Kárpát-medencei Mézfesztivál 2022.12.03-04. Zalaegerszeg

 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Magorganic Kft.

Dátum: 2022.08.09. kedd
 
 
 
 

Egy magyar vállalkozás, amely megőrizve a nemes hagyományokat, modern, környezettudatos gazdaságot épített fel. Egy cégcsoport, amely összekötve a múltat a jelennel, sőt, a jövővel, kiemelkedően magas színvonalú mezőgazdasági munkát végez és egyedülálló partnerséget, sokféle szolgáltatást kínál az ökogazdálkodás területén.

A múlt

A MagOrganic Kft. a Kékessy család tulajdonában van. A család tiszafüredi gazdasága a II. világháború előtt főként szőlő- és gyümölcstermesztésre épült, a családnak mintegy 40 katasztrális holdnyi területen voltak ültetvényei. A gazdaság legismertebb ágazata Kékessy György európai hírű nemesfűz-termelése volt.

A család mezőgazdaság iránt érzett elkötelezettségét tükrözi, hogy 1991-ben megalakítják a ma már MAGOR-DAK néven működő részvénytársaságot, mely szántóföldi növények termesztésével, állattenyésztéssel – és a hagyományokat tisztelve – fűzvessző termeléssel és fűzbútor gyártással foglalkozott. 2011-ben a több generáció óta Tiszafüreden élő Kékessy család tulajdonába került a Tiszaigari Mezőgazdasági Kft., mely 2018 óta MagOrganic Kft. néven üzemel.

A jelen

A gazdasági környezet változásai, a tulajdonos környezettudatos gazdálkodás iránti elkötelezettsége, a hatékonyság és eredményesség növelése szükségessé tette, hogy a művelésbe vont földterületeket központosítsuk és kialakítsunk egy olyan cégstruktúrát, amely lehetővé teszi ennek a célnak a megvalósítását.

A biogazdálkodásról

A környezettudatos működés tevékenységünk jellegéből adódóan számunkra természetes. Alapvető célunk, hogy egészséges környezetben, egészséges és biztonságos termékeket állítsunk elő fenntartható módon, partnereink elismerésére és elégedettségére.

Néhány tanács biogazdálkodóknak

Gazdaságunk legnagyobb feladata a növénytermesztés mindennapjaiban, hogy legyőzze az ökológiai gazdálkodók legnagyobb ellenségét, akit mindenki csak úgy nevez: GYOM.

 
 

Amikor vetni készülünk, mindig közvetlenül a vetés előtt végezzük el az adott területen a magágy előkészítést, hogy legyen ideje a kicsiny magnak feltörnie az ég felé, és nekünk legyen időnk őt megvédeni a gyomoktól, amíg saját erejéből nem képes őket beárnyékolással elnyomni.

A vetést követően még a kelés előtt fontos bejárni a területet gyomfésűvel, ezt mondjuk úgy, az alap gyomirtásnak megfelelő technológiai lépés. Amikor már kisorolt az állomány, fontos a gyomfésűvel még egyszer megjárni a területet, hogy a mi növényünkkel egyszerre csírázó gyomoktól megtisztítsuk. A gyomfésű megfelelő beállítása, és az optimális sebesség megválasztása nagyon fontos, hiszen, ha nem megfelelő tempót választunk, vagy megmaradnak a gyomok, vagy kihúzzuk a kultúrnövények sorát is. Természetesen ezek a technológiai elemek a tavaszi vetésű kultúrák termesztésére igazak elsősorban, mert az őszi vetésű növények tekintetében (őszi búza) nem szükséges ősszel gyomfésűzni, kizárólag tavasszal kell megkezdeni a gyomirtást.

 
 

Azonban nem csak a gyomfésű tartozik a gyomirtó gépek közé. Abban az esetben, ha a terület a túlzott csapadék miatt megtömörödött és a gyomfésűvel nem lehet kezelni, vagy ha megerősödtek a gyomok, akkor mindig a küllős kapát vesszük elő, ami nagy hatékonysággal alkalmazható minden kultúrában. A nem gabona sortávra vetett növényeknél, ha már a növények állapota megengedi, használni kell még a sorközművelő kultivátorokat is.

A különböző termesztett növények gazdálkodási technológiája sok esetben megegyezik, azonban az egyes növények esetében más és más időpontban kell elvégezni az azonos műveleteket. Ezért fontos a vetésterv elkészítésénél, hogy tisztában legyünk a gazdaság humán, valamint erő- és munkagép erőforrásaival egyaránt, képesek legyünk ezeket maximálisan kihasználni, beosztani és olyan vetésszerkezetet állítsunk fel, amit nagy hatékonysággal és minden területre kiterjedően el tudunk látni.

