Gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díj

Harmadik alkalommal lehet jelölteket állítani a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjra, amelyekkel a kor kihívásaira praktikus és pragmatikus választ adó embereket ismeri el a Magyar Batthyány Alapítvány.

Bővebben...
 

München 2022.07.17-20. 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Pozsonyban indult a V4-es könyvvásárok sora

Dátum: 2022.05.18. szerda
 
 
 
 

Pozsonyban, a BRaK könyvfesztiválon képviselte Magyarországot és a magyar irodalmat a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) május 13. és 15. között, ezzel elindult a V4-es könyvvásárok sorozata.

A pozsonyi BRaK Book Festival nem egy hagyományos könyvvásár, hiszen annak ellenére, hogy zömmel könyvkiadók vettek részt rajta, leginkább mégis az Ünnepi Könyvhéthez hasonlítható - idézi fel az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a Petőfi Kulturális Ügynökség.

Beszámolójuk szerint a részben szabadtéri rendezvényen a könyves standok mellett színpadi és előadótermi programokon mutatkozhattak be szerzők, kiadók és olyan szervezetek, mint a PKÜ.

Az ügynökség a The Continental Literary Magazine című, negyedévente jelentkező, angol nyelvű irodalmi magazin bemutatójával készült a fesztiválra. A kerekasztal-beszélgetés közönségének soraiban újságírók, szerzők és kiadók mellett a vásár főszervezője, Frantisek Malík is helyet foglalt.

A The Continental Literary Magazine küldetése, hogy bemutassa a közép-európai országok irodalmát az amerikai olvasóknak. Az eddig megjelent két lapszámban négy szlovák szerző is publikált, így a pozsonyi bemutató különös jelentőséggel bírt nemcsak az olvasók, de az alkotók körében is - hangsúlyozta a PKÜ.

A pozsonyi lapbemutatón az ügynökség egyik munkatársa, Garajszki Margit beszélgetett a lap két szerzőjével: a szlovák Silvester Lavríkkal és a lengyel, ám Pozsonyban élő Weronika Gogolával; az eseményt Pál Dániel Levente, a PKÜ irodalmi szakmai igazgatója vezette fel.

A V4-es könyvvásárok sorozata május 23-án Varsóban, júniusban pedig Prágában folytatódik. Emellett Sepsiszentgyörgyön, az elsőként szervezett Sepsibookon, majd a budapesti Ünnepi Könyvhéten is több programmal megjelenik a PKÜ.

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Ókeresztény Mauzóleum

Befejeződött a világörökség részét képező pécsi Ókeresztény Mauzóleum rekonstrukciója Pécsen. A műemlék fejlesztését egy csaknem 900 millió forintos támogatással ...

F.A.L.U. fesztivál

Mintegy háromszáz programmal várja a látogatókat a Falvak Ahol Lehetetlen Unatkozni (F.A.L.U.) elnevezésű összművészeti fesztivál, amelyet két év kihagyás ...

Balázsovits Lajost választották a nemzet színészének

Balázsovits Lajost választották a nemzet színészének kollégái a néhány hete elhunyt Haumann Péter helyére.

Múzeumok éjszakája

Huszadik alkalommal rendezik meg országszerte június 25-én a Múzeumok éjszakáját, amelyen koncertek, tárlatvezetések, interaktív események várják hajnalig ...

Újra megrendezik a szegedi papucs napját

Mesébe illő papucsok, gyerektáncosok és gyerekfoglalkozások mellett papucsvásár is várja az érdeklődőket szombaton a Szent-Györgyi Albert Agórában, ahol ...

Várudvar Fesztivál

Várudvar Fesztivállal indul a balatoni régió új kulturális és gasztronómiai központja, a Szigliget Várudvar nyári szezonja június 17-19. közt.

 
Ez történt a héten

Nemzetközi Olimpiai Nap

Olimpiai bajnokok és ötkarikás érmesek köszöntötték együtt csütörtökön a Nemzetközi Olimpiai Napot.

Strandok éjszakája

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.

22. Körös-völgyi Sokadalom

A péntektől vasárnapig tartó 22. Körös-völgyi Sokadalommal veszi kezdetét a Gyulai Várszínház augusztus 17-ig tartó 59. évada.

Szent Iván-éj

Különleges Szent Iván-éji programokkal várja a közönséget pénteken este a Fővárosi Állat- és Növénykert: színpadi műsor, tűzzsonglőr-bemutató, planetáriumi ...

Vizes vb 2022

Rasovszky Kristóf, a nyíltvízi úszóválogatott tagja készül a 19. FINA vizes világbajnokságra Balatonalmádiban.

Dómkerti Zenés Esték

Az Óbudai Danubia Zenekar koncertjével szombaton indul a Dómkerti Zenés Esték sorozat Szegeden, a Püspöki Székház udvarán.

 
 
weather failed, check feed URL