Goai Nemzetközi Filmfesztivál

Az 51. Goai Nemzetközi Filmfesztivál elsőfilmes versenyében lesz Krasznahorkai Balázs Hasadék című filmjének világpremierje Indiában.

Bővebben...
 

Interpack szakvásár Düsseldorf 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 
 
 

"Jász-Nagykun-Szolnok is figyel a klímájára"

Dátum: 2020.11.11. szerda
 
 
 
 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat a „Klímastratégiák kialakítása és környezeti szemléletformálás Jász-Nagykun-Szolnok Megyében” című projekt keretében elkészítette a megyei klímastratégiáját, amelyben keretbe foglalja a helyi viszonyokhoz és állapotokhoz mérten kialakított célkitűzéseket, beavatkozásokat, együttműködéseket és megvalósítási törekvéseket.

Internetes támogatók

 
 
 

A lehető legpontosabb képalkotást elősegítve a felhíváshoz kapcsolódva a megyei klímastratégia elkészítésének módszertanát a Klímabarát Települések Szövetsége megbízásából a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Nemzeti Alkalmazkodási Központ készítette el.

 

A stratégiában a helyzetértékelést követően áttekintésre kerültek az éghajlatváltozással leginkább érintett tényezők, melyek alapján Jász-Nagykun-Szolnok megye közepesen vagy erősen érintett a klímaváltozás várható hatásaival. Az azonosításon és a célokon túl intézkedéseket is tartalmaz.

Célkitűzés: Jász-Nagykun-Szolnok megye 2030-ra a globális klímaváltozás kihívásaira lokálisan összehangoltan reagáló klímatudatos humán tőkével, innovatív gazdasággal és a természeti erőforrásaival fenntartható módon gazdálkodó megyévé válik.

Főbb célcsoportok: a klímaváltozás szempontjából sérülékeny térségek lakossága, a megye gazdasági szervezetei, közintézményei

Kiemelt célkitűzésként kezeljük magának a megyei klímavédelmi tervnek az elkészítését, és az ehhez kapcsolódós szemléletformáló akciók lefolytatását a megye egész területén. További kiemelt cél a társadalmi, valamint piaci szereplők (stakeholder) színtértől független, teljeskörű tájékoztatása. Végül de nem utolsó sorban célunk a Klímavédelmi Platform felállítása és működtetése a projekt során, valamint a fenntartási időszak alatt.

A globális klímaváltozás századunk egyik legjelentősebb kihívása. Egy olyan változás, amely közvetlen, vagy közvetett módon minden társadalom életére jelentős hatással lehet. Annak érdekében, hogy az ebből fakadó nehézségekkel meg tudjunk birkózni a probléma megelőzésére a kibocsátások jelentős csökkentésére és a már elkerülhetetlen hatásokhoz való alkalmazkodásra egyaránt nagy hangsúlyt kell fektetnünk.

Jász-Nagykun-Szolnok megye életében is megfigyelhetőek az éghajlatváltozás jelei. Illeszkedve a nemzetközi, nemzeti és kormányzati elképzelésekhez a “Klímastratégiák kialakítása és környezeti szemléletformálás Jász-Nagykun-Szolnok Megyében”c. projektünkkel lokálisan is hozzá kívánunk járulni a célok eléréséhez. Ennek egyik eszköze a megyei klímastratégia megalkotása, amely keretbe foglalja a helyi viszonyokhoz és állapotokhoz mérten kialakított célkitűzéseket, beavatkozásokat, együttműködéseket és megvalósítási törekvéseket.

Mindezen törekvések együttesen alkotják a megye klímavédelmi jövőképét, mely szerint:

Jász-Nagykun-Szolnok megye 2030-ra a globális klímaváltozás kihívásaira lokálisan összehangoltan reagáló klímatudatos humán tőkével, innovatív gazdasággal és a természeti erőforrásaival fenntartható módon gazdálkodó megyévé válik.

A klímaváltozással kapcsolatos szemléletformálás és megyei klímastratégia kidolgozása révén bővülnek a lakosság, a helyi köz- és gazdasági szereplők klímaváltozással összefüggő ismeretei.

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Az év hala

A jászkeszeg (Leuciscus idus) kapta a legtöbb szavazatot a Magyar Haltani Társaság által hagyományosan meghirdetett és szilveszter napján lezárult év hala ...

Külön kiadvánnyal köszönti az újszülötteket az Opera

2021-ben is külön kiadvánnyal köszönti az újszülötteket a Magyar Állami Operaház. Az Útravaló című válogatást online formában érhetik el a családok.

Az Év sportolója gála 2020

A férfiaknál a teniszező Fucsovics Márton, valamint a labdarúgó Gulácsi Péter és Szoboszlai Dominik, a nőknél az úszó Kapás Boglárka, a cselgáncsozó Karakas ...

2021-es év madara

A cigánycsukot választotta egy tavalyi internetes szavazáson a lakosság az idei év madarának - közölte hétfőn az MTI-vel a Magyar Madártani és Természetvédelmi ...

Újzenei Fesztivál

A játék lesz a kiemelt témája az Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválnak, amely január 8. és 17. között online várja a közönséget koncertekkel, ősbemutatókkal, ...

Dokumentum-film sorozat készül Paul McCartney-ról

A legendás zenész, ex-Beatle pályáját a világhírű amerikai producer, Rick Rubin hat részben fogja feldolgozni.

 
Ez történt a héten

Mészöly-centenárium

A januári alkalmon Mészöly Miklós élete, munkássága és Polcz Alainnel kötött 53 évnyi házassága elevenedik meg irodalmi művek és levelek tükrében.

Stork Natasa a legígéretesebb európai színész-tehetségek között

Stork Natasát a kontinens tíz ígéretes színésztehetsége között mutatja be a European Film Promotion február végén, miután a magyar színésznőt beválasztották ...

Gran Canaria szigetének déli partjáról vasárnap reggel elindult Rakonczay Gábor extrémsportoló, hogy egy speciális szörfdeszkán állva evezze át az Atlanti-óceánt.

22. SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivál

Online rendezik meg a 22. SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivált január 13. és 16. között az Orkesztika Alapítvány Youtube-csatornáján és a fesztivál Fac ...

Filharmónia Magyarország

Januárban is koncertekkel várja közönségét a Filharmónia Magyarország virtuális koncertterme, 11-én a Szegedi Szimfonikus Zenekar és Balogh Ádám zongoraművész ...

A jászkeszeg lett az év hala

Jászkeszeg (Leuciscus idus) a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum akváriumában.

 
 
weather failed, check feed URL