Művészetek Völgye

Csaknem 2200 zenei, irodalmi, színházi, családi és egyéb programmal várja a látogatókat július 21. és 30. között Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.

Bővebben...
 


 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Pénzjegynyomda Zrt.

Dátum: 2022.04.13. szerda
 
 
 
 

Az ország egyetlen bankjegy- és egyik legnagyobb okmány- és hamisítás elleni védelemmel ellátott termékeket gyártó biztonsági nyomdájaként tisztelettel köszöntjük Önt.

A Részvénytársaságot 1926-ban alapították, elsősorban a hazai bankjegyek előállítására. A bankjegygyártás nagy szakmai felkészültséget, nyomdai precizitást, kimagasló biztonságot igényelt és igényel. Termékkörünk az évtizedek során folyamatosan bővült, előállítunk útleveleket, vízumokat, személyazonosító okmányokat, gépjármű vezetői engedélyeket, értékpapírokat, illeték- és postabélyegeket, adó- és zárjegyeket, papír és műanyagalapú chipes és chip nélküli kártyákat, bankkártyákat.

 
 

Új termékek gyártásánál is ugyanúgy érvényesülnek olyan szakmai kritériumok, - mint a kiváló minőség, magas esztétikai színvonal, hamisítás elleni védelem, biztonságos előállítási körülmények - melyek az Önök által nap, mint nap kézbevett bankjegyeknél is megtalálhatók.

Termékek:

Bankjegyek

A Pengőt követő új valutanem, a Forint 1946. évi bevezetését változatlan technológiával történő bankjegygyártás követte 1996-ig. A technológia megújítása eredményeképpen 1997-től teljesen új Forint sorozat nyomtatása vált lehetővé.

 
 

A sorozat hét címletből áll, melyek egységesen 154x70 mm méretű elő- és hátoldali metszetnyomatot tartalmazó bankjegyek. Az alnyomatok egyes mintázatai UV fényben fluoreszkálnak. A bankjegyek vízszintes és függőleges elhelyezkedésű sorszámmal vannak ellátva, továbbá tartalmazzák a gyártás évét és az MNB elnökének és alelnökének aláírását.

A forgalomban lévő bankjegyekről bővebben a Magyar Nemzeti Bank megfelelő internetes oldalain, kiadványaiban olvashat, és tekintse meg galériánkat, ahol néhány szép régi bankjegyet és érdekes bankjegytervet is láthat.

Okmányok

A Pénzjegynyomda Zrt. füzet alakú és egyéb formátumú okmánytermékei gyártásához egyedi, a nemzetközi biztonsági és előállítási követelményeknek megfelelő alapanyagokat és magas szintű védelmi elemeket használ fel.

1999 óta veszünk részt a papír- és műanyagalapú személyi, ideiglenes személyazonosító és a hatósági kártyaigazolványok gyártásában.

Az általunk készített útlevelek, vízumok és biztonsági okmányok minden tekintetben megfelelnek az ICAO előírásoknak.

Füzet alakú okmányok

Egyik típusa a mindenki által ismert, általunk gyártott biztonsági okmány a 2006. augusztus 29-én bevezetésre került a biometrikus adatokat hordozó, chippel ellátott útlevél.

Az okmány hátsó borítója tartalmazza a rádiófrekvenciás chipet, amelyben megtalálhatók az útlevél adatlapján szereplő adatok, beleértve a birtokos digitális arcképmását is.

A polikarbonát adatoldal fóliáján a lézergravírozott megszemélyesítést biztonsági nyomatok, tapintható dombornyomat és műszerrel kimutatható ellenőrzőkép védi. Az adatlap roncsolódásmentes szétszedését új típusú biztonsági festékek teszik lehetetlenné.

Egylapos okmányok

Egyik típusa a papíralapú okmány, ezek lehetnek kártya formátumúak (pl. lakcímkártya), öntapadós kivitelben készülők (pl. vízumcímke), illetve önálló forgalmi engedélyek.

Ezen okmányok jellegzetesen metszetmélynyomtatással is készülnek.

A másik típus a műanyag kártyaokmány, mint például a biztonsági okmánykártyák.

