Reök-palota

Nagy Gábor festőművész Átkelés című életmű-kiállításával nyit újra hétfőn a szegedi Reök-palota.

Bővebben...
 

MIPIM Párizs 2021.06.07-06.10. 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 
 
 

"A falusi Göcsejtől a világhírű gyógyvízig"

Dátum: 2020.06.03. szerda
 
 
 
 

Az 1950-ben létrejött Göcseji Múzeum első igazgatója a néprajzkutató Szentmihályi Imre volt, aki vérbeli muzeológusként kerékpárral, motorral járta Zala megye településeit. Nemcsak régi korok rekvizitumait gyűjtötte, hanem végig fényképezte egy elmúlásnak indult archaikus világ helyben található emlékeit: a göcseji és az azon inneni és túli vidék falvait, parasztportáit, a hegyi hajlékokat, a régi kis- és köznemesi kúriákat, a szeges településszerkezet épületcsoportjait, útmenti kereszteket, a jellegzetes zalai tájat, a speciális foglakozást űző embereket.

Internetes támogatók

A Göcseji Falumúzeum az ország első szabadtéri néprajzi gyűjteményeként, hosszas szakmai előkészítést és gyűjtést követően 1968 óta fogadja a látogatókat. Tudományos tervét Barabás Jenő egyetemi docens, Szentmihályi Imre néprajzos múzeumvezető és Tóth János építészmérnök készítették.

 
 

A skanzen jelenleg negyven különböző építményből (lakóházak, fatemplom, istállók, pajták, ólak, pálinkafőző kunyhó, szőlőhegyi pincék, útszéli keresztek) és több száz berendezési tárgyból áll. A Zala holtága mellett létrehozott gyűjtemény épületeinek többségét Göcsej kis falvaiból telepítették át: azokat szétbontva szállították ide és építették újra fel. Korábban is itt állt a vízimalom, melynek északi, fából készült része 18. századi, déli fele 1902-ben készült A múzeum valójában egy elképzelt falu, amelynek épületei így soha nem álltak együtt, de a mai kor embere számára hitelesen tudnak szemléltetni egy 19. század végi egyutcás településtípust. Hűen idézik fel azoknak a lakóházaknak a hangulatát, melyekben általában több generáció élt együtt. Az ezredfordulón az intézmény Finnugor Néprajzi parkkal bővült, amely nyelvrokonaink lakáskultúráját mutatta be - az egység jelenleg nem látogatható.

6 szuper fürdő, amit ki kell próbálni Zala megyében

Bázakerettyei Termálfürdő

A Zalai-dombság szívében meghúzódó, eldugott kis fürdő a nyári szezonban hétfőtől csütörtökig 9 és 19 óra között, míg péntektől vasárnapig 9 és 20 óra között tart nyitva. Bázakerettye termálfürdőjének elhelyezkedése az egyik legszebb panorámát kínálja a dunántúli fürdők közül. Ezen a bájos strandon egy 30 és egy 36 fokos termálmedencét, egy jakuzzit, valamint egy fokozatosan mélyülő úszómedencét is kipróbálhatunk. A felnőtteknek 1650, nyugdíjasoknak 1200, diákoknak 1100 forint a belépő. A fürdő hétfőtől csütörtökig 9 és 19 óra között, míg péntektől vasárnapig 9 és 20 óra között tart nyitva.

Aquacity Zalaegerszeg

 
 

Közép-Európa legnagyobb víztömegével, 6000 m2 vízfelülettel vár a zalaegerszegi Aquacity, ahol a 10 csúszda közül találunk 120 méter hosszúságút, fényeffektekkel teli fekete lyukat, sebes hidrocsövet is. Van gyerek-, bébi-, ugró-, hullámmedencéje, vízi vidámparkja a legkisebbeknek, 3 jakuzzija a lazulóknak. Animációs programok kicsiknek és nagyoknak, röplabda vagy strandfocipálya, egyszóval minden adott ahhoz, hogy egy fantasztikus napot töltsünk itt. Júniustól szeptember 1-ig minden nap 10-20 óráig élvezhetjük a strand szolgáltatásait, 2 éves korig teljesen ingyenes, de jól jár az is, aki szülinaposként érkezik, ugyanis neki csak 10 forint a belépője. Az Aquacity Zalaegerszeg csak a nyári strandszezonban tart nyitva.

Zalakarosi Fürdő

Zalakaros fürdője a családok egyik kedvenc fürdőkomplexuma. Több mint 10 hektáron, gondozott környezetben alakították ki gyógy-, termál-, családi-, hullám-, gyermek- és sportmedencéit. A termál- és élményfürdő egész évben, míg a strandfürdő május 1-től szeptember 29-ig tart nyitva. Bővebben a nyitvatartásról itt olvashat. Csúszdaegyüttese 9 csúszdát jelent, köztük egy 81 méter hosszú „Anakonda”, „Kamikaze” és családi csúszdákkal. Az idősebb korosztály inkább gyógyvize miatt rajong érte, nem csoda, hiszen a több mint 2500 méter mélyből feltörő zalakarosi gyógyvíz összetétele és a vízkészlet nagysága miatt a legjelentősebbek egyike.

