Budapest Klezmer Band

Először lép fel a veresegyházi Mézesvölgyi Nyár fesztiválon az idén 30 éves Budapest Klezmer Band. A tradicionális zsidó zenét játszó csapat Szinetár Dóra énekesnővel augusztus 23-án ad koncertet.

Bővebben...
 


 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 
 
 

"Kis vírus nagy változások"

Dátum: 2020.04.21. kedd
 
 
 
 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (a továbbiakban: MKIK) és a teljes kamarai hálózat kiemelten támogatja a koronavírus járvány gazdasági hatásainak enyhítését, célzott eszközökkel történő kezelését.

Internetes támogatók

Az MKIK jelen helyzetben az aszimmetrikus tehermegosztás és a kényszerszolidaritás elvét tartja mérvadónak: az állami szerepvállalás dominanciája mellett a munkaadói és munkavállalói oldalnak is szerepet kell vállalnia a gazdaságra nehezedő nyomás enyhítésében. A Kormányzatnak eljuttatott első javaslatcsomag részeként az MKIK az alábbi feladatokat tekinti legfontosabbnak a vállalkozások vonatkozásában:

• a jelenlegi helyzetnek megfelelő működés fenntartása (fokozott higiéniai szabályok betartása, üzletmenetfolytonosság, belső- és külső kommunikáció)

• a vállalati cash-flow fenntartása, javítása,

• foglalkoztatási szint fenntartása,

• beruházási szint jelentős visszaesésének elkerülése.

A Kormány már több, a vállalkozások problémáit kezelő, azonnal beavatkozást igénylő intézkedést meghozott, és április 6-ra vagy 7-re ígérik az átfogó gazdasági növekedést és élénkítést segítő akcióterv bemutatását. Az MKIK a kialakult helyzet komplexitását tekintve, a vállalkozói javaslatokat figyelembe véve, offenzív gazdaságpolitikai magatartásra tett javaslatot a Kormány és az Operatív Törzs részére az említett akcióterv elkészítésének segítése érdekében. A fenti alapelvek figyelembevételével az MKIK március végén közzétett második „Kríziscsomagja” az alábbi azonnali intézkedések eszközölésére terjed ki:

• Nemzeti Válságkezelési Alap felállítása

• Munkahelymegtartás biztosítása és a kialakult munkanélküliség azonnali kezelése

• Életképes hazai vállalkozói kör kiemelt támogatása

• Szolidaritási, közjót biztosító intézkedések

KORMÁNYZATI SEGÍTSÉG, INTÉZKEDÉSEK

A Kormány figyelembe véve a gazdasági helyzetet és a vállalkozások igényeit, építve az MKIK felméréseire és javaslataira folyamatosan jelent be olyan intézkedéseket, amelyek célja a vállalkozások, elsősorban a hazai kis- és középvállalkozások támogatása a koronavírus járvány közvetlen gazdasági következményeinek kezelése érdekében. Az eddig megjelent intézkedések röviden:

47/2020 (III.18.) Korm.rendelet alapján hozott intézkedések:

 
 

• A lakossági és vállalati hitelek törlesztési moratóriuma lépett életbe 2020. december 31-ig. A veszélyhelyzet fennállása alatt lejáró szerződés 2020. december 31-ig meghosszabbodik.

• A súlyos gondokkal küzdő szektorokban, a bérleti szerződéseket június 30-ig nem lehet felmondással megszüntetni, a bérleti díj a veszélyhelyzet fennállása alatt nem emelhető.

• A rendeletben meghatározott szektorokban márciustól június 30-ig egyebek mellett a munkáltatók a munkabér utáni közteherfizetési kötelezettségét elengedik. A járulékok közül kizárólag az egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség áll fenn, amelynek havi mértéke 7710 Ft-nál nem lehet több.

 
 

• Nem kell megfizetni a 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulást márciustól június 30-ig

• A veszélyhelyzet időtartama alatt lehetővé válik a munkaidő-beosztás egyoldalú módosítása, a távmunka ill. otthoni munkavégzés elrendelése, egészségi állapot ellenőrzésének érdekében szükséges intézkedések lehetősége.

48/2020 (III.19.) Korm.rendelet alapján hozott intézkedések:

 
 

• A veszélyhelyzet ideje alatt üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő

kereskedelem bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható. Üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység során élelmiszer is forgalmazható.

• A veszélyhelyzettel összefüggésben felmerült, indokoltnak ítélt költségek finanszírozása tekintetében enyhébb szabályokat határozott meg a kormányzat.

