Balaton Napja

A tavasszal elmaradt Balaton Napját idén szeptember 26-án, szombaton tartják kilenc tóparti településen, a programsorozattal arra hívják fel a figyelmet a szervezők, hogy az őszi időszak is szép, élménygazdag a Balatonnál.

Bővebben...
 
 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Mecsekérc Zrt.

Dátum: 2020.05.18. hétfő
 
 
 
 

A zártkörű alapítású MECSEKÉRC Környezetvédelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság a Mecseki Ércbányászati Vállalat átalakulásával, annak jogutódjaként jött létre 1998. április 30-án. A társaság alapítója és egyszemélyes tulajdonosa a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.).

Múltunk, Jelenünk, Jövőnk

Múltunk

 
 

Jogelődünk 1955-től 1997-ig folytatta fő tevékenységét, az uránérc-bányászatot. A bányászati és ércfeldolgozási tevékenységet bányabezárási, rekultivációs munkák követték szakszerű termelésfelhagyás keretében. 1993-tól kiterjedt kutatómunkával kapcsolódott a hazai nagyaktivitású, később a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék elhelyezését célzó programokba.

Az elmúlt években a társaság tevékenységünk jelentősen átalakult. Az uránérc-termelésért felelős, egykor közel 8.000 főt foglalkoztató nagyvállalat fokozatosan egy rugalmas, a mindenkori külső elvárásokhoz alkalmazkodni képes szervezetté alakult át.

Jelenünk

 
 

Az alkalmazottak száma jelenleg 130 fő, akik mintegy fele egyetemi, főiskolai végzettséggel, megfelelő gyakorlattal rendelkezik a bányászat, geotechnika, geológia, hidrogeológia, geofizika, geodézia vegyészmérnöki feladatok, az energetika, a környezetvédelem és rekultiváció, térképészeti feladatok ellátása, talajmechanika, projektvezetés terén. Akkreditált Vizsgáló Laboratóriumunk működik a mintavételezés, a radiometria, a kémia, a környezetföldtan és a talajmechanika szakterületein.

Kiterjedt szakmai kapcsolatrendszert építettünk ki a hazai szakvállalkozások, egyetemi és akadémiai kutatóintézetek döntő többségével. Egyre bővül nemzetközi kapcsolatrendszerünk is, amit az angolul, oroszul, németül és franciául tudó alkalmazottaink segítségével ápolunk és fejlesztünk.

Munkánkat a tevékenységeinkre tanúsított ISO 9001:2008 minőségirányítási-, és az ISO 14001:2004 szabvány szerinti környezetközpontú irányítási rendszer követelményei szerint végezzük.

Jövőnk

A MECSEKÉRC Zrt. az alábbi főbb területeken vállalja környezetvédelmi, földtudományi, műszaki, geotechnikai feladatok megoldását, kivitelezését:

Bányászati módszerekkel kialakítandó tározótérségek tervezése és kivitelezése (pl. kis és közepes aktivitású radioaktív hulladéktároló kutatás, gáz-, vagy LPG-tárolók, szivattyús energiatározós erőművek).

Radioaktív, illetve veszélyes hulladékok ideiglenes, vagy végleges elhelyezésének kutatása, előkészítése, illetve az e célt szolgáló objektumok kivitelezése.

A Közép-, illetve Kelet-Európai országok uránipari rekultivációs tevékenységének tervezése és kivitelezése.

Teljes körű rekultivációs és tájrendezési tevékenység korábbi bányászati, illetve egyéb környezetkárosító műveletek következményeinek felszámolására.

Földművek talajmechanikai vizsgálata, ellenőrzése, tervezése.

Környezeti kárfelmérési tevékenység.

Környezeti kárelhárítási-, illetve mentesítési tevékenységek tervezése, kivitelezése és engedélyeztetése.

Földtani, vízföldtani és ásványi nyersanyagkutatás.

Infrastrukturális beruházásokkal (pl. út- és vasútépítés) kapcsolatos földtani, vízföldtani és talajmechanikai tervezési és kivitelezési feladatok.

Ivóvízbázisok védelme, biztonságba helyezése érdekében végzett vizsgálati, tervezési és kivitelezési munkálatok.

Külszíni és földalatti szilárdásvány bányászati tevékenység, bányászati jog megszerzése.

Fő tevékenységeink:

 
 

Bányászati tevékenység

Mérnöki szolgáltatások

Környezetvédelmi tervezés, szakértés

Bányászati tervezés, szakértés

 
 

Földtani kutatás

Hidrogeológiai vizsgálatok, tervezés, szakértés

Geotermikus kutatás-tervezés, szakértés

Talajmechanikai tervezés, szakértés

Vizsgálólaboratórium (NAT-1370/2012)

 
 

Mintavétel

Víz- és talajkémiai elemzések

Talajmechanikai vizsgálatok

Radiometriai vizsgálatok

Elérhetőségek:

MECSEKÉRC Zrt.

7633 Pécs, Esztergár Lajos u. 19.

7614 Pécs, Pf.: 121

Telefon: +36 72 535 200

Fax: +36 72 535 300

E-mail: mecsekerc@mecsekerc.hu

 
Kapcsolódó linkek


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Szemrevaló Filmfesztivál

Októberben ismét megrendezik az év legjobb német nyelvű filmjeit felvonultató Szemrevaló - Sehenswert Filmfesztivált: október 1. és 4. között a fővárosi ...

Kecskeméti Népzenei Találkozó

A Kárpát-medencei pásztorkultúra kerül a középpontba a 30. Kecskeméti Népzenei Találkozón, amelyen hagyományőrző mesterek, autentikus népzenei programok, ...

Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Harminckét alkotás szerepel a kedden kezdődő IV. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában.

Ötvenéves az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Tablók, történeti relikviák, régészeti leletek, fotók, térképmásolatok segítségével mutatja be Szer hagyományait és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ...

Zeneszüret fesztivál

A Mendelssohn Kamarazenekar muzsikusaival kiegészülő Cotton Club Singers is fellép a számos komolyzenei és ahhoz kapcsolódó kulturális programot kínáló, ...

Etyeki piknik light

A klasszikus, megszokott piknikre ugyan még várni kell, de a hétvégén már kinyitnak a pinceajtók az etyeki Gasztrosétányon.

 
Ez történt a héten

Műtárgyak éjszakája

Mintegy ötven helyszínen több mint száz programmal rendezik meg csütörtöktől szombatig a 4. Műtárgyak éjszakáját Budapesten.

I. Bodrogi PET Kupa

Hat tonna hulladékot gyűjtött össze a Bodrog Sárospatak és Tokaj közötti szakaszáról az I. Bodrogi PET Kupa mezőnye.

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Online Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Stefan Ahnhem és Wu Ming-yi, személyesen mások mellett Háy János, Nyáry Krisztián, Závada Pál és Bereményi Géza is ...

Európa Játékok

Több új sportág, így a síugrás és az öttusa is bekerült a 2023-as krakkói 3. Európa Játékok előzetes programjába, melyben 23 sportág szerepel.

Animafest

A Nemzeti Filmintézet együttműködésével kiemelt retrospektív vetítéssorozaton mutatkozik be a magyar animációs film múltja és jelene a szeptember 28-án ...

Műcsarnok

Hétvégén mini művészeti fesztivált szervez a Műcsarnok, a Játék a Szabadban című rendezvényre megvásárolt belépőjeggyel megtekinthető az intézmény falai ...

 
 
weather failed, check feed URL