Retro hétvége a MÁV-nál

424-es gőzmozdony vontatta személyvonat halad Ábrahámhegynél a MÁV Retro hétvégéjén.

Bővebben...
 
 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

"Kis vírus nagy változások"

Dátum: 2020.04.21. kedd
 
 
 
 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (a továbbiakban: MKIK) és a teljes kamarai hálózat kiemelten támogatja a koronavírus járvány gazdasági hatásainak enyhítését, célzott eszközökkel történő kezelését.

Internetes támogatók

Az MKIK jelen helyzetben az aszimmetrikus tehermegosztás és a kényszerszolidaritás elvét tartja mérvadónak: az állami szerepvállalás dominanciája mellett a munkaadói és munkavállalói oldalnak is szerepet kell vállalnia a gazdaságra nehezedő nyomás enyhítésében. A Kormányzatnak eljuttatott első javaslatcsomag részeként az MKIK az alábbi feladatokat tekinti legfontosabbnak a vállalkozások vonatkozásában:

• a jelenlegi helyzetnek megfelelő működés fenntartása (fokozott higiéniai szabályok betartása, üzletmenetfolytonosság, belső- és külső kommunikáció)

• a vállalati cash-flow fenntartása, javítása,

• foglalkoztatási szint fenntartása,

• beruházási szint jelentős visszaesésének elkerülése.

A Kormány már több, a vállalkozások problémáit kezelő, azonnal beavatkozást igénylő intézkedést meghozott, és április 6-ra vagy 7-re ígérik az átfogó gazdasági növekedést és élénkítést segítő akcióterv bemutatását. Az MKIK a kialakult helyzet komplexitását tekintve, a vállalkozói javaslatokat figyelembe véve, offenzív gazdaságpolitikai magatartásra tett javaslatot a Kormány és az Operatív Törzs részére az említett akcióterv elkészítésének segítése érdekében. A fenti alapelvek figyelembevételével az MKIK március végén közzétett második „Kríziscsomagja” az alábbi azonnali intézkedések eszközölésére terjed ki:

• Nemzeti Válságkezelési Alap felállítása

• Munkahelymegtartás biztosítása és a kialakult munkanélküliség azonnali kezelése

• Életképes hazai vállalkozói kör kiemelt támogatása

• Szolidaritási, közjót biztosító intézkedések

KORMÁNYZATI SEGÍTSÉG, INTÉZKEDÉSEK

A Kormány figyelembe véve a gazdasági helyzetet és a vállalkozások igényeit, építve az MKIK felméréseire és javaslataira folyamatosan jelent be olyan intézkedéseket, amelyek célja a vállalkozások, elsősorban a hazai kis- és középvállalkozások támogatása a koronavírus járvány közvetlen gazdasági következményeinek kezelése érdekében. Az eddig megjelent intézkedések röviden:

47/2020 (III.18.) Korm.rendelet alapján hozott intézkedések:

 
 

• A lakossági és vállalati hitelek törlesztési moratóriuma lépett életbe 2020. december 31-ig. A veszélyhelyzet fennállása alatt lejáró szerződés 2020. december 31-ig meghosszabbodik.

• A súlyos gondokkal küzdő szektorokban, a bérleti szerződéseket június 30-ig nem lehet felmondással megszüntetni, a bérleti díj a veszélyhelyzet fennállása alatt nem emelhető.

• A rendeletben meghatározott szektorokban márciustól június 30-ig egyebek mellett a munkáltatók a munkabér utáni közteherfizetési kötelezettségét elengedik. A járulékok közül kizárólag az egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség áll fenn, amelynek havi mértéke 7710 Ft-nál nem lehet több.

 
 

• Nem kell megfizetni a 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulást márciustól június 30-ig

• A veszélyhelyzet időtartama alatt lehetővé válik a munkaidő-beosztás egyoldalú módosítása, a távmunka ill. otthoni munkavégzés elrendelése, egészségi állapot ellenőrzésének érdekében szükséges intézkedések lehetősége.

48/2020 (III.19.) Korm.rendelet alapján hozott intézkedések:

 
 

• A veszélyhelyzet ideje alatt üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő

kereskedelem bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható. Üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység során élelmiszer is forgalmazható.