Ezek a megrendelői igényeknek megfelelően számos kivitelben készülhetnek, így például magas- és metszetmélynyomtatással.

Okmánykártyák, bankkártyák

A Pénzjegynyomda Zrt. 2000-ben állította fel kártya üzemét.

Társaságunk papír, PVC valamint polikarbonát alapanyagú személyazonosító okmánykártyákat, bankkártyákat, egészségügyi kártyákat tervez, gyárt és végzi ezek megszemélyesítését. Fontos megjegyezni, hogy gépparkunk alkalmassá tesz minket kis és nagy volumenű megrendelések előállítására is.

A kártyagyártás és megszemélyesítés elvégzéséhez szükséges modern, korszerű gépparkkal rendelkezünk. A kártyákat felhasználástól függően a legmagasabb fokú védelmi elemekkel látjuk el: guilloche vonalrendszerek, írisz nyomtatási technológia, különböző speciális optikai tulajdonságokkal ellátott festékek, és holografikus elemek alkalmazásával.

Társaságunk a bankkártyák megszemélyesítéséhez szükséges dombor, indent berendezéseken felül az okmány- és azonosító kártyák megszemélyesítéséhez szükséges lézergravírozó, termotranszfer és szublimációs, valamint inkjet nyomtatású megszemélyesítő gépekkel is rendelkezik. A nyomda számítógépes hálózatától független belső hálózat titkosítási alkalmazásai az adatvédelem legmagasabb fokát biztosítják az ügyfelek számára.

Folyamatos termékfejlesztés eredményeképpen több különleges, egyedi kártyatípussal rendelkezünk, amellyel kiemelt piaci pozíciót foglal el. Ilyen kártyatípus többek között az egyedileg megszemélyesített „PICTURE CARD” (vagyis a megrendelő/felhasználó fényképét tartalmazó) bankkártyatermék, melyet Magyarországon elsőként fejlesztett ki a Pénzjegynyomda Zrt. 2006 óta készítjük a digitális tachográf kártyát, amely mind a legfejlettebb biztonsági nyomdatechnikai elemekkel, mind a chip azonosítás EU szabványának megfelelő minősítéssel rendelkezik.

Értékpapírok, adójegyek, zárjegyek

A Pénzjegynyomda Zrt. az Állami Értékpapír és Tőzsdefelügyelet határozata alapján a 98/1995. (VIII. 24.) Kormányrendeletben előírtaknak megfelelve határozatlan idejű engedélyt kapott az értékpapír-előállítási tevékenység végzésére. Jogosult az Értékpapírnyomda cím használatára és évtizedek óta ügyfelei rendelkezésére áll értékpapírok (részvények, kötvények, állampapírok, kárpótlási jegyek stb.) grafikai tervezése és gyártása terén.

A Pénzjegynyomda Zrt. az értékpapírok gyártásához szükséges engedélyeztetést az illetékes szerveknél elvégzi (szakértői tevékenység).

Amióta az adó-, és zárjegyek használatát törvény írja elő, a Nyomda a Vám és Pénzügyőrség részére folyamatosan gyárt szeszesital zárjegyeket és cigaretta adójegyeket.

Mind a szeszesital zárjegyek, mind pedig a cigaretta adójegy anyaga csak erre a célra gyártott papír; biztonsági grafikát tartalmazó alnyomattal. A rozettába épített Merkúr-embléma mikroírással van körülvéve. A zárjegy oldalain speciális, egyedi arculattal és védelmi elemekkel ellátott hologramcsík van elhelyezve.

Az adójegy digitális nyomtatással készült azonosító adatot, sorszámot, továbbá a cigaretta mennyiségét és kiskereskedelmi eladási árát tartalmazza. A hamisítás elleni védelem fokozása érdekében a 2006. évtől a szeszesital zárjegyeken a sorszám mellett a sorszám karaktereit leképező vonalkód is megtalálható.

Bélyegek

 
 

A Pénzjegynyomda Zrt. csatlakozott az Egyetemes Posta Unió keretén belül működő World Association for the Development of Philately és az Intergraf (Nyomda-, és társiparágak szövetsége) által kidolgozott, Etikai kódex-hez (Code of Ethics for Postage Stamp Security Printers).

