Gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díj

Harmadik alkalommal lehet jelölteket állítani a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjra, amelyekkel a kor kihívásaira praktikus és pragmatikus választ adó embereket ismeri el a Magyar Batthyány Alapítvány.

Bővebben...
 

München 2022.07.17-20. 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Sebestyén Márta és zenésztársai koncertje az Urániában

Dátum: 2022.02.28. hétfő
 
 
 
 

A világszerte ismert előadóművész, Sebestyén Márta \"Rózsa nyílik, szegfű hajlik\" című világzenei estjével lép az Uránia Nemzeti Filmszínház színpadára március 6-án.

Az előadás egyben az énekes 45 éves pályafutásának összefoglaló, ünnepi koncertje. Sebestyén Márta több mint négy évtizedes művészi pályafutása során itthon és világszerte egyaránt hitelesen képviselte az autentikus magyar kultúrát. Stílust teremtett a magyar népdal színpadi megszólaltatásában, felvállaltan közvetítette a bartóki és kodályi hagyatékot - szerepel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

Mint írták, különleges előadásmódjával nemzetközileg elismert előadóvá vált, aki világzenei feldolgozás (Deep Forest) és Oscar-díjas filmprodukció (Az angol beteg) sikeréhez is hozzájárult. Énekelt többek között a Sebő, a Muzsikás és a Vujicsics együttessel.

Az utóbbi tizenöt évben állandó partnere a színpadon Andrejszki Judit csembalóművész, a régizene ismert képviselője, aki az Urániában is társa lesz. Egy népi alt és egy barokk szoprán találkozása olyan dallamokat mutat meg, amelyeknek írott nyomai megtalálhatók a 16-17. századi kódexekben, de feltűnnek élő népzeneként a 20. századi gyűjtésekben, amelyeket már hangfelvételeken is sikerült rögzíteni.

Egy-egy dallamot megszólaltatnak úgy, ahogy egy úrikisasszony ajkáról csendülhetett fel egy 17. századi kastélyban, vagy amint azt Kodály Zoltán hallotta a 20. század elején a bukovinai asszonyoktól, vagy amiképpen Kallós Zoltán rögzítette a 20. század második felében. Az előadáson végig követhető egy-egy dallam kalandos útja a mantovai herceg reneszánsz udvarától a bukovinai csűrig, a 17. századi Apponyi-kódextől egy Szécsi Margit-versig, de összeférhet egymással egy ír és egy magyar dallam is. A régizene és a népzene a hangszerek révén is találkozik: megidéződik a csembaló és a cimbalom rokonsága, megszólal a tekerőlant, amely a 18. századig az arisztokrácia kedvelt hangszere volt, de a 19-20. századra népi hangszerré vált.

Sebestyén Márta és Andrejszki Judit zenésztársa lesz a a hangszerépítőként is ismert tekerőlantos Szerényi Béla, fiai, ifjabb Szerényi Béla és Szerényi Domokos, akik tekerőlanton és tárogatón játszanak, emellett énekkel és tánccal is kísérik az előadást. Fellép továbbá a széki születésű Soós András hegedűs és zenekara (Király Miklós - brácsa; Hegedűs Luca - cimbalom; Czaier Péter - nagybőgő), valamint Szabó Zsolt viola da gamba játékos.

bgu \\ gtr

MTI 2022. február 28., hétfő 9:27

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Ókeresztény Mauzóleum

Befejeződött a világörökség részét képező pécsi Ókeresztény Mauzóleum rekonstrukciója Pécsen. A műemlék fejlesztését egy csaknem 900 millió forintos támogatással ...

F.A.L.U. fesztivál

Mintegy háromszáz programmal várja a látogatókat a Falvak Ahol Lehetetlen Unatkozni (F.A.L.U.) elnevezésű összművészeti fesztivál, amelyet két év kihagyás ...

Balázsovits Lajost választották a nemzet színészének

Balázsovits Lajost választották a nemzet színészének kollégái a néhány hete elhunyt Haumann Péter helyére.

Múzeumok éjszakája

Huszadik alkalommal rendezik meg országszerte június 25-én a Múzeumok éjszakáját, amelyen koncertek, tárlatvezetések, interaktív események várják hajnalig ...

Újra megrendezik a szegedi papucs napját

Mesébe illő papucsok, gyerektáncosok és gyerekfoglalkozások mellett papucsvásár is várja az érdeklődőket szombaton a Szent-Györgyi Albert Agórában, ahol ...

Várudvar Fesztivál

Várudvar Fesztivállal indul a balatoni régió új kulturális és gasztronómiai központja, a Szigliget Várudvar nyári szezonja június 17-19. közt.

 
Ez történt a héten

Nemzetközi Olimpiai Nap

Olimpiai bajnokok és ötkarikás érmesek köszöntötték együtt csütörtökön a Nemzetközi Olimpiai Napot.

Strandok éjszakája

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.

22. Körös-völgyi Sokadalom

A péntektől vasárnapig tartó 22. Körös-völgyi Sokadalommal veszi kezdetét a Gyulai Várszínház augusztus 17-ig tartó 59. évada.

Szent Iván-éj

Különleges Szent Iván-éji programokkal várja a közönséget pénteken este a Fővárosi Állat- és Növénykert: színpadi műsor, tűzzsonglőr-bemutató, planetáriumi ...

Vizes vb 2022

Rasovszky Kristóf, a nyíltvízi úszóválogatott tagja készül a 19. FINA vizes világbajnokságra Balatonalmádiban.

Dómkerti Zenés Esték

Az Óbudai Danubia Zenekar koncertjével szombaton indul a Dómkerti Zenés Esték sorozat Szegeden, a Püspöki Székház udvarán.

 
 
weather failed, check feed URL