• A veszélyhelyzettel összefüggésben felmerült, indokoltnak ítélt költségek finanszírozása tekintetében enyhébb szabályokat határozott meg a kormányzat.

• Bizonyos adatszolgáltatásokkal, bejelentésekkel összefüggő bírságok nem szabhatóak ki a veszélyhelyzet időtartama alatt.

• A koronavírus elleni védekezéssel összefüggő beszerzéseket egyedi mentesítés alapján a közbeszerzési és beszerzési szabályoktól eltérő módon is meg lehet valósítani. (A vonatkozó jogosultságok és kötelezettségek részletesen a Magyar Közlöny 49. számában találhatóak.)

61/2020 (III. 23.) Korm.rendelet alapján hozott intézkedések:

• Az egyes személyszállítást végző szolgáltatók mellett további 81 480 kisvállalkozó kap 2020. június 30-ig mentességet a KATA átalányadó-fizetési kötelezettsége alól a koronavírus-járvány miatt.

(Az érintett tevékenységek listája a Magyar Közlöny 51. számában elérhető.)

• Március, április, május és június hónapokban a Szociális hozzájárulási adó (Szocho) kötelezettséget nem kell teljesítenie a rendeletben felsorolt tevékenységeket ellátó adózóknak.

(Az érintett tevékenységek listája a Magyar Közlöny 51. számában elérhető.)

62/2020 (III. 24.) Korm.rendelet alapján hozott intézkedések:

• Kamatos kamat a hiteltörlesztési moratórium ideje alatt nem számítható fel, a törlesztőrészlet nagysága a futamidő időtartama alatt változatlan marad.

68/2020 (III. 26.) Korm.rendelet alapján hozott intézkedések:

• Újabb tevékenységi körökben tevékenykedő vállalkozások mentesülnek a KATA általányadó fizetési kötelezettség alól. (Az érintett tevékenységek listája a Magyar Közlöny 55. számában elérhető.)

forrás: http://www.mkik.hu

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Érsekkerti Nyári Játékok

Tizedik alkalommal rendezik meg idén az Érsekkerti Nyári Játékokat Egerben.

Nyíltvízi úszósorozat

Három magyar tájegységen, három szabadtéri víztípusban kerül sor az open water tournament (OWT) elnevezésű versenyre július 11. és augusztus 22. között.

Strand Fesztivál

Lost Frequencies, Alle Farben, Sikdope, FuntCase, Chime, Franky Nuts és Oliverse is fellép az idei Strand Fesztiválon, amelyet augusztus 18-tól 22-ig rendeznek ...

Olimpiai világnap

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a világ legnagyobb online edzését szervezi a sport és az olimpizmus keddi ünnepnapján.

Fővárosi Állat- és Növénykert

Hamarosan nyit a Holnemvolt Vár és indulnak a látványetetések a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Régészet Napja

Idén 14 intézmény és szervezet csatlakozott a Régészet Napja programsorozatához, amelyet a hétvégén, a többi európai országgal egy időben tart a Magyar ...

 
Ez történt a héten

Cannes

Egy magyar vizsgafilmet, Beleznai Márk Agapé című rendezői diplomafilmjét is beválogatták a 73. cannes-i fesztiválnak a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató ...

Sportújságírás Világnapja

Globális, online konferenciát tart csütörtökön délután a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) abból az alkalomból, hogy július 2-a a Sportújságírás ...

Este nyit a Müpa autós koncertmozija

A Fesztivál Színház élő koncertjei várják a közönséget a Müpa szerda este nyíló autósmozijában, ahol elsőként a Nemzeti Filharmonikus Zenekart láthatják ...

7. Vertigo Filmhét

Huszonnégy nemzetközi és magyar film - közülük négy az országos premier előtt - lesz látható a 7. Vertigo Filmhét során július 22-29. között a budapesti ...

Richter Flórián Cirkusz nyáron Zamárdiban

Drónok a porondon címmel mutat be új produkciót a Richter Flórián Cirkusz szerdától Zamárdiban.

38. Balaton-átúszás

A tervek szerint augusztus 1-jén lesz a 38. Lidl Balaton-átúszás, amelyen hagyományosan Révfülöpről indulnak a résztvevők, és a balatonboglári Platán strandra ...

 
 
weather failed, check feed URL