Gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díj

Harmadik alkalommal lehet jelölteket állítani a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjra, amelyekkel a kor kihívásaira praktikus és pragmatikus választ adó embereket ismeri el a Magyar Batthyány Alapítvány.

Bővebben...
 

München 2022.07.17-20. 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

MKE jubileumi programsorozat

Dátum: 2021.11.05. péntek
 
 
 
 

Kiállításokkal veszi kezdetét szombaton a Magyar Képzőművészeti Egyetem MKE150 elnevezésű jubileumi programsorozata, amelyen tematikus séták, konferenciák, előadások és tárlatvezetések is várják az érdeklődőket.

Szombaton nyílik a Modellállítás - Az emberi test képi konstrukciói című reprezentatív kiállítás, amely festményeken, rajzokon, grafikákon, szobrokon keresztül mutatja be a különböző korok testábrázolását - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az eredeti műtárgyakon és archív dokumentumokon keresztül követhető lesz, hogy a különböző korszakokban hogyan kapott egyéni, sajátos, különleges színezetet az emberi test ábrázolása. A tárlaton a nagy elődök - Székely Bertalan, Barcsay Jenő, Bortnyik Sándor, Kondor Béla, Major János - munkái mellett, kortárs alkotók - Lakner László, Birkás Ákos, Dallos Ádám, Czene Márta, Keresztesi Zsófia, Győrffy László, Kristóf Krisztián - művei szerepelnek.

A reprezentatív kiállítás az MKE Egyetemi Könyvtár, Levéltár és Művészeti Gyűjtemény anyagára épít, többek között Székely Bertalan anatómiai rajzaira, de a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből is láthatók lesznek festmények, rajzok.

Szombaton Adtál, uram, esőt, de nincs köszönet benne címmel hallgatói kiállítás is nyílik az intézmény aulájában. A tárlat azt vizsgálja, hogy a 19. század végétől a női hallgatók megjelenése hogyan változtatta meg az egyetem mindennapi működését és az oktatást. A kiállításon a performanszok, tér- és videóinstallációk mellett hagyományos művészeti műfajok is megjelennek, és női nézőpontból foglalkoznak az emlékezettel, a kontinuitással.

A kiállító művészek Antalka Zsófia, Ács Kinga Noémi, Drótos Dominika, Jakab Borbála Róza, Liksay Csenge Gyopár, Papp Írisz, Papp Fanni, Pálóczi Andrea és Puskás Melitta Flóra lesznek.

Az MKE150 programsorozat további reprezentatív kiállításai közül az És mégis mozi a föld! IMXXX - Intermédia retrospektív című tárlat decemberben, míg A régi-új Műcsarnok című bemutató februárban nyílik az egyetem Barcsay Termében. Az eseménysorozat kiemelkedő programja lesz a frissen restaurált Lotz-freskók és az egyetem egyes felújított tereinek ünnepélyes átadása, amelyre várhatóan februárban kerül sor.

A jubileumi sorozat a kiállítások mellett más programokat is kínál. Egyebek mellett tematikus sétákat szerveznek az Andrássy úti főépületben és az Epreskertben, de elindul az intézménytörténeti online kalendárium, és készül egy reprezentatív album is, amely az intézmény gyűjteményeit mutatja be. Az MKE150 részeként az egyetem hallgatói fesztiválra, konferenciákra, előadásokra, tárlatvezetésekre hívják az érdeklődőket.

vrzs \\ pmg

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Ókeresztény Mauzóleum

Befejeződött a világörökség részét képező pécsi Ókeresztény Mauzóleum rekonstrukciója Pécsen. A műemlék fejlesztését egy csaknem 900 millió forintos támogatással ...

F.A.L.U. fesztivál

Mintegy háromszáz programmal várja a látogatókat a Falvak Ahol Lehetetlen Unatkozni (F.A.L.U.) elnevezésű összművészeti fesztivál, amelyet két év kihagyás ...

Balázsovits Lajost választották a nemzet színészének

Balázsovits Lajost választották a nemzet színészének kollégái a néhány hete elhunyt Haumann Péter helyére.

Múzeumok éjszakája

Huszadik alkalommal rendezik meg országszerte június 25-én a Múzeumok éjszakáját, amelyen koncertek, tárlatvezetések, interaktív események várják hajnalig ...

Újra megrendezik a szegedi papucs napját

Mesébe illő papucsok, gyerektáncosok és gyerekfoglalkozások mellett papucsvásár is várja az érdeklődőket szombaton a Szent-Györgyi Albert Agórában, ahol ...

Várudvar Fesztivál

Várudvar Fesztivállal indul a balatoni régió új kulturális és gasztronómiai központja, a Szigliget Várudvar nyári szezonja június 17-19. közt.

 
Ez történt a héten

Nemzetközi Olimpiai Nap

Olimpiai bajnokok és ötkarikás érmesek köszöntötték együtt csütörtökön a Nemzetközi Olimpiai Napot.

Strandok éjszakája

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.

22. Körös-völgyi Sokadalom

A péntektől vasárnapig tartó 22. Körös-völgyi Sokadalommal veszi kezdetét a Gyulai Várszínház augusztus 17-ig tartó 59. évada.

Szent Iván-éj

Különleges Szent Iván-éji programokkal várja a közönséget pénteken este a Fővárosi Állat- és Növénykert: színpadi műsor, tűzzsonglőr-bemutató, planetáriumi ...

Vizes vb 2022

Rasovszky Kristóf, a nyíltvízi úszóválogatott tagja készül a 19. FINA vizes világbajnokságra Balatonalmádiban.

Dómkerti Zenés Esték

Az Óbudai Danubia Zenekar koncertjével szombaton indul a Dómkerti Zenés Esték sorozat Szegeden, a Püspöki Székház udvarán.

 
 
weather failed, check feed URL