Gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díj

Harmadik alkalommal lehet jelölteket állítani a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjra, amelyekkel a kor kihívásaira praktikus és pragmatikus választ adó embereket ismeri el a Magyar Batthyány Alapítvány.

Bővebben...
 

München 2022.07.17-20. 
Varga Károly
mesterszakács
Magyar Gasztronómiai Világbajnok Bács-Kiskun megye szülöttje
 
 
 

"Pest megye nem ismer határokat"

Dátum: 2022.05.11. szerda
 
 
 
 

2022 tavaszán nyílt meg a nagyközönség előtt az Erdély épületegyüttes első kiállítási egysége, és további tizenhét porta megvalósulásával a második ütemben válik teljessé a Skanzenben Erdély bemutatása.

Internetes támogatók

Az elkészülő épületegyüttes nemcsak Erdély, Partium és Moldva népi építészetébe, lakás- és tárgykultúrájába enged betekintést, hanem közel hozza szellemi örökségét, nemzetiségi és vallási sokszínűségét, oktatását is. A legjellegzetesebb erdélyi kistáji egységeket a Szilágyságtól Kalotaszegen át Gyimesig, Háromszéktől Gyergyóig áttelepített vagy másolatban felépülő épületekkel mutatja be a Skanzen. Bepillantást nyerhetünk azonban nemcsak az erdélyi falu, hanem a székelyföldi városok lakóinak életébe is. Az épületegyüttes az első komplex összefoglaló kiállítás lesz hazánkban, amely két évszázadot átívelően reprezentál egy határon túli területet.

2022 tavaszán megnyílt a városi kiállítási egység, ahol ügyvédi iroda, posta, gyógyszertár, divatáru-kereskedés, nyomda, kávéház jeleníti meg a polgárosodó igényeket. A város mellett megépült a tájegység szakrális középpontját jelképező templom és az egyházi telekhez tartozó iskola és kultúrház. Épül többek között szász, hétfalusi csángó és csíki porta, de nyílik határátkelő is.

Az épületegyüttes a megújuló muzeológia módszertanát alkalmazva – látványelemekkel, digitális eszközökkel, modern interpretációs elemekkel – egy olyan 21. századi kiállítást valósít meg, amely az európai skanzenológia fő irányait követve az épületek bemutatása mellett a történetmesélésre, egyéni történetek, sorsok és történelmi események bemutatására is vállalkozik. Különleges látványossága lesz az ÉLŐ TÖRTÉNELEM interpretáció, amelynek során a portákat járva, a lakóházakba betérve az „itt élőkkel” találkozhatnak a látogatók. Hangsúlyt fektet a Skanzen a múzeumi tudásanyag élményekkel közvetített átadására, a GYEREK SKANZEN helyszínek fejlesztésére, amely az egész család számára kulturális élményt és szórakozást kínál.

2022-ben átadásra kerülő épületek

Városi házak

 
 

Székelykeresztúri patika

Marosvásárhelyi kávéház

Marosvásárhelyi nyomda

Székelyudvarhelyi postahivatal

 
 

Kézdivásárhelyi divatáru-kereskedés

Sepsiszentgyörgyi ügyvédlakás

Egyházi telek

Nyárádgálfalvai templom – Maros megye

Kultúrház, Kiskede – Hargita megye

Iskola, Tordátfalva – Hargita megye

Falusi porták

Szászújfalusi porta – Szeben megye

Homoródalmási porta – Hargita megye

Négyfalusi porta – Brassó megye

Csíkszentsimoni porta – Hargita megye

Balavásári porta – Maros megye

A második ütemben átadásra kerülő porták

Szilágyerkedi porta – Szilágy megye

Köröstárkányi porta – Bihar megye

Inaktelki porta – Kolozs megye

Széki porta – Kolozs megye

Mezőpaniti porta – Maros megye

Torockói porta – Fehér megye

Torockói porta – Fehér megye

Lozsádi porta – Hunyad megye

Felsősófalvi porta – Hargita megye

Székelyvarsági porta – Hargita megye

Gyimesközéploki porta – Hargita megye

Forrófalvi porta– Bákó megye

Alsócsernátoni kúria – Kovászna megye

Uzoni porta – Kovászna megye

Zabolai porta – Kovászna megye

Parókia, Nagykede – Hargita megye

Csíkszentmihályi szatócsbolt és kocsma – Hargita megye

A 2022-ben megnyíló kiállítás

Az Erdély épületegyüttessel a Skanzen hatvan hektáros területe tizenöt hektárral növekszik, a jelenleg 312 épület közel 150 épülettel és 25-30 ezer műtárggyal bővül.

