Glass Art NOW!

A velencei Ateneo Venetóban mutatkozhat be a Glass Art NOW! című, csoportos magyar üvegművészeti kiállítás szeptember 1. és 15. között, a 7. The Venice Glass Week nemzetközi üvegművészeti fesztivál keretében.

Bővebben...
 

Styl Brno 2023.08.19-21. 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Holland Alma Kft.

Dátum: 2022.08.31. szerda
 
 
 
 

A tisztán hazai tulajdonú Holland Alma Kft Gyümölcsfaiskola 1993 óta szolgálja ki a termelők gyümölcsoltvány igényét Magyarországon és szerte Európában.

Cégünk két telephellyel rendelkezik. Központunk Nyírbátor mellett, Piricse községben található, faiskolai termelésünk viszont kizárólag a borsod megyei Csobád településen folyik.

Csobádon több, mint száz hektár kiváló ökológiai adottságú, öntözhető faiskolai területen végezzük az oltványtermelést. A mély termőrétegű, magas szerves anyag tartalmú, közepesen kötött öntéstalaj az alapja a kiváló gyökérzettel rendelkező oltványainknak. A nagyméretű faiskolai terület miatt 6-8 éves faiskolai vetésforgó tartására van lehetőségünk, így a szaporítóanyagot mindig szűz területbe tudjuk eltelepíteni.

Profilunkban szinte az összes törzses gyümölcsfaj megtalálható, széles alany és fajtaválasztékkal. Fő gyümölcsfajunk az alma, a meggy és a szilva, de jelentős számban szaporítjuk a körtét, birset, cseresznyét, kajszi és őszibarackot is.

Faiskolánk szaporítási alapanyag ellátását részben saját vírusmentes alanytermő és szemző hajtás termő törzsültetvényeiről fedezi, részben pedig cseh, német, holland, francia és olasz faiskoláktól szerzi be. Termelésünk a Kormányhivatal és a NÉBIH központi, valamint területileg illetékes szervei által kontrollált engedélyes rendszerben folyik.

 
 

Cégünkön belül külön csoport foglalkozik az alany és a nemes fajták innovációjával. Az Európa vezető nemesítői által ígéretesnek ítélt fajtajelölteket és fajtákat kísérleti licencszerződések keretén belül teszteljük, hogy megfigyelhessük, hogyan viselkednek ezek hazai ökológiai adottságok között. Az új fajtákat több szempont alapján ítéljük meg. Főképp a fajták rezisztencia tulajdonságait, termőképességi sajátosságait, metszésre adott válaszreakciót, a gyümölcs megjelenését, ízét és tárolhatóságát vizsgáljuk, annak érdekében, hogy csak kipróbált, stabil fajták kerüljenek be újdonságként a hazai termesztésbe.

 
 

Egyre többen ismernek minket az „ellenálló fajták faiskolája”-ként, vagy a \"biotermelők faiskolájaként\", hiszen honosítási tevékenységünk központjában a fajták rezisztencia tulajdonságai állnak. E miatt az bio szemléletű, vagy ellenőrzött bio termelést folytató termelők fő szaporítóanyag bázisává váltunk.

Munkáink eredményeként már több újdonság került Magyarországra. Az almafajták között ilyen a Luna®, Sirius®, Orion®, Rozela®, Red Topaz®, Allegro® és Bonita®, melyeket az általunk létrehozott Naturalma Program keretében termelik. A Naturalma Program elemei között szaktanácsadási rendszer és a megtermelt gyümölcs értékesítését segítő marketingtámogatás is működik. A Naturalma® fajtakörön kívül általunk került Magyarországra a Galarina®, Galiwa® és még számos almafajta. Az alma fajtaújdonságok tekintetében több fajtára kizárólagos szaporítási és forgalmazási jogunk van Magyarországon és Európa számos más országában is.

Az alma fajta innováció mellett új csonthéjas fajták honosításán is dolgozunk. Ennek kézzelfogható eredménye a „Top” szilva sorozat és a „Cot” kajszi sorozat. A „Top” szilva sorozat vezető tagja a Topend Plus®, melyre faiskolánknak hazánkban és Romániában kizárólagos szaporítási joga van.

Faiskolánk erdészeti csemetekerti engedéllyel is rendelkezik, viszont erdészeti szaporítóanyag előállítást csak előrendelés keretében végzünk.

Tevékenységünkben a faiskolai termelés és kereskedelem, valamint a termelőket segítő szaktanácsadás elválik egymástól. Külön szakembereink foglalkoznak az oltványok előállításával, értékesítésével, valamint a helyszíni operatív tanácsadással.

Annak érdekében, hogy a nálunk felgyülemlett tapasztalatot széles körben átadhassuk, évente több alkalommal rendezünk nyílt faiskolai napokat, fajta és metszési bemutatókat, valamint egyéb szakmai rendezvényeket.

 
 
 

Elérhetőségek:

 

Holland Alma Kft.

4375 Piricse, Rózsa tanya /Központ/

3848 Csobád, Faiskola liget /Telephely, Kisker.értékesítés/

Telefonszám:

Központ +36 42 280 388, Értékesítés +3630 320 7605; +36 30 278 1598

Email: info@hollandalma.hu

 
Kapcsolódó linkek


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Művészetek Völgye

Idén is saját színdarabbal és csaknem 500 további programmal várja a fesztiválozókat a Művészetek Völgye július 21. és 30. között Kapolcsra, Vigántpetendre ...

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút 75. születésnapi ünnepsége

Alkalmi kiállítás nyílt 2023. április 11-én. A vasút építését 1948. április 11-én kezdték meg.

MVM Koncertek - A Zongora sorozat

Hat magyar zongoraművész ad szólókoncertet szombaton és vasárnap a budapesti Festetics Palotában az MVM Koncertek - A Zongora sorozatban.

Színházi olimpia

Madách 200 címmel nyílik meg vasárnap az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) kiállítása a Nemzeti Színházban a 10. Színházi olimpia keretében; ...

Kajak-kenu vk

Kajak-kenuban az idei év első nemzetközi eseménye az éppen egy hónap múlva kezdődő világkupa szegedi állomása lesz, amelyre 53 ország jelezte részvételi ...

Károly király halálának 100. évfordulója

Emlékkiállítás nyílik a gyulai Almásy-kastélyban Habsburg Károly király halálának 100. évfordulója alkalmából. A tárlatot a Madeirai Levéltár és Könyvtár, ...

 
Ez történt a héten

Boglya Feszt

Először rendezik meg a Boglya Feszt öko-művészeti fesztivált június 23. és 25. között a Tisza-tónál öt településen: Tiszadorogmán, Egyeken, Ároktőn, Tiszabábolnán ...

Művészetek Völgye

Csaknem 2200 zenei, irodalmi, színházi, családi és egyéb programmal várja a látogatókat július 21. és 30. között Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.

Avasi Borangolás

Idén immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg az Avasai Borangolást Miskolcon, ahol május 11. és 13. között hatvannyolc programhelyszín és kilencvenhét ...

Dalszerző Expo

Ismert magyar és külföldi zenei szakemberek részvételével április 27-től június 8-ig rendezvénysorozattal jelentkezik a Dalszerző Expo az Artisjus fővárosi ...

A költészet napja

Huszonnégy órás versfolyamot rendez szerdán és csütörtökön a Békéscsabai Jókai Színház.

Húsvét

Hagyományos zengővárkonyi díszítéssel írt tojások a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumban virágvasárnap.

 
 
weather failed, check feed URL