Gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díj

Harmadik alkalommal lehet jelölteket állítani a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjra, amelyekkel a kor kihívásaira praktikus és pragmatikus választ adó embereket ismeri el a Magyar Batthyány Alapítvány.

Bővebben...
 

München 2022.07.17-20. 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete

Dátum: 2022.04.26. kedd
 
 
 
 

Noha régészeti és történeti adatokkal nem sikerült eddig bizonyítani, hogy pontosan mikor és miképpen nyerte el a magyar szürke fajta ma ismert küllemét, kétségtelen, hogy itt a Kárpát-medencében őseink tenyésztették ki sok száz évvel ezelőtt.

Évszázadokon át lábon hajtották Nyugat Európába, eljutott Nürnbergig, Strassburgig és Velencébe is. Történelmi családjaink vagyonát gyarapította a marha kereskedelem, a tőzsérkedés. Kitűnő export húsmarhának számított ebben az időben ez a fajta.

 
 

Feljegyezték, hogy a német városokban nem engedtek más húst mérni, amikor megérkeztek a magyar gulyák, hogy ne lehessen a jó minőséget hamisítani.

Amikor politikai, vámügyi okokból megszűnt az export, kiderült, hogy nagyon jól megfelel az igázás követelményeinek ez a fajta és kis és nagy birtokok talaj munkáiban és szállítási feladatainak megoldásában tette magát híressé. Gyorsabb és igénytelenebb volt más fajtákkal összehasonlítva.

 
 

A huszadik század közepétől a gépesítés fejlődésével nem volt immár szükség igás állatokra, ekkor a fajta válságba került és a létszáma drámaian csökkent.

A 60-as években már szinte csak három állami gazdaságban maradt mintegy 160 tehén, majd két termelő szövetkezet is kezdett foglalkozni vele. Álljon itt ezek neve: Hortobágyi Állami Gazdaság, Középtiszai Állami gazdaság, Városföldi Állami gazdaság, Orosházi Új Élet MgTSz és Kiskunfélegyházi Lenin MgTSz

 
 

A tenyésztők lelkesedése és a kevés, de állandó állami támogatás eredményezte, hogy végül sem pusztult ki a magyar szürke. Mára büszkén mondhatjuk, hogy amíg az ország tehén állománya a felénél is kevesebbre csökkent, addig a magyar szürke létszáma több, mint harmincszorosára nőtt és meghaladja a hat ezret. Sok magán tenyésztő és Nemzeti Park is bekapcsolódott a fajta tenyésztésébe.

A megnövekedett létszám eredményezte, hogy most már az értékesítés gondjaival is foglalkozni kell. A fajta húsa egyre népszerűbb, kiváló minősége és magasabb ára miatt már hamisítják is. Emiatt az egyesület kidolgozott egy eredetigazoló rendszert, hogy a fogyasztókat tájékoztassa.

 
 

A tenyésztés és gazdálkodás gondjairól, a fajta jövőjéről rendszeres eszmecsere folyt. Évről évre találkoztak egymással a magyar szürke tenyésztői, mindig egy másik gazdaságban. Az első ilyen találkozóra 1982-ben került sor. Azóta ez a találkozó egyetlen évben sem maradt el.

Az öt gazdaságnak a szakemberei rendszeresen összejártak és, amikor 1989-ben egyesületet lehetett alapítani ezek közreműködésével alakult meg a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete az Orosháza melletti Tatársáncon

Ha az "illegális" összejöveteleinket jogfolytonosságnak lehet tekinteni, a magyar szürke marhát tenyésztők egyesülete a legrégebbi a ma működő egyesületek közül.

A hivatalos levelezéshez szükséges levélpapír verekedő szürke bikák képét viseli, bélyegzőnkre pedig a városföldi-bugaci gulya Csengős nevű tehenének a feje került. Ez a tehén 32 éves koráig volt tenyésztésben (mindkét rajz Gera István munkája), így méltóan képviseli a fajtát.

A létszám növekedése miatt ma már három részközgyűlést tartunk valamelyik tenyésztőnél és az éves közgyűlést is tenyészetben tartja, ezenkívül rendszeres szakmai találkozásra, vitákra, megbeszélésekre, sőt időnként rendkívüli közgyűlésre kerül sor.

Három tenyésztő foglalkozik a növendék bikák felnevelésével, és ősszel, a két és fél éves tenyészbikák bemutatása, elosztása illetve értékesítése kerül sorra, adott esetben árveréssel.

Rendszeres találkozásra ad módot a Pünkösd szombatján megrendezett gulyásverseny, mert a gulyás szakma fenntartását és a gulyások képzését rendkívül fontosnak tartja az egyesület. Ennek a vetélkedésnek idegenforgalmi jelentősége is van.

