Kárpát-medencei Mézfesztivál 2022.12.03-04. Zalaegerszeg

 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Holland Alma Kft.

Dátum: 2022.08.31. szerda
 
 
 
 

A tisztán hazai tulajdonú Holland Alma Kft Gyümölcsfaiskola 1993 óta szolgálja ki a termelők gyümölcsoltvány igényét Magyarországon és szerte Európában.

Cégünk két telephellyel rendelkezik. Központunk Nyírbátor mellett, Piricse községben található, faiskolai termelésünk viszont kizárólag a borsod megyei Csobád településen folyik.

Csobádon több, mint száz hektár kiváló ökológiai adottságú, öntözhető faiskolai területen végezzük az oltványtermelést. A mély termőrétegű, magas szerves anyag tartalmú, közepesen kötött öntéstalaj az alapja a kiváló gyökérzettel rendelkező oltványainknak. A nagyméretű faiskolai terület miatt 6-8 éves faiskolai vetésforgó tartására van lehetőségünk, így a szaporítóanyagot mindig szűz területbe tudjuk eltelepíteni.

Profilunkban szinte az összes törzses gyümölcsfaj megtalálható, széles alany és fajtaválasztékkal. Fő gyümölcsfajunk az alma, a meggy és a szilva, de jelentős számban szaporítjuk a körtét, birset, cseresznyét, kajszi és őszibarackot is.

Faiskolánk szaporítási alapanyag ellátását részben saját vírusmentes alanytermő és szemző hajtás termő törzsültetvényeiről fedezi, részben pedig cseh, német, holland, francia és olasz faiskoláktól szerzi be. Termelésünk a Kormányhivatal és a NÉBIH központi, valamint területileg illetékes szervei által kontrollált engedélyes rendszerben folyik.

 
 

Cégünkön belül külön csoport foglalkozik az alany és a nemes fajták innovációjával. Az Európa vezető nemesítői által ígéretesnek ítélt fajtajelölteket és fajtákat kísérleti licencszerződések keretén belül teszteljük, hogy megfigyelhessük, hogyan viselkednek ezek hazai ökológiai adottságok között. Az új fajtákat több szempont alapján ítéljük meg. Főképp a fajták rezisztencia tulajdonságait, termőképességi sajátosságait, metszésre adott válaszreakciót, a gyümölcs megjelenését, ízét és tárolhatóságát vizsgáljuk, annak érdekében, hogy csak kipróbált, stabil fajták kerüljenek be újdonságként a hazai termesztésbe.

 
 

Egyre többen ismernek minket az „ellenálló fajták faiskolája”-ként, vagy a \"biotermelők faiskolájaként\", hiszen honosítási tevékenységünk központjában a fajták rezisztencia tulajdonságai állnak. E miatt az bio szemléletű, vagy ellenőrzött bio termelést folytató termelők fő szaporítóanyag bázisává váltunk.

Munkáink eredményeként már több újdonság került Magyarországra. Az almafajták között ilyen a Luna®, Sirius®, Orion®, Rozela®, Red Topaz®, Allegro® és Bonita®, melyeket az általunk létrehozott Naturalma Program keretében termelik. A Naturalma Program elemei között szaktanácsadási rendszer és a megtermelt gyümölcs értékesítését segítő marketingtámogatás is működik. A Naturalma® fajtakörön kívül általunk került Magyarországra a Galarina®, Galiwa® és még számos almafajta. Az alma fajtaújdonságok tekintetében több fajtára kizárólagos szaporítási és forgalmazási jogunk van Magyarországon és Európa számos más országában is.

Az alma fajta innováció mellett új csonthéjas fajták honosításán is dolgozunk. Ennek kézzelfogható eredménye a „Top” szilva sorozat és a „Cot” kajszi sorozat. A „Top” szilva sorozat vezető tagja a Topend Plus®, melyre faiskolánknak hazánkban és Romániában kizárólagos szaporítási joga van.

Faiskolánk erdészeti csemetekerti engedéllyel is rendelkezik, viszont erdészeti szaporítóanyag előállítást csak előrendelés keretében végzünk.

Tevékenységünkben a faiskolai termelés és kereskedelem, valamint a termelőket segítő szaktanácsadás elválik egymástól. Külön szakembereink foglalkoznak az oltványok előállításával, értékesítésével, valamint a helyszíni operatív tanácsadással.

Annak érdekében, hogy a nálunk felgyülemlett tapasztalatot széles körben átadhassuk, évente több alkalommal rendezünk nyílt faiskolai napokat, fajta és metszési bemutatókat, valamint egyéb szakmai rendezvényeket.

 
 
 

Elérhetőségek:

 

Holland Alma Kft.

4375 Piricse, Rózsa tanya /Központ/

3848 Csobád, Faiskola liget /Telephely, Kisker.értékesítés/

Telefonszám:

Központ +36 42 280 388, Értékesítés +3630 320 7605; +36 30 278 1598

Email: info@hollandalma.hu

 
Kapcsolódó linkek


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Tóth Krisztina kapja az idei Bertók László Költészeti Díjat

Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, amelyet ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, ...

Campus Fesztivál

Jövőre ismét megrendezik az egyik legnagyobb magyar kulturális eseményt, a debreceni Campus Fesztivált, melyen már biztosan fellép Robin Schulz német dj-producer ...

Ismét Magyarországon a kerekesszékes vívás legjobbjai

Közel három év kihagyást követően rendezi meg a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) az IWAS kerekesszékes vívó világkupát. Az év legnagyobb hazai parasport ...

Képregényfesztivált rendeznek a szegedi Somogyi-könyvtárban

Kiállítások, előadások, kerekasztal-beszélgetések, örömrajzolás, gyermekprogramok, klasszikus és legújabb kínálatukat bemutató kiadók várják azokat, akik ...

Fotókiállítás a Fonóban

Január végéig látható a Fitos Dezső Társulat repertoárját bemutató Jövőnk a hagyomány! című fotókiállítás a Fonó Budai Zeneházban.

Indul a korcsolyaszezon a Városligeti Műjégpályán

Csütörtök reggel 9 órakor megnyitja kapuit a korcsolyázók előtt a Városligeti Műjégpálya.

 
Ez történt a héten

Átadták a Junior Prima Díjakat a magyar tudomány kategóriában

Idén is tíz fiatal tudós munkáját ismerték el Junior Prima Díjjal a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által támogatott magyar tudomány kategóriájában.

Kováts Adél kapja a Páger Antal-színészdíjat

A díjat minden esztendőben az a színész érdemli ki, aki a leghűségesebb a makói születésű Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri ...

Deep Purple-koncert lesz jövő nyáron a Budapest Sportarénában

A hard rock és a heavy metál legendája, az angol Deep Purple ad koncertet 2023. július 16-án a Papp László Budapest Sportarénában.

X. Jubileumi Jótékonysági MikuLÁSS Futás

Jövő vasárnap rendezik meg a Margitszigeten a X. Jubileumi Jótékonysági MikuLÁSS Futást.

Fiatal Tetőfedők Világbajnoksága

Ezüstérmet szerzett a magyar bádogos csapat Svájcban, az IFD Fiatal Tetőfedők Világbajnokságán.

Michelin

Pesti István, a Michelin Guide francia étteremkalauz által idén két csillaggal kitüntetett tatai Platán Gourmet séfje az étterem konyhájában.

 
 
weather failed, check feed URL