Kávéházak éjszakája

Harminc helyszín és mintegy száz kulturális program várja a kávéházi kultúra kedvelőit május 17-én Budapesten, az idei Kávéházak éjszakája programjain.

Bővebben...
 

Húsvét a Skanzenben Szentendre 2019.04.21-04.22.

 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Euro Sol Kft.

Dátum: 2018.11.15. csütörtök
 
 
 
 

Cégünk, az Euro Sol Kft. a hazai burgonyapiac meghatározó szereplője, nevünk egyet jelent a minőségi német vető- és étkezési burgonyával.

A cég Külföldi tulajdonosa az EUROPLANT Pflanzenzucht GmbH - mely vezető helyet foglal el a német burgonyapiac nemesítő és termelő cégei között - a Kartoffelzucht Böhm, tul. Gebr. Böhm KG és a Nordkartoffel Zuchtgesellschaft GmbH híres, nemesítő cégek közös, nemesítési és marketing vállalata.

Az EUROPLANT csoport ma az új burgonyafajták nemesítését, a fenntartó nemesítés, a vetőburgonya termelés és az értékesítés valamennyi résztevékenységét összefogja:

Új fajták nemesítése:

A cégcsoport négy nemesítő állomásán évente mintegy 275.000 új burgonyapalántát nevelnek. A tenyésztörzsek hét-nyolc éven át tartó, különböző bel- és külföldi telephelyeken végzett intenzív vizsgálata és minősítése után évente kb. öt új hibrid bejelentésére kerül sor a hannoveri Szövetségi Fajtahivatalnál (Bundessortenamt), melyek közül aztán az újdonság, homogenitás valamint a már meglévő engedélyezett fajtákhoz viszonyított minőségjavulás intenzív vizsgálatát követően 1-2 fajta kerülhet bejegyzésre a listára, mint új fajta.

Az EUROPLANT csoport a hagyományos burgonyanemesítés mellett a modern nemesítési módszerek terén is vezető szerepet tölt be. Biotechnológiai laboratóriumában már évek óta intenzíven foglalkoznak dihaploid tenyésztörzsekkel. 1992 óta tudják végezni az ígéretes dihaploid törzsek protoplasztjainak sikeres fuzionálását, egész növényekké való regenerálását és ezt követő üvegházi és szabadföldi vizsgálatát a piaci megfelelés vonatkozásában.

A cégcsoport nemesítői már ma olyan fajtákon dolgoznak, melyeket Önök holnap várnak majd tőlük. A különböző egyetemek és kutatóintézetek alapkutatási támogatásával a cégcsoport aktívan részt vesz a jövő növénynemesítésében. A kutatási területtel való együttmûködés súlyponti kérdése a legújabb technológiák átültetése a gyakorlati növénynemesítésbe.

Nemesítési célok

A nemesítéssel kapcsolatos célok között elsődleges helyen áll a legtágabb értelemben vett minőség kérdése. Az étkezési burgonyafajtáknál ez a végtermék, tehát az eladásra kész fogyasztási áru minőségét jelenti minden változatban. Az íz és kinézeten kívül olyan jegyek is ide tartoznak, mint a károsodással szembeni ellenállóképesség, csekély hajlam a fekete- és vasfoltosságra, de a jó moshatóság és tárolhatóság is. A feldolgozásra különösen alkalmas fajták az adott feldolgozási módoknak megfelelően kerülnek szelektálásra. Itt is a végtermék minősége a fő kiindulási pont. Így sikerült speciális fajtákat nemesíteni pommes frites és chips készítés céljára, valamint a különböző szárazon és nedvesen feldolgozott termékekhez.

A specifikus minőségi jegyeken kívül az agronómiai tulajdonságok vonatkozásában is egyre nagyobbak az egyes burgonyafajtákkal szemben támasztott követelmények. A szelekció során éppen a környezetbarát burgonyatermesztés miatt a figyelem középpontjába kerültek a rezisztens gének, mindenekelőtt a fonálférgekkel, a fitoftórával és a vírusokkal szembeni rezisztencia.

Fenntartó nemesítés és szaporítás

 
 

A cégcsoport Ebstorfban lévő biotechnológiai laboratóriumának génbankjában több, mint 75 kereskedelmi forgalomban lévő burgonyafajtát és sokat ígérő, genetikai szempontból értékes tenyészvonalakat tárolnak steril feltételek mellett. Ezek közül minden évben felnevelésre kerül a kívánt számú merisztéma-növendék, mely kiindulási anyagként szolgál a fenntartáshoz, a vírusmentes, abszolút baktérium- és gombamentes gumóanyag szaporításához. A szabadföldi továbbszaporítás Mecklenburg-Előpomeránia növényegészségügyi szempontból törvényileg biztosított, kijelölt, zárt termesztő körzeteiben történik. A Kruckow, Hohenbrünzow és Böhlendorf helységekben lévő három állomáson évente több, mint 750 ha-on végzik a szuper-elit és elit vetőgumó szaporítását. A mezőgazdasági üzemek a BNA (Böhm/Nordkartoffel Agrarproduktion) néven mûködnek. Így az EUROPLANT vállalatcsoport elit fokozatig saját területén saját kézben tartja a szaporítási generációkat, ami olyan előnyt jelent, melyből vevőink is profitálnak a fémzárolt vetőgumó egészséges volta tekintetében. Csak a szaporítási fázis valamennyi lépésének szigorú ellenőrzése garantálja a jó minőségû végterméket!

