Goai Nemzetközi Filmfesztivál

Az 51. Goai Nemzetközi Filmfesztivál elsőfilmes versenyében lesz Krasznahorkai Balázs Hasadék című filmjének világpremierje Indiában.

Bővebben...
 

Interpack szakvásár Düsseldorf 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Szőke Mátyás & Zoltán

Dátum: 2020.12.02. szerda
 
 
 
 

Mátrai borvidék
A Mátrai Történelmi Borvidék az ország 22 borvidéke közül területi nagysága alapján a második legnagyobb, a hegyvidékiek között pedig a legnagyobb a mintegy 7.815 hektárnyi nyilvántartott szőlő ültetvényével.

Borászat

Szőke Mátyás műszaki végzettségű, de a 70-es évek óta intenzíven foglalkozik bortermeléssel. A szüleitől tanulta meg a munkaszeretetet, amit folyamatosan hasznosított a szőlőben és a pincében is. A család generációkra visszamenően foglalkozott a szőlőtermesztéssel, de később a borkészítésről Szőke Mátyás vált országosan elismertté és a borvidék egyik legmeghatározóbb képviselőjévé. Ennek a háttérnek köszönhetően első önállóan készített bora jól vizsgázott. Eredményesen szerepelt a helyi és országos borversenyeken. Ez további erőt és lelkesedést adott számára a munkához. A növekvő terület és a sikerek hatására úgy döntött, hogy főállásban foglalkozik a szőlővel és a borral. 1987-ben kezdte palackozni borait.

Elsők között volt aki a borvidéken boraival a minőségi kategóriát hozta. Aki ismeri az tudja, hogy szívvel- lélekkel fáradhatatlanul a családi vállalkozás erősítésén dolgozik. A sikerek mögött egyértelműen egy megértő feleség és stabil család áll. Felesége a szőlőterületek gondos megmunkálását felügyeli, évtizedes tapasztalatokkal a háta mögött, a kiváló alapanyag érdekében. A pincei munkálatokban nagy segítség Zoltán fia, aki már Budafokon végzett és a pincészet borásza. De úgy tűnik, már a harmadik generációt is elkapta a gépszíj… A cég fejlődik, kinőtte a lehetőségeit. A családi vállalkozás 2010-ben fogott az üzem bővítéséhez, ami két lépésben került kivitelezésre első ütemben az új palackozó épület és a palackos érlelő készült el. 2011-ben a Vinotéka épült meg.

Saját szavaim:

Imádom a szőlőt, a nyári időszakokban sokat vagyok kint a természetben és figyelemmel kísérem a szőlő növekedését, érését és nagyon szeretem a szüreti időszakot is.

Hisszük, hogy mindaz a szorgalmas, szeretettel végzett munka, amellyel a szőlőt gondozzuk majd annak levét borrá nemesítjük, visszatükröződik boraink minőségében.

A kiváló minőség érdekében sokat olvastam a szőlészettel és borászattal kapcsolatos szakkönyveket. Nyitottak vagyunk távoli országok borászati technológiájával kapcsolatban. Tapasztalatszerzés céljából többször jártam külföldön, igyekszem az ott hallottakat nálunk hasznosítani.

2009-ben jártam Új – Zéland-on, ahol a sauvignon blanc szőlőfeldolgozási módja fogott meg, olyannyira hogy azóta is azt az eljárást alkalmazzunk.

2010-ben voltam Dél – Afrikában, ahol közelről megismerkedtem az éjszakai szüret fogalmával. Az egy teljesen más világ…

2012-ben látogatást tettem Kaliforniába. Haraszty Ágoston szőlőbirtokán körbevezettek minket, csodálattal figyeltem az ott látottakat és az irányába vetett tiszteletadást. 1839-ben elhagyta el Magyarországot és lépett az ígéretek földjére… Haraszty Ágoston vitte ki az első szőlőtőkét a tengerentúlra… kultusza ma is él.

Nagyon szép emlékekkel tértem haza.

Úgy gondolom, a tájékozottság mindenképpen a hasznunkra válik.

Ültetvények

 
 

A családunk 35 hektáros területen gazdálkodik. Szőlőterületeink a Mátrai borvidék legjobb adottságú dűlőiben (Hajnalhegy, Barna tanya, Bérc, Paskom, Csákberek, Jenő, Rétföld, Peres, Hótó, Ringis, Kútgödör, ) találhatók. Talaj és mikroklíma szempontjából minden egyes termőterület más-más adottságokkal rendelkezik. Reményeink szerint ezen remek adottságú szőlőterületek különleges minőségű borokkal fogják öregbíteni a borvidék hírnevét. Új telepítéseink esetén 7.200 tőke/ha található. Szőlőtermesztés tekintetében ikertőkés - közép magas kordonos művelést alkalmazunk. Előnye, hogy abszolút szabályozható, a fürtök szépen szabadon helyezkednek el a tőkén, nem árnyékolja őket a szőlő lombfala, ezáltal egészségesek maradnak. A nap sugarai teljesen körbe tudják ölelni a fürtöket.