1949-ben készült az első, Petőfi Sándort ábrázoló postabélyeg a Pénzjegynyomdában metszetmély-nyomtatással. Ofszeteljárással először 1957-ben nyomtattak bélyeget a nyomdában.

Magyarországon csak a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készülnek metszetmélynyomtatású, vagy ofszet- és metszetmélynyomtatás kombinációjával előállított bélyegek.

Egyedülálló a metszetmélynyomtatással készült illetékbélyeg sor.

A CTP (Computer To Plate) közvetlen lemezlevilágító berendezés 2005. évi megvásárlásával, lehetőség nyílt a frekvenciamodulált (FM) rácstechnológia használatára is, melynek eredményeképpen a bélyegek színhatása és kontrasztarányai tökéletesen visszaadják a felhasznált eredeti anyagok képét.

A színkezelés karbantartására a teljes eszközparkra kiterjedő Color Management rendszert alkalmazunk.

A magyarországi megrendeléseken túl számos bélyeg készült külföldi országok részére is: Jordániába, Kuwaitba, Mongóliába, Vietnamba, a Benin Köztársaságba, Litvániába már évek óta exportál bélyeget a Társaság.

Standard műanyagkártyák

Cégünk az okmány- és bankkártyák mellett számos standard kártyatípust gyárt. Ezek közül kiemelhetők a távközlési kártyák, melyeket chippel vagy anélkül, titkos kódot tartalmazó lekaparható felülettel gyártunk. Kontaktusos és kontaktusmentes chippel rendelkező azonosító kártyák, valamint törzsvásárlói, egészségügyi kártyák ugyancsak termelésünk jelentős részét képezik. Készítünk továbbá kontaktusmentes chippel rendelkező, biztonsági elemekkel nyomtatott beléptető kártyákat, továbbá hibrid kártyákat, melyek mindkét chip típust tartalmazzák.

Alapanyagát tekintve a Pénzjegynyomda Zrt.-ben háromféle kártyával foglalkozunk: a műanyag kártya (két áttetsző műanyagfólia között két, hátoldalával összeforgatott nyomtatott matt fehér műanyag ív) alapanyaga lehet PVC (ügyfélkártyák), vagy polikarbonát (okmánykártyák). Ezeken kívül előállítunk papír-műanyagkártyát (két áttetsző fólia között egy elő- és hátoldalán nyomtatott papírív) is.

Társaságunk a kártyagyártás és megszemélyesítés elvégzéséhez szükséges modern, korszerű gépparkkal rendelkezik. A mágnescsíkkal, hologrammal ellátott kártyák mellett egyre nagyobb teret kap a kontaktusos és kontaktusmentes chip-el rendelkező kártyák, valamint rejtett PIN kódot tartalmazó, úgynevezett „lekaparós\" kártyák gyártása. Cégünk dombor, indent, lézergravírozó, termotranszfer és szublimációs, termoretranszfer valamint inkjet nyomtatású megszemélyesítő gépekkel is rendelkezik.

A nyomda számítógépes hálózatától független belső hálózat titkosítási alkalmazásai az adatvédelem legmagasabb fokát biztosítják az ügyfelek számára. A Pénzjegynyomda felkészült a megszemélyesítési adatok biztonságos elektronikus fogadására is.

A Pénzjegynyomda kártyatermék típusai:

PVC, polikarbonát, ABS (papír) alapanyagú kártyák

Mágnescsíkkal

Aláíráscsíkkal

Hologrammal

Lekaparós (scratch off) felülettel

Hagyományos és kontaktusmentes chippel beültetett kártyák

A Pénzjegynyomda szolgáltatásai:

Grafikai tervezés

Kártyás alkalmazások, fejlesztések

Megszemélyesítés vizuális úton (inkjet nyomással, dombornyomással, indent-nyomással, termo transzfer hőnyomtatással, lézergravírozással)

Megszemélyeítés elektronikus módon ( mágnescsík kódolással vagy chip kódolással)

A Pénzjegynyomda Zrt. által előállított kártyatermékek csoportosítása felhasználás szerint:

Chip nélküli standard és okmánykártyák

Chipes személyazonosító (ID) és e-aláíró kártyák

Digitális tachográf kártyák

Távközlési kártyák (chippel vagy anélkül)

Bankkártyák (MasterCard / VISA gyártási és megszemélyesítési jogosultság)

Kereskedelmi, törzsvásárlói kártyák chippel vagy anélkül

Egészségügyi kártyák

Közlekedési kártyák (pl. tachográf)

Bizonyítványok, oklevelek

 
 

Vállaljuk különböző intézmények, szervezetek részére bizonyítványok, oklevelek előállítását, másolás és hamisítás ellen hatásos védelemmel ellátva.

