Gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díj

Harmadik alkalommal lehet jelölteket állítani a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjra, amelyekkel a kor kihívásaira praktikus és pragmatikus választ adó embereket ismeri el a Magyar Batthyány Alapítvány.

Bővebben...
 

München 2022.07.17-20. 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

A költészet napja

Dátum: 2022.04.11. hétfő
 
 
 
 

Elkezdődött a Versmaraton hétfőn Budapesten a Márványteremben, ahol 62 költő 12 órán át olvassa fel verseit a költészet napja alkalmából.

A Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvényét a Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) immár tizenegyedik alkalommal rendezi meg az idén - mondta Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke a rendezvény megnyitóján.

Kiemelte: a Versmaratonon, amelyet több év után ismét a Márványteremben tartanak, a felolvasások közti szünetekben lehetőség van a költőkkel való személyes találkozásra, beszélgetésre is.

Mint elhangzott, az idén a már megszokott módon, ismét tizenkét órán át, 10 és 22 óra között olvassák fel a szerzők Az év versei 2022 antológiában megjelent verseiket.

Pásztor Zoltán, az MTVA program főtanácsadója elmondta: a közmédia, ezen belül az M5 kulturális csatorna és a Kossuth Rádió, az idén is követi a Versmaraton eseményeit. A nap folyamán a Kossuth Rádióban olyan négysoros versek is hallhatók lesznek, amelyek az utóbbi hetek eseményei nyomán születtek.

Mint elhangzott, minden órában egy-egy, a békéről szóló, a Versmaratonra készült verset hallhatnak a vendégek és a nézők, akik online követik a programot a mediaklikk.hu oldalon, valamint a Magyar Napló Kiadó és a Magyar Írószövetség Facebook-oldalán. A programra a belépés ingyenes.

Jánosi Zoltán, a Magyar Napló Kiadó irodalmi vezetője kiemelte: a helyszínen kulturális újságírók kérdezik a költőket, az alkotókkal való beszélgetések alkalmával a közönség megtudhatja, hogy kinek milyen a viszonya a költészethez, a vershez.

Zsille Gábor költő, műfordító, Az év versei 2022 antológia szerkesztője kiemelte: az esemény a kötet bemutatója. A Magyar Napló Kiadó antológiájában 86 költő szerepel, akik közül hatvanketten vesznek részt az idén a Versmaratonon. Mint felidézte, legutóbb a koronavírus-járvány miatt 48 költő volt jelen a tavaly rendhagyó módon novemberben megrendezett Versmaratonon.

Kiemelte: a fellépő költők közül a legidősebb a 91 éves Czigány György, a legfiatalabb pedig a 21 éves Lázár Kinga.

A Versmaratonon megemlékeztek a költészet napján, hajnalban 93 éves korában elhunyt Görgey Gáborról. Pályatársai tiszteletüket fejezéték ki a Kossuth-díjas író, költő, műfordító, dramaturg, rendező iránt, aki korábban a Magyar Írószövetség elnökségének tagja, 2001-től 2010-ig a Magyar PEN Club elnöke, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja, 2002 és 2003 között kulturális miniszter volt.

A rendezvény kezdetén Turczi István költő mondta el békéről szóló versét, majd megkezdődött az első beszélgetés és felolvasás, amelyen mellette Viola Szandra, Nádasdy Ádám, Vörös István, Kürti László és Horváth Veronika vett részt.

A költészet napját Magyarországon 1964-től minden évben április 11-én, József Attila (1905-1937) születésének napján ünneplik.

gpz \\ pmg \\ gry

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Ókeresztény Mauzóleum

Befejeződött a világörökség részét képező pécsi Ókeresztény Mauzóleum rekonstrukciója Pécsen. A műemlék fejlesztését egy csaknem 900 millió forintos támogatással ...

F.A.L.U. fesztivál

Mintegy háromszáz programmal várja a látogatókat a Falvak Ahol Lehetetlen Unatkozni (F.A.L.U.) elnevezésű összművészeti fesztivál, amelyet két év kihagyás ...

Balázsovits Lajost választották a nemzet színészének

Balázsovits Lajost választották a nemzet színészének kollégái a néhány hete elhunyt Haumann Péter helyére.

Múzeumok éjszakája

Huszadik alkalommal rendezik meg országszerte június 25-én a Múzeumok éjszakáját, amelyen koncertek, tárlatvezetések, interaktív események várják hajnalig ...

Újra megrendezik a szegedi papucs napját

Mesébe illő papucsok, gyerektáncosok és gyerekfoglalkozások mellett papucsvásár is várja az érdeklődőket szombaton a Szent-Györgyi Albert Agórában, ahol ...

Várudvar Fesztivál

Várudvar Fesztivállal indul a balatoni régió új kulturális és gasztronómiai központja, a Szigliget Várudvar nyári szezonja június 17-19. közt.

 
Ez történt a héten

Nemzetközi Olimpiai Nap

Olimpiai bajnokok és ötkarikás érmesek köszöntötték együtt csütörtökön a Nemzetközi Olimpiai Napot.

Strandok éjszakája

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.

22. Körös-völgyi Sokadalom

A péntektől vasárnapig tartó 22. Körös-völgyi Sokadalommal veszi kezdetét a Gyulai Várszínház augusztus 17-ig tartó 59. évada.

Szent Iván-éj

Különleges Szent Iván-éji programokkal várja a közönséget pénteken este a Fővárosi Állat- és Növénykert: színpadi műsor, tűzzsonglőr-bemutató, planetáriumi ...

Vizes vb 2022

Rasovszky Kristóf, a nyíltvízi úszóválogatott tagja készül a 19. FINA vizes világbajnokságra Balatonalmádiban.

Dómkerti Zenés Esték

Az Óbudai Danubia Zenekar koncertjével szombaton indul a Dómkerti Zenés Esték sorozat Szegeden, a Püspöki Székház udvarán.

 
 
weather failed, check feed URL