• Bizonyos adatszolgáltatásokkal, bejelentésekkel összefüggő bírságok nem szabhatóak ki a veszélyhelyzet időtartama alatt.

• A koronavírus elleni védekezéssel összefüggő beszerzéseket egyedi mentesítés alapján a közbeszerzési és beszerzési szabályoktól eltérő módon is meg lehet valósítani. (A vonatkozó jogosultságok és kötelezettségek részletesen a Magyar Közlöny 49. számában találhatóak.)

61/2020 (III. 23.) Korm.rendelet alapján hozott intézkedések:

• Az egyes személyszállítást végző szolgáltatók mellett további 81 480 kisvállalkozó kap 2020. június 30-ig mentességet a KATA átalányadó-fizetési kötelezettsége alól a koronavírus-járvány miatt.

(Az érintett tevékenységek listája a Magyar Közlöny 51. számában elérhető.)

• Március, április, május és június hónapokban a Szociális hozzájárulási adó (Szocho) kötelezettséget nem kell teljesítenie a rendeletben felsorolt tevékenységeket ellátó adózóknak.

(Az érintett tevékenységek listája a Magyar Közlöny 51. számában elérhető.)

62/2020 (III. 24.) Korm.rendelet alapján hozott intézkedések:

• Kamatos kamat a hiteltörlesztési moratórium ideje alatt nem számítható fel, a törlesztőrészlet nagysága a futamidő időtartama alatt változatlan marad.

68/2020 (III. 26.) Korm.rendelet alapján hozott intézkedések:

• Újabb tevékenységi körökben tevékenykedő vállalkozások mentesülnek a KATA általányadó fizetési kötelezettség alól. (Az érintett tevékenységek listája a Magyar Közlöny 55. számában elérhető.)

forrás: http://www.mkik.hu

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

52. Kékszalag vitorlásverseny

Az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnye a rajt után Balatonfüred közelében 2020. július 30-án.

Dióhéj Irodalmi Találkozó

Új irodalmi fesztivált indít útjára a Magyar Írószövetség, a Dióhéj Irodalmi Találkozó neves írók, költők, zenészek és zenekarok részvételével augusztus ...

Színházi estek várják a nézőket Balatonfüreden

Színházi estek várják a nézőket négy augusztusi estén a balatonfüredi Kisfaludy Színház szervezésében a Balaton-parti városban. A rendezvénysorozat első ...

Budapest Design Week 2020

Elindult a jelentkezés Budapest Design Week 2020 fesztiválra, amely rendhagyó, hibrid formában kel életre október 1. és 11. között - áll a szervezők MTI-hez ...

Film-zene koncert lesz a Margitszigeten

Filmrészletekkel kísért film-zene koncert várja a közönséget csütörtökön a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon az Óbudai Danubia Zenekar előadásában Marcello ...

A magyar sport kézműves szemmel

Többek között Erdei Zsolt világbajnoki övét és Talmácsi Gábor vb-bukósisakját is megtekinthetik a látogatók a Duna Palotában vasárnap megnyílt A Magyar ...

 
Ez történt a héten

57. fogathajtó Derby

A királykategóriában, azaz a négyesek között Dobrovitz József nyerte a vasárnap befejeződött 57. fogathajtó Derbyt, amelyet Kisbér-Ászáron rendeztek.

Waterpolo Masters Summer Cup

A férfi vízilabda Magyar Kupa jövő heti helyosztói kísérő eseményeként rendezik a Waterpolo Masters Summer Cup elnevezésű kupát, melynek keretében újra ...

Balaton-átevezés

Rekordot jelentő, több mint 2000 nevezés érkezett a nyár egyik legnagyobb szabadidősport-rendezvényére, a jövő vasárnapi Hervis Balaton-átevezésre.

Vidor Fesztivál

A hagyományos Kossuth téri koncertek nélkül, de a megszokott színházi versenyprogrammal és utcai forgataggal rendezik meg az idén tizenegy naposra kibővített ...

A MÁV retró hétvégéje a Balaton északi partján

424-es gőzmozdony által továbbított személyvonat indulás után Badacsonytomaj állomásnál a MÁV nosztalgia-hétvégéjén 2020. augusztus 2-án.

ZeneVarázslat Művészeti Tábor

Kisvárda és a Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskola ad otthont augusztus 2. és 7. között a ZeneVarázslat Művészeti Tábornak.

 
 
weather failed, check feed URL