Gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díj

Harmadik alkalommal lehet jelölteket állítani a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjra, amelyekkel a kor kihívásaira praktikus és pragmatikus választ adó embereket ismeri el a Magyar Batthyány Alapítvány.

Bővebben...
 

München 2022.07.17-20. 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Bükki Csillagda

Dátum: 2022.03.08. kedd
 
 
 
 

Keddtől látogatható a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság legújabb attrakciója, a Bükki Csillagda csillagászati és természetismereti látogatóközpont, ahol többek között planetárium, interaktív kiállítás, naptávcső és VR-küldetések is várják a látogatókat.

\"Vannak még csodák Magyarországon\" - méltatta a Bükki Csillagdát a hétfői ünnepélyes megnyitón Nagy István agrárminiszter, hozzátéve: a beruházás célja, hogy a természettől egyre távolodó embert visszahozza a természetbe.

Mint emlékeztetett, a nemzeti parki igazgatóságok hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt több mint 10 évben, csak tavaly 30 jelentős beruházás fejeződött be, együttesen 8,7 milliárd forint összértékben.

A nemzeti parkok eredményeit jól mutatja, hogy létesítményeikben a regisztrált látogatószám az elmúlt 13 év alatt 900 ezer főről 1,6 millióra növekedett - idézte fel a miniszter.

Elmondása szerint az igazgatóságok fenntartásában 355 létesítmény hivatott a természet csodáit bemutatni, ez a szám pedig az utóbbi nyolc évben 81-gyel nőtt. Az ökoturisztikai infrastruktúrát adó létesítmények mintegy fele szabadon látogatható.

A létesítményekben igényelhető szakvezetések révén egyedi élmények várják a látogatókat, ezt egészíti ki a védett területek természeti és kultúrtörténeti értékeit bemutató 201, összesen csaknem 1000 kilométer hosszú tanösvény, 63 bemutatóhely, 34 látogatóközpont, 4 arborétum, 6 tájház és 40 idegenforgalmi hasznosítású barlang is - sorolta.

Nagy István kiemelte a nemzeti parkok 15 természetiskoláját is, ahol a fiatalok szakképzett pedagógusok és speciális oktatási programok segítségével ismerkedhetnek a teremtett örökséggel.

Mint hangsúlyozta, a nemzeti park igazgatóságok működése nem öncélú, hanem a természeti örökség védelmén túl a klímaváltozás hatásainak mérséklése, a turisztikai ágazat és a mezőgazdaság termelési potenciáljának fenntartása szempontjából is nemzetstratégiai jelentőségű.

Erre kiváló példa a most nyíló Bükki Csillagda - jegyezte meg a miniszter -, hiszen a Bükk-fennsík kismértékű fényszennyezettsége különösen alkalmassá teszi az éjszakai csillagászati észlelésekre.

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos felidézte, hogy hosszú előkészítést követően valósult meg a beruházás, amelyre azért is szükség volt, mert mostanáig egész Kelet-Magyarországon nem működött csillagda.

Mint hozzáfűzte, a megvalósításhoz - a kormányzati támogatáson túl - szükség volt a helyi kreatív energiákra is, egy látogatóközpontban ugyanis \"nem elég a Wikipédiát kivetíteni a falra\", különleges élményeket kell adni.

A Bükki Csillagda a meteoritoktól a VR-küldetéseken át a látcsövekig valóban nagyon izgalmas lesz a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt. Nemcsak a látogatók nyernek azonban a beruházással, hanem a helyiek is, mert ez a turisztikai attrakció a térség megtartóerejét is növeli - hangsúlyozta Révész Máriusz.

A Bükki Csillagda közleménye szerint az intézményben helyet kapott egy Magyarországon páratlan meteoritgyűjtemény, köztük megérinthető darabokkal, valamint holdi és marsi eredetű meteoritokkal.

A létesítmény egyedülálló lehetőségeket biztosít a csillagászati megfigyelések számára is, a Közép-Európában páratlan élményt nyújtó, 50 férőhelyes planetáriummal, a kupolában elhelyezett különleges naptávcsővel és a tudományos igényű előadásokkal, melyek révén az érdeklődők ismereteket szerezhetnek a Naprendszerről és a világegyetemről - hangsúlyozza a közlemény.

A csillagdához kapcsolódik egy 4 kilométer hosszú Bolygótúra tanösvény is, mely a környék természeti, földtani és kultúrtörténeti értékei mellett egy lejárható Naprendszer-modellt tartalmaz - közölte a Bükki Csillagda.

bkö \\ bsa \\ kvs

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Ókeresztény Mauzóleum

Befejeződött a világörökség részét képező pécsi Ókeresztény Mauzóleum rekonstrukciója Pécsen. A műemlék fejlesztését egy csaknem 900 millió forintos támogatással ...

F.A.L.U. fesztivál

Mintegy háromszáz programmal várja a látogatókat a Falvak Ahol Lehetetlen Unatkozni (F.A.L.U.) elnevezésű összművészeti fesztivál, amelyet két év kihagyás ...

Balázsovits Lajost választották a nemzet színészének

Balázsovits Lajost választották a nemzet színészének kollégái a néhány hete elhunyt Haumann Péter helyére.

Múzeumok éjszakája

Huszadik alkalommal rendezik meg országszerte június 25-én a Múzeumok éjszakáját, amelyen koncertek, tárlatvezetések, interaktív események várják hajnalig ...

Újra megrendezik a szegedi papucs napját

Mesébe illő papucsok, gyerektáncosok és gyerekfoglalkozások mellett papucsvásár is várja az érdeklődőket szombaton a Szent-Györgyi Albert Agórában, ahol ...

Várudvar Fesztivál

Várudvar Fesztivállal indul a balatoni régió új kulturális és gasztronómiai központja, a Szigliget Várudvar nyári szezonja június 17-19. közt.

 
Ez történt a héten

Nemzetközi Olimpiai Nap

Olimpiai bajnokok és ötkarikás érmesek köszöntötték együtt csütörtökön a Nemzetközi Olimpiai Napot.

Strandok éjszakája

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.

22. Körös-völgyi Sokadalom

A péntektől vasárnapig tartó 22. Körös-völgyi Sokadalommal veszi kezdetét a Gyulai Várszínház augusztus 17-ig tartó 59. évada.

Szent Iván-éj

Különleges Szent Iván-éji programokkal várja a közönséget pénteken este a Fővárosi Állat- és Növénykert: színpadi műsor, tűzzsonglőr-bemutató, planetáriumi ...

Vizes vb 2022

Rasovszky Kristóf, a nyíltvízi úszóválogatott tagja készül a 19. FINA vizes világbajnokságra Balatonalmádiban.

Dómkerti Zenés Esték

Az Óbudai Danubia Zenekar koncertjével szombaton indul a Dómkerti Zenés Esték sorozat Szegeden, a Püspöki Székház udvarán.

 
 
weather failed, check feed URL