Idegenvezetők Világnapja

Online rendezik meg az Idegenvezetők Világnapja eseményeit idén február 25. és 28 között.

Bővebben...
 

Interpack szakvásár Düsseldorf 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

"Csongrád-Csanád hungarikumai"

Dátum: 2020.08.05. szerda
 
 
 
 

A magyar nemzeti értékek, azon belül a hungarikumok azonosítása, örökségünk ápolása és védelme, továbbá az egyedülálló magyar értékek széles körű hazai és külföldi bemutatása elősegítésének érdekében az Országgyűlés megalkotta a 2012. évi XXX. törvényt a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról.

Internetes támogatók

A nemzeti értékek gyűjtése különböző szintű értéktárakban történik:

 
 

települési, tájegységi értéktár

megyei értéktár

ágazati értéktárak

külhoni magyarság értéktára

A kiemelkedő nemzeti értékek a Magyar Értéktárban kapnak helyet.

 
 

A kiemelkedő nemzeti értékek közül a Hungarikum Bizottság a magyarságra jellemző, a magyarság csúcsteljesítményének számító elemeket hungarikumként ismeri el, és a Hungarikumok gyűjteményébe veszi fel.

A Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár mindenkori elemei megtalálhatók a www.hungarikum.hu honlapon.

MÁR LEHET PÁLYÁZNI A DÉL-ALFÖLDI INNOVÁCIÓS DÍJRA

 
 

Idén is kiírásra került a pályázat, mely a Dél-alföldi Régióban létrejött legjelentősebb szellemi alkotás, illetve azon alapuló termék, eljárás vagy szolgáltatás elismerését díjazza. Pályamunkát két kategóriában lehet benyújtani. Gazdasági társaság kategóriában pályázni lehet bármely (a) iparilag alkalmazható és (b) piacképes megoldást tartalmazó szellemi alkotással - amelyre vonatkozóan a pályázó hitelt érdemlően bemutatja a megoldás szakterületen való újdonságát -, illetve azon alapuló termékkel, eljárással vagy szolgáltatással, amely révén a gazdasági társaság 2019-ban jelentős üzleti hasznot ért el.

Természetes személy kategóriában pályázni lehet bármely (a) iparilag alkalmazható és (b) piacképes megoldást tartalmazó szellemi alkotással, amelyre vonatkozóan a pályázó hitelt érdemlően bemutatja a megoldás szakterületen való újdonságát. A felhívás hamarosan elérhető lesz kamaránk honlapján, a pályázat beadási határideje: 2020. szeptember 30.

Ez történt tavaly:

2019-ben jubilált a Dél-alföldi Innovációs Díj. A cégek között a szegedi Scolia Technoligies Kft., míg a természetes személy kategóriában Bács-Kiskun megyéből jelentkező Hal Melinda nyerte el az idén tízedik alkalommal kiírt pályázat első díjait. A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottság szakmai közreműködésével a Csongrád, a Békés és a Bács-Kiskun megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Kht. közösen hirdette meg pályázatot. Az elismeréseket 2019. november 5-én kedden adták át a Magyar Tudomány Ünnepén, a Szegedi Akadémiai Bizottság .

Az első díjat kapó Scolia Technologies Kft. fémnyilas darts játékhoz kifejlesztett saját fejlesztésű pontszámító rendszerével nyerte el az elismerést. Ennek köszönhetően a fémnyíllal, hagyományos táblán játszott játékok esetében sincs szükség arra, hogy valaki kézzel rögzítse a pontokat, mivel a precíziós megoldás a dobot nyilak becsapódásának lokalizációjával teljesen automatizálja a pontszámítást. A cég vezetője, Gyimóthi László vette át a díjat, a Möbius-szalagot ábrázoló bronz kisplasztikát. A természetes személyek között I. díjjal kitüntetett Hal Melinda Új pszichológiai mérőeszköz bevezetése a szimbólumterápia innovatív megoldásai az egészségügyben című pályázatával indult. Az elismerés a pénzdíj mellett egy SZAB bronzéremmel is jár.

Mellettük oklevéllel ismerték el a kiíráson a vállalkozások között induló kecskeméti BIOLA Biokozmetikai Kft. Biola Everyoung Professional biokozmetikumok című pályamunkáját, valamint a szintén kecskeméti Bakos és Tsai Bt. Finomeat’s pályázatát. A magánszemélyek között oklevelet kapott Csongrád megyéből induló Nyers László Divatba jött a környezettudatosság című pályázata is.

forrás: http://www.csmkik.hu

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Munkácsy-szobor

Egy egészalakos Munkácsy-szobrot, valamint a festőgéniusz két híres alkotására utaló köztéri művet helyeznek ki 2022 első felében a jelenleg is épülő Munkácsy-negyedben ...

Paloznaki Jazzpiknik

Candy Dulfer, Mario Biondi, az MF Robots és a De Phazz is fellép az idei Paloznaki Jazzpikniken, amelyet a tervek szerint július 29-től 31-ig rendeznek ...

Footgolf Eb

Magyarország rendezheti az idei footgolf csapat Európa-bajnokságot, amelyen a szokottól eltérően egyéni versenyekre is sor kerül.

Idén már február végén elkezdődhet a medvehagyma szezon

Az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már február végén elkezdődhet a jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény, ...

The Weeknd-koncert lesz 2022-ben Budapesten

Napjaink egyik legsikeresebb előadója 2022. november 4-én ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában.

Rövid tél várható

Barlangjából előbújva nem látta meg az árnyékát Balu, a Fővárosi Állat- és Növénykert barnamedvéje, a népi megfigyelések szerint ezért rövid tél várható.

 
Ez történt a héten

Göcseji Múzeum

Bemutatták a hetven évvel ezelőtt alapított Göcseji Múzeum új tanulmánykötetét kedden Zalaegerszegen, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

OperaSzerda

Rost Andrea főszereplésével folytatódik az OperaSzerda, Giacomo Puccini Pillangókisasszony című operájának legszebb részletei hangzanak el szerdán az Eiffel ...

Díjat nyert Londonban a k2 Színház

A k2 Színház Búcsúkoncert című darabja, amelyet a Londoni Magyar Kulturális Központ mutatott be a brit fővárosban, nyerte meg a Voila OffFest díjat a független ...

Kezet formázó kilátó Nógrádban

Az installációt a Farkaskútvölgy Hagyományőrző és Lótenyésztő Sportegyesület kezdeményezésére Csíkszentmihályi Benjámin építész készítette.

Tél

Síelők a mátraszentistváni síparkban 2021. február 14-én.

Pécsi Balett

Szombaton debütál a Pécsi Balett online tánctanító projektje a legkisebbeknek, akik YouTube-videók segítségével otthonról tanulhatják meg a klasszikus ...

 
 
weather failed, check feed URL