Kárpát-medencei Mézfesztivál 2022.12.03-04. Zalaegerszeg

 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Plasto Ball Kft.

Dátum: 2022.09.29. csütörtök
 
 
 
 

A Plasto Ball Kft. – egy kb. 60 éve – különböző műanyagipari termékeket gyártó cégből vált ki 1992-ben és – fő profilként – a legmodernebb rotációs öntéssel gyárt különböző játék- és sportlabdákat.

Az ismertebb játéklabdák mellett – (kb. 20 évvel ezelőtt kifejlesztett un. speciális KOGELAN plasztik soft anyagokból) – 3 féle termékcsoportban gyártunk sportlabdákat:

KOGELAN HARD labdák: a hagyományos, varrott labdák finomított alternatívái

KOGELAN Supersoft és a KOGELAN hypersoft labdák főleg gyermeksportra és egyéb speciális célra készülnek.

A különleges, rugalmas anyagnak köszönhetően a gyermekek félelem nélkül találkoznak a labdával, ütközéskor az érezhető fájdalom csillapított a labda anyagának köszönhetően. (Egyre komolyabb a térhódításuk e termékeknek az igényes Nyugat-Európai piacokon.)

A fentiekkel a labdák egy teljesen új generációja született meg cégünknél, melynek bővülése folyamatos.

Szakmai térhódítás:

A KOGELAN spotlabdák a kereskedelmi forgalmuk növekedése mellett – szakmai területeken is nagyon hamar elismerést szereztek, amelyre vonatkozóan legfontosabb említésre méltó tények a kogelan futballok szakmai térhódításáról:

már 2002-ben az 1-6. osztályos gyermekek labdarúgó foglalkozásait vezető Góliát McDonald’s FC az un. „Góliát Kódex”-ben edzéstervéhez két féle futballt jelölt meg: a „kogelan és bőr labdákat”.

később (2016. február 26-iki referenciájában) az MLSZ a gyermekfutballhoz felhasznált háromféle kogelan futballról állapítja meg „az OTP Bank Bozsik-programban, a futballok legnagyobb hányadát jelenleg ez a termékcsoport teszi ki”.

Saját előállítású termékeinkkel belföldön és exportra egyre jelentősebb volumenben kereskedünk: nagykereskedelmi egységekbe, sportáruházakba, sportszövetségek, sportegyesületek felé.

Cégünk fő gyártási profiljába a sport- és játéklabdák előállítása és forgalmazása tartozik. Ehhez alkalmazott technológiák:

Rotációs öntés

E termékeket az ún. rotációs öntési technológiával állítjuk elő folyékony PVC pasztából. ezen eljárás során az anyagot olyan szerszámokba öntjük, amelyeknek belső üregei a készítendő labdák gömbszerű körvonalait követik. A szerszámok a rotációs öntőgép fűtött terébe kerülnek, a meghatározott ütemű, két egymásra merőleges tengely körül forgó mozgás által a szerszámokban lévő folyékony anyag a szerszámok belső falán egyenletesen eloszlik és alakja a hő hatására stabilizálódik. Ezután az így elkészített, rugalmas PVC labdákat kiveszik a szerszámból és az adott méretre fújják, azután festik (tamponozzák és szórják).

 
 

A fentiek szerint gyártják – több évtizede – a játék PVC labdákat (rugalmas, vékonyfalú, könnyű termékek).

Az újabb fejlesztések eredményeképp a fenti technológiák némi módosításával és új anyag összetételű receptek kidolgozásával megszülettek a rotációs öntéssel gyártott kiváló minőségű sportlabdák is, amelyeket még kevés helyen gyártanak. A cégünknél ez kiemelkedő termékcsoport, több évtizede gyártjuk (ez évben teljesen megújított technikai berendezésekkel).

Tampon nyomás

Ez egy aránylag új technológia, amely az utóbbi évtizedben sokat fejlődött és nagyon elterjedt. A szilikon tamponok rugalmassága és a festékátadásra való alkalmazása révén ilyen módon nyomtathatunk: sík, ferde, íves vagy szabálytalan felületre is.

Használják többek között: kapcsolók, relék, panelek, telefonok, számítógép alkatrészek, vonalzók, elektromos készülékek, reklámcikkek, csomagolások, dekorációk, golflabdák, szemüvegek, játékok, sportszerek, ajándékok és labdák nyomtatására.

A tamponnyomással a labdákra felviendő nyomat (felirat, logó, díszítőrajzok, stb.) megfelelő nagyságban egy vagy több színben (akár 4-5 színben is) történhet.

A különböző nyomtatásokhoz a grafikák és nyomtató kliséket szükséges előkészíttetni.

Festés

A labdák jelentős mennyiségénél – a tamponnyomás mellett is – díszítő festéseket helyezünk a termékekre.

Ezek lehetnek: szivárványos festéktónusok, vagy pedig a – kívánt mintázatnak megfelelő – maszkok segítségével a festőberendezésre helyezett labdákra szórt díszítések.

A festékek összetétele és koncentrációja az alkalmazott technológiáknál a munkavédelmi és környezetvédelmi leírásoknak (pl. max koncentráció) megfelelőek.

Kogelán sportlabdák

 
 

A labdagyártásra – cégünknél bevezetett – termelékeny rotációs öntési eljárás az itt dolgozó és komoly gyakorlattal rendelkező műszaki szakembereket (mérnököket) további fejlesztésre ösztönözte.

Munkájuk eredményeként megszületett az ún. KOGELAN fantázianevű sportlabda család (a szerzők a Magyar Szabadalmi Hivatalnál a műszaki megoldásokat négy Használati Mintaoltalommal és Szabadalommal levédették; a Plasto Ball Kft. a fentiek megvásárlása alapján a KOGELAN sportlabdák kizárólagos gyártója lett).

