Bujtor István Filmfesztivál

Augusztus 19-től 22-ig rendezik meg a Bujtor István Filmfesztivált Balatonszemesen, az alkotók, műhelyek, stúdiók nevezését május 15-ig várják a filmes versenyprogramba.

Bővebben...
 
 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 
 
 

Eger "Hevesen" fejleszti a megye falvait is

Dátum: 2020.12.02. szerda
 
 
 
 

A Magyar Falu Program, valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) is sikerrel és megannyi fejlesztéssel zajlik a Heves megyei településeken – mondta keddi sajtótájékoztatóján dr. Juhász Attila Simon. A Heves Megyei Közgyűlés elnöke a megyeházán megtartott tájékoztatón úgy fogalmazott: Magyarország kormánya eltökélt annak a célnak az elérésében, hogy megállítsa hazánk kistelepüléseinek népességcsökkenését.

Internetes támogatók

Ehhez javítani kell a falvakban élők életminőségét, e cél eléréséhez pedig kiváló fejlesztési lehetőségeket kínál a Magyar Falu Program, mely 2021-ben is folytatódik.

Mint mondta: 2019-ben 150 milliárd forint, 2020-ban 217 milliárd szerepelt a központi költségvetésben erre a célra, 2021-ben pedig 250 milliárd forint forrás áll majd a települések rendelkezésre. Heves megyébe 2019-ben – a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) programmal, valamint az állami úthálózat-fejlesztéssel együtt – 6 milliárd, míg ebben az esztendőben eddig– csak a települési önkormányzatok nyertes pályázatait figyelembe véve – 1,5 milliárd forint jutott fejlesztésekre. Orvosi eszközöket 93 millió forint értékben vásároltak, rendelők felújítására 187 millió forintot fordítottak, önkormányzati utak összesen 457 millió forintból újultak meg, járdaépítésre 49 milliót fordítottak, közösségi terek felújítására pedig fél milliárd forintot hívtak le az önkormányzatok és az egyházi pályázók.

 
 

Dr. Juhász Attila Simon szólt arról is, hogy a 2014-2020-as programozási időszakban a TOP-ból több mint 60 milliárd forint érkezett megyénkbe, komoly lehetőségeket kínálva a települések számára. Mint mondta: 2021-ben indul a TOP 2, s tavasszal már megjelenhetnek az első kiírások is. Elérhető lesz a Projekt Előkészítési Alap, melyből – a tervezési időszakban – a települési önkormányzatok munkáját tudja majd segíteni a Heves Megyei Önkormányzat.

A sajtótájékoztatón részt vett Kis István, Boconád polgármestere is, aki elmondta: egy évtizeddel ezelőtt, polgármestersége kezdetén a népességfogyás jelentette az egyik legkomolyabb problémát a dél-hevesi településen. Hangsúlyozta: a Magyar Falu Programnak is köszönhetően mára megállt a csökkenés, sőt, kis mértékben ugyan, de növekszik a lakosság száma. Hozzátette: 2019-ben 5 alprogramra adtak be pályázatot, mind az 5 nyert, s összesen 37,5 millió forint érkezett a településre. 25 millió forintból újult meg 4 utca, útkarbantartó gépre 5 milliót fordíthattak, 2 millió forint értékben vásároltak új orvosi eszközöket. Közösségszervező munkatárs alkalmazására is lehetőségük nyílt, a temetőben pedig egy urnafal épült 2 millió forintból. Kis István hangsúlyozta: ezen fejlesztéseket önerőből nem tudta volna megvalósítani Boconád, a Magyar Falu Program így nagy mértékben hozzájárult a település fejlődéséhez, az ott élők mindennapjai pedig komfortosabbá váltak a beruházásoknak köszönhetően.

 
 

Eged István, Pétervására polgármestere arról beszélt, hogy városuk a 2014-2020-as programozási időszak során két TOP-os pályázatot nyert. A Zöld Város Programban 575 millió vissza nem térítendő támogatás érkezett hozzájuk, e komplex program megvalósítása során több központi és közösségi épületet, a település piacát, valamint számos fontos közterületet átalakítottak, a zöldfelületek rendezésével pedig esztétikusabb lakókörnyezet épült. Mindezek mellett több rendezvényt és bűnmegelőzési fórumokat szerveztek a lakosság számára – mondta. Hangsúlyozta: Pétervására életében az egyik legfontosabb eredmény, hogy a TOP-nak köszönhetően 167 millió forintból épült bölcsőde a városban. Hozzátette: a Magyar Falu Programban 4 pályázatot nyertek, megújult az óvoda udvara, de új orvosi eszközök is érkeztek, járdák újultak meg a programnak köszönhetően, mely – mint mondta – azokat az igényeket elégíti ki, melyekre a leginkább szükség van a településeken.

forrás: http://www.hevesmegye.hu

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

A magyar klasszikus zene napja

Május 30-án , Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester és zeneszerző születésnapján indítja útjára A magyar klasszikus zene napja elnevezésű programsorozatot ...

Jósa András Múzeum

Honfoglalás kori kiállításra készül a nyíregyházi Jósa András Múzeum. Az Elit alakulat című kiállítás a tervek szerint május 14-én nyílik meg.

Erkel Ferenc Emlékház

Négy, egykor Erkel Ferenc személyes használatában lévő tárgyat adományozott a gyulai Erkel Ferenc Emlékháznak Szőnyi Márta, a zeneszerző ükunokájának, ...

Klimt kiállítás

A bécsi szecesszió vezéralakja, Gustav Klimt talán utolsó befejezett festménye, a Nő legyezővel is látható lesz a bécsi Belvedere palotában március 25-én ...

Indul a VI. Nemzeti VERSeny

Az idén is meghirdetik a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete versmondó és versklipversenyét, a Nemzeti VERSenyt, amelyre április 30-ig várják ...

Gerevich-Kovács-Kárpáti kard vk

Nyolc magyar léphet pástra a férfi egyéni verseny főtábláján a Gerevich-Kovács-Kárpáti kard világkupán.

 
Ez történt a héten

Húsvéti tojásfestés Győrben

Hétszázötven darab hímes tojás készül Győr város fennállásának évfordulójára.

Sanzonok és kobozok

Fúziós találkozásoknak ad otthont a Fonó Budai Zeneház az online térben. Április 3-án egy sanzonos triókoncert, 7-én két virtuóz kobzás műsora látható ...

Húsvéti park Hajdú-szoboszlón

Képzőművészek és művészeti iskolák oktatóinak segítségével készült el tíz darab nagyméretű tojás, a környező fákra pedig 1600 tojásdíszt került, amelyeket ...

Vasárnap óraátállítás

Március 28-án, vasárnap hajnali 2 órakor egy órával előre, hajnali 3 órára kell átállítani az órákat, ezzel megkezdődik a nyári időszámítás.

Koszorúzás Papp László szobránál

Születésének 95. évfordulója alkalmából szerdán megkoszorúzták Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó szobrát a XII. kerületi Gesztenyés-kertben.

Bartók Béla születésének 140. évfordulója

A Kékszakállú herceg vára című operaelőadás felvételét vetíti a Kolozsvári Magyar Opera Bartók Béla születése 140. évfordulója alkalmából.

 
 
weather failed, check feed URL