Bujtor István Filmfesztivál

Augusztus 19-től 22-ig rendezik meg a Bujtor István Filmfesztivált Balatonszemesen, az alkotók, műhelyek, stúdiók nevezését május 15-ig várják a filmes versenyprogramba.

Bővebben...
 
 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 
 
 

"Tolna kincsei a bikavértől Babitsig"

Dátum: 2021.03.04. csütörtök
 
 
 
 

Sajtótájékoztató keretében mutatta be a megyei önkormányzat legújabb fejlesztéseit. Két pályázati forrás tette lehetővé, hogy 21 részes oktatófilm-sorozat, mobilos túraútvonal applikáció, 3D-s kastélyrekonstrukciók és online stratégiai társasjáték készüljön el. Utóbbi egy 2 millió forintos BGA (Bethlen Gábor Alap) projekt, míg előbbiek a TOP 5.3.1 projekt keretében születtek, összesen 17 milliós összköltségben. Fehérvári Tamás elnök kijelentette, hogy az értékek védelmének jegyében megvalósított eszközfejlesztések segíthetnek az ifjúság elérésében.

Internetes támogatók

Az eszközök fejlesztésével mindkét projektben a fiatal korosztályt céloztuk meg, hogy segítsünk erős, érték alapú kötődéseket kialakítani. A jelen vírushelyzet új kihívásokat hozott, viszont a kisfilmek, a társasjáték és mobil applikáció megoldást jelenthetnek.

„A helyi identitás és kohézió erősítése Tolna megye 8 településének irodalmi, képzőművészeti és zenei hagyományainak visszatanításával”című TOP-5.3.1-16-TL1-2017-00002 számú projektünket 2019-ben kezdtük el. Sikeresen folynak programjaink, hiszen már több, mint 50 zenei, képzőművészeti, közösségfejlesztő, értéktári és irodalmi rendezvény valósult meg. A jelen vírushelyzet azonban felveti a kérdést, hogyan lehet közösségeket, kötődéseket építeni, erősíteni, ha nincs mód a személyes kapcsolatok ápolására. Újra kellett gondolni a lehetőségeket és a rendezvények szervezését ugyan korlátozottan, de online megoldásokkal mégis sikerül megtartani. Az ilyen helyzetek hívják fel a figyelmet, mennyire fontos, hogy megfelelő eszközökkel tudjuk támogatni például a fiatalok oktatását, ismeretszerzését.

 
 
 

Kincses Tolna Megye Virtuális applikáció

 

A projektben elkészült egy virtuális túraútvonal applikáció, melynek segítségével a Sió-mente természeti, népművészeti értékei és épített örökségi helyszínei ismerhetők meg. A mobil telefonos app 25 értéket mutat be szöveges és hangos leírással, térképes navigációval. Az alkalmazás hamarosan elérhető az App Store-ból és a Google Play-ből is.

Elméleti 3D rekonstrukciók

Megvalósult két kastély – a tengelici Benyovszky és a Katalin-pusztai Schell kastély – elméleti 3D rekonstrukciója. A részletgazdag felvételek a történelmi épületek 1800-as évekbeli képét ábrázolják.

Mindkét fejlesztést a Gladius Auro Kft. végezte, melyet sajtótájékoztatón Benke Béla mutatott be.

Az értékmegőrzést és a fiatal korosztály oktatását segíti a 21 részes filmsorozat, amely a térség hagyományait, épített és természeti örökségét, irodalmi értékeit veszi számba. A fiatalok szokásaira, érdeklődési körére figyelemmel rövid, kb. 5 perces részek készültek, melyek főleg a témák iránti érdeklődést kívánják segíteni. A sorozathoz a megye népdalkincsére épülő zene is íródott, műsorvezetői szintén megyei színészhallgatók voltak.

 
 

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. „A magyar kultúráért és oktatásért” címmel írt ki pályázatot a határon túli magyar közösségek egymással való kapcsolattartását elősegítő, azt fejlesztő kulturális programok támogatására. A Tolna Megyei Önkormányzat 2 millió forintot nyert \"Online stratégiai játék testvérmegyei kapcsolatok hatékony fejlesztése a Z generáció körében\" című MKO-KP-1-2020/1-000787 számú projektje megvalósítására.

