Megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét

A június 17-ig tartó rendezvény 168 kiadó és könyvesműhely kínálatával, több mint 300 új kötettel várja a közönséget a Duna-korzón, a Vigadó tér és a Március 15. tér közötti területen.

Bővebben...
 


 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.

Dátum: 2019.02.01. péntek
 
 
 
 

A Tisza-tavi Sporthorgász, Halászati, Természetvédelmi és Környezetvédelmi Közhasznú Társaság 2000. szeptember 18-án alakult azzal a céllal, hogy pályázati úton elnyerje a Tisza-tó halászati jogát.

A társaság a 2002-ben pályázati úton elnyert halászati jog gyakorlását azonban -hosszas jogi procedúra után- csak 2010. január 1-én tudta megkezdeni, a Magyar Állam képviseletében eljáró Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal megkötött 15 éves időtartamú haszonbérleti szerződés alapján.

A Közhasznú Társaság időközben kötelező jogszabályi előírások miatt átalakult, jelenleg korlátolt felelősségű társaságként, a Tisza-tavi Sporthorgász, Halászati, Természetvédelmi és Környezetvédelmi Közhasznú Nonprofit Kft. néven működik.

A Társaság közhasznú – a társadalom közös szükségleteinek kielégítését nyereség- és vagyonszerzési cél nélkül szolgáló – tevékenységét a Tisza-tavi sporthorgászat, halászat fejlesztése és a természet-, környezetvédelem érdekében végzi.

A társaság gazdálkodásából származó nyereség nem osztható fel a tagok között, azt csak a társasági szerződésben meghatározott tevékenységre fordíthatja.

A társaság alapító tagjai körében is történtek változások, a jelenlegi tulajdonosok alfabetikus sorrendben:

Abádszalók Város Önkormányzata

Borsodivánka Önkormányzata

Kisköre Város Önkormányzata

Négyes Önkormányzata

Poroszló Község Önkormányzata

Tiszabábolna Község Önkormányzata

Tiszanána Község Önkormányzata

Tiszaroff Község Önkormányzata

Tiszafüred Város Önkormányzata

Tisza-tavi Horgászegyesületek Szövetsége

Tiszavalk Község Önkormányzata

A kft fejlesztési célkitűzéseinek, programjának rövid ismertetése

Stratégiai célkitűzések

A kft célkitűzése, hogy korszerű halgazdálkodással, halőrzéssel jelentősen növelje a Tisza-tó halállományát ezzel biztosítva a horgászturizmus alapját.

A fokozottabb horgászturisztikai érdeklődés elérése a térség fejlődésére is hatást gyakorol. A horgászat multiplikáló hatása hozzájárulhat újabb munkahelyek teremtéséhez, javíthatja a térségben az élet minőségét.

Rövidtávú célkitűzések

 
 

– Rövidtávú célkitűzésként új szemléletű halgazdálkodással, halászati őrzéssel két-három éven belül el kívánjuk érni, hogy az idelátogató horgászok már a fogásokban is érzékeljék a változást és a Tisza-tó – mint kiváló horgászvíz és pihenőhely hírét vigyék el az országhatáron túlra is. Ezáltal szeretnénk visszacsábítani a korábbi nem megfelelő halgazdálkodás miatt a Tisza-tótól elpártolt horgászokat, továbbá megnyerni olyan új hazai és külföldi vendégeket, akik eddig nem látogatták a tavat.

A kft a haltelepítés területén is módosítani kíván a korábbi gyakorlaton. A társaság 2000-ben, a halászati hasznosítási pályázatában olyan haltelepítési tervet adott be, amely a ciánkatasztrófa következményeinek csökkentését célozta. A 2000 óta megváltozott körülményekre tekintettel új haltelepítési terv került kidolgozásra, amelyben továbbra is meghatározó a ponty mennyisége, azonban ebből a halfajból csak két- és háromnyaras példányok szerepelnek. A telepítési terv pontyon kívül ragadozó halakat is tartalmaz, a süllő, a csuka és a harcsa ivadékként kerül kihelyezésre.

– A kárókatonák okozta igen jelentős halkár ellenére eddig a Tisza-tavon senki sem foglalkozott gyérítésükkel. Társaságunk a szükséges egyeztetések után már 2010-ben megkezdte a Tisza-tó területén fészkelő kárókatonák gyérítését és állományának szabályozását.

– A Tisza-tavi Sporthorgász K.N. Kft. nem vállalhatja fel önmagában a Tisza-tavi turizmus fejlesztésének teljes felelősségét. Kifejezetten érdeke viszont, hogy invitáló javaslataival, mint lehetséges és kívánatos horgászati és turisztikai célpont konkrétan megjelenjen a horgászok és a leendő horgászok szabadidős, illetve üdülési terveiben, ezzel aktív részesévé váljon a turisztikai folyamatoknak.

