XIX. Gymnasiadé

Ötvennégy érmet nyertek a magyar fiatalok a középiskolás sportolók világjátékán, a május 14. és 22. között rendezett XIX. Gymnasiadén.

Bővebben...
 

München 2022.07.17-20. 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Cziffra György-emlékév és fesztivál

Dátum: 2022.01.06. csütörtök
 
 
 
 

Koncertekkel és neves szólisták fellépéseivel folytatódik a Cziffra György-emlékév és a hagyományos februári Cziffra György Fesztivál.

A szervezők szerdai közleménye szerint az év Massimo Mercelli olasz fuvolaművész és Simon Izabella zongoraművész kamarakoncertjével kezdődik január 22-én a Liszt Múzeumban. Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus Vashegyi György vezényletével és nemzetközi szólistagárdával január 26-án a Zeneakadémián lép fel. Martha Argerich zongoraművész és Misa Majszkij csellóművész január 28-án a Zeneakadémián ad kamarakoncertet.

A MÁV Szimfonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar a Cziffra Fesztivált létrehozó Balázs János zongoraművész közreműködésével Chopin és Liszt Párizsban szövődött barátságát idézi meg februárban Kesselyák Gergely vezényletével.

Az MVM kiemelt támogatásával megvalósuló Cziffra György Fesztivál több helyszínen is zajlik majd február 14. és 27. között. A klasszikus zenei koncertek mellett idén is lesz bárest, bemutatkoznak fiatal művészek, kiállítások is színesítik a programot, valamint átadják a fesztivál díjait.

A programok közt szerepel Klara Min dél-koreai zongoraművésznő szólóestje a Zeneakadémián, ahol Robert Schumann zongoramuzsikája szólal meg. Káel Norbert zongoraművész koncertjén nagy szerzők művei dzsesszbe hajló rögtönzések mentén kerülnek új megvilágításba a MOMKultban.

A romantika aranykorát idézi fel Balázs János Vagyim Repin hegedű- és Alekszandr Knyazev gordonkaművésszel a Zeneakadémián, ahol többek közt Csajkovszkij a-moll zongoratriója hangzik el.

A báresten a Hot Jazz Band, Sárközy Lajos zenekara, Malek Andrea és Bősze Ádám tiszteleg Cziffra György emléke előtt a MOMKultban.

A 2021-es Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny második helyezettje, egyben a Cziffra Fesztivál különdíjasa, az olasz Giovanni Bertolazzi február 26-án ad hangversenyt a Régi Zeneakadémián. Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos, az improvizáció nagymesterei a Zeneakadémián lépnek fel.

A fesztivál programja gálakoncerttel zárul, amelyen 2017 óta minden évben átadják a Cziffra György Fesztivál díjait. AZ esten elhangzik Liszt Ferenc két zongoraversenye és két zongorás versenyműve Balázs János előadásában, a Concerto Budapest zenekarát Keller András vezényli.

Két kiállítás is nyílik: a MOMKult Reich Károly Lépcsőgalériában a senlis-i Saint Frambourg Kápolna építészeti és fotogrammetrikai felméréseinek rajzaiból látható válogatás. A Hegyvidék Galériában pedig Dóra Ádám és Koszorús Rita tárlatának kísérőrendezvényeként zenés tárlatvezetést tartanak, amelyen fiatal zeneművészek improvizációját hallgathatják meg az érdeklődők.

bse \\ bsa

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Bemutató az Operaházban

Jelenet Richard Wagner Az istenek alkonya című zenedrámájának próbáján a Magyar Állami Operaházban 2022. május 12-én. A darabot M. Tóth Géza rendezésében ...

Eleven Tavasz

A fenntarthatóság és a környezetvédelem kerül a fókuszba az idei Eleven Tavasz fesztiválon, amely számos zenei, családi, színházi és gasztroprogrammal, ...

Hangversenyek hárfával-sorozat

Kertesi Ingrid operaénekes és Vigh Andrea hárfaművész estjével zárul vasárnap a Hangversenyek hárfával-sorozat a budapesti Festetics Palotában.

Dolgok Könyvtára nyílt a budapesti Goethe Intézetben

Tizenöt tárgyat, köztük projektort, gördeszkát, távcsövet, laminálót és játékokat is lehet kölcsönözni csütörtöktől a Goethe Intézetben kialakított Dolgok ...

Páger Antal-színészdíj

Szacsvay László kapja a Páger Antal-színészdíjat, a színházi elismerést vasárnap adják át a makói városnapi ünnepségek keretében a Hagymaházban.

Mozgás Éjszakája

Idén is megrendezik a Mozgás Éjszakáját; az eseményre június 17-én a budapesti Városligetben és a Hősök terén kerül sor.

 
Ez történt a héten

Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Negyvennyolc alkotás szerepel az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba állító szegedi nemzetközi filmfesztivál kedden ...

NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow

Idén is megrendezik az ország legnagyobb szántóföldi kiállítását, a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-ot a Fejér megyei Mezőfalván, június 1-2-án.

Üveg Nemzetközi Éve

Magyar innovációkat és az üvegművészetet népszerűsítik Az üveg nemzetközi éve hazai programjai, az érdeklődők Budapesten, Szentendrén, Pannonhalmán és ...

Pozsonyban indult a V4-es könyvvásárok sora

Pozsonyban, a BRaK könyvfesztiválon képviselte Magyarországot és a magyar irodalmat a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) május 13. és 15. között, ezzel ...

Városmajori Szabadtéri Színpad

Fennállásának 100. évfordulóját ünnepli az idén a Városmajori Szabadtéri Színpad, amely mintegy nyolcvan produkcióval, ősbemutatókkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, ...

Magyar sikerek a szkander Európa-bajnokságon

Kőváriné Ivánfi Brigitta két aranyérmet szerzett a Bukarestben rendezett szkander Európa-bajnokságon.

 
 
weather failed, check feed URL