Művészetek Völgye

Csaknem 2200 zenei, irodalmi, színházi, családi és egyéb programmal várja a látogatókat július 21. és 30. között Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.

Bővebben...
 


 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Plasto Ball Kft.

Dátum: 2022.09.29. csütörtök
 
 
 
 

A Plasto Ball Kft. – egy kb. 60 éve – különböző műanyagipari termékeket gyártó cégből vált ki 1992-ben és – fő profilként – a legmodernebb rotációs öntéssel gyárt különböző játék- és sportlabdákat.

Az ismertebb játéklabdák mellett – (kb. 20 évvel ezelőtt kifejlesztett un. speciális KOGELAN plasztik soft anyagokból) – 3 féle termékcsoportban gyártunk sportlabdákat:

KOGELAN HARD labdák: a hagyományos, varrott labdák finomított alternatívái

KOGELAN Supersoft és a KOGELAN hypersoft labdák főleg gyermeksportra és egyéb speciális célra készülnek.

A különleges, rugalmas anyagnak köszönhetően a gyermekek félelem nélkül találkoznak a labdával, ütközéskor az érezhető fájdalom csillapított a labda anyagának köszönhetően. (Egyre komolyabb a térhódításuk e termékeknek az igényes Nyugat-Európai piacokon.)

A fentiekkel a labdák egy teljesen új generációja született meg cégünknél, melynek bővülése folyamatos.

Szakmai térhódítás:

A KOGELAN spotlabdák a kereskedelmi forgalmuk növekedése mellett – szakmai területeken is nagyon hamar elismerést szereztek, amelyre vonatkozóan legfontosabb említésre méltó tények a kogelan futballok szakmai térhódításáról:

már 2002-ben az 1-6. osztályos gyermekek labdarúgó foglalkozásait vezető Góliát McDonald’s FC az un. „Góliát Kódex”-ben edzéstervéhez két féle futballt jelölt meg: a „kogelan és bőr labdákat”.

később (2016. február 26-iki referenciájában) az MLSZ a gyermekfutballhoz felhasznált háromféle kogelan futballról állapítja meg „az OTP Bank Bozsik-programban, a futballok legnagyobb hányadát jelenleg ez a termékcsoport teszi ki”.

Saját előállítású termékeinkkel belföldön és exportra egyre jelentősebb volumenben kereskedünk: nagykereskedelmi egységekbe, sportáruházakba, sportszövetségek, sportegyesületek felé.

Cégünk fő gyártási profiljába a sport- és játéklabdák előállítása és forgalmazása tartozik. Ehhez alkalmazott technológiák:

Rotációs öntés

E termékeket az ún. rotációs öntési technológiával állítjuk elő folyékony PVC pasztából. ezen eljárás során az anyagot olyan szerszámokba öntjük, amelyeknek belső üregei a készítendő labdák gömbszerű körvonalait követik. A szerszámok a rotációs öntőgép fűtött terébe kerülnek, a meghatározott ütemű, két egymásra merőleges tengely körül forgó mozgás által a szerszámokban lévő folyékony anyag a szerszámok belső falán egyenletesen eloszlik és alakja a hő hatására stabilizálódik. Ezután az így elkészített, rugalmas PVC labdákat kiveszik a szerszámból és az adott méretre fújják, azután festik (tamponozzák és szórják).

 
 

A fentiek szerint gyártják – több évtizede – a játék PVC labdákat (rugalmas, vékonyfalú, könnyű termékek).

Az újabb fejlesztések eredményeképp a fenti technológiák némi módosításával és új anyag összetételű receptek kidolgozásával megszülettek a rotációs öntéssel gyártott kiváló minőségű sportlabdák is, amelyeket még kevés helyen gyártanak. A cégünknél ez kiemelkedő termékcsoport, több évtizede gyártjuk (ez évben teljesen megújított technikai berendezésekkel).

Tampon nyomás

Ez egy aránylag új technológia, amely az utóbbi évtizedben sokat fejlődött és nagyon elterjedt. A szilikon tamponok rugalmassága és a festékátadásra való alkalmazása révén ilyen módon nyomtathatunk: sík, ferde, íves vagy szabálytalan felületre is.

Használják többek között: kapcsolók, relék, panelek, telefonok, számítógép alkatrészek, vonalzók, elektromos készülékek, reklámcikkek, csomagolások, dekorációk, golflabdák, szemüvegek, játékok, sportszerek, ajándékok és labdák nyomtatására.

A tamponnyomással a labdákra felviendő nyomat (felirat, logó, díszítőrajzok, stb.) megfelelő nagyságban egy vagy több színben (akár 4-5 színben is) történhet.

A különböző nyomtatásokhoz a grafikák és nyomtató kliséket szükséges előkészíttetni.

Festés

A labdák jelentős mennyiségénél – a tamponnyomás mellett is – díszítő festéseket helyezünk a termékekre.

Ezek lehetnek: szivárványos festéktónusok, vagy pedig a – kívánt mintázatnak megfelelő – maszkok segítségével a festőberendezésre helyezett labdákra szórt díszítések.

A festékek összetétele és koncentrációja az alkalmazott technológiáknál a munkavédelmi és környezetvédelmi leírásoknak (pl. max koncentráció) megfelelőek.

Kogelán sportlabdák

 
 

A labdagyártásra – cégünknél bevezetett – termelékeny rotációs öntési eljárás az itt dolgozó és komoly gyakorlattal rendelkező műszaki szakembereket (mérnököket) további fejlesztésre ösztönözte.

