Gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díj

Harmadik alkalommal lehet jelölteket állítani a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjra, amelyekkel a kor kihívásaira praktikus és pragmatikus választ adó embereket ismeri el a Magyar Batthyány Alapítvány.

Bővebben...
 

München 2022.07.17-20. 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

72. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Dátum: 2022.02.11. péntek
 
 
 
 

Francois Ozon francia rendező és forgatókönyvíró Peter von Kant című alkotásának világpremierjével elkezdődött a 72. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) csütörtök este.

A Petra von Kant keserű könnyei című 1972-es nyugatnémet filmdráma - Rainer Werner Fassbinder rendezésének - feldolgozása 17 alkotással együtt versenyez a német főváros szemléjén a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért. Egy kivételével - Phillys Nagy Call Jane című filmjén kívül - valamennyi a Berlinalén látható először. A díjakról döntő nemzetközi zsűrit M. Night Shyamalan amerikai rendező vezeti.

A Berlinale nyitányát a koronavírus-járvány miatt a megszokottnál kevesebb pompával ünnepelték, így például a legnagyobb külföldi filmsztárok közül senki nem vett részt az első versenyfilm vetítése előtt tartott gálán. Ugyanakkor önmagában komoly fegyvertény, hogy a járvány ötödik hulláma elleni védekezés közben sikerült megszervezni a szemlét - emelték ki többen, köztük az első számú támogatót, a német szövetségi kormányt képviselő kulturális államminiszter, Claudia Roth, aki a megnyitó előtt kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy a film csak a mozivásznon válik \"valódi közösségi élménnyé\".

A fesztivál éppen erről, \"közösségünk, társadalmunk megőrzéséről szól\", ezért mindent megtettek azért, hogy a tavalyi online kiadás után ismét hagyományos formátumban tarthassák meg.

Ezek a törekvések eredményesek voltak, a fesztivál filmjeit ismét közönség előtt, mozikban vetítik, így az idei Berlinale \"a bátorítás, a remény, és demokráciánk megerősödésének jele, messze Berlin határain túl is\" - mondta a Zöldek politikusa, kifejtve, hogy a művészek az alkotásaikkal \"felbecsülhetetlenül fontos perspektívát teremtenek\" a közösség jelenére és múltjára.

\"Kultúra nélkül, színház és koncertek nélkül, mozi, film nélkül minden néma marad\" - emelte ki Claudia Roth.

A szervezők két változattal, a hagyományos és a tavaly kipróbált online fesztiválformátummal készültek a 72. Berlinaléra, és csak januárban kapták meg az engedélyeket az úgynevezett jelenléti rendezvény megtartására, számos járványvédelmi kikötéssel. A vetítésekre például csak oltással vagy gyógyultsági igazolással, valamint - az emlékeztető oltással is rendelkezőket kivéve - friss negatív teszttel lehet belépni, minden második helyet üresen kell hagyni és FFP-2 minősítésű maszkot kell viselni. Fogadások sem lesznek az idei Berlinalén, a fesztivál szakmai kísérőrendezvényeit, köztük a European Film Market (EFM) filmipari vásárt pedig ismét online formátumban tartják meg.

A február 20-ig tartó szemlén valamennyi szekciót együttvéve 69 országból 256 alkotást mutatnak be. Magyar filmet ezúttal nem hívtak meg a fesztiválra.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb a vezető nemzetközi filmfesztiválok sorában, látogatóinak száma a világjárvány előtt rendre félmillió körül volt. Költségvetése általában 25 millió euró (8,8 milliárd forint) körül van, legnagyobb finanszírozója a német szövetségi és a berlini tartományi kormány. A szemle a magyar filmművészet számára is fontos bemutatkozási fórum, fődíját, az Arany Medvét 2017-ben Enyedi Ildikó nyerte el Testről és lélekről című alkotásával, és tavaly Nagy Dénes a Természetes fény című munkájával elnyerte a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve-díjat.

pbm \\ brr

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Ókeresztény Mauzóleum

Befejeződött a világörökség részét képező pécsi Ókeresztény Mauzóleum rekonstrukciója Pécsen. A műemlék fejlesztését egy csaknem 900 millió forintos támogatással ...

F.A.L.U. fesztivál

Mintegy háromszáz programmal várja a látogatókat a Falvak Ahol Lehetetlen Unatkozni (F.A.L.U.) elnevezésű összművészeti fesztivál, amelyet két év kihagyás ...

Balázsovits Lajost választották a nemzet színészének

Balázsovits Lajost választották a nemzet színészének kollégái a néhány hete elhunyt Haumann Péter helyére.

Múzeumok éjszakája

Huszadik alkalommal rendezik meg országszerte június 25-én a Múzeumok éjszakáját, amelyen koncertek, tárlatvezetések, interaktív események várják hajnalig ...

Újra megrendezik a szegedi papucs napját

Mesébe illő papucsok, gyerektáncosok és gyerekfoglalkozások mellett papucsvásár is várja az érdeklődőket szombaton a Szent-Györgyi Albert Agórában, ahol ...

Várudvar Fesztivál

Várudvar Fesztivállal indul a balatoni régió új kulturális és gasztronómiai központja, a Szigliget Várudvar nyári szezonja június 17-19. közt.

 
Ez történt a héten

Nemzetközi Olimpiai Nap

Olimpiai bajnokok és ötkarikás érmesek köszöntötték együtt csütörtökön a Nemzetközi Olimpiai Napot.

Strandok éjszakája

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.

22. Körös-völgyi Sokadalom

A péntektől vasárnapig tartó 22. Körös-völgyi Sokadalommal veszi kezdetét a Gyulai Várszínház augusztus 17-ig tartó 59. évada.

Szent Iván-éj

Különleges Szent Iván-éji programokkal várja a közönséget pénteken este a Fővárosi Állat- és Növénykert: színpadi műsor, tűzzsonglőr-bemutató, planetáriumi ...

Vizes vb 2022

Rasovszky Kristóf, a nyíltvízi úszóválogatott tagja készül a 19. FINA vizes világbajnokságra Balatonalmádiban.

Dómkerti Zenés Esték

Az Óbudai Danubia Zenekar koncertjével szombaton indul a Dómkerti Zenés Esték sorozat Szegeden, a Püspöki Székház udvarán.

 
 
weather failed, check feed URL