Gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díj

Harmadik alkalommal lehet jelölteket állítani a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjra, amelyekkel a kor kihívásaira praktikus és pragmatikus választ adó embereket ismeri el a Magyar Batthyány Alapítvány.

Bővebben...
 

München 2022.07.17-20. 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Budapest Táncfesztivál

Dátum: 2022.03.28. hétfő
 
 
 
 

Két helyszínen három neves külföldi együttes és nívós hazai előadások várják a közönséget április 28. és május 11. között a Budapest Táncfesztiválon, az eseményt a világhírű Martha Graham Dance Company előadása nyitja meg a Müpa Fesztivál Színházában.

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója a fesztivál sajtótájékoztatóján elmondta, hogy lehetőséget kaptak arra, hogy ismét tavasszal, a tánc világnapja közelében rendezzék meg a fesztivált.

A nyitó előadásról szólva kiemelte: Martha Graham a modern tánc egyik legnagyobb alakja volt. A Hommage a Martha Graham című különleges előadáson Martha Graham mára ikonikussá vált koreográfiját, újraértelmezését hozza a táncegyüttes: az est során újraéled az 1935-ben készült, majd évtizedekig elveszettnek hitt Panorama című Graham-munka egy részlete, Norman Lloyd eredeti zeneművére.

Mint hozzátette, külön öröm, hogy a New York-i társulattal érkező balettmester a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékeinek közreműködésével állítja a Müpa színpadára a produkciót.

A nyitány másnapja egyben a tánc világnapja, amelynek alkalmából közös gálaműsorra készül a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház, az eseményen a művészeti produkciók mellett szakmai díjakat adnak át.

Május elsején az Inversedance-Fodor Zoltán Társulat HOME című előadásának ősbemutatóját láthatja a közönség, amely Anh Ngoc Nguyen, vietnámi koreográfus személyes vallomása a világunkban zajló és mindannyiunkat érintő folyamatokról - emelték ki.

Ertl Péter elmondta, hogy május 7-én és 8-án a Dresden Frankfurt Dance Company lép színpadra a Nemzeti Táncszínház nagyszínpadán. Napjaink egyik legnevesebb táncegyüttese Hollow Bones (üreges csontok) című Jacopo Godani-koreográfiával érkezik. Az előadások után pedig közönségtalálkozót tartanak.

A neves külföldi együttesek mellett május 3-án a Győri Balett megrázó és drámai erejű Ne bánts! című előadásával érkezik a Táncszínházba. Velekei László, a Győri Balett igazgatója elmonda, hogy a darab a családon belüli erőszak témájával foglalkozik.

Ertl Péter újdonságként említette, hogy idén bemutatkozik a Nemzeti Táncszínházban a Budapesti Operettszínház Balettegyüttese is. Május 2-án a Korhatár nélkül című előadásban körbetáncolják a balett világát a Hattyúk tavától a Mosoly országán át, egészen a kortárs balett koreográfiákig.

A Kisteremben a Feledi János - Feledi Project az emberi létet alapvető eseményeire választ kereső TestTérKép című előadása tekinthető meg, valamint egy mindig különlegesben gondolkodó alkotó, Fehér Ferenc várja a közönséget, a Hakuna Matata című darabjával.

Feledi János, a Feledi Project TestTérKép című előadásáról szólva kitért arra, hogy az emberi lét alapvető kérdéseire választ kereső darabot tíz évvel ezelőtt a Várban mutatták be, a mostani előadás ennek az újragondolása.

Május 5-én a The four seasons/Ha a világ enyém lenne című különleges angol-magyar kétrészes est érkezik a Táncszínházba. Földi Béla, a Budapest Táncszínház alapító igazgatója elmondta, hogy régi vágya volt, hogy külföldi együttesekkel közösen lépjenek fel. Az előadás első részében Vivaldi világhírű műve A négy évszak zenéje csendül fel, melyhez vizulális látványt a Compagnia Opus Ballet társulata nyújt, ezt követően pedig a Budapest Táncszínház előadásában, Földi Béla koreográfiája elevenedik meg a Ha a világ enyém lenne című előadásban.

Május 10-én és 11-én a franciaországi Malandain Ballett Biarritz La Pastorale című klasszikus balett alapokra építő, de a kortárs nyelven megszólaló táncelőadásával zárul a fesztivál. A mű Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából készült, és alapjául a zeneszerző derűs, idilli és természetdicsőítő 6. szimfóniája szolgált.

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Ókeresztény Mauzóleum

Befejeződött a világörökség részét képező pécsi Ókeresztény Mauzóleum rekonstrukciója Pécsen. A műemlék fejlesztését egy csaknem 900 millió forintos támogatással ...

F.A.L.U. fesztivál

Mintegy háromszáz programmal várja a látogatókat a Falvak Ahol Lehetetlen Unatkozni (F.A.L.U.) elnevezésű összművészeti fesztivál, amelyet két év kihagyás ...

Balázsovits Lajost választották a nemzet színészének

Balázsovits Lajost választották a nemzet színészének kollégái a néhány hete elhunyt Haumann Péter helyére.

Múzeumok éjszakája

Huszadik alkalommal rendezik meg országszerte június 25-én a Múzeumok éjszakáját, amelyen koncertek, tárlatvezetések, interaktív események várják hajnalig ...

Újra megrendezik a szegedi papucs napját

Mesébe illő papucsok, gyerektáncosok és gyerekfoglalkozások mellett papucsvásár is várja az érdeklődőket szombaton a Szent-Györgyi Albert Agórában, ahol ...

Várudvar Fesztivál

Várudvar Fesztivállal indul a balatoni régió új kulturális és gasztronómiai központja, a Szigliget Várudvar nyári szezonja június 17-19. közt.

 
Ez történt a héten

Nemzetközi Olimpiai Nap

Olimpiai bajnokok és ötkarikás érmesek köszöntötték együtt csütörtökön a Nemzetközi Olimpiai Napot.

Strandok éjszakája

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.

22. Körös-völgyi Sokadalom

A péntektől vasárnapig tartó 22. Körös-völgyi Sokadalommal veszi kezdetét a Gyulai Várszínház augusztus 17-ig tartó 59. évada.

Szent Iván-éj

Különleges Szent Iván-éji programokkal várja a közönséget pénteken este a Fővárosi Állat- és Növénykert: színpadi műsor, tűzzsonglőr-bemutató, planetáriumi ...

Vizes vb 2022

Rasovszky Kristóf, a nyíltvízi úszóválogatott tagja készül a 19. FINA vizes világbajnokságra Balatonalmádiban.

Dómkerti Zenés Esték

Az Óbudai Danubia Zenekar koncertjével szombaton indul a Dómkerti Zenés Esték sorozat Szegeden, a Püspöki Székház udvarán.

 
 
weather failed, check feed URL