Tolna és Hargita megye 2018. szeptember 2-án kötött testvérmegyei megállapodást. Az elmúlt pár évben a két megye között elindult egy nagyon aktív közös munka: nemzetközi pályázatokban való együttes részvétel, tapasztalatcserék, értéktári együttműködés stb. Tavaly a tervezett rendezvények elmaradtak, de a BGA Zrt. által támogatott játék mégis egy új kapocsnak számít a két vidék között, hiszen a stratégiai játék a két megye értékeit mutatja be a gyerekeknek egy platformon.

 
 

A kihívásban szerepelnek kvízek, puzzle, memória játékok, akasztófa, melyek tartalmai a két megye történelméhez, múltjához, értékeihez kapcsolódik. A játék a következő funkciókat tartalmazza: regisztráció (aktiváló e-mail, elfelejtett jelszó), profil kitöltése (nem, avatár, iskola és osztály kiválasztással), toplista (egyéni és osztálylista), infopédia (a két megye története, értéktára, Tolna megye értékei, Hargita megye értékei), tippek (javaslatok a gyereknek a játékkal és megyékkel való ismerkedésre).

Két játékos pályán lehet végig haladni és megismerni Tolna megye és Hargita megye értékeit. A játékos pályák korlátlanul újrajátszhatóak.

A fejlesztést a MarkCon Informatikai Kft. végezte, melyet a sajtótájékoztató keretében Öhlmüller Eszter ismertetett.

Az online játék a http://okoskaland.hu/ domain címen bárki számára elérhető.

forrás: http://www.tolnamegye.hu

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

A magyar klasszikus zene napja

Május 30-án , Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester és zeneszerző születésnapján indítja útjára A magyar klasszikus zene napja elnevezésű programsorozatot ...

Jósa András Múzeum

Honfoglalás kori kiállításra készül a nyíregyházi Jósa András Múzeum. Az Elit alakulat című kiállítás a tervek szerint május 14-én nyílik meg.

Erkel Ferenc Emlékház

Négy, egykor Erkel Ferenc személyes használatában lévő tárgyat adományozott a gyulai Erkel Ferenc Emlékháznak Szőnyi Márta, a zeneszerző ükunokájának, ...

Klimt kiállítás

A bécsi szecesszió vezéralakja, Gustav Klimt talán utolsó befejezett festménye, a Nő legyezővel is látható lesz a bécsi Belvedere palotában március 25-én ...

Indul a VI. Nemzeti VERSeny

Az idén is meghirdetik a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete versmondó és versklipversenyét, a Nemzeti VERSenyt, amelyre április 30-ig várják ...

Gerevich-Kovács-Kárpáti kard vk

Nyolc magyar léphet pástra a férfi egyéni verseny főtábláján a Gerevich-Kovács-Kárpáti kard világkupán.

 
Ez történt a héten

Húsvéti tojásfestés Győrben

Hétszázötven darab hímes tojás készül Győr város fennállásának évfordulójára.

Sanzonok és kobozok

Fúziós találkozásoknak ad otthont a Fonó Budai Zeneház az online térben. Április 3-án egy sanzonos triókoncert, 7-én két virtuóz kobzás műsora látható ...

Húsvéti park Hajdú-szoboszlón

Képzőművészek és művészeti iskolák oktatóinak segítségével készült el tíz darab nagyméretű tojás, a környező fákra pedig 1600 tojásdíszt került, amelyeket ...

Vasárnap óraátállítás

Március 28-án, vasárnap hajnali 2 órakor egy órával előre, hajnali 3 órára kell átállítani az órákat, ezzel megkezdődik a nyári időszámítás.

Koszorúzás Papp László szobránál

Születésének 95. évfordulója alkalmából szerdán megkoszorúzták Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó szobrát a XII. kerületi Gesztenyés-kertben.

Bartók Béla születésének 140. évfordulója

A Kékszakállú herceg vára című operaelőadás felvételét vetíti a Kolozsvári Magyar Opera Bartók Béla születése 140. évfordulója alkalmából.

 
 
weather failed, check feed URL