XIX. Gymnasiadé

Ötvennégy érmet nyertek a magyar fiatalok a középiskolás sportolók világjátékán, a május 14. és 22. között rendezett XIX. Gymnasiadén.

Bővebben...
 

München 2022.07.17-20. 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 

Új jelképeket kap Salgótarján várossá válása századik évfordulóján

Dátum: 2022.01.20. csütörtök
 
 
 
 

Salgótarján idén ünnepli várossá válásának századik évfordulóját, a centenárium alkalmából polgármesteri lánccal és városkulccsal bővítik az önkormányzati jelképek körét, az eddig is használt zászlót és címert kiegészítve.

Fekete Zsolt polgármester (Salgótarján, Szeretem! Egyesület - DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd, Tarjáni Városlakó Egyesület) az ülésen ismertette: Európa legtöbb városában és számos magyarországi településen is többszáz éves hagyomány, hogy a mindenkori városbíró vagy polgármester a fontosabb események idején városvezetői szimbólumot visel a nyakában.

A polgármesteri lánc nem egyszerű dísz, hanem jelképe a város közösségének, annak átadása egyben a mindenkori beiktatások része és a folytatólagosság jelképe - tette hozzá.

A rendelet értelmében a díszdobozban tárolt láncot kizárólag a polgármester viselheti nemzeti ünnepeken, a képviselő-testület alakuló- és ünnepi ülésein, kitüntetések átadásán, külföldi delegáció ünnepélyes fogadásán, továbbá azokon a kiemelkedő jelentőségű vagy ünnepi rendezvényeken, amelyeken a város képviseletében vesz részt.

A lánc egyik medálja Magyarország, a másik Salgótarján címerét tartalmazza, körben a \"Salgótarján alapítva 1922\" felirattal. Ezt a város jellegzetes épületeinek rajzolatai veszik körül. A medált koronát formázó bástyafal-részletek keretezik, amelyek a Salgótarjánt körülvevő várakat szimbolizálják. Ugyanezek az elemek jelennek meg a városkulcson is.

A Salgótarján megyei jogú város címerének, zászlajának alapításáról és használatának rendjéről szóló önkormányzati rendeletet egyhangúlag módosították a képviselők.

A rendelet kimondja, hogy a polgármesteri láncot és a városkulcsot ünnepélyes keretek között a leköszönő polgármester adja át a hivatalba lépő új polgármesternek a közgyűlés alakuló ülésén.

bdu \\ bri \\ ppd \\ gry

MTI 2022. január 20., csütörtök 10:02

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Bemutató az Operaházban

Jelenet Richard Wagner Az istenek alkonya című zenedrámájának próbáján a Magyar Állami Operaházban 2022. május 12-én. A darabot M. Tóth Géza rendezésében ...

Eleven Tavasz

A fenntarthatóság és a környezetvédelem kerül a fókuszba az idei Eleven Tavasz fesztiválon, amely számos zenei, családi, színházi és gasztroprogrammal, ...

Hangversenyek hárfával-sorozat

Kertesi Ingrid operaénekes és Vigh Andrea hárfaművész estjével zárul vasárnap a Hangversenyek hárfával-sorozat a budapesti Festetics Palotában.

Dolgok Könyvtára nyílt a budapesti Goethe Intézetben

Tizenöt tárgyat, köztük projektort, gördeszkát, távcsövet, laminálót és játékokat is lehet kölcsönözni csütörtöktől a Goethe Intézetben kialakított Dolgok ...

Páger Antal-színészdíj

Szacsvay László kapja a Páger Antal-színészdíjat, a színházi elismerést vasárnap adják át a makói városnapi ünnepségek keretében a Hagymaházban.

Mozgás Éjszakája

Idén is megrendezik a Mozgás Éjszakáját; az eseményre június 17-én a budapesti Városligetben és a Hősök terén kerül sor.

 
Ez történt a héten

Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Negyvennyolc alkotás szerepel az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba állító szegedi nemzetközi filmfesztivál kedden ...

NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow

Idén is megrendezik az ország legnagyobb szántóföldi kiállítását, a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-ot a Fejér megyei Mezőfalván, június 1-2-án.

Üveg Nemzetközi Éve

Magyar innovációkat és az üvegművészetet népszerűsítik Az üveg nemzetközi éve hazai programjai, az érdeklődők Budapesten, Szentendrén, Pannonhalmán és ...

Pozsonyban indult a V4-es könyvvásárok sora

Pozsonyban, a BRaK könyvfesztiválon képviselte Magyarországot és a magyar irodalmat a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) május 13. és 15. között, ezzel ...

Városmajori Szabadtéri Színpad

Fennállásának 100. évfordulóját ünnepli az idén a Városmajori Szabadtéri Színpad, amely mintegy nyolcvan produkcióval, ősbemutatókkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, ...

Magyar sikerek a szkander Európa-bajnokságon

Kőváriné Ivánfi Brigitta két aranyérmet szerzett a Bukarestben rendezett szkander Európa-bajnokságon.

 
 
weather failed, check feed URL