Szimbolikus jelentéssel bír, hogy a határon túli 103 ezer km²-nyi területet reprezentáló új épületegyütteshez egy határátkelőn és a főút alatt átvezető alagúton keresztül juthatnak el a látogatók. A határátkelőnél zajló élő történelmi szituáció során a látogatók megismerkedhetnek azzal, hogyan folyt a Magyar Népköztársaság idejében az útlevelek ellenőrzése és a vámvizsgálat a határátkelés során. A szituációban szereplő személyek ruházata, a határátkelő épületei, az útlevélkezelő fülke és a sorompó is az 1960-70-es évekhez köthető.

A Skanzen Erdély épületegyüttesében a főút mellett kapnak helyet a városi épületek, ahol a megjelenítendő házak egy kis tér köré szerveződnek. Erre a térre érkeznek meg a határátkelő felől a látogatók, majd erről a térről indul az az utca, amely elvezet az Erdély épületegyüttes falusi portáihoz.

forrás: http://www.skanzen.hu

 


 


Hozzászólások:

név*
Hozzászólás
Szóljon hozzá!
 
 

Cikk küldés:

Név
E-mail
Kinek küldjük?
Hova küldjük?
Üzenet
 
 
 
Hírek

Ókeresztény Mauzóleum

Befejeződött a világörökség részét képező pécsi Ókeresztény Mauzóleum rekonstrukciója Pécsen. A műemlék fejlesztését egy csaknem 900 millió forintos támogatással ...

F.A.L.U. fesztivál

Mintegy háromszáz programmal várja a látogatókat a Falvak Ahol Lehetetlen Unatkozni (F.A.L.U.) elnevezésű összművészeti fesztivál, amelyet két év kihagyás ...

Balázsovits Lajost választották a nemzet színészének

Balázsovits Lajost választották a nemzet színészének kollégái a néhány hete elhunyt Haumann Péter helyére.

Múzeumok éjszakája

Huszadik alkalommal rendezik meg országszerte június 25-én a Múzeumok éjszakáját, amelyen koncertek, tárlatvezetések, interaktív események várják hajnalig ...

Újra megrendezik a szegedi papucs napját

Mesébe illő papucsok, gyerektáncosok és gyerekfoglalkozások mellett papucsvásár is várja az érdeklődőket szombaton a Szent-Györgyi Albert Agórában, ahol ...

Várudvar Fesztivál

Várudvar Fesztivállal indul a balatoni régió új kulturális és gasztronómiai központja, a Szigliget Várudvar nyári szezonja június 17-19. közt.

 
Ez történt a héten

Nemzetközi Olimpiai Nap

Olimpiai bajnokok és ötkarikás érmesek köszöntötték együtt csütörtökön a Nemzetközi Olimpiai Napot.

Strandok éjszakája

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.

22. Körös-völgyi Sokadalom

A péntektől vasárnapig tartó 22. Körös-völgyi Sokadalommal veszi kezdetét a Gyulai Várszínház augusztus 17-ig tartó 59. évada.

Szent Iván-éj

Különleges Szent Iván-éji programokkal várja a közönséget pénteken este a Fővárosi Állat- és Növénykert: színpadi műsor, tűzzsonglőr-bemutató, planetáriumi ...

Vizes vb 2022

Rasovszky Kristóf, a nyíltvízi úszóválogatott tagja készül a 19. FINA vizes világbajnokságra Balatonalmádiban.

Dómkerti Zenés Esték

Az Óbudai Danubia Zenekar koncertjével szombaton indul a Dómkerti Zenés Esték sorozat Szegeden, a Püspöki Székház udvarán.

 
 
weather failed, check feed URL