Gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díj

Harmadik alkalommal lehet jelölteket állítani a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjra, amelyekkel a kor kihívásaira praktikus és pragmatikus választ adó embereket ismeri el a Magyar Batthyány Alapítvány.

Bővebben...
 

München 2022.07.17-20. 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Olasz Filmfesztivál a Puskin moziban

Dátum: 2021.11.02. kedd
 
 

Az idei Velencei Filmfesztiválon több díjat nyert Itt én nevetek című dráma vetítésével kezdődik a 19. Olasz Filmfesztivál - Mittelcinemafest szombaton a budapesti Puskin moziban.

A szervezők közleménye szerint a Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecitta közös rendezvénye november 16-ig a Puskin és a Tabán moziban egy tucat - a legújabb és legjobb - olasz alkotást, köztük több fesztiválsikert tűz műsorára eredeti nyelven, magyar felirattal.

November 6-án a fesztivál nyitófilmje, a Mario Martone rendezésében és Toni Servillo főszereplésével készült Itt én nevetek (Qui Rido Io) a század elején, a Belle Époque Nápolyában játszódik és Eduardo Scarpetta komikus színész életét mutatja be, aki sikere csúcsán egy merész vállalkozásba fog: paródiát készít a kor legnagyobb olasz költője, Gabriele D\'Annunzio egyik tragédiájából. D\'Annunzio plágium miatt feljelenti és ezzel kezdetét veszi az első nagy szerzői jogi per Olaszországban. A pereskedés évei kimerítőek voltak, ám Scarpetta egy nagyszerű színészi alakítással képes szembeszállni sorsával - olvasható a tájékoztatóban.

Toni Servillo főszereplésével lesz látható a Rácsokon túl (Ariaferma - rendező: Leonardo Di Costanzo) című film is, amelynek történetében egy börtönt felszámolnak, és bürokratikus problémák miatt egy tucatnyi rab néhány börtönőr kíséretében arra vár, hogy átvigyék őket új helyükre. A kialakult feszült légkörben az elkülönülés szabályai fellazulnak.

Ugyancsak az idei Velencei Filmfesztiválon volt a világpremierje a Latinamerika (America Latina) című filmnek, amely a Torontói Filmfesztiválon is nagy sikert aratott. Damiano és Fabio D\'Innocenzo ikertestvérek különös hangulatú alkotásában az udvarias és nyugodt Massimo egy kiváló fogorvos, aki mindent elért az életben: anyagi jólétben él, szép családja, kiegyensúlyozott élete van. Egy nap Massimo lemegy a pincébe és az abszurd átveszi az irányítást az élete felett. A főszereplőt, Elio Germanot olyan filmekből ismerheti a magyar közönség mint az El akartam rejtőzni, a Rózsa-sziget, az Előtted az élet, Az ötödik kerék, a Lucia látomásai vagy a Testvérem egyedüli gyerek.

Több fesztiválon is sikert aratott Pietro Marcello (Martin Eden), Francesco Munzi és Alice Rohrwacher (A Szent és a Farkas) közös, Futura című filmje. A történetben egy Olaszországon át vezető hosszú út során megismerhetik a nézők a 15 és 20 év közötti fiatalok jövőről alkotott elképzeléseit. A film Olaszország portréját rajzolja meg, bemutatja, hogy a mai tizenévesek hogyan vélekednek lakóhelyükről, álmaikról, várakozásaikról, vágyaikról és félelmeikről.

A fesztivál zárásaként vetítik a Könyvesbolt Párizsban (Il materiale emotivo) című alkotást, amely Pierre-ről a párizsi antikváriusról szól, akinek élete a ritka könyvek és bénulásban szenvedő lánya körül forog, amíg meg nem ismerkedik egy közvetlen, életvidám nővel. Sergio Castellitto, a film rendezője és főszereplője az egyik legismertebb olasz színész, akit a Fortunata rendezőjeként és a Bella Martha főszereplőjeként ismerhet a magyar közönség.

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Ókeresztény Mauzóleum

Befejeződött a világörökség részét képező pécsi Ókeresztény Mauzóleum rekonstrukciója Pécsen. A műemlék fejlesztését egy csaknem 900 millió forintos támogatással ...

F.A.L.U. fesztivál

Mintegy háromszáz programmal várja a látogatókat a Falvak Ahol Lehetetlen Unatkozni (F.A.L.U.) elnevezésű összművészeti fesztivál, amelyet két év kihagyás ...

Balázsovits Lajost választották a nemzet színészének

Balázsovits Lajost választották a nemzet színészének kollégái a néhány hete elhunyt Haumann Péter helyére.

Múzeumok éjszakája

Huszadik alkalommal rendezik meg országszerte június 25-én a Múzeumok éjszakáját, amelyen koncertek, tárlatvezetések, interaktív események várják hajnalig ...

Újra megrendezik a szegedi papucs napját

Mesébe illő papucsok, gyerektáncosok és gyerekfoglalkozások mellett papucsvásár is várja az érdeklődőket szombaton a Szent-Györgyi Albert Agórában, ahol ...

Várudvar Fesztivál

Várudvar Fesztivállal indul a balatoni régió új kulturális és gasztronómiai központja, a Szigliget Várudvar nyári szezonja június 17-19. közt.

 
Ez történt a héten

Nemzetközi Olimpiai Nap

Olimpiai bajnokok és ötkarikás érmesek köszöntötték együtt csütörtökön a Nemzetközi Olimpiai Napot.

Strandok éjszakája

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.

22. Körös-völgyi Sokadalom

A péntektől vasárnapig tartó 22. Körös-völgyi Sokadalommal veszi kezdetét a Gyulai Várszínház augusztus 17-ig tartó 59. évada.

Szent Iván-éj

Különleges Szent Iván-éji programokkal várja a közönséget pénteken este a Fővárosi Állat- és Növénykert: színpadi műsor, tűzzsonglőr-bemutató, planetáriumi ...

Vizes vb 2022

Rasovszky Kristóf, a nyíltvízi úszóválogatott tagja készül a 19. FINA vizes világbajnokságra Balatonalmádiban.

Dómkerti Zenés Esték

Az Óbudai Danubia Zenekar koncertjével szombaton indul a Dómkerti Zenés Esték sorozat Szegeden, a Püspöki Székház udvarán.

 
 
weather failed, check feed URL