Értékesítés és forgalmazás

 
 

A célirányos marketingstratégia alapja, hogy a termékek a piaci igényeknek megfelelően álljanak rendelkezésre. Az EUROPLANT megteremtette az ehhez szükséges előfeltételeket. Az egyes fajták fenntartása kizárólag saját üzemekben történik és a fémzárolt vetőgumó is csak erre a célra kijelölt, szakosodott szaporító üzemekben kerül előállításra. A termelési mennyiség és minőség a cég ellenőrzése alatt marad. A vevők ezt nagyra értékelik.

A bel- és külföldi piaci és kooperációs partnerekkel folytatott intenzív tapasztalatcsere lehetővé teszi, a tartós megállapodások megkötését, sokéves együttműködés folytatását a keményítőgyártókkal, a feldolgozóipari üzemekkel és az étkezési burgonya termelőkkel valamint értékesítőkkel. „Eladni önmagában nem elég!” – szól a cég jelszava. A partnerekkel együtt minden fajtára és minden területre olyan értékesítési stratégia került kifejlesztésre, melyre a vevők joggal hagyatkozhatnak. Nagyon fontos a partnerekkel való szoros, jövőorientált együttműködés.

Az EUROPLANT magasan képzett burgonyatermesztési szakemberekből álló csapattal rendelkezik a fogyasztókkal és a termelőkkel való kapcsolattartás lehető legintenzívebb ápolására. A cégnél nagyon fontos gyakorlat az objektív szaktanácsadás. Csak a mindkét fél megelégedésére szolgáló kapcsolat eredményezhet sokéves, sikeres együttműködést.

Az EUROSOL Kft. természetesen magáénak vallja a cégcsoport jelszavát: „Eladni önmagában nem elég!”

Szorgalmas munkával igyekszünk megismertetni lehetőleg minden termelővel az EUROPLANT fajták legelőnyösebb közös tulajdonságait; a vírusbetegségekkel, egyéb burgonyabetegségekkel és a fonálférgekkel (Ro1, Ro4) szembeni rezisztenciát, a fajták bő termőképességét, kitűnő ízét, egyenletes, piacos gumóképződését és jó mechanikai tűrőképességét.

A termelők minden csoportjának kívánunk segítséget nyújtani azzal, hogy fajtáink termesztéséhez tapasztalt, a fajtát jól ismerő szakembereink szaktanácsaikkal állnak az azt igénylők rendelkezésére.

Elérhetőségek:

Euro Sol Burgonyakereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Cím: 1203 Budapest, Vizisport u.21/a

email: eurosol@eurosol-potato.hu

 
Kapcsolódó linkek


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Máté Bence békás fotója nyert a World Press Photo természetfotó kategóriájában

Máté Bence Túlélési ösztön című békás fotója nyert az év sajtófotóit elismerő World Press Photo-díj természetfotó kategóriájában - jelentették be csütörtökön ...

Felvidék Fesztivál

Felvidék Fesztivált rendeznek csütörtöktől a Magyarság Házában. A gömöri régió bemutatására fókuszáló, vasárnapig tartó rendezvényen színházi, zenei és ...

Szakmák Éjszakája

A szakképzési lehetőségekre szeretnék felhívni a figyelmet a pénteken megrendezendő Szakmák Éjszakáján.

Európa Játékok

Június 21-én kezdődik Minszkben a II. Európa Játékok, amelyen 15 sportág 199 versenyszámában hirdetnek győztest. Magyarország várhatóan közel 130 sportolót ...

Csaknem 550 evezőst várnak a budapesti évadnyitóra

Több mint 60 csapatban csaknem 550 evezős méri össze tudását a Budapest Kupa Regattán, amelyet szombaton kilencedik alkalommal rendeznek meg az évadnyitónak ...

Gemenci faóriásokhoz indul túra a hétvégén

A gemenci erdőben megbújó, idős faóriásokat fedezhetik fel a természetbarátok a Gemenc Zrt. hétvégi túráján.

 
Ez történt a héten

Húsvéti forgatag a Szennai Skanzenben

Húsvéti forgatag várja az érdeklődőket április 19. és 22. között a Szennai Skanzenben.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban \"rügyfakasztó vasárnap\" ...

Húsvéti programok a diósgyőri várban

Húsvéti locsolkodás, tojásfestés és tojáspatkolás, muzsika, népi játékok várják mindazokat, akik a húsvéti ünnepeket alatt a diósgyőri várba látogatnak.

Vivicittá

Minden eddiginél többen, 31 293-an neveztek idén a kétnapos 34. Telekom Vivicittá városvédő futófesztiválra, amelynek fő számát, a 21 kilométeres félmaratont ...

Olasz Napok Várpalotán

Negyedik alkalommal rendezik meg az Olasz Napokat hétvégén a Veszprém megyei Várpalotán, a programokat olasz autó- és motorkiállítás is színesíti.

A költészet napja

Kortárs versek és novellák által inspirált képzőművészeti alkotásokból nyílt kiállítás a Magyar Írószövetség fővárosi székházában szerdán.

 
 
weather failed, check feed URL