereményi Géza is ...

Európa Játékok

Több új sportág, így a síugrás és az öttusa is bekerült a 2023-as krakkói 3. Európa Játékok előzetes programjába, melyben 23 sportág szerepel.

Animafest

A Nemzeti Filmintézet együttműködésével kiemelt retrospektív vetítéssorozaton mutatkozik be a magyar animációs film múltja és jelene a szeptember 28-án ...

Műcsarnok

Hétvégén mini művészeti fesztivált szervez a Műcsarnok, a Játék a Szabadban című rendezvényre megvásárolt belépőjeggyel megtekinthető az intézmény falai ...

 
 
weather failed, check feed URL