Gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díj

Harmadik alkalommal lehet jelölteket állítani a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjra, amelyekkel a kor kihívásaira praktikus és pragmatikus választ adó embereket ismeri el a Magyar Batthyány Alapítvány.

Bővebben...
 

München 2022.07.17-20. 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark

Dátum: 2022.03.25. péntek
 
 

A Rákóczi-szabadságharcról, az időszak katonai és néprajzi emlékeit is bemutató kiállítás nyílt pénteken az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban.

Kertész Péter, az emlékpark igazgatója a tárlat megnyitóján azt mondta, minden szezon kezdetén új időszaki kiállítással várják a látogatókat. Az intézmény új arculatához igazodva céljuk, hogy a magyar történelem valamely kalandos korszakának állítsanak emléket.

A választás ezúttal II. Rákóczi Ferencre esett, akinek születésének évfordulójára vasárnap emlékezünk - közölte a szakember.

A kiállított tárgyak között szerepel az ónodi országgyűlés eredeti jegyzőkönyve, Rákóczi aláírásával és pecsétjével. Válogatás látható a kuruc állam pénzérméiből, bemutatnak több faragott szarvasagancs lőportartót, szablyákat, szuronyokat, a rác katonaság által használt balkáni puskát éppúgy, mint muskétát, mellvértet, nyerget vagy kerámiatárgyakat.

A látogatók megismerhetik a lőporkészítés korabeli módszereit, azt, mennyi bor járt naponta egy katonának vagy éppen mennyi takarmány egy lónak. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Könyvtárának gyűjteményéből származik kettő, a szabadságharcról készült francia nyelvű kötet, melyeket 1707-ben nyomtattak Kassán.

A tárlat különlegessége egy, a 18. század elejének hadviselését, fegyvernemeit bemutató 1:72-es méretarányú, több mint 300 figurát felvonultató dioráma. A csatajelenetet ábrázoló terepasztalt az érdeklődők madártávlatból, egy, a kurucok szolgálatában álló francia tüzér vagy akár a hadakat vezető két generális szemszögéből is megtekinthetik.

Külön tablósorozat mutatja be a korabeli Magyarország helyzetét, a szabadságharc előzményeit, eseményeit, folklorisztikus hagyományait, valamint tárgyi emlékeit a Kárpát-medencében, illetve Török-, Olasz-, Cseh- és Franciaországban, valamint Ausztriában.

A műtárgyakat a Hadtörténeti Múzeum, a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a szentesi Koszta József Múzeum, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár és a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület kölcsönözte a tárlatra.

bkzg \\ pmg

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Ókeresztény Mauzóleum

Befejeződött a világörökség részét képező pécsi Ókeresztény Mauzóleum rekonstrukciója Pécsen. A műemlék fejlesztését egy csaknem 900 millió forintos támogatással ...

F.A.L.U. fesztivál

Mintegy háromszáz programmal várja a látogatókat a Falvak Ahol Lehetetlen Unatkozni (F.A.L.U.) elnevezésű összművészeti fesztivál, amelyet két év kihagyás ...

Balázsovits Lajost választották a nemzet színészének

Balázsovits Lajost választották a nemzet színészének kollégái a néhány hete elhunyt Haumann Péter helyére.

Múzeumok éjszakája

Huszadik alkalommal rendezik meg országszerte június 25-én a Múzeumok éjszakáját, amelyen koncertek, tárlatvezetések, interaktív események várják hajnalig ...

Újra megrendezik a szegedi papucs napját

Mesébe illő papucsok, gyerektáncosok és gyerekfoglalkozások mellett papucsvásár is várja az érdeklődőket szombaton a Szent-Györgyi Albert Agórában, ahol ...

Várudvar Fesztivál

Várudvar Fesztivállal indul a balatoni régió új kulturális és gasztronómiai központja, a Szigliget Várudvar nyári szezonja június 17-19. közt.

 
Ez történt a héten

Nemzetközi Olimpiai Nap

Olimpiai bajnokok és ötkarikás érmesek köszöntötték együtt csütörtökön a Nemzetközi Olimpiai Napot.

Strandok éjszakája

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.

22. Körös-völgyi Sokadalom

A péntektől vasárnapig tartó 22. Körös-völgyi Sokadalommal veszi kezdetét a Gyulai Várszínház augusztus 17-ig tartó 59. évada.

Szent Iván-éj

Különleges Szent Iván-éji programokkal várja a közönséget pénteken este a Fővárosi Állat- és Növénykert: színpadi műsor, tűzzsonglőr-bemutató, planetáriumi ...

Vizes vb 2022

Rasovszky Kristóf, a nyíltvízi úszóválogatott tagja készül a 19. FINA vizes világbajnokságra Balatonalmádiban.

Dómkerti Zenés Esték

Az Óbudai Danubia Zenekar koncertjével szombaton indul a Dómkerti Zenés Esték sorozat Szegeden, a Püspöki Székház udvarán.

 
 
weather failed, check feed URL