Munkájuk eredményeként megszületett az ún. KOGELAN fantázianevű sportlabda család (a szerzők a Magyar Szabadalmi Hivatalnál a műszaki megoldásokat négy Használati Mintaoltalommal és Szabadalommal levédették; a Plasto Ball Kft. a fentiek megvásárlása alapján a KOGELAN sportlabdák kizárólagos gyártója lett).

E KOGELAN sportlabdák csapatsportokhoz (futball, kézilabda, röplabda, stb.), gyermekek sportoktatásához (futball, kézilabda stb.); egyéb edzésekhez (atlétika, torna, vízilabda, stb.) kiválóan alkalmazhatók. Bel- és kültéri használatra egyaránt alkalmasak rendkívül kedvező tulajdonságaik miatt: pl. jó mérettartás, fújtathatóság, abszolút vízállóság, kopásállóság, optimális pattanás. E tulajdonságokat a termékösszetétel, a héjazat egyenletes, finom habszerkezete biztosítja (e termékekre kialakított specialitás) és egyben azt is, hogy – a különleges, rugalmas anyagnak köszönhetően – ütközéskor az érezhető fájdalom csillapított, a gyermekek félelem nélkül találkoznak a labdával.

A KOGELAN sportlabdák három csoportja:

 
 

KOGELAN HARD

a hagyományos, varrott labdák finomított alternatívái

KOGELAN SUPERSOFT labdák

rugalmasabb

KOGELAN HYPERSOFT

extra rugalmas labdák (különböző gyermeksportokhoz)

A fenti termékcsoport (a KOGELAN SPORTLABDÁK) a szükséges műszaki; biztonságtechnikai, toxikológiai előírásoknak megfelelnek, rendelkeznek megfelelőségi tanúsítvánnyal (TÜV Rheiland) a cég pedig MSZ EN ISO 9001:2015 minőségirányítási tanúsítvánnyal.

A KOGELAN sportlabdák belföldön és exportra egyre keresettebbek, a kereskedelembe sportszövetségek és sportegyesületek programjaikban növekvő mennyiségben szerepelnek.

Aqua Air

 
 

Két fontos termékcsoport – a folyadékkal töltött labdák:

medicin labdák;

vízilabda edzéshez gyártott vízen úszó medicin labdák.

A labdák héjazata rendkívül szívós szintetikus polimerből készül. A felületi bordázás és az anyag karaktere jó fogást biztosít a termékeken. A stabil minőséget a különleges szeleprendszer biztosítja.

Belföldön és európai exportra kb. 12 éve forgalmazzuk a medicinlabdáinkat 9 típusban (600 gr-tól 5 kg súlyú termékekig).

A vízilabda edzéshez kiváló lehetőséget biztosít (a később kifejlesztett) 6 féle nagyságban gyártott vízen úszó medicin labda, amelyet magas osztályban játszó vízilabda csapatok is kezdenek használni (karerősítés, lábmunka stb.)

A két termékcsoportba tartozó labdák tisztítás céljából langyos vízzel lemoshatóak. A CE jel viseletére vonatkozó biztonságtechnikai előírásoknak megfelelnek. A héjazat anyaga ismételten feldolgozható termo plasztikus műanyag.

Elérhetőségek:

Plasto Ball Kft.

5540 Szarvas, Vasút utca 81.

Telefon : +36-66-313181 Mobil : +36-70-9459179

Email: plastoball@szarvas.hu

 
Kapcsolódó linkek


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Művészetek Völgye

Idén is saját színdarabbal és csaknem 500 további programmal várja a fesztiválozókat a Művészetek Völgye július 21. és 30. között Kapolcsra, Vigántpetendre ...

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút 75. születésnapi ünnepsége

Alkalmi kiállítás nyílt 2023. április 11-én. A vasút építését 1948. április 11-én kezdték meg.

MVM Koncertek - A Zongora sorozat

Hat magyar zongoraművész ad szólókoncertet szombaton és vasárnap a budapesti Festetics Palotában az MVM Koncertek - A Zongora sorozatban.

Színházi olimpia

Madách 200 címmel nyílik meg vasárnap az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) kiállítása a Nemzeti Színházban a 10. Színházi olimpia keretében; ...

Kajak-kenu vk

Kajak-kenuban az idei év első nemzetközi eseménye az éppen egy hónap múlva kezdődő világkupa szegedi állomása lesz, amelyre 53 ország jelezte részvételi ...

Károly király halálának 100. évfordulója

Emlékkiállítás nyílik a gyulai Almásy-kastélyban Habsburg Károly király halálának 100. évfordulója alkalmából. A tárlatot a Madeirai Levéltár és Könyvtár, ...

 
Ez történt a héten

Avasi Borangolás

Idén immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg az Avasai Borangolást Miskolcon, ahol május 11. és 13. között hatvannyolc programhelyszín és kilencvenhét ...

Dalszerző Expo

Ismert magyar és külföldi zenei szakemberek részvételével április 27-től június 8-ig rendezvénysorozattal jelentkezik a Dalszerző Expo az Artisjus fővárosi ...

A költészet napja

Huszonnégy órás versfolyamot rendez szerdán és csütörtökön a Békéscsabai Jókai Színház.

Húsvét

Hagyományos zengővárkonyi díszítéssel írt tojások a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumban virágvasárnap.

Chopin-Liszt zenélő okospadot adtak át a Városligetben

Farkas Gábor zongoraművész előadásában Fryderyk Chopin és Liszt Ferenc műveit játszó okospadot adtak át, a magyar-lengyel barátság napján Budapesten, a ...

Velencei Biennále

Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a 2024-es Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjában a Ludwig Múzeum.

 
 
weather failed, check feed URL