Az egyesületbe való belépéshez a jelentkezőnek rendelkeznie kell legalább egy nőivarú fajtatiszta magyar szürke szarvasmarhával, a belépési szándéknyilatkozatot ki kell töltenie, meg kell jelennie egy részközgyűlésen, ahol miután tenyésztési elképzeléseit ismertette, a tagság szavaz a felvételéről.

A fajta iránt érdeklődők részére az egyesület létrehozta a Magyar Szürke Szarvasmarhát Kedvelők Baráti Körét, amely jelentős segítséget nyújt az egyesületnek a fajta kulturális értékének ápolásában és a fajta történetével kapcsolatos kutatásokban.

Elérhetőségek:

Cím: Budapest, 1134 Lőportár u. 16.

Tel: 06-1-412-50-95

Fax: 06-1-412-50-96

Email: info@szurkemarha.hu

Weboldal: www.szurkemarha.hu

A magyar szürkemarha "Eu védelemre vár"

Korábban történt, kb. 2010 tavaszán, hogy a Hír Tv Civil kaszinó című műsorban elhangzott egy mondat, miszerint "az olaszok levédték a szürkemarhát". Ez a kijelentés gyakorlatilag egy az egyben nem igaz. Ugyanis, az olaszoknál nincs szürkemarha. Ott is van ugyan egy marhafajta, ami hasonlóan szép és nemes küllemű hosszú szarvú, de azt Maremann-nak hívják. Ez a Podoliai marha egyik fajtája, nem véletlenül keverhető össze a magyar szürkemarhával. A hírből tehát összesen annyi volt igaz, hogy az olaszok levédtek valamit. Azt már tudjuk, hogy mit ... de még mindig kérdés, hogy ki és hol védte le? levédeni élő állatot a "levédés" klasszikus értelmében nem is lehet. A kérdést a végtermék irányból lehetne megközelíteni jobban. Tehát egy fajta, például a szürkemarha húsából készülő termékek földrajzi árujelzőt kaphatnak, amely bizonyítja, hogy azt a terméket a világ csak azon pontján tenyésztett állatok húsábol készülnek, amely egy behatárolható földrajzi terület, és ezáltal "egy bizonyos védési eljárás után" jogosultak a földrajzi árujelző használatára. Ezt még persze bonyolítja pár dolog, de az más típusú részletek megismerését is feltételezi. Ráadásul amikor felröppent ez a hír, a mi marhánknak a hazai "földrajzi árujelző" kérelmét már rég elfogadták (most épp az EU oltalmi kérvényünk elfogadását várjuk, ami kicsit magasabb szint mint a hazai)!

 
Kapcsolódó cikkek


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Ókeresztény Mauzóleum

Befejeződött a világörökség részét képező pécsi Ókeresztény Mauzóleum rekonstrukciója Pécsen. A műemlék fejlesztését egy csaknem 900 millió forintos támogatással ...

F.A.L.U. fesztivál

Mintegy háromszáz programmal várja a látogatókat a Falvak Ahol Lehetetlen Unatkozni (F.A.L.U.) elnevezésű összművészeti fesztivál, amelyet két év kihagyás ...

Balázsovits Lajost választották a nemzet színészének

Balázsovits Lajost választották a nemzet színészének kollégái a néhány hete elhunyt Haumann Péter helyére.

Múzeumok éjszakája

Huszadik alkalommal rendezik meg országszerte június 25-én a Múzeumok éjszakáját, amelyen koncertek, tárlatvezetések, interaktív események várják hajnalig ...

Újra megrendezik a szegedi papucs napját

Mesébe illő papucsok, gyerektáncosok és gyerekfoglalkozások mellett papucsvásár is várja az érdeklődőket szombaton a Szent-Györgyi Albert Agórában, ahol ...

Várudvar Fesztivál

Várudvar Fesztivállal indul a balatoni régió új kulturális és gasztronómiai központja, a Szigliget Várudvar nyári szezonja június 17-19. közt.

 
Ez történt a héten

Nemzetközi Olimpiai Nap

Olimpiai bajnokok és ötkarikás érmesek köszöntötték együtt csütörtökön a Nemzetközi Olimpiai Napot.

Strandok éjszakája

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.

22. Körös-völgyi Sokadalom

A péntektől vasárnapig tartó 22. Körös-völgyi Sokadalommal veszi kezdetét a Gyulai Várszínház augusztus 17-ig tartó 59. évada.

Szent Iván-éj

Különleges Szent Iván-éji programokkal várja a közönséget pénteken este a Fővárosi Állat- és Növénykert: színpadi műsor, tűzzsonglőr-bemutató, planetáriumi ...

Vizes vb 2022

Rasovszky Kristóf, a nyíltvízi úszóválogatott tagja készül a 19. FINA vizes világbajnokságra Balatonalmádiban.

Dómkerti Zenés Esték

Az Óbudai Danubia Zenekar koncertjével szombaton indul a Dómkerti Zenés Esték sorozat Szegeden, a Püspöki Székház udvarán.

 
 
weather failed, check feed URL