E KOGELAN sportlabdák csapatsportokhoz (futball, kézilabda, röplabda, stb.), gyermekek sportoktatásához (futball, kézilabda stb.); egyéb edzésekhez (atlétika, torna, vízilabda, stb.) kiválóan alkalmazhatók. Bel- és kültéri használatra egyaránt alkalmasak rendkívül kedvező tulajdonságaik miatt: pl. jó mérettartás, fújtathatóság, abszolút vízállóság, kopásállóság, optimális pattanás. E tulajdonságokat a termékösszetétel, a héjazat egyenletes, finom habszerkezete biztosítja (e termékekre kialakított specialitás) és egyben azt is, hogy – a különleges, rugalmas anyagnak köszönhetően – ütközéskor az érezhető fájdalom csillapított, a gyermekek félelem nélkül találkoznak a labdával.

A KOGELAN sportlabdák három csoportja:

 
 

KOGELAN HARD

a hagyományos, varrott labdák finomított alternatívái

KOGELAN SUPERSOFT labdák

rugalmasabb

KOGELAN HYPERSOFT

extra rugalmas labdák (különböző gyermeksportokhoz)

A fenti termékcsoport (a KOGELAN SPORTLABDÁK) a szükséges műszaki; biztonságtechnikai, toxikológiai előírásoknak megfelelnek, rendelkeznek megfelelőségi tanúsítvánnyal (TÜV Rheiland) a cég pedig MSZ EN ISO 9001:2015 minőségirányítási tanúsítvánnyal.

A KOGELAN sportlabdák belföldön és exportra egyre keresettebbek, a kereskedelembe sportszövetségek és sportegyesületek programjaikban növekvő mennyiségben szerepelnek.

Aqua Air

 
 

Két fontos termékcsoport – a folyadékkal töltött labdák:

medicin labdák;

vízilabda edzéshez gyártott vízen úszó medicin labdák.

A labdák héjazata rendkívül szívós szintetikus polimerből készül. A felületi bordázás és az anyag karaktere jó fogást biztosít a termékeken. A stabil minőséget a különleges szeleprendszer biztosítja.

Belföldön és európai exportra kb. 12 éve forgalmazzuk a medicinlabdáinkat 9 típusban (600 gr-tól 5 kg súlyú termékekig).

A vízilabda edzéshez kiváló lehetőséget biztosít (a később kifejlesztett) 6 féle nagyságban gyártott vízen úszó medicin labda, amelyet magas osztályban játszó vízilabda csapatok is kezdenek használni (karerősítés, lábmunka stb.)

A két termékcsoportba tartozó labdák tisztítás céljából langyos vízzel lemoshatóak. A CE jel viseletére vonatkozó biztonságtechnikai előírásoknak megfelelnek. A héjazat anyaga ismételten feldolgozható termo plasztikus műanyag.

Elérhetőségek:

Plasto Ball Kft.

5540 Szarvas, Vasút utca 81.

Telefon : +36-66-313181 Mobil : +36-70-9459179

Email: plastoball@szarvas.hu

 
Kapcsolódó linkek


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Tóth Krisztina kapja az idei Bertók László Költészeti Díjat

Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, amelyet ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, ...

Campus Fesztivál

Jövőre ismét megrendezik az egyik legnagyobb magyar kulturális eseményt, a debreceni Campus Fesztivált, melyen már biztosan fellép Robin Schulz német dj-producer ...

Ismét Magyarországon a kerekesszékes vívás legjobbjai

Közel három év kihagyást követően rendezi meg a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) az IWAS kerekesszékes vívó világkupát. Az év legnagyobb hazai parasport ...

Képregényfesztivált rendeznek a szegedi Somogyi-könyvtárban

Kiállítások, előadások, kerekasztal-beszélgetések, örömrajzolás, gyermekprogramok, klasszikus és legújabb kínálatukat bemutató kiadók várják azokat, akik ...

Fotókiállítás a Fonóban

Január végéig látható a Fitos Dezső Társulat repertoárját bemutató Jövőnk a hagyomány! című fotókiállítás a Fonó Budai Zeneházban.

Indul a korcsolyaszezon a Városligeti Műjégpályán

Csütörtök reggel 9 órakor megnyitja kapuit a korcsolyázók előtt a Városligeti Műjégpálya.

 
Ez történt a héten

Átadták a Junior Prima Díjakat a magyar tudomány kategóriában

Idén is tíz fiatal tudós munkáját ismerték el Junior Prima Díjjal a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által támogatott magyar tudomány kategóriájában.

Kováts Adél kapja a Páger Antal-színészdíjat

A díjat minden esztendőben az a színész érdemli ki, aki a leghűségesebb a makói születésű Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri ...

Deep Purple-koncert lesz jövő nyáron a Budapest Sportarénában

A hard rock és a heavy metál legendája, az angol Deep Purple ad koncertet 2023. július 16-án a Papp László Budapest Sportarénában.

X. Jubileumi Jótékonysági MikuLÁSS Futás

Jövő vasárnap rendezik meg a Margitszigeten a X. Jubileumi Jótékonysági MikuLÁSS Futást.

Fiatal Tetőfedők Világbajnoksága

Ezüstérmet szerzett a magyar bádogos csapat Svájcban, az IFD Fiatal Tetőfedők Világbajnokságán.

Michelin

Pesti István, a Michelin Guide francia étteremkalauz által idén két csillaggal kitüntetett tatai Platán Gourmet séfje az étterem konyhájában.

 
 
weather failed, check feed URL