A kiváló minőség folyamatos biztosítása érdekében terheléskorlátozással dolgozunk. Hisszük, hogy a szőlő értékeivel élni kell, nem pedig kihasználni azokat. Több lépcsőben végrehajtott telepítési programunk során próbáltunk igazodni a piaci igényekhez is. Telepített fajták közt szerepel Sauvignon Blanc, Irsai Olivér,Szürkebarát, Merlot, Cabernet Franc. Az ültetvények folyamatosan fordulnak termőre.

A kiváló minőség alapja mindenkor az egészséges szőlő, ezért szőlőterületeinken nem léteznek kompromisszumok.

Hajnalhegy

A pincészet egyik zászlós bora már évek óta a Hajnalhegy szomszédságából (Szárazvölgy) kerül ki, ez pedig nem más mint, a félédes Muscat Ottonel. Mivel a kiváló földrajzi adottság már bizonyított, belevágtunk egy többlépcsős telepítési programba a Hajnalhegyen. 2006-tól folyamatosan közel 6 hektáron ültettünk Sauvignon Blanc, Merlot és Cabernet Franc fajtákat. Úgy néz ki jó döntés volt, innen került ki a pincészet birtokbora az Amerlot, az első szüret 2009-ben volt, kivételes minőséget hozott a fajta. Birtokborainkat kizárólag saját, kézzel válogatott és szüretelt szőlőalapanyagból készítjük. A szigorú szőlőtermesztési gyakorlatunknak köszönhetően igyekszünk az egyes bortípusoknak megfelelő minőséget minden évjáratban elérni, és így a megszülető boroknál a folyamatos, megbízható, magas minőséget biztosítani.

Borok:

 
 

Fehérborok

Roseborok

Vörösborok

Dűlőszelektált borok

Birtokborok

Elérhetőségek:

Szőke Mátyás & Zoltán

Cím: 3036 Gyöngyöstarján, Jókai tér 28.

Pince: 3036 Gyöngyöstarján, Széchenyi út 68.

Telefon/Fax: - 06 37 372–539 - 06 30 9654 -874

E-mail: info@szokematyas.hu

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Az év hala

A jászkeszeg (Leuciscus idus) kapta a legtöbb szavazatot a Magyar Haltani Társaság által hagyományosan meghirdetett és szilveszter napján lezárult év hala ...

Külön kiadvánnyal köszönti az újszülötteket az Opera

2021-ben is külön kiadvánnyal köszönti az újszülötteket a Magyar Állami Operaház. Az Útravaló című válogatást online formában érhetik el a családok.

Az Év sportolója gála 2020

A férfiaknál a teniszező Fucsovics Márton, valamint a labdarúgó Gulácsi Péter és Szoboszlai Dominik, a nőknél az úszó Kapás Boglárka, a cselgáncsozó Karakas ...

2021-es év madara

A cigánycsukot választotta egy tavalyi internetes szavazáson a lakosság az idei év madarának - közölte hétfőn az MTI-vel a Magyar Madártani és Természetvédelmi ...

Újzenei Fesztivál

A játék lesz a kiemelt témája az Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválnak, amely január 8. és 17. között online várja a közönséget koncertekkel, ősbemutatókkal, ...

Dokumentum-film sorozat készül Paul McCartney-ról

A legendás zenész, ex-Beatle pályáját a világhírű amerikai producer, Rick Rubin hat részben fogja feldolgozni.

 
Ez történt a héten

Mészöly-centenárium

A januári alkalmon Mészöly Miklós élete, munkássága és Polcz Alainnel kötött 53 évnyi házassága elevenedik meg irodalmi művek és levelek tükrében.

Stork Natasa a legígéretesebb európai színész-tehetségek között

Stork Natasát a kontinens tíz ígéretes színésztehetsége között mutatja be a European Film Promotion február végén, miután a magyar színésznőt beválasztották ...

Gran Canaria szigetének déli partjáról vasárnap reggel elindult Rakonczay Gábor extrémsportoló, hogy egy speciális szörfdeszkán állva evezze át az Atlanti-óceánt.

22. SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivál

Online rendezik meg a 22. SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivált január 13. és 16. között az Orkesztika Alapítvány Youtube-csatornáján és a fesztivál Fac ...

Filharmónia Magyarország

Januárban is koncertekkel várja közönségét a Filharmónia Magyarország virtuális koncertterme, 11-én a Szegedi Szimfonikus Zenekar és Balogh Ádám zongoraművész ...

A jászkeszeg lett az év hala

Jászkeszeg (Leuciscus idus) a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum akváriumában.

 
 
weather failed, check feed URL