Társaságunk készíti a nyelvvizsga-bizonyítványokat négynyelvű (angol, német, francia, magyar) kivitelben.

A bizonyítványok az ún. EU-konform követelményeknek megfelelően, biztonsági elemekkel kerülnek legyártásra.

Vásárlási-, és ajándékutalványok

Az utalványok a megrendelői igényeknek megfelelően megtervezett kivitelben és korszerű biztonsági elemek alkalmazásával készülnek. A biztonsági alapppír használatára több lehetőség van, akár a bankjegyeknél alkalmazott biztonsági elemek felvitelére is, mint például:

hologramcsík,

UV nyomat,

mikroírás,

speciális guilloche grafikai vonalrendszer,

illetve az

egyedi azonosításra alkalmas többféle szabványnak megfeleltethető OCR kód

és a szintén többféle típusból kiválasztható vonalkód.

Egyéb nyomtatványok

Egyéb nyomtatványaink megrendelői is igény szerint egyedi külsőt és ezzel együtt korszerű biztonsági elemeket választhatnak.

Cégünk kereskedelmi és pénzforgalmi, valamint ügyviteli nyomtatványok széles skáláját ajánlja:

készpénzátutalási megbízások,

számlalevelek,

készpénzfelvételi utalványok,

számviteli-, banki-, költségvetési nyomtatványok,

csekkek, csekkfüzetek,

utalványfüzetek,

űrlapok és pénzforgalmi betétkönyvek.

A Pénzjegynyomda Zrt. rendelkezik a Magyar Posta gyártókódjával, mely feljogosítja számlatulajdonosok részére pénzforgalmi bizonylatok gyártására és megszemélyesítésére.

Szolgáltatások:

Nyomdai előkészítés, grafikai tervezés

Cégünk teljeskörű kiadványtervezést kínál Önnek. Megtervezzük a grafikai elemeket, melyek kialakításakor már figyelembe vesszük a speciális védelmi és felhasználási igényeket is minden egyes megrendelő számára egyedileg tervezve.

Formakészítő stúdiónk zárt DTP alapú integrált kép- és szövegfeldolgozó rendszerrel rendelkezik, ahol CTP (Computer To Plate) és CTF (Computer To Film) levilágítóinknak köszönhetően rendkívül magas felbontással (12.800 DPI), akár FM rácsozási technológiával is készülnek a nyomóformáink.

A nyomtatást megelőzően minden termékről színhelyes digitális proof készül, továbbá társaságunk Color Management rendszerének köszönhetően mind a monitoron, mind a proofon a nyomtatásnak megfelelő színben látható a kiadvány, amely biztosítja, hogy a sorozatgyártott termék teljes egészében megegyezzen a jóváhagyott első mintával, nyomattal.

Megszemélyesítés, sorszámozás

A megszemélyesítés során lehetőség van elektronikus sorszámozásra és különböző típusú vonalkódok nyomtatására is. A nyomtatás történhet tekercsben, leporellóban, vagy maximum A/3-as méretű ívekben. Vállalunk olyan szakértői tevékenységet is, amely a teljesen egyedi számozási algoritmusokat kialakítja.

Ezáltal lehetővé válik az azonosítás, továbbá az azonos nyomtatványoktól megkülönböztethető, és megfelelő adatbázis alapján nyomonkövetése egyértelműen biztosítható.

Technológiai tanácsadás

A Pénzjegynyomda Zrt. üzleti tevékenységéhez kapcsolódó technológiai fejlesztések révén technológiai tanácsadást is végez, tudva, hogy az egyes önálló gyártmányok, vagy nagyobb termék projektek sikerének kulcsa a megfelelő technológia megválasztása.

