Bujtor István Filmfesztivál

Augusztus 19-től 22-ig rendezik meg a Bujtor István Filmfesztivált Balatonszemesen, az alkotók, műhelyek, stúdiók nevezését május 15-ig várják a filmes versenyprogramba.

Bővebben...
 
 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 
 
 

"Jász-Nagykun-Szolnok is figyel a klímájára"

Dátum: 2020.11.11. szerda
 
 
 
 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat a „Klímastratégiák kialakítása és környezeti szemléletformálás Jász-Nagykun-Szolnok Megyében” című projekt keretében elkészítette a megyei klímastratégiáját, amelyben keretbe foglalja a helyi viszonyokhoz és állapotokhoz mérten kialakított célkitűzéseket, beavatkozásokat, együttműködéseket és megvalósítási törekvéseket.

Internetes támogatók

 
 
 

A lehető legpontosabb képalkotást elősegítve a felhíváshoz kapcsolódva a megyei klímastratégia elkészítésének módszertanát a Klímabarát Települések Szövetsége megbízásából a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Nemzeti Alkalmazkodási Központ készítette el.

 

A stratégiában a helyzetértékelést követően áttekintésre kerültek az éghajlatváltozással leginkább érintett tényezők, melyek alapján Jász-Nagykun-Szolnok megye közepesen vagy erősen érintett a klímaváltozás várható hatásaival. Az azonosításon és a célokon túl intézkedéseket is tartalmaz.

Célkitűzés: Jász-Nagykun-Szolnok megye 2030-ra a globális klímaváltozás kihívásaira lokálisan összehangoltan reagáló klímatudatos humán tőkével, innovatív gazdasággal és a természeti erőforrásaival fenntartható módon gazdálkodó megyévé válik.

Főbb célcsoportok: a klímaváltozás szempontjából sérülékeny térségek lakossága, a megye gazdasági szervezetei, közintézményei

Kiemelt célkitűzésként kezeljük magának a megyei klímavédelmi tervnek az elkészítését, és az ehhez kapcsolódós szemléletformáló akciók lefolytatását a megye egész területén. További kiemelt cél a társadalmi, valamint piaci szereplők (stakeholder) színtértől független, teljeskörű tájékoztatása. Végül de nem utolsó sorban célunk a Klímavédelmi Platform felállítása és működtetése a projekt során, valamint a fenntartási időszak alatt.

A globális klímaváltozás századunk egyik legjelentősebb kihívása. Egy olyan változás, amely közvetlen, vagy közvetett módon minden társadalom életére jelentős hatással lehet. Annak érdekében, hogy az ebből fakadó nehézségekkel meg tudjunk birkózni a probléma megelőzésére a kibocsátások jelentős csökkentésére és a már elkerülhetetlen hatásokhoz való alkalmazkodásra egyaránt nagy hangsúlyt kell fektetnünk.

Jász-Nagykun-Szolnok megye életében is megfigyelhetőek az éghajlatváltozás jelei. Illeszkedve a nemzetközi, nemzeti és kormányzati elképzelésekhez a “Klímastratégiák kialakítása és környezeti szemléletformálás Jász-Nagykun-Szolnok Megyében”c. projektünkkel lokálisan is hozzá kívánunk járulni a célok eléréséhez. Ennek egyik eszköze a megyei klímastratégia megalkotása, amely keretbe foglalja a helyi viszonyokhoz és állapotokhoz mérten kialakított célkitűzéseket, beavatkozásokat, együttműködéseket és megvalósítási törekvéseket.

Mindezen törekvések együttesen alkotják a megye klímavédelmi jövőképét, mely szerint:

Jász-Nagykun-Szolnok megye 2030-ra a globális klímaváltozás kihívásaira lokálisan összehangoltan reagáló klímatudatos humán tőkével, innovatív gazdasággal és a természeti erőforrásaival fenntartható módon gazdálkodó megyévé válik.

A klímaváltozással kapcsolatos szemléletformálás és megyei klímastratégia kidolgozása révén bővülnek a lakosság, a helyi köz- és gazdasági szereplők klímaváltozással összefüggő ismeretei.

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

A magyar klasszikus zene napja

Május 30-án , Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester és zeneszerző születésnapján indítja útjára A magyar klasszikus zene napja elnevezésű programsorozatot ...

Jósa András Múzeum

Honfoglalás kori kiállításra készül a nyíregyházi Jósa András Múzeum. Az Elit alakulat című kiállítás a tervek szerint május 14-én nyílik meg.

Erkel Ferenc Emlékház

Négy, egykor Erkel Ferenc személyes használatában lévő tárgyat adományozott a gyulai Erkel Ferenc Emlékháznak Szőnyi Márta, a zeneszerző ükunokájának, ...

Klimt kiállítás

A bécsi szecesszió vezéralakja, Gustav Klimt talán utolsó befejezett festménye, a Nő legyezővel is látható lesz a bécsi Belvedere palotában március 25-én ...

Indul a VI. Nemzeti VERSeny

Az idén is meghirdetik a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete versmondó és versklipversenyét, a Nemzeti VERSenyt, amelyre április 30-ig várják ...

Gerevich-Kovács-Kárpáti kard vk

Nyolc magyar léphet pástra a férfi egyéni verseny főtábláján a Gerevich-Kovács-Kárpáti kard világkupán.

 
Ez történt a héten

Húsvéti tojásfestés Győrben

Hétszázötven darab hímes tojás készül Győr város fennállásának évfordulójára.

Sanzonok és kobozok

Fúziós találkozásoknak ad otthont a Fonó Budai Zeneház az online térben. Április 3-án egy sanzonos triókoncert, 7-én két virtuóz kobzás műsora látható ...

Húsvéti park Hajdú-szoboszlón

Képzőművészek és művészeti iskolák oktatóinak segítségével készült el tíz darab nagyméretű tojás, a környező fákra pedig 1600 tojásdíszt került, amelyeket ...

Vasárnap óraátállítás

Március 28-án, vasárnap hajnali 2 órakor egy órával előre, hajnali 3 órára kell átállítani az órákat, ezzel megkezdődik a nyári időszámítás.

Koszorúzás Papp László szobránál

Születésének 95. évfordulója alkalmából szerdán megkoszorúzták Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó szobrát a XII. kerületi Gesztenyés-kertben.

Bartók Béla születésének 140. évfordulója

A Kékszakállú herceg vára című operaelőadás felvételét vetíti a Kolozsvári Magyar Opera Bartók Béla születése 140. évfordulója alkalmából.

 
 
weather failed, check feed URL