Szent Gróth Termálfürdő

A Zala folyó völgyében alakították ki a Szent Gróth fürdőt, ahol az ország egyik legjobb minőségű termálvize fogadja a látogatókat. A zalaszentgróti strandfürdőben négy nyitott medence: egy termál-, egy úszó-, egy gyermek- és egy élménymedence áll a fürdőzők rendelkezésére, továbbá négy fedett medence: egy termál-, egy gyermek-, egy tan- és egy úszómedence vehető igénybe. Érdekes természetbarát tudnivalók a strandról, hogy területén madárbarát program zajlik, és hulladékhő felhasználásával fedezik a strandmedencék energiaszükségletét. A fürdő minden nap 9:00-19:00 óra között látogatható.

Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő

 
 

Csak egy pár adat a kehidakustányi fürdőről: 2400 m2 vízfelület, 94 méteres óriáscsúszda, 13 medence, csendszoba, pezsgősziget. A gyógyhellyé nyilvánított bájos település gyógy- és élményfürdőjében senki nem unatkozhat, erről gondoskodnak a hideg-meleg vizes gyógy- és strandmedencék, mediterrán hangulatú 3 szintes fedett fürdő és még egy pool bár is a medence közepén. 9:00-20:00 óra között minden nap átélhetik ezt az élményt azok, akik ide látogatnak. Wellness szolgáltatásai között találunk Kneipp-taposót, reflexzóna masszázst és számos szépségkezelést.

Lovászi Strandfürdő

A Nyugat-Dunántúl legolcsóbb strandja címre nevezhet Lovászi község, Zala megye délnyugati felében a Kerka völgyében, ahol úszómedence, tanmedence és pancsoló is biztosítja a kellemes felfrissülést a forró napokon. A Lovászi Strandfürdő júniustól augusztusig, minden nap 10:00-19:00 óra között biztosítja a nyugodt kikapcsolódást azoknak, akik szeretnek elbújni a világ elől. 6 éves korig ingyenes a belépés, nyugdíjasoknak és gyerekeknek 14 éves korig 450, míg a felnőtteknek 600 forint.

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Liget Székesfehérvár

Liget néven új nyári rendezvénysorozat indul Székesfehérváron, a Fezen Fesztivál területén. A június 11-től szeptember 11-ig tartó rendezvénysorozaton ...

Bartók Tavasz

Új időpontban, május 7. és 24. között ingyenes streamkoncertekkel, ősbemutatókkal, Európa neves hangversenytermeiből közvetített produkciókkal, online ...

Nemzetközi dzsessznap

A nemzetközi dzsessznap alkalmából online közvetítik a Nagy Emma Quintet koncertjét a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedből április 29-én.

Magyar Nagydíj

Száz nappal a 36. Forma-1-es Magyar Nagydíj rajtja előtt a Hungaroring Sport Zrt. bejelentette, hogy nézők előtt tervezi megrendezni az idei versenyhétvégét.

Ősszel rendezik meg a pécsi Zsolnay Fényfesztivált

Az eredeti tervekkel ellentétben, nem júliusban, hanem szeptember 30. és október 3. között rendezik meg a Zsolnay Fényfesztivált Pécsen.

Zsigmond Vilmos Nemzetközi Fesztivál

Több mint 400 nevezés érkezett a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Fesztiválra, az operatőrök versenyére rekordszámú, 72 nagyjátékfilmet küldtek be az alkotók.

 
Ez történt a héten

Aquincumi Múzeum

Szombattól újra látogatható az Aquincumi Múzeum, az érdeklődőket a római hangulat mellett családi kalandtúrák és romkerti séták is várják.

Budapest Bábszínház

Május 29-én és 30-án gyereknap alkalmából megnyitja kapuit a Budapest Bábszínház: két különleges előadását, a Holle anyót és a 80 nap alatt a Föld körül ...

Balaton-átevezés

Elindult a nevezés az idei Balaton-átevezésre, amelyre július 10-én kerül sor, ezúttal már zamárdi központtal.

Madách Színház

Musicalkoncertekkel várja május végétől a közönséget tetőteraszán a Madách Színház, amely júniusban online Webber-bemutatóra is készül.

Kortárs költők versei a kisföldalatti állomásain

A Millenniumi Földalatti Vasút 125 éves évfordulójának tiszteletére egy héten át neves művészek előadásában kortárs versek hallhatók a kisföldalatti állomásain.

Művészetek Völgye

Újdonságok és átalakítások várhatóak a Művészetek Völgyében, új helyszínekkel nyit meg a fesztivál.

 
 
weather failed, check feed URL