Technológiai szakértőink a nyomdaipar teljes területén, az összes ismert és népszerű technológiával dolgoztak már, ezért magas színvonalon vállaljuk nyomtatási rendszerek

működtetését,

tervezését, és

specifikációját

A fentieken túl vállalunk komplett rendszerintegrálási feladatokat is.

Komplett rendszerintegrálás

Társaságunk vállalja különböző alkalmazási területek részére rendszerek adaptálását és ezekhez speciális, az alkalmazási területhez leginkább megfelelő magas szintű gyártási rendszerek, technológiák kifejlesztését valamint ezek egységes alkalmazásba integrálását.

Ennek során egyik elsődleges szempont a rendszer megbízható, biztonságos és magas rendelkezésre állású használhatósága. Pl. az útlevélfüzet gyártás mellett komplett útlevél megszemélyesítő rendszer szállítására is vállalkozik a társaság.

Biztonsági megsemmisítés

A nálunk készített termékek maradék anyagait biztonsági körülmények biztosítása mellett semmisítjük meg. A szigorú számadású, vagy magas biztonsági jellemzőkkel rendelkező termékek, okmányok, iratok, kártyák megsemmisítése egy független bizottság előtt, jegyzőkönyv felvétele mellett, beőrléssel és az őrlemény brikettálásával történik.

A megsemmisítés a Pénzjegynyomda Zrt. területén történik, erről videofelvétel készül, és – előzetes egyeztetés alapján – a Megrendelő képviselője is jelen lehet.

Elérhetőségek:

Pénzjegynyomda Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Zrt.)

1055 Budapest, Markó u. 13–17.

Telefon: (36-1) 332-6900

Telefax: (36-1) 332-0593

E-mail: mails@penzjegynyomda.hu

info@penzjegynyomda.hu

 
Kapcsolódó linkek


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Művészetek Völgye

Idén is saját színdarabbal és csaknem 500 további programmal várja a fesztiválozókat a Művészetek Völgye július 21. és 30. között Kapolcsra, Vigántpetendre ...

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút 75. születésnapi ünnepsége

Alkalmi kiállítás nyílt 2023. április 11-én. A vasút építését 1948. április 11-én kezdték meg.

MVM Koncertek - A Zongora sorozat

Hat magyar zongoraművész ad szólókoncertet szombaton és vasárnap a budapesti Festetics Palotában az MVM Koncertek - A Zongora sorozatban.

Színházi olimpia

Madách 200 címmel nyílik meg vasárnap az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) kiállítása a Nemzeti Színházban a 10. Színházi olimpia keretében; ...

Kajak-kenu vk

Kajak-kenuban az idei év első nemzetközi eseménye az éppen egy hónap múlva kezdődő világkupa szegedi állomása lesz, amelyre 53 ország jelezte részvételi ...

Károly király halálának 100. évfordulója

Emlékkiállítás nyílik a gyulai Almásy-kastélyban Habsburg Károly király halálának 100. évfordulója alkalmából. A tárlatot a Madeirai Levéltár és Könyvtár, ...

 
Ez történt a héten

Avasi Borangolás

Idén immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg az Avasai Borangolást Miskolcon, ahol május 11. és 13. között hatvannyolc programhelyszín és kilencvenhét ...

Dalszerző Expo

Ismert magyar és külföldi zenei szakemberek részvételével április 27-től június 8-ig rendezvénysorozattal jelentkezik a Dalszerző Expo az Artisjus fővárosi ...

A költészet napja

Huszonnégy órás versfolyamot rendez szerdán és csütörtökön a Békéscsabai Jókai Színház.

Húsvét

Hagyományos zengővárkonyi díszítéssel írt tojások a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumban virágvasárnap.

Chopin-Liszt zenélő okospadot adtak át a Városligetben

Farkas Gábor zongoraművész előadásában Fryderyk Chopin és Liszt Ferenc műveit játszó okospadot adtak át, a magyar-lengyel barátság napján Budapesten, a ...

Velencei Biennále

Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a 2024-es Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjában a Ludwig Múzeum.

 
 
weather failed, check feed URL