Glass Art NOW!

A velencei Ateneo Venetóban mutatkozhat be a Glass Art NOW! című, csoportos magyar üvegművészeti kiállítás szeptember 1. és 15. között, a 7. The Venice Glass Week nemzetközi üvegművészeti fesztivál keretében.

Bővebben...
 

Styl Brno 2023.08.19-21. 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 
 
 

"Felnőtt korba lépett a Barátság Háza"

Dátum: 2023.07.23. vasárnap
 
 
 
 

A mi házunk címmel napvilágot látott a kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központnak otthont adó Egressy utca 5. számú épület és a benne működő népkonyha sorsközösségének történetét összefoglaló füzet.

Internetes támogatók

A könyvecskét kedden mutatta be prof. dr. habil Szécsi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem dékánja és dr. Tóth Szilárd a szociális-közművelődési intézmény dísztermében, ünnepélyes külsőségek közepette.

Amint Szécsi Gábor fogalmazott, az Egressy utca 5. számú ház 1894-es megépítésének idején és utána is a polgári életmód jelképének számított. A tulajdonosváltások során többnyire zsidó családokhoz került az épület. Az utódok átvették a korábbi családok stafétáját, és tovább fejlesztették az ingatlant. A lélekkel való felruházás volt a feladat, miután Farkas P. József és munkatársai 2005-ben használatba vették az akkor még erősen leromlott állapotú önkormányzati létesítményt. Az elmúlt tizennyolc esztendő alatt a benne kialakított Wojtyla Barátság Központ egyaránt szimbólumává vált az együvé tartozásnak, a kecskemétiségnek, egyúttal megjeleníti az együtt töltött időt.

 
 

– Magam sem számítottam arra, hogy ilyen típusú történetiséget képvisel e ház a lakói sorsán keresztül. A legmegrendítőbb szál a ház históriájában, hogy zsidó családok birtokolták, akik a 30-as években kereskedőként Kecskemét legnagyobb adófizetői közé tartoztak. Mind a tíz akkori lakó a holokauszt áldozatává vált, három generációt érintően. Voltak köztük nagyszülők, szülők és egy unoka, akit hét esztendősen hurcoltak koncentrációs táborba. Ő akár még most is közöttünk lehetne. Intő jel ez arra nézve, hogy mire képes a politika, ha rossz irányba fordul – hívta fel a közönség figyelmét Tóth Szilárd.

Farkas Pál, a Wojtyla programszervező munkatársa ehhez kapcsolódóan bejelentette, hogy a Magyarhoni Zsidó Imaegylet és a Wojtyla Barátság Központ vezetősége úgy döntött, márványtáblával tiszteleg a mártírok emléke előtt. Ezt követően a résztvevők is megtekintették a helyszínen kiállított fekete színű emléktáblát. Az avatóünnepségre május 30-án kerül sor, a népjóléti intézmény Wojtyla tér felőli homlokfalánál.

 
 

Mindemellett Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. tulajdonos-kereskedelmi igazgatója örömmel adta tudtára a jelenlévőknek, hogy kezdeményezésére – a Kecskeméti Települési Értéktár Bizottság döntése alapján – a Wojtyla Barátság Központ, mint kulturális érték, nemrégiben a Kecskeméti Települési Értéktár részévé vált. Az erről szóló emléklapot Farkasné Pásztor Jolán, a karitatív létesítmény társalapítója vette át.

Jánosi István tanácsnok, önkormányzati képviselő a Polgármesteri Hivatalt képviselve kifejtette, szerinte botorság lenne kísérletet tenni a népkonyha teljes tevékenységi körét összefoglalni, hiszen nem csupán Kecskeméten, de annak 50 kilométeres körzetében is nyomon követhető a wojtylások munkálkodása. A hit pedig még évtizedeken át működtetni fogja ezt a közösséget.

 
 

A bemutatón a Wojtyla Ház gondozottjain túlmenően további vendégek is részt vettek. Úgymint Mudri Andor, a Bács-Kiskun Vármegyei Levéltár levéltári kezelője, a kötet szerkesztője, valamint a népkonyha alapításában és későbbi üzemeltetésében főtámogatóként folyamatosan résztvevő keceli Pintér család képviselői, Pintér Józsefné Ilona asszony és Pintérné Farkas Csilla, továbbá Kovács Tamás, a szegények keddi ebédjét felajánló bugaci Karikás Csárda társtulajdonosa.

A könyvbemutatót a Hegedűs együttes vérpezsdítő, léleksimogató hangszeres előadása színesítette.

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Művészetek Völgye

Idén is saját színdarabbal és csaknem 500 további programmal várja a fesztiválozókat a Művészetek Völgye július 21. és 30. között Kapolcsra, Vigántpetendre ...

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút 75. születésnapi ünnepsége

Alkalmi kiállítás nyílt 2023. április 11-én. A vasút építését 1948. április 11-én kezdték meg.

MVM Koncertek - A Zongora sorozat

Hat magyar zongoraművész ad szólókoncertet szombaton és vasárnap a budapesti Festetics Palotában az MVM Koncertek - A Zongora sorozatban.

Színházi olimpia

Madách 200 címmel nyílik meg vasárnap az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) kiállítása a Nemzeti Színházban a 10. Színházi olimpia keretében; ...

Kajak-kenu vk

Kajak-kenuban az idei év első nemzetközi eseménye az éppen egy hónap múlva kezdődő világkupa szegedi állomása lesz, amelyre 53 ország jelezte részvételi ...

Károly király halálának 100. évfordulója

Emlékkiállítás nyílik a gyulai Almásy-kastélyban Habsburg Károly király halálának 100. évfordulója alkalmából. A tárlatot a Madeirai Levéltár és Könyvtár, ...

 
Ez történt a héten

Boglya Feszt

Először rendezik meg a Boglya Feszt öko-művészeti fesztivált június 23. és 25. között a Tisza-tónál öt településen: Tiszadorogmán, Egyeken, Ároktőn, Tiszabábolnán ...

Művészetek Völgye

Csaknem 2200 zenei, irodalmi, színházi, családi és egyéb programmal várja a látogatókat július 21. és 30. között Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.

Avasi Borangolás

Idén immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg az Avasai Borangolást Miskolcon, ahol május 11. és 13. között hatvannyolc programhelyszín és kilencvenhét ...

Dalszerző Expo

Ismert magyar és külföldi zenei szakemberek részvételével április 27-től június 8-ig rendezvénysorozattal jelentkezik a Dalszerző Expo az Artisjus fővárosi ...

A költészet napja

Huszonnégy órás versfolyamot rendez szerdán és csütörtökön a Békéscsabai Jókai Színház.

Húsvét

Hagyományos zengővárkonyi díszítéssel írt tojások a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumban virágvasárnap.

 
 
weather failed, check feed URL