A fentiek elérése érdekében a társaság, minden olyan szervezettel együttműködik, amelyik ezt a célkitűzést elfogadja és azt a hatályos jogszabályok betartásával kívánja megvalósítani. A kft együttműködik a vízirendészettel, a rendőrség más szervezeti egységeivel, a vízügyi-, természetvédelemi- és környezetvédelemi hatóságokkal, a horgászegyesületekkel, a turizmus szolgáltatóival, a polgárőrséggel, a társadalmi halőrökkel, stb.

Az elmúlt időszakban együttműködési megállapodást kötöttünk a következő szervezetekkel:

– Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal,

– Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Igazgatósággal.

A társaság gazdálkodásának célja, hogy hosszabb távon biztonságos háttérrel folytathassa munkáját, nyújtson fedezetet a tervezett fejlesztésekre, a nyereséges tevékenységének eredményeként tartalékot tudjon képezni a nem várható események (pl.: természeti katasztrófa) áthidalására.

A TISZA-TAVI SPORTHORGÁSZ KFT. 2018. JANUÁR 1-TŐL INGYENESSÉ TETTE A HORGÁSZATOT, A TISZA-TÓ TERÜLETÉN PECÁZNI VÁGYÓ 3-14 ÉV KÖZÖTTI GYERMEKEK SZÁMÁRA

 
 

Mindezt azért, hogy elősegítse a gyerekek horgásszá válását, népszerűsítse a Tisza-tavat, az itteni horgászatot, és végül, de nem utolsó sorban a családbarát vízparti időtöltést. Az ifjoncok ezáltal teljes értékű pecázási lehetőséghez jutnak. Módjukban áll egy készséget használni, és amennyiben sikerrel járnak a horgászat során, halat is vihetnek haza.

INGYENES PECA 2019-BEN IS

Mivel társaságunk mindig is fontosnak tartotta a gyermekek támogatását ezért 2019-ben is változatlanul, ingyenesen pecázhatnák a kis horgászok. Az ehhez szükséges területi horgászjegyet a Tisza-tó parti jegyértékesítő horgászboltokban, kikötőkben, és a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. tiszafüredi Horgászati Központjában vehetik át.

Elérhetőségek:

Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.

5350 Tiszafüred, 1442/50 hrsz.

Telefon/Fax: (+36) 59-352-273

E-mail: info@sporthorgasz.eu

 
Kapcsolódó linkek


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

A jövőre 50 éves Apostol együttes a Sportarénában fog ünnepelni

Öt évtizedes fennállását nagykoncerttel ünnepli jövőre az Apostol együttes. A zenekar, amely slágeres zenéjével nagy sikereket aratott, 2020. március 20-án ...

Idén is lesz autómentes nap Budapesten

Budapest idén is csatlakozik az Európai mobilitás hét című programhoz, amelynek keretében szeptember 22-én tarthatják majd meg az autómentes napot.

Kihívás Napja

Változatos programokkal várják az érdeklődőket a Kihívás Napján, Magyarország legnagyobb szabadidősportos rendezvényén.

Koncert Halmos Béla emlékére a Hagyományok Házában

Halmos Béla emlékére rendez koncertet a Hagyományok Háza június 4-én. A táncházmozgalom egyik elindítója, első prímása aznap lenne 73 éves.

Gyereknap

Különleges gyermeknapi programokkal várja hétvégén a látogatókat a Budakeszi Vadaspark, amely május végén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját.

Eleven Tavasz utcafesztivál

Mintegy száz program, köztük a lakókocsiból zenélő Márkó dj, a Valami Swing zenekar koncertje, mini WAMP dizájnvásár, kiállítások és workshopok is várják ...

 
Ez történt a héten

Budavári Bach Fesztivál

Még egy hétig, június 20-ig tart a Budavári Bach Fesztivál. A koncerteket a páros napokon rendezik a Budavári Evangélikus Templomban.

Európai Kerti Vasutak Találkozója

Hétvégén rendezik meg az Európai Kerti Vasutak Találkozóját a Vasúttörténeti Parkban, ahol a látogatók dízel- és gőzmozdonyok kicsinyített másolatainak ...

Szent László Napok Győrben

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét ...

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutó verseny

Pünkösd vasárnap 0 órakor rajtol a legnépszerűbb és legnépesebb magyar terepfutó verseny, a 112 kilométeres Salomon Ultra-Trail Hungary a szentendrei Duna-korzóról, ...

19. Pécsi Országos Színházi Találkozó

Csütörtökön kezdődik a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), amely több mint 14 versenyelőadással és számos kísérőprogrammal várja a közönséget ...

Hagyományőrző családi napot rendeznek hétfőn a Tabánban

Pünkösdi Királyság címmel rendeznek hétfőn hagyományőrző családi napot a Tabánban, ahol többek közt óriásbuborék-fújással, gólyalábasokkal és pünkösdi ...

 
 
weather failed, check feed URL