 
 

A növényvédelem területén az elsődleges fegyverünk a fajtaválasztás. Olyan fajtákkal dolgozunk a különböző kultúrákban, amelyek nagy ellenálló képességgel vagy esetlegesen rezisztenciával rendelkeznek a különböző betegségekkel szemben. Ennek ellenére sokszor alkalmazunk kontakt hatású (a Biokontroll által engedélyezett) permetező szereket megelőzés céljából, például, az őszi búzánál lisztharmat ellen. Szükség esetén pedig kezelésre is tudunk alkalmazni lombtrágyákat, kondicionáló készítményeket, hogy hozzásegítsük a növényünket a biztos és magas hozam eléréséhez.

A betakarítás cégcsoportunknál ugyanolyan technológiai lépés, mint bármely más gazdaságban, annyi különbséggel, hogy számunkra minden esetben a korai, középkorai érési idővel rendelkező fajták termesztése ajánlott, hogy a betakarítást ne akadályozza magas víztartalom, vagy ne okozzon többletköltséget a szárítás. , Az ökológiai szemlélet betartása mellett nem tudunk vegyszeres deszikálást (állományszárítást) végrehajtani, és a szárítás során keletkező égéstermékek és por egyébként is káros hatással van a környezetre.

Szolgáltatásaink:

Bérmunka

Gumiszerelő műhely

Bértárolás

Menedzsment szolgáltatás

Elérhetőségek:

Magorganic Kft.

5244 Tiszaszőlős, külterület 0194 hrsz. (Kékessy major)

Telefon: 20/216-7186

Email: info@magorganic.hu

A cégcsoport tagjai:

MagOrganic Befektetési és Szolgáltató Kft.

Fővenyes Mezőgazdasági Kft.

Bánó Tanya Mezőgazdasági Kft.

Magor-DAK Zrt.

Bio Bos Mezőgazdasági Kft.

HUNGARICUM 2005 Bt.

Róna Hát Mezgőgazdasági Kft.

Magor Szolgáltató Kft.

 
Kapcsolódó linkek


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Tóth Krisztina kapja az idei Bertók László Költészeti Díjat

Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, amelyet ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, ...

Campus Fesztivál

Jövőre ismét megrendezik az egyik legnagyobb magyar kulturális eseményt, a debreceni Campus Fesztivált, melyen már biztosan fellép Robin Schulz német dj-producer ...

Ismét Magyarországon a kerekesszékes vívás legjobbjai

Közel három év kihagyást követően rendezi meg a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) az IWAS kerekesszékes vívó világkupát. Az év legnagyobb hazai parasport ...

Képregényfesztivált rendeznek a szegedi Somogyi-könyvtárban

Kiállítások, előadások, kerekasztal-beszélgetések, örömrajzolás, gyermekprogramok, klasszikus és legújabb kínálatukat bemutató kiadók várják azokat, akik ...

Fotókiállítás a Fonóban

Január végéig látható a Fitos Dezső Társulat repertoárját bemutató Jövőnk a hagyomány! című fotókiállítás a Fonó Budai Zeneházban.

Indul a korcsolyaszezon a Városligeti Műjégpályán

Csütörtök reggel 9 órakor megnyitja kapuit a korcsolyázók előtt a Városligeti Műjégpálya.

 
Ez történt a héten

Átadták a Junior Prima Díjakat a magyar tudomány kategóriában

Idén is tíz fiatal tudós munkáját ismerték el Junior Prima Díjjal a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által támogatott magyar tudomány kategóriájában.

Kováts Adél kapja a Páger Antal-színészdíjat

A díjat minden esztendőben az a színész érdemli ki, aki a leghűségesebb a makói születésű Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri ...

Deep Purple-koncert lesz jövő nyáron a Budapest Sportarénában

A hard rock és a heavy metál legendája, az angol Deep Purple ad koncertet 2023. július 16-án a Papp László Budapest Sportarénában.

X. Jubileumi Jótékonysági MikuLÁSS Futás

Jövő vasárnap rendezik meg a Margitszigeten a X. Jubileumi Jótékonysági MikuLÁSS Futást.

Fiatal Tetőfedők Világbajnoksága

Ezüstérmet szerzett a magyar bádogos csapat Svájcban, az IFD Fiatal Tetőfedők Világbajnokságán.

Michelin

Pesti István, a Michelin Guide francia étteremkalauz által idén két csillaggal kitüntetett tatai Platán Gourmet séfje az étterem konyhájában.

